Wij gingen op pad in de Achterhoek en verkenden Winterswijk en de omgeving. Wat een mooie regio! Ik vertel je wat wij er gezien en gedaan hebben!

Winterswijk Holland Winterswijk HollandWinterswijk Holland Winterswijk HollandStadswandeling Winterswijk

Wij startten ons weekend Winterswijk met een dorpswandeling met een gids. Al wandelend liepen we door de eeuwenoude historie van Winterswijk. We zagen de op één na grootste steen van Nederland, ontdekten een kerk die van de een op de andere dag niet meer katholiek was, luisterden naar het verhaal over de fietsschool en leerden over de synagoge. Winterswijk heeft een leuk winkelcentrum met een gezellige markt en heel knusse straatjes aan de rand van het dorp. Het gezin van kunstenaar Mondriaan heeft jarenlang in Winterswijk gewoond. Overal in de stad vind je verwijzingen naar Mondriaan. Vooral de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren vind je overal terug: op bankjes, prullenbakken en gebouwen. Ook de tegels met de flarden tekst die je overal in de stad vindt zijn leuk en speels. Het exacte verhaal is nooit gevonden, dus je kunt er je eigen verhaal van maken. Leuk!

Winterswijk fietsen Meddo Achterhoek Meddo Achterhoek Achterhoek Winterswijk Achterhoek WinterswijkFietsen rondom Winterswijk

Wij zijn dol op fietsen! Na het fietsen op de Veluwe wilden we natuurlijk ook de Achterhoek op de fiets ontdekken. Je bent het dorp zo uit en staat dan meteen in een landelijke omgeving. Het schijnt dat je bij het Zwillbrocker Venn (in het noorden boven Winterswijk) zelfs flamingo’s kunt spotten! Daar moet je nog wel een eindje voor fietsen, maar ook dichtbij Winterswijk vind je mooie bospaadjes, weidse gebieden, schattige dorpjes en prachtig meren. En schattige koeien! Wil je onderweg een pauze om volop te genieten van het mooie gebied, dan kan je terecht bij één van de vele leuke rustpunten. Wij fietsten dik 20 kilometer via de knooppuntenroute Achterhoek over mooie paadjes en reden via het dorpje Meddo en het meer ’t Hilgelo terug naar Winterswijk.

Wooldse Veen Achterhoek Wooldse Veen Achterhoek Wooldse Veen Achterhoek Wooldse Veen Achterhoek Wooldse Veen AchterhoekWooldse Veen AchterhoekWandelen in het Wooldse Veen

Door het Wooldse Veen loopt een prachtig wandelpad. Onderweg kom je bijzondere planten tegen, zoals zonnedauw, lavendelheide, kleine veenbes en veenmos. Op de veendijken groeien berken en soms ook eiken. In het voorjaar zie je met wat geluk bijzondere libellen en vlinders. Andere soorten die je kunt tegenkomen zijn de hazelworm, heidesabelsprinkhaan, gladde slang, das en buizerd. Bron: Natuurmonumenten

In het zuidoosten van Winterswijk vind je het Wooldse Veen. Een aantal meter aan de andere kant van de Duitse grens sta je in Burlo-Vardingholter Venn. Het Wooldse Veen is een kwetsbaar gebied, dus je loopt over planken door de mooie natuur. Onderweg heb je een weids zicht op het veengebied met prachtige planten. Wij gingen met een gids van Natuurmonumenten op zoek naar de hagedis, maar dit bleek helaas vrij lastig. Jan spotte er eentje, ik zag een glimp van een diertje tussen twee planken. Het leuke van op pad gaan met een gids is dat hij/zij je ook alles kan vertellen over de planten om je heen, dus we hebben veel geleerd!

Wil je ook op pad met een gids? Kijk dan even in de agenda wanneer je mee kunt wandelen! Uiteraard kan je door het hele land heen wandelen met een gids.

De Zwaan Winterswijk Strandlodge Winterswijk De Nachtwacht Winterswijk De Zwaan Winterswijk De Zwaan Winterswijk Effe Anders WinterswijkStrandlodge WinterswijkEten en drinken in Winterswijk

Winterswijk zit vol fijne restaurants met een goede menukaart! Wij aten direct na aankomst een heerlijk diner bij De Zwaan aan de markt, middenin het dorp. Er is een gezellig terras, maar ook binnen zit je fijn als het wat kouder is. Ik genoot van een kaasfondue van camembert (leuke variant!) en Jan had een goede kipspies. De menukaart is heel veelzijdig én origineel, een aanrader voor zowel lunch als diner! De volgende dag lunchten we na de dorpswandeling bij De Nachtwacht midden het dorp. We troffen het en genoten van de zon op het terras van een heerlijke hamburger en broodje geitenkaas. Na onze fietstocht reden we naar Effe Anders voor een falafel burger voor mij en schnitzelreepjes voor Jan. Een geweldig restaurant waar we heerlijk hebben genoten! Voordat we weer naar huis reden lunchten we bij de Strandlodge, hét restaurant met de Michelin ster. Onze lunch was niet heel origineel – kroketten op brood en een uitsmijter – maar wel ontzettend heerlijk! Ook de locatie is heel gaaf met zicht op het strandbad en de iconische watermolen is vlakbij.

Hotel Mondriaan Winterswijk Hotel Mondriaan Winterswijk Hotel Mondriaan WinterswijkAndere aanraders in de Achterhoek

Meer leuk in Nederland

Wil jij op ontdekking in de Achterhoek?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Wij waren op uitnodiging een weekend in Winterswijk. Ik ga echter geen samenwerkingen aan waar ik niet achter sta. Ik deel in mijn artikelen niks anders dan mijn persoonlijke mening. Lees ook mijn disclaimer.

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

16 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Sanne

Ik heb familie wonen in Winterswijk, maar verder dan hun huis ben ik eigenlijk nooit geweest. 🙂 Het ziet er wel tof uit. Mooie omgeving, leuke huisjes en van de foto’s van het eten krijg ik spontaan trek. 🙂

Evelyn

Ziet er uit als een leuke trip! Die foto met die verrekijker is trouwens top haha

ivonne

Wij mochten vorig jaar ook aan de regio proeven toen we de Nationaal landschapsroute Winterswijk liepen. Een mooi gebied wat echt de moeite waard is en waar zeker meer aandacht aan besteed mag worden..

Saskia

Wat een heerlijke foto’s wederom. Zelf nooit geweest (naar mijn weten, of ik moet nog jong zijn geweest – kwam overal vroeger met mijn ouders) Toffe trip!

Wanda

Ik kom binnenkort nog een dagje in de Achterhoek omdat mijn ouders daar dan op vakantie zijn maar anders kom ik er eigenlijk nooit terwijl het niet eens zo gek ver weg is. Winterswijk ken ik dan ook alleen van naam maar ziet er absoluut uit als een stad waar ik mij prima zou kunnen vermaken.

Jenny

Wat een prachtige regio is dit! Ik zou daar graag eens naar toe willen. Vooral de wandeling met de gids lijkt me erg leuk – met een goede gids zie je meer.

Jesse

Waanzinnig mooi gebied. Hier vind je het Nederland van voor vroeger terug. Vooral Ratum, Woold & Kotten zijn schitterend!
Oude zandpaden, kleine percelen en prachtige boerderijen))

Lyda van Veen

Kom dan eens logeren in gastenverblijf Vardink in Kotten: de moeite waard! Zie http://www.vardink.nl of bedandbreakfast.nl.

16
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x