Personal

Behind the scenes #4 – Ik heb geen talenknobbel

25 maart 2018
Marcella, Iceland

Tijd voor een nieuwe behind the scenes, zodat je kunt lezen hoe wij écht reizen. Dit keer vertel ik je over het feit dat ik geen talenknobbel heb, maar dat we wél graag een nieuwe taal willen leren.

Fjaðrárgljúfur, Iceland

Ik spreek geen Fries

Het schijnt dat mensen die tweetalig zijn opgevoed, het makkelijker hebben om een nieuwe vreemde taal te leren. Ondanks dat ik in het Friese stadje Franeker opgegroeid ben en jarenlang in Leeuwarden heb gewoond, spreek ik geen Fries. Voor veel mensen is het logisch dat je Fries spreekt als je uit Friesland komt. Mijn ouders komen echter uit Noord-Holland (mijn vader groeide op vlakbij de Zaanse Schans) en zijn na hun huwelijk naar Franeker verhuisd. Ze hebben een cursus Fries overwogen, maar in Franeker wordt dat helemaal niet zoveel gesproken. Van hen leerde ik dus geen Fries spreken. Op school wel, maar ik had er niet zoveel mee. Ik versta wel Fries, maar ik spreek het niet. En ja, ik heb wél een Fries accent.

Mont Saint-Michel, Normandie

Normandie
Mont Saint Michel

De talenknobbel ontbrak al vroeg

Nederlands, dat vind ik een ontzettend leuke taal. Ik schreef al jong ontzettend graag en las stapels boeken. Met Duits, Frans en Engels had ik minder. Frans vond ik moeilijk, en mijn warrige docent hielp me niet om het leuker te vinden. Toen het eenmaal kon, liet ik het vak Frans vallen. Duits vond ik makkelijker omdat het best veel lijkt op Nederlands. Maar jeetje, al die naamvallen maken het er zeker niet gemakkelijk op. Ik deed met mijn Havo profiel Economie & Maatschappij examen Duits in spreken, lezen én schrijven, al moet ik zeggen dat ik er inmiddels een stuk minder goed in ben. Engels, daar was ik vroeger vrij slecht in. Het zou kunnen doordat ik altijd (stotterend) voor moest lezen in de klas, en dat dit ervoor zorgde dat ik het steeds moeilijker vond. Ik sloot me echt af voor die taal en vond het maar lastig.

New York State, MarcellaMeer gevoel voor taal

Vooral de afgelopen 10 jaar heb ik gewerkt aan de ontwikkeling van mijn talenknobbel Engels. Natuurlijk zijn we op reis geweest naar Nieuw-Zeeland, Amerika en Canada waar de voertaal Engels is en dan leer je het snel. Langzaam maar zeker begon ik steeds meer vat te krijgen op de taal. Ik begrijp inmiddels prima wat er gezegd wordt, kan goed teksten lezen en begrijpen en ik kan mezelf steeds beter redden door Engels te spreken. Ik ben nog steeds geen spraakwaterval in het Engels (in het Nederlands wel), maar ik red me intussen goed en daar ben ik heel trots op. Nadeel is wel dat Duits me steeds slechter af gaat. Omdat ik steeds meer in het Engels ben gaan denken, lukt het me nog maar moeilijk om Duitse woorden en zinnen te formuleren. Gelukkig is Engels wél een wereldtaal en Duits niet, dus het is niet anders.

Havana, Cuba

Cuba

Een nieuwe taal leren

Voor onze roadtrip Cuba hadden we het ook al overwogen, maar omdat we eind dit jaar naar Mexico gaan willen we écht Spaans gaan leren met een taalcursus. Een geheel nieuwe taal waar we nog maar weinig van weten. Tijdens onze reizen in Cuba en Spanje leerden we wat Spaanse woordjes, maar dit is nog maar een fractie van die prachtige taal. We willen graag zinnen leren spreken zodat we ons goed kunnen redden. Ik ben echt heel benieuwd hoe ik een nieuwe taal oppak omdat ik er vroeger niet goed in was. Gaat het me nu beter af? Ik ben benieuwd!

