Wist je dat je veel leuks kunt zien en doen in Elburg? Je kunt een bezoek aan de Veluwe prima combineren met een dagtrip naar deze knusse middeleeuwse Hanzestad. 

Elburg Holland

Hanzestad Elburg

Elburg is een oude hanzestad in Gelderland en ligt aan het Veluwemeer en Drontermeer. De middeleeuwse vesting was vroeger een rijke vissers- en handelsstad aan de Zuiderzee. Dit is veranderd met de komst van de Afsluitdijk toen de Zuiderzee het IJsselmeer werd. Elburg was vroeger een lange straat vanaf de Oude Bleek in het noorden tot voorbij de Oude Kerk naar het zuiden. Dit is in de loop van de jaren uitgebreid. In 2021 had Elburg zo’n 12-duizend inwoners. 

Elburg Holland
Elburg Holland

Wat kan je doen in Elburg?

Hanzestad Elburg is niet groot, maar heeft veel mooie straatjes met prachtige panden. Simpelweg rondlopen is iets wat je echt moet doen in Elburg. Honderden rijksmonumenten, gemeentelijke momenten en een aantal oorlogsmonumenten vind je in het stadje. Ook musea zijn goed vertegenwoordigd en natuurlijk heeft Elburg een haven. Ik vertel je wat je zeker moet zien en doen in Elburg. 

Elburg Holland
Elburg Holland

Doen in Elburg: rond dwalen!

Zonder plan kan je Elburg prima ontdekken. Omdat de stad niet groot is kom je makkelijk de mooiste plekken tegen. Zorg ervoor dat je sowieso de Westerwalstraat en de Oosterwalstraat ontdekt. In die Oosterwalstraat kan je de huisjes zien die dicht tegen de stadsmuur gebouwd zijn. 

Keitjesstoepen

Elburg heeft karakteristieke en door Monumentenzorg beschermde keitjesstoepen. Deze stoepen zijn gemaakt van witte keitjes met ingelegde figuren van zwarte keitjes. Er ontstond in Elburg een soort metselaars volkskunst met achtpuntige sterren, ruiten, bloemvormen en diervormen.

Elburg Holland
Elburg Holland

Visserijhaven Elburg

Natuurlijk is de haven kenmerkend voor Elburg, dus daar moet je zeker een kijkje nemen. In de oude haven word je herinnert aan de historie vanwege de oude botters die er dobberen. Ook vind je er terrasjes zodat je lekker aan het water mensen kunt kijken. Wil je meer weten over de historie van de visserij, dan kan je terecht bij museum Visafslag Elburg en het Bottermuseum. Een wandeling met gids door de haven is ook een mogelijkheid. 

Doen in Elburg: watersport

Uiteraard is Elburg een prima plek voor watersportliefhebbers. Je kunt hier met de boot naartoe varen, maar een boot huren om het Veluwemeer te verkennen is ook een optie. Ook kan je er een kano of kajak huren, kyte- of windsurfen of zwemmen.

Elburg Holland
Elburg Holland

Wandel over de oude stadswal

Vanuit de haven loop je zo de stadswal op. Deze loopt helemaal om het centrum heen. Je hoeft niet helemaal rond te lopen, wij zijn na een stukje weer van de stadsmuur af gegaan. De oude stadswal is lekker groen (en rustig) waardoor je weer een heel ander beeld van de stad krijgt. Langs de stadswal vind je ook de Joodse begraafplaats uit de 18e eeuw. 

Elburg Holland

De mooiste entree via de Vischpoort

De mooiste entree naar het centrum is via de Vischpoort. Deze toren is gebouwd als verdedigingstoren en is sinds 1592 in gebruik als een stadspoort. De lantaarn in de toren is tot de vorige eeuw gebruikt als kustlantaarn. De poort kan je op afspraak bezoeken met een gids.

Elburg Holland
Elburg Holland
Elburg Holland

Winkelen in Elburg

Vanuit de haven loop je zo het centrum van Elburg in. In de Vischpoortstraat en de Beekstraat vind je de meeste winkels in prachtige panden. Je vindt winkels van een keten, maar ook heel knusse speciaalzaakjes. Let op: de winkels zijn op zondag gesloten in Elburg. 

Kruidentuin Groene Kruