Tijd voor een nieuwe behind the scenes, zodat je kunt lezen hoe wij écht reizen. Dit keer vertel ik je over het feit dat ik geen talenknobbel heb, maar dat we wél graag een nieuwe taal willen leren.

Fjaðrárgljúfur, Iceland

Ik spreek geen Fries

Het schijnt dat mensen die tweetalig zijn opgevoed, het makkelijker hebben om een nieuwe vreemde taal te leren. Ondanks dat ik in het Friese stadje Franeker opgegroeid ben en jarenlang in Leeuwarden heb gewoond, spreek ik geen Fries. Voor veel mensen is het logisch dat je Fries spreekt als je uit Friesland komt. Mijn ouders komen echter uit Noord-Holland (mijn vader groeide op vlakbij de Zaanse Schans) en zijn na hun huwelijk naar Franeker verhuisd. Ze hebben een cursus Fries overwogen, maar in Franeker wordt dat helemaal niet zoveel gesproken. Van hen leerde ik dus geen Fries spreken. Op school wel, maar ik had er niet zoveel mee. Ik versta wel Fries, maar ik spreek het niet. En ja, ik heb wél een Fries accent.

Mont Saint-Michel, Normandie
Normandie
Mont Saint Michel

De talenknobbel ontbrak al vroeg

Nederlands, dat vind ik een ontzettend leuke taal. Ik schreef al jong ontzettend graag en las stapels boeken. Met Duits, Frans en Engels had ik minder. Frans vond ik moeilijk, en mijn warrige docent hielp me niet om het leuker te vinden. Toen het eenmaal kon, liet ik het vak Frans vallen. Duits vond ik makkelijker omdat het best veel lijkt op Nederlands. Maar jeetje, al die naamvallen maken het er zeker niet gemakkelijk op. Ik deed met mijn Havo profiel Economie & Maatschappij examen Duits in spreken, lezen én schrijven, al moet ik zeggen dat ik er inmiddels een stuk minder goed in ben. Engels, daar was ik vroeger vrij slecht in. Het zou kunnen doordat ik altijd (stotterend) voor moest lezen in de klas, en dat dit ervoor zorgde dat ik het steeds moeilijker vond. Ik sloot me echt af voor die taal en vond het maar lastig.

New York State, MarcellaMeer gevoel voor taal

Vooral de afgelopen 10 jaar heb ik gewerkt aan de ontwikkeling van mijn talenknobbel Engels. Natuurlijk zijn we op reis geweest naar Nieuw-Zeeland, Amerika en Canada waar de voertaal Engels is en dan leer je het snel. Langzaam maar zeker begon ik steeds meer vat te krijgen op de taal. Ik begrijp inmiddels prima wat er gezegd wordt, kan goed teksten lezen en begrijpen en ik kan mezelf steeds beter redden door Engels te spreken. Ik ben nog steeds geen spraakwaterval in het Engels (in het Nederlands wel), maar ik red me intussen goed en daar ben ik heel trots op. Nadeel is wel dat Duits me steeds slechter af gaat. Omdat ik steeds meer in het Engels ben gaan denken, lukt het me nog maar moeilijk om Duitse woorden en zinnen te formuleren. Gelukkig is Engels wél een wereldtaal en Duits niet, dus het is niet anders.

Havana, Cuba
Cuba

Een nieuwe taal leren

Voor onze roadtrip Cuba hadden we het ook al overwogen, maar omdat we eind dit jaar naar Mexico gaan willen we écht Spaans gaan leren met een taalcursus. Een geheel nieuwe taal waar we nog maar weinig van weten. Tijdens onze reizen in Cuba en Spanje leerden we wat Spaanse woordjes, maar dit is nog maar een fractie van die prachtige taal. We willen graag zinnen leren spreken zodat we ons goed kunnen redden. Ik ben echt heel benieuwd hoe ik een nieuwe taal oppak omdat ik er vroeger niet goed in was. Gaat het me nu beter af? Ik ben benieuwd!

Dit vind je vast ook leuk!

Heb jij een talenknobbel?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

32 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia

Ik heb juist een talen knobbel, echter bij mij ontbreekt de rekenknobbel. Ik spreek en schrijf makkelijk Engels & Duits en pak altijd snel dingen op. Ik heb verder geen behoefte nog meer talen te spreken. Leuk om dit te lezen!

Ronald en Marian

Wat leuk Marcella zo leerden we je wat beter kennen. Ook ik zit t liefst ah gangpad en Ronald ah raam. Dus herkenbaar,fijn dat jullie het zo kunnen regelenmet de vrije dagen en goede opvangt vd katten.Leuk en lekker geschreven geniet van jullie volgende reizen groetjes uit Castricum.

Wanda

Ik heb inderdaad wel een talenknobbel, spreek een redelijk woordje Engels, Duits, Frans en Spaans. Natuurlijk zijn niet alle werkwoorden altijd even goed maar ik kan me er prima mee redden. Teksten lezen in die talen is sowieso geen probleem en komt me nu vooral goed van pas als ik voor Racingnews365 schrijf omdat we dan ook de internationale pers in de gaten houden.

Shirley

Ik vind Spaans een zo’n mooie taal. Op de middelbare school heb ik een paar lessen gehad. Helaas werd de klas opgeheven vanwege te weinog animo. Op dit moment ben ik mijn Frans weer aan het oppakken. Een keuze gemaakt vanuit, voor mij, praktische overwegingen. Ik vond het op de middelbare school heel leuk en dat is nog niet veranderd. Ik ben nu wel bij het punt dat ik wat meer moeite moet gaan doen om de lessen bij te kunnen houden. Veel succes met Spaans leren. Je hebt iig een goede reden om te gaan oefenen, dat werkt vast… Lees verder »

Sabine

Zo herkenbaar! Ik ben ook altijd al slecht geweest in talen. Als mijn ouders op de middelbare school en gesprek met een leraar hadden was het altijd die van Engels haha, dat ging me het slechtste af. Met Duits en Frans had en heb ik ook niks. Uiteindelijk spreek ik toch wel goed Engels en schreef ik op mijn werk ook altijd alles in het Engels, dus dat is wel aardig goed gekomen (al heb ik wel een mega Balkenende accent haha, dat gaat pas weg na een week Engels spreken). En ja toen Spaans… dat heb ik altijd al… Lees verder »

Yvonne

Wat leuk dat je toch Spaans wilt gaan leren, ook al heb je geen talenknobbel. Lijkt mij ook super om te kunnen, maar ben er nog nooit aan begonnen. Zelf heb ik jaren in Groningen gewoond, maar spreek ook echt geen Gronings. Ik versta het wel trouwens, net als Limburgs (wat ik ook spreek omdat ik er geboren en getogen ben).. Leuk om te lezen wat jouw achtergrond is.

Natasja - Watzijzegt

Aaaah, ik had dus juist een talenpakket vroeger en heb VWO eindexamen gedaan in Engels, Duits en Frans. Voor mijn werk spreek en schrijf ik dagelijks Engels dus dat gaat me prima af. Duits en Frans heb ik na mijn eindexamen echter nauwelijks meer gesproken dus die zijn helaas allebei behoorlijk weggezakt.

Vreemd genoeg kwamen tijdens een cursus Spaans ineens weer allerlei Franse woordjes naar boven en heb ik in Spanje nu steeds de neiging om ‘Oui’ te zeggen :’) Succes met je cursus!

Daphne de Vries

Zolang je je op reis prima kan redden is een talenknobbel ook niet nodig 😉 Ik vond Duits altijd stom en Frans blijft om de een of andere reden niet hangen. Spaans daarentegen vind ik een hele mooie (en relatief gemakkelijke) taals en Engels leer ik steeds beter nu! En dat wilde ik ook! Lijkt me zo gaaf om straks vloeiend (business) Engels te spreken!