Dit vind je vast ook leuk!

Heb jij een talenknobbel?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply Saskia 25 maart 2018 at 10:11

  Ik heb juist een talen knobbel, echter bij mij ontbreekt de rekenknobbel. Ik spreek en schrijf makkelijk Engels & Duits en pak altijd snel dingen op. Ik heb verder geen behoefte nog meer talen te spreken. Leuk om dit te lezen!

  • Reply Ronald en Marian 25 maart 2018 at 13:21

   Wat leuk Marcella zo leerden we je wat beter kennen. Ook ik zit t liefst ah gangpad en Ronald ah raam. Dus herkenbaar,fijn dat jullie het zo kunnen regelenmet de vrije dagen en goede opvangt vd katten.Leuk en lekker geschreven geniet van jullie volgende reizen groetjes uit Castricum.

   • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:34

    Bedankt voor je enthousiaste reactie tante! We gaan zeker genieten van onze volgende reizen, te beginnen met Duitsland in april. Zin in! Groetjes uit Groningen!

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:33

   Wat leuk om te lezen dat jij een talenknobbel hebt. Al is het wel een raar contrast dat je dan minder goed in rekenen bent. Alsof je ‘iets’ moest inleveren. Ik ben trouwens ook niet heel goed in rekenen…

 • Reply Wanda 25 maart 2018 at 13:14

  Ik heb inderdaad wel een talenknobbel, spreek een redelijk woordje Engels, Duits, Frans en Spaans. Natuurlijk zijn niet alle werkwoorden altijd even goed maar ik kan me er prima mee redden. Teksten lezen in die talen is sowieso geen probleem en komt me nu vooral goed van pas als ik voor Racingnews365 schrijf omdat we dan ook de internationale pers in de gaten houden.

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:35

   Wat leuk om te weten dat jij zo goed met taal bent! Ik kan me goed voorstellen hoe handig dat is bij Racingnews365. Ik heb veel zin om Spaans te gaan leren, mooie taal!

 • Reply Shirley 25 maart 2018 at 14:25

  Ik vind Spaans een zo’n mooie taal. Op de middelbare school heb ik een paar lessen gehad. Helaas werd de klas opgeheven vanwege te weinog animo. Op dit moment ben ik mijn Frans weer aan het oppakken. Een keuze gemaakt vanuit, voor mij, praktische overwegingen. Ik vond het op de middelbare school heel leuk en dat is nog niet veranderd. Ik ben nu wel bij het punt dat ik wat meer moeite moet gaan doen om de lessen bij te kunnen houden. Veel succes met Spaans leren. Je hebt iig een goede reden om te gaan oefenen, dat werkt vast wel als een motivatie.

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:37

   Wat leuk dat je Spaans hebt gehad op de middelbare school, wel jammer dat de klas werd opgeheven… Tof dat je je Frans weer aan het oppakken bent. Dat lijkt me nu ook zeker een mooie taal om te leren. Leuk om ook te oefenen tijdens een volgens reisje naar Frankrijk. Wij kunnen Spaans meteen oefenen straks in Mexico.

 • Reply Sabine 25 maart 2018 at 17:09

  Zo herkenbaar! Ik ben ook altijd al slecht geweest in talen. Als mijn ouders op de middelbare school en gesprek met een leraar hadden was het altijd die van Engels haha, dat ging me het slechtste af. Met Duits en Frans had en heb ik ook niks. Uiteindelijk spreek ik toch wel goed Engels en schreef ik op mijn werk ook altijd alles in het Engels, dus dat is wel aardig goed gekomen (al heb ik wel een mega Balkenende accent haha, dat gaat pas weg na een week Engels spreken). En ja toen Spaans… dat heb ik altijd al een mooie taal gevonden, maar NOOIT had ik gedacht dat ik dat ooit vloeiend zou spreken. Het kostte een hoop moeite en ik maak nog steeds fouten, maar toch ben ik nu een spraakwaterval in zowel het Nederlands, Engels én Spaans. Ik hoop dat het jullie lukt wat meer Spaans te gaan spreken in Mexico!

