Nederland Outdoor

Zaanse Schans – A trip down memory lane

7 april 2017
Zaanse Schans, Marcella

Na een dagje Amsterdam hingen we de toerist uit bij de Zaanse Schans. Voor mij een serieuze trip down memorylane, want hoewel ik hier vroeger regelmatig kwam, was ’t laatste bezoek alweer minstens 10 jaar geleden. Benieuwd wat ik er nu van vond?

Zaanse Schans, Holland Zaanse Schans, molensZaanse Schans, Jan en molens

De Zaanse Schans ligt aan de Zaan, tegenover het dorp Zaandijk en naast de Julianabrug. Het is een bekende toeristische bestemming met jaarlijks minstens 1 miljoen bezoekers. Het is opgezet met de bedoeling het historisch erfgoed te bewaren, maar het is geen afgesloten openluchtmuseum. De woonhuizen zijn ook verhuurd aan bewoners, zodat er niet alleen toeristen naar het terrein komen. Bron: Wikipedia

De Zaanse Schans en mijn vader

Mijn vader leeft al een aantal jaar niet meer, maar hij is opgegroeid in de buurt van de Zaanse Schans. Als klein meisje ben ik al een aantal keer bij de Zaanse Schans geweest. Trots vertelde mijn vader dan over alle molens en de historie van de Zaanse Schans. Nu ik er als volwassene kwam, wilde ik dat ik vroeger wat beter opgelet had. Het leek me zo leuk om alle verhalen van mijn vader te kunnen vertellen aan mijn man én in dit artikel. Evengoed was het leuk om dit stukje erfgoed met volwassen ogen te bekijken. Het was voor mij echt bijzonder om er terug te komen!

Wist je dat de Zaanse Schans dichtbij Amsterdam is? We waren er zo!

Zaanse Schans, molens Zaanse Schans, molensZaanse Schans, wandelpadZaanse Schans, molens

Wandelen met uitzicht op de Zaanse Schans

Vanaf het Zaanse Museum besluiten wij een wandelingetje te maken. Aan de zijkant van het gebouw start bij de uitkijktoren een leuke route. Het mooie van deze wandeling is dat je uitzicht hebt op de Zaanse Schans. Het nadeel is dat je achter de molens een flink industrieterrein spot. Dat maakt het wat minder idyllisch. Na zo’n 2 kilometer loop je langs de molens. Sommige kan je van binnen bekijken, maar je moet hier dan wel een paar euro per persoon toegang voor betalen. Wij hebben dit overgeslagen, maar er schijnt wel veel leuks te zijn:

 • De Kat, de enige nog werkende verfmolen ter wereld
 • Het Museum van het Nederlandse Uurwerk
 • Een scheepswerf
 • Een klompenmakerij
 • Het bakkerijmuseum In de Gecroonde Duyvekater
 • Een replica van de kruidenierswinkel van Albert Heijn
 • De kaasmakerij De Catherinahoeve
 • Het restaurant/brasserie d’ Hoop op de Swarte Walvis
 • In het Noorderhuis of Koopmanshuis d’ Mol kan overnacht worden
 • Distilleermuseum, proeflokaal en slijterij ‘De tweekoppige Phoenix’.

Zaandijk, The NederlandsZaanse Schans, bruggetjeZaanse Schans, cacaolab Zaanse Schans, doorkijkje

En, is het er toeristisch?

Naast de rij molens vind je op het terrein ook een aantal schattige winkeltjes en musea, een wijkje met knusse groene huisjes en de allereerste winkel van Albert Heijn. Wij waren er half februari op een maandag, en troffen best wel wat toeristen. In de lente en zomer kan het er letterlijk zwart zien van de toeristen. Zorg dat je er vroeg op de dag bent, ’t liefst op een doordeweekse dag. Al schijnen er juist in het weekend veel leuke demonstraties te zijn van ouderwetse technieken. Ook leuk om te zien natuurlijk! Ik ben bevooroordeeld vanwege mijn vader, maar ik vind het echt leuk om hier even rond te lopen. Het is echt een trip down memory lane, en ik vind het persoonlijk veel leuker op de Zaanse Schans dan in Voldendam.

Zaanse Schans

Een nieuwe foto met de klompen

Ik moet ‘m binnenkort even opzoeken, maar ik heb van mezelf foto’s als klein meisje bij deze klompen en ín de grote klomp. Daar moest natuurlijk een nieuwe variant van komen. Ik vind ‘m leuk!

Wie, wat, waar?

Parkeren doe je bij het Zaans Museum voor €10,- per dag. Je vindt het museum bij Schansend 7 in Zaandam. Wij hebben het museum zelf niet bezocht.

Meer leuke plekken in Nederland!

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Shirley 7 april 2017 at 08:24

  Wat bijzonder om na zoveel jaar weer terug te zijn denk ik. Ik ben er nog nooit geweest. Ik wil er wel graag naartoe, maar de lente-
  en zomermaanden sla ik denk ik even over.

  • Reply Marcella 7 april 2017 at 14:54

   Ik kan je februari echt aanraden, het was er lekker rustig. En anders is het vast goed te doen in oktober/november. Zet ‘m zeker op je wishlist!

 • Reply Co | Op reis met Co 7 april 2017 at 08:48

  Wat leuk om te zien! En wat een mooie foto’s zo met dat Hollandse landschap in de sneeuw 🙂 Ik ben schandalig genoeg nog nooit in de Zaanse Schans geweest, en dan woon ik nog superdichtbij ook. Deze zomer maar een keertje gaan dus 😉

  • Reply Marcella 7 april 2017 at 14:55

   De sneeuw maakte de Zaanse Schans nog mooier. Je moet er echt eens naartoe, als je zó dichtbij woont! Veel plezier alvast!

 • Reply Marcel 7 april 2017 at 13:07

  Erg leuk! Mooie foto die van het doorkijkje vanuit binnen, net een schilderij. Weet je dat ik nog nooit in de Zaanse Schans ben geweest, en het is best vlakbij.

  • Reply Marcella 7 april 2017 at 14:55

   De foto van het doorkijkje vind ik één van de leukste. Als je zo dichtbij de Zaanse Schans woont, moet je er zeker eens naartoe Marcel!

 • Reply Marjolein 7 april 2017 at 16:16

  Wow, nog sneeuw op je foto’s! Dat kan ik mij nu niet meer voorstellen. :)Wat mooi dat je weer terug bent geweest. Ik ben er tot mijn schaamte nog nooit geweest terwijl ik vroeger altijd in NL op vakantie ging. Zo zie je maar dat dicht bij huis genoeg te ontdekken valt.

  • Reply Marcella 11 april 2017 at 19:50

   Ja, sneeuw. Kon nog net 😉 Ik kan je de Zaanse Schans zeker aanraden Marjolein. Toeristisch, maar zeker leuk!

 • Reply Narelle | wegvanhetnoorden.nl 7 april 2017 at 16:29

  Winter! Leuke foto’s allemaal, wij zijn er een tijdje terug ook geweest. Ik vond het erg leuk om te zien, wel toeristisch, maargoed 😉 Het is er absoluut prachtig!

  • Reply Marcella 11 april 2017 at 19:50

   Leuk dat jij er ook geweest bent Narelle! Het is er zeker toeristisch, maar ook absoluut leuk.

 • Reply Jessica 7 april 2017 at 16:52

  Wat leuk om dat te combineren zeg, ik ben ook al onwijs lang niet daar geweest. Misschien deze lente maar eens doen, als het zonnetje schijnt. 🙂 Kan me trouwens voorstellen dat er net wat meer herinneringen bovenkomen als je daar komt, ik heb dat een beetje met Rotterdam en Zeeland (waar mijn vader is opgegroeid en heeft gewoond, als kind kreeg ik alle verhalen over ieder plekje te horen haha).

  • Reply Marcella 11 april 2017 at 19:51

   Herkenbaar dus, terug gaan naar plekken waar je vader is opgegroeid. Mooi dat jij die ervaring ook hebt Jessica!

 • Reply Sabine 8 april 2017 at 05:51

  Wat mooi! Om zo na al die jaren weer terug te komen ook. Ik ben er voor het eerst geweest een dag voor kerst in 2015, toen we even terug waren in Nederland. Om toeristen te vermijden is ook dat de perfecte periode, er was bijna niemand hahaha

  • Reply Marcella 11 april 2017 at 19:52

   Ik herinner me jouw foto’s van je bezoek aan de Zaanse Schans. Het liet mij des te meer verlangen om eens terug te gaan naar die plek. Leuk!

 • Reply Saskia 8 april 2017 at 10:36

  Leuk om na al die jaren weer terug te komen! Ik wil dat ook nog eens doen met onze huwelijksreis. Wil graag na al die jaren nog eens naar Terschelling<3 Waddeneilanden vind ik sowieso erg tof en zou ze allemaal wel eens willen bezoeken. Leuke throwback!

  • Reply Marcella 11 april 2017 at 19:53

   Ik kan me voorstellen dat je terug wilt naar Terschelling. Het is daar zo fijn ook! De andere waddeneilanden zijn ook absoluut fijn, dus bezoek ze absoluut allemaal!

 • Reply Sanne 10 april 2017 at 17:10

  Ik woon zo dicht bij de Zaanse Schans, dat ik er eigenlijk nooit kom. Misschien moet ik binnenkort ook maar weer eens die kant op, ’s Ochtends vroeg op een doordeweekse dag. Zaterdagmiddag is het daar echt veel te druk. 🙂

  • Reply Marcella 11 april 2017 at 19:53

   Zaterdagmiddag is het er vast niet te doen 😉 Doordeweeks vroeg lijkt me een goeie. Veel plezier als je er heen gaat!

 • Reply Wanda 10 april 2017 at 19:12

  Ik ben hier nog nooit geweest en wil er zeker nog eens naar toe. Een stukje nostalgie in ons eigen kikkerlandje.

  • Reply Marcella 11 april 2017 at 19:54

   Echt, nostalgie. Absoluut leuk om er eens een kijkje te nemen Wanda!

  Leave a Reply