Anita

Heel herkenbaar. Ik heb ook geen talenknobbel. Engels begrijp ik uiteraard prima, maar ik ben ook geen spraakwaterval als ik Engels moet praten. Mijn Frans was dramatisch op de middelbare school en Duits ging nog wel, maar dat is inmiddels heel ver weg gezakt. Succes met je cursus!

Janet | thatonetime

Leuk om te lezen. Ik heb juist wel een talenknobbel. Dit komt goed uit als juf en andere talen pik ik snel op.. leuk!

Kelly

Ik heb/had juist wel een talenknobbel, maar mijn Duits en Frans is tegenwoordig ook niet meer wat het was 😉 Ook mijn Engels is niet meer fantastisch maar toen ik zeven weken door Australië reisde, sprak ik echt vloeiend Engels. Je pakt het dan toch weer heel snel op. Duits vond ik overigens een vreselijk vak, maar dat had echt met de docent te maken. Blijkbaar sprak ik als kind zijnde wel een aardig woordje Duits, haha. Zodra wij op wintersport gingen, merkten mijn ouders hoe gemakkelijk ik de Duitse taal leerde. Mijn docent Duits gooide echter roet in het… Lees verder »

Shamira | Wander Rebel

Ik heb geen talenknobbel, maar ben er geloof ik ook niet heel slecht in. Mijn Engels is zeker na onze wereldreis flink verbeterd, maar dat is vooral op het gebied van spreken. Spaans vind ik geweldig en dat wil ik zeker een keer meer dan goed leren 🙂 Ik heb ooit een basis gehad na een jaartje studie hotelmanagement en dat ging vrij makkelijk. De grammatica is redelijk simpel waardoor het een vrij gemakkelijke taal is om te leren.

Co | Op reis met Co

Wat leuk om te lezen! Ik spreek grappig genoeg wel Fries, ondanks dat ik in Groningen ben opgegroeid 🙂 Een talenknobbel had ik op de middelbare school ook niet, maar dat is tijdens het reizen behoorlijk veranderd. Inmiddels is mijn Engels erg goed, en ook in het Frans en Spaans kan ik me redelijk redden. Duits gaat wat minder, maar ik reus dan ook zelden nasr Duitsland 😉

Saskia

Die talenknobbel die heb ik ook nog nergens gevonden!! Engels kan ik me goed mee redden. Maar Duits, lukt echt voor geen meter. Ik kan het verstaan en lezen, maar spreken of schrijven lukt niet. Die Engelse knop gaat dan niet om en er rolt vanzelf Engels uit mijn mond zodra ik duites wil babbelen. Zo gek!!

Yvonne

Deed eerst HAVO examen met alle talen (Nederlands, Engels, Duits en Frans) en 2 jaarf later VWO. Engels was ik beroerd in, Frans en Duits waren gemakkelijk. Inmiddels is mijn Engels enorm verbeterd (Ik denk ik het Engels en schijn er zelfs in de dromen).
Verder spreek ik inmiddels een behoorlijk woordje Chinees.

Tip; probeer het Spaans via het Engels te leren, dan schijn je het beter / makkelijker te leren (een derde taal via je 2e).

Jessica

Wat grappig dat je wel Fries kunt verstaan maar niet spreken, ik heb dat een beetje met Duits (antwoord altijd terug in het Engels ;p). Ik ben gelukkig wel goed met talen, maar heeeel slecht met cijfers en rekenen. Spaans is gelukkig niet de moeilijkste taal, dus ik denk dat dat wel goed gaat komen 🙂 En verder is het vooral veel op reis oefenen. Ik leerde in Nederland wat Spaans, maar het meeste spreken en verstaan heb ik toch geleerd toen ik in Latijns-Amerika was. Met name op plekken waar je wel móét spreken in het Spaans.

32
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x