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:41

   Jeeej, herkenning! Ik las ooit in een blog van jou dat je flink moeite moest doen om Spaans te leren en dat vond ik zó fijn om te lezen. Dat iets moeite kost is natuurlijk niet prettig, maar taal lijkt iedereen maar goed af te gaan en dan is het prettig dat ook jij er wat meer moeite mee hebt. Ik kan het me trouwens niet voorstellen om op het werk veel in Engels te spreken/schrijven, daar zou ik echt aan moeten wennen. Maar dat lijkt me alleen maar leerzaam, dus waarom niet? Misschien ooit 😉 Ik hoop ook dat het ons lukt om Spaans te spreken in Mexico, maar eerst de taalcursus nog. Als je tips hebt voor het leren van Spaans: let me know!

 • Reply Yvonne 25 maart 2018 at 22:25

  Wat leuk dat je toch Spaans wilt gaan leren, ook al heb je geen talenknobbel. Lijkt mij ook super om te kunnen, maar ben er nog nooit aan begonnen. Zelf heb ik jaren in Groningen gewoond, maar spreek ook echt geen Gronings. Ik versta het wel trouwens, net als Limburgs (wat ik ook spreek omdat ik er geboren en getogen ben).. Leuk om te lezen wat jouw achtergrond is.

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:46

   Ben jij iemand met een talenknobbel Yvonne? Ik heb het idee dat er niet veel Gronings wordt gesproken, ik hoor het zelden. Fries is een taal die wel vaker voorkomt, op het platteland en in de steden. Daarom denk ik dat het meer gangbaar is om Fries te (leren) spreken dan Gronings, maar ik kan het mis hebben 😉 Leuk dat jij Limburgs spreekt. Doe jij dat nog wel eens?

 • Reply Natasja - Watzijzegt 26 maart 2018 at 10:06

  Aaaah, ik had dus juist een talenpakket vroeger en heb VWO eindexamen gedaan in Engels, Duits en Frans. Voor mijn werk spreek en schrijf ik dagelijks Engels dus dat gaat me prima af. Duits en Frans heb ik na mijn eindexamen echter nauwelijks meer gesproken dus die zijn helaas allebei behoorlijk weggezakt.

  Vreemd genoeg kwamen tijdens een cursus Spaans ineens weer allerlei Franse woordjes naar boven en heb ik in Spanje nu steeds de neiging om ‘Oui’ te zeggen :’) Succes met je cursus!

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:49

   Leuk om te weten dat jij een echte talenknobbel hebt Natasja! Ik ben goed in Engels, maar als ik het voor mijn werk dagelijks moet spreken en schrijven, dan zou ik wel flink moeten wennen. Dat is toch anders dan het doorgaans alleen spreken tijdens een reis, en schrijven doe ik het ook weinig. Ik ben benieuwd of er tijdens onze cursus Spaans ook Franse woordjes opduiken 😉 Spreek je ook Spaans trouwens, omdat je een cursus hebt gevolgd?

 • Reply Daphne de Vries 26 maart 2018 at 10:32

  Zolang je je op reis prima kan redden is een talenknobbel ook niet nodig 😉 Ik vond Duits altijd stom en Frans blijft om de een of andere reden niet hangen. Spaans daarentegen vind ik een hele mooie (en relatief gemakkelijke) taals en Engels leer ik steeds beter nu! En dat wilde ik ook! Lijkt me zo gaaf om straks vloeiend (business) Engels te spreken!

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:51

   Dat is waar Daphne, al zou ik best meer een spraakwaterval in Engels willen zijn. Het houdt me toch wat tegen om echt een flapuit te zijn. Ik denk dat het inderdaad onwijs leerzaam is om net als jij in een Engelstalig land te werken. Zo leer je het onwijs snel! Was het ook wennen om de hele dag Engels te spreken, of ging dat juist rap?

