Een camper kopen, daar komt best wat bij kijken. Wil je een compact model of liever een grotere camper? Wil je een vast bed of niet en kook je liever binnen of buiten? Je hebt volop keuzes, dus ik neem je mee in het bepalen van onze wensen!

Marcella camper Canada

Middenin de natuur

Reizen met een camper, wij vinden het leuk. Na een geweldige roadtrip West-Canada waren we enthousiast over het reizen met een camper. Er volgde een roadtrip Australië en we maakten de mooiste camperreizen in Europa. Wij vinden het erg fijn om middenin de natuur te staan en elke keer te genieten van een andere ‘achtertuin’. Na heel wat weken op de fijnste plekken besloten we dat we een prachtige reisdroom hebben: we willen een eigen camper kopen! In deze serie neem ik je mee tijdens onze zoektocht zodat je inspiratie kunt op doen. Of gewoon nieuwsgierig mee kunt lezen.

Lees ook: Reisdroom: een eigen camper kopen #1

Camper Mystery Bay Australia

Hoe wil je reizen met een camper?

Als je een camper wilt aanschaffen is het heel belangrijk om te bedenken wat je wilt. Is het belangrijk om door ruig terrein te rijden en zoek je een 4×4? Ga je vooral wildkamperen en wil je daardoor zelfvoorzienend zijn? Of sta je vooral op campings met voorzieningen en zoek je een fijne slaapplek op wielen? Hoe wil je slapen? Is dat in een daktent, een alkoof, zitje wat je verbouwd als bed of liever in een Frans bed? Wil je kunnen koken en hoe wil je dat graag doen? In de camper of is buiten koken meer je ideaal? Zoek je liefst iets compacts zodat je makkelijk bij huis kunt parkeren? Allemaal dingen om goed over na te denken. Zoveel mensen, zoveel wensen!

Camper Grossglocker Hochalpenstrasse Austria

Types campers

Grofweg zijn dit de opties die je hebt qua campers, van klein naar groot:

  • Een buscamper is een compacte camper die meestal op een standaard parkeervak past. Er kan een daktent bovenop gezet zijn, andere modellen hebben soms een high top zodat je er rechtop kunt staan. Koken kan in de bus, maar er zijn ook modellen met een keukentje bij de achterdeur. Buscampers zijn enorm populair, want het zijn regelmatig verbouwde bestelbussen die geheel gepersonaliseerd zijn. In de buscamper vind je niet altijd (ruimte voor) een toilet en/of douche, in de andere campertypes is dit meestal wel aanwezig.
  • De alkoof camper is er eentje met een slaapplek boven de stoelen voorin. Dit spaart ruimte voor de gehele ruimte en kan extra slaapplek opleveren als je met kinderen reist. Omdat ze zo hoog zijn vangen ze meer wind en is het verbruik hoger. Als volwassene lijkt het mij persoonlijk best krap om bovenin te slapen.
  • Wij noemen de integraalcamper stiekem een SRV wagen. Simpel gezegd lijken ze daar ook echt wel op. Het is een camper uit één stuk, dus de auto en het woongedeelte vormen zijn één ruimte. Vaak zijn dit de campers met de meeste ruimte. Dit zorgt ervoor dat de indeling van dit type camper veel variatie heeft, er zijn volop mogelijkheden.
  • Tot slot is er de halfintegraal camper (foto), dit type vind je vaak op de weg. Je ziet duidelijk de overgang tussen de cabine voorin en het woongedeelte wat er achter gebouwd is. In de meeste gevallen slaap je achterin, al zijn er ook andere mogelijkheden.
  • Ohja, en dan zijn er natuurlijk nog de speciale campers, zoals de omgebouwde stadsbussen, vrachtauto’s of legervoertuigen. Ze zien er vaak ontzettend stoer uit en ik wil er graag nog eens eentje van binnen bekijken! Volgens mij is de ruimte erg creatief ingedeeld!
Camper Iceland

Huur een camper!

Campers zijn er in alle soorten en maten, dus het is belangrijk om te bepalen wat je wilt. Dit ‘out of the blue’ bedenken is best lastig, dus het is het meest handig om campers te testen. Gewoon, tijdens een camperreis. Zo reden wij door Canada met een enorme camper van maar liefst 9 meter lang, hadden we in IJsland een compacte camper met een Frans bed (zo’n schuine), reden we door Australië met een Sprinter bus en overnachtten we met een VW bus in de Biesbosch. Door Oostenrijk en Italië reden we met twee verschillende types halfintegraal campers die het beide net niet waren. Wel leverde het een lijstje op met onze wensen.

Camper Nederland

Wensen inventariseren

Wil je een camper kopen, dan begin je met het inventariseren van je wensen. Na een aantal camperreizen ontdek je wat je fijn vindt en wat je focus is bij het camper kopen. Realiseer je dat je niet altijd alle vinkjes kunt zetten (er hangt ook een prijskaartje aan tenslotte), maar dan heb je in ieder geval een richtlijn. Wij hebben voor onszelf de volgende wensen geïnventariseerd:

  • Een vast bed van minimaal 1.6 breed
  • Voldoende power om zonder stroomkabel gebruik te maken van de stopcontacten, dit kan in combinatie met een zonnepaneel
  • Een ruime garage achterin om onder andere stoelen, tafel en hondenfietskar op te bergen
  • Toilet en (compacte) douche aan boord
  • Krachtige motor om in de bergen te rijden, eventueel een automaat

Lees ook: Paklijst, reizen met een hond

Camper Toscane Italy

Matchende types vinden

Als je weet wat je wilt kan je op zoek gaan naar campers die passen bij je wensen en je budget. Wij hebben een open dag van een camper verhuurder & verkoper bezocht en dat is ideaal omdat je dan zó van camper naar camper kunt gaan om uit te vinden hoe ze ingedeeld zijn. Ook zijn we voor een specifiek type naar een dealer gegaan zodat we die indeling eens konden bekijken. Echt, vanaf een plattegrond en op foto’s kan je niet goed bepalen wat fijn voelt. Wil je zelf een camper ombouwen, let dan op van-meetings om eens een kijkje te nemen in een aantal campers (zoeken via Instagram werkt goed!). Heb je iets gevonden wat je aanspreekt, probeer dat type camper dan te huren zodat je de indeling kunt testen tijdens een reis. Zo wordt het concreter wat past bij jouw wensen!

Meer camper inspiratie:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Janet

Leuk om mee te lezen met jullie zoektocht. Ik weet niet zo goed wat je bedoelt met een Frans bed, maar als ik een camper zou komen zou ik het liefste er een vast bed in hebben. Oh en een automaat lijkt me ook wel ideaal hoor.

Linda

Een Frans bed, ik heb er nog nooit van gehoord haha! Maar leuk dat je ons meeneemt in je zoektocht. Wij huurden een busje in Australie waar je in kon staan zonder vast bed. Maar dat beviel wel heel goed. Moet zeggen dat wij het bed eigenlijk altijd als een bed lieten en nooit ombouwden tot bank met tafeltje. Want wij zaten altijd buiten. Op een keer na, toen regende het.

Marie

Wij zouden ook graag een camper willen kopen, zodat we in de zomermaanden door Europa kunnen trekken. Het lijkt ons overigens ook verstandig om te beginnen met het huren van een camper, zodat we erachter komen wat het beste bij onze wensen past. Hij moet in ieder geval groot genoeg zijn en voldoende opbergmogelijkheden hebben.

6
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x