Op een mooie zomerdag hadden we zin om op pad te gaan en besloten we het noordelijkste deel van Nederland te ontdekken. We hadden er al eens een stuk gelopen, maar kwamen toen vast te zitten in een flinke modderpoel. Tijd voor een herkansing voor Nationaal Park Lauwersmeer!

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

Natuur in het noorden

Het Lauwersmeer ligt op de grens van de provincies Groningen en Friesland. Het is 45 jaar geleden ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee. Hier werd vanwege de veiligheid voor gekozen vanwege de watersnood van 1953. In het midden en oosten van het Lauwersmeergebied is vrijwel alleen natuur. Het Nationaal Park Lauwersmeer is opgericht op 12 november 2003. Bron: Wikipedia

Lopen bij het Lauwersmeer

Wij wandelden zondag een stuk door het prachtige gebied. We liepen de (blauwe) Observatietorenroute in het Noordoosten van het park. De route zelf is 6,5 kilometer, maar omdat we er vanaf de parkeerplaats naartoe moesten, deden we er zo’n 8,5 kilometer over. De observatietoren zelf was helaas gesloten. Er zijn overigens ook kortere wandelroutes bij het Lauwersmeer, het zijn er 10 in totaal.

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

De enthousiaste boswachter

Wij wilde nog een tweede tocht lopen, maar bij het activiteitencentrum van Staatsbosbeheer troffen we een boswachter die vol passie over de vogels in het gebied vertelde. Hij leerde ons over het ontstaan van het Nationaal Park Lauwersmeer en de ontwikkelingen door de jaren heen. Vogels speelden hierin een belangrijke rol vanwege het overbrengen van zaadjes waardoor er planten begonnen te groeien. De boswachter vertelde ons een uur lang enthousiast over het Lauwersmeer. Wat een prachtvent!

Lunchen bij het paviljoen

Vervolgens zijn wij gaan lunchen bij het gezellige strandpaviljoen Meerzicht. Het was er druk en de keuze is er niet reuze. Maar het eten smaakte prima en het terras is erg fijn. Hierna hebben we gekeken bij de dijk, het Lauwersmeer en het knusse Esonstad. Wat overigens een verhaal en belevenis op zich is.

Nationaal Park LauwersmeerNationaal Park LauwersmeerNationaal Park Lauwersmeer

Activiteiten bij het Nationaal Park Lauwersmeer

Ik zou best eens terug willen naar Lauwersmeer om nog meer tochten te wandelen. En er zijn ook regelmatig leuke activiteiten om het gebied nóg beter te ontdekken. Ik zou er best eens willen varen of zwemmen en een overnachting is ook fijn zodat je de natuur optimaal ervaart. Het zet me ook aan om vooral meer natuur in Nederland te ontdekken. Er zijn 20 Nationale Parken die ik eigenlijk wel allemaal wil bezoeken. Genoeg moois te ontdekken!

Meer over Nationaal Park Lauwersmeer:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Pinterest – Bloglovin

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

16 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Bianca

Mooi! wij hebben er wel eens gekeken voor een korte vakantie maar is er nog niet van gekomen! Ben je wel eens in de weerribben geweest? Ook erg leuk!

Laura

Ziet er leuk uit! Ik zou er echt een keer heen vinden, vind het alleen lastig om dat soort dingen alleen te doen en ken niet echt mensen die mee zouden kunnen 🙁

Laura

Dan wil ik ook graag mee!

Laura

Haha ik zie dit nu pas! Maar tof! Goed idee!

Klasine

Jaaaaa, wat moooi! Echt prachtig!

Laura

Wat een prachtig stuk zeg! Daar wil ik ook een keertje heen.

Wanda

Nou, je hebt mij overtuigd hoor! Jaren geleden ben ik er weleens geweest met een schoolexcursie maar toen had ik er nog niet zoveel oog voor maar het staat al een tijdje op ons lijstje van potentiële uitstapjes maar ik had geen idee dat het er zo mooi was…

Sandra

Mooi! Het heeft wel iets weg van het Waddengebied, maar dat is niet zo gek natuurlijk. En wat betreft de 20 nationale parken van Nederland, Anto (en Martijn) van we12travel wil dit jaar alle 20 parken bezocht heb ben, kun je leuke info vandaan halen!

iliveformydreams.com

Ik vind de foto’s van jou altijd zo prachtig!

16
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x