 • Reply Anita 26 maart 2018 at 14:28

  Heel herkenbaar. Ik heb ook geen talenknobbel. Engels begrijp ik uiteraard prima, maar ik ben ook geen spraakwaterval als ik Engels moet praten. Mijn Frans was dramatisch op de middelbare school en Duits ging nog wel, maar dat is inmiddels heel ver weg gezakt. Succes met je cursus!

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:52

   Jeej, herkenning! Ik ben echt zo benieuwd of ik een nieuwe taal inmiddels beter oppak. De motivatie is nu wel een stuk hoger dan op de middelbare school 😉

 • Reply Janet | thatonetime 27 maart 2018 at 20:52

  Leuk om te lezen. Ik heb juist wel een talenknobbel. Dit komt goed uit als juf en andere talen pik ik snel op.. leuk!

  • Reply Marcella 28 maart 2018 at 10:55

   Lijkt me zo fijn om een talenknobbel te hebben en andere talen snel op te pikken! Maar helaas, zo makkelijk gaat het bij mij niet. Met veel focus lukt het me wel, dus daar ga ik voor bij het leren van Spaans!

 • Reply Kelly 28 maart 2018 at 20:04

  Ik heb/had juist wel een talenknobbel, maar mijn Duits en Frans is tegenwoordig ook niet meer wat het was 😉 Ook mijn Engels is niet meer fantastisch maar toen ik zeven weken door Australië reisde, sprak ik echt vloeiend Engels. Je pakt het dan toch weer heel snel op. Duits vond ik overigens een vreselijk vak, maar dat had echt met de docent te maken. Blijkbaar sprak ik als kind zijnde wel een aardig woordje Duits, haha. Zodra wij op wintersport gingen, merkten mijn ouders hoe gemakkelijk ik de Duitse taal leerde. Mijn docent Duits gooide echter roet in het eten 😉 Op de middelbare school was Frans mijn beste vak. Spaans vind ik ook een erg mooie taal en ik heb altijd al een cursus Spaans willen doen. Overigens heb ik wel eens ‘last’ van mijn Brabantse roots, haha. Ik kan goed schakelen, maar af en toe wil ik er wel eens iets typisch Brabants uit gooien en dan heb ik dat niet in de gaten.

  • Reply Marcella 5 april 2018 at 13:04

   Wat heeft een docent invloed op het leren van een taal hé! In mijn geval was vooral de docent Frans heel irritant, al was de docent Duits ook wel wat vervelend. En mijn docent Engels zette mijn regelmatig voor het blok en maakte grapjes over mijn uitspraak… Jammer! Op reis pik je een taal inderdaad snel op, je spreekt het dan veel én hoort het steeds om je heen. Jij was in je eentje op reis in Australië toch? Dan gaat het vast nóg sneller! Ik moest wel even lachen om je Brabantse roots, klinkt vast heel schattig 🙂

 • Reply Shamira | Wander Rebel 29 maart 2018 at 12:59

  Ik heb geen talenknobbel, maar ben er geloof ik ook niet heel slecht in. Mijn Engels is zeker na onze wereldreis flink verbeterd, maar dat is vooral op het gebied van spreken. Spaans vind ik geweldig en dat wil ik zeker een keer meer dan goed leren 🙂 Ik heb ooit een basis gehad na een jaartje studie hotelmanagement en dat ging vrij makkelijk. De grammatica is redelijk simpel waardoor het een vrij gemakkelijke taal is om te leren.

  • Reply Marcella 5 april 2018 at 13:07

   Op de Havo was ik best goed in Engels schrijven, en een vriendin juist in spreken. We waren een mooie combi 😉 Ik kan me voorstellen dat je tijdens een wereldreis heel goed aan je talen kunt werken. Goed dat je aangeeft dat Spaans redelijk makkelijk te leren is. Dat hebben meer mensen gezegd, dus hopelijk pik ik het goed op!

