In Yosemite National Park beklommen we de prachtige Half Dome, wat gaf dat een immens gaaf uitzicht over de prachtige natuur. Een top ervaring!

Yosemite National Park, America
Yosemite National Park, America

Half Dome Yosemite

Yosemite National Park ligt in het oosten van de staat Californië. Het heeft een oppervlakte van meer dan 3.000 km² en ligt op de westelijke flanken van de centrale Sierra Nevada, in het oosten van Tuolumne, Mariposa en Madera County. Yosemite National Park werd dankzij de inspanningen van natuurbeschermers zoals John Muir in 1890 opgericht en was een van de eerste nationale parken van de VS en de wereld. In 1916 kwam het onder beheer van de National Park Service. Sinds 1984 staat het natuurgebied op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Yosemite is bekend om de Yosemite Valley, een door gletsjers ontstaan dal met granieten rotswanden, waarvan Half Dome en El Capitan de meest herkenbare zijn. Van de vier miljoen bezoekers die het park jaarlijks trekt, besteedt het merendeel zijn tijd in de Yosemite Valley. Yosemite is voor bijna 95% beschermd als wildernisgebied en herbergt een grote biologische diversiteit. Bron: Wikipedia

Kleingeld voor Yosemite National Park

In Amerika gebruiken ze best veel muntgeld. Wij spaarden tijdens onze maand in Amerika het kleingeld op, en wilden het doneren aan het laatste nationaal park wat we bezochten. En dus gaven wij het kleingeld tijdens ons bezoek aan Half Dome Yosemite. Een mooie donatie voor de natuur!

Jan en Marcella in Yosemite
Yosemite National Park, America
Yosemite National Park, America
Yosemite National Park, America

Half Dome is een granietkoepel in Yosemite National Park, gelegen aan het oostelijke uiteinde van de Yosemite Valley, in de Amerikaanse staat Californië. Half Dome is de meest herkenbare rotsformatie. Hij reikt meer dan 1.444 meter boven het dal uit en heeft een hoogte van zo’n 2.695 meter boven zeeniveau.

De oorspronkelijke Indiaanse naam is Tis-sa-ack, wat gekloofde berg betekent. De noordwestelijke wand is zo steil dat het lijkt alsof de halve berg is verdwenen, een optische illusie veroorzaakt door erosie in de geologische geschiedenis van de bergkam. Bron: Wikipedia

Een eureka moment

Wij reden door het park en keken onze ogen uit. Bij Half Dome besloten we omhoog te lopen om te genieten van het geweldige uitzicht. Beide herinneren we ons niet meer waar we gestart zijn, en hoelang we gelopen hebben. Wel weet ik nog goed hoe euforisch ik me voelde toen ik boven was. Het was best een pittige klim, maar voor mij was het meer dan dat. Het was een overwinning na een heftige gebeurtenis. En tsja, dan krijg je zo’n foto:

Yosemite National Park, America
Yosemite National Park, America

360 graden view over Yosemite

Vanaf Half Dome Yosemite heb je een geweldig uitzicht over het Nationaal Park. Echt onwijs de moeite waard! Waar wij precies gestart zijn weten we helaas beide niet zeker, maar we denken dat we het gele stuk van de route op de Half Dome Trail Map hebben gedaan. Dat is het deel na de vallei. We liepen eerst tussen de bomen op de Half Dome af, en klommen vervolgens een flink stuk omhoog, het laatste stuk zelfs met kabels om ons omhoog te trekken. Boven heb je een 360 graden view op watervallen, bossen en de vallei. Absoluut geweldig! Zelf hebben we niet veel meer van Yosemite gezien, mede door het dreigende weer. Maar onze dag was met Half Dome toch al perfect!

Meer over reizen in Amerika:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Yosemite National Park, America

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

16 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Shirley

Wat een mooie vrolijke foto van jou boven het artikel. Het voelt goed hè als je zoiets bereikt hebt? Het ziet er heel gaaf uit.

sabrina

Wat ontzettend gaaf! Zoiets staat echt nog wel op mn lijstje, geweldig. Ik snap helemaal hoe het extra fijn was om daar te staan na de diefstal!

Eva

Ziet er gaaf uit! Was de beklimming eng, waar je je omhoog moest trekken? Lees: ravijnen enz? Want dan moet ik m misschien overslaan 😛

Co

Wauw, wat gaaf dat je de Half dome hebt beklommen! Lijkt me een pittige klim 🙂 Lijkt me wel lekker om na zo’n vervelende gebeurtenis even helemaal ‘los te gaan’ en een berg te beklimmen, moet toch wel heel goed voelen als je boven staat.

Joyce rdt

Heel erg gaaf! We zijn er niet omhoog geklommen, maar ik kan me voorstellen dat het een bijzonder moment was! Liefs.x

Ruurdje

Leuk! Tip voor Netflix: de docu Valley Uprising, over de geschiedenis van ķlimmen in Yosemite park. Komt de Half Dome ook veel in beeld!

Elisa

Wauw schitterend! Ooit ga ik ook die kant op, lijkt mij geweldig. Maar eerst een keer naar West Canada 😉

Stéphanie

Een panoramisch uitzocht na een pittige klim is een echte beloning he 🙂 Gave vrolijke foto van je op de top! En tof dat jullie ondanks alles toch het geld aan het park hebben gedoneerd. Mooi gebaar!

16
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x