 • Reply Co | Op reis met Co 29 maart 2018 at 19:19

  Wat leuk om te lezen! Ik spreek grappig genoeg wel Fries, ondanks dat ik in Groningen ben opgegroeid 🙂 Een talenknobbel had ik op de middelbare school ook niet, maar dat is tijdens het reizen behoorlijk veranderd. Inmiddels is mijn Engels erg goed, en ook in het Frans en Spaans kan ik me redelijk redden. Duits gaat wat minder, maar ik reus dan ook zelden nasr Duitsland 😉

  • Reply Marcella 5 april 2018 at 13:09

   Huh, waarom spreek jij Fries terwijl je in Groningen bent opgegroeid? Dat is best grappig! Tijdens onze reizen heb ik mijn talen ook steeds beter kunnen oefenen, al ben ik vooral ’t beste in Engels. Frans heb ik altijd een lastige taal gevonden en Spaans gaan we nu leren!

 • Reply Saskia 30 maart 2018 at 12:26

  Die talenknobbel die heb ik ook nog nergens gevonden!! Engels kan ik me goed mee redden. Maar Duits, lukt echt voor geen meter. Ik kan het verstaan en lezen, maar spreken of schrijven lukt niet. Die Engelse knop gaat dan niet om en er rolt vanzelf Engels uit mijn mond zodra ik duites wil babbelen. Zo gek!!

  • Reply Marcella 5 april 2018 at 13:11

   Haha, dat heb ik dus ook met Duits! Ik ben allang blij dat ik intussen best goed ben in Engels, maar daardoor kan ik dus ook geen Duitse zinnen meer vormen 😉 Alsof dat gewoon weg gevaagd is uit mijn hoofd, haha! Wel lastig, want er zijn nog steeds veeeeel Duitsers die amper Engels kunnen spreken.

 • Reply Yvonne 30 maart 2018 at 14:44

  Deed eerst HAVO examen met alle talen (Nederlands, Engels, Duits en Frans) en 2 jaarf later VWO. Engels was ik beroerd in, Frans en Duits waren gemakkelijk. Inmiddels is mijn Engels enorm verbeterd (Ik denk ik het Engels en schijn er zelfs in de dromen).
  Verder spreek ik inmiddels een behoorlijk woordje Chinees.

  Tip; probeer het Spaans via het Engels te leren, dan schijn je het beter / makkelijker te leren (een derde taal via je 2e).

  • Reply Marcella 5 april 2018 at 13:13

   Je hebt natuurlijk een Engelstalige hubby, dus ik snap wel dat je erg goed bent in Engels. Al was je op de Havo dus ook al goed in talen. Is Chinees moeilijk om te leren? Het schrift is ook totaal anders natuurlijk. Bedankt voor de tip om Spaans te leren via het Engels. Dat heb ik vaker gehoord, dus ik ga het zeker proberen!

 • Reply Jessica 31 maart 2018 at 00:07

  Wat grappig dat je wel Fries kunt verstaan maar niet spreken, ik heb dat een beetje met Duits (antwoord altijd terug in het Engels ;p). Ik ben gelukkig wel goed met talen, maar heeeel slecht met cijfers en rekenen. Spaans is gelukkig niet de moeilijkste taal, dus ik denk dat dat wel goed gaat komen 🙂 En verder is het vooral veel op reis oefenen. Ik leerde in Nederland wat Spaans, maar het meeste spreken en verstaan heb ik toch geleerd toen ik in Latijns-Amerika was. Met name op plekken waar je wel móét spreken in het Spaans.

  • Reply Marcella 5 april 2018 at 13:15

   Er zijn veel mensen in Friesland die de taal wel verstaan, maar niet spreken. Terwijl je de taal dus wel leert op school. Het is maar net wat je er thuis van mee krijgt en wat je er verder mee doet. Jan spreekt wel Fries en werkt ook bij een gemeente waar veel Fries wordt gesproken, dus dat hou je het ook goed bij. Ik hoor hem echter dan thuis dan weer niet Fries spreken 😉 Ik ben benieuwd hoe snel we Spaans leren. Ik ken al wel wat woordjes, maar de zinnen volgen én zelfs spreken, dat moeten we echt oefenen 😉

  Leave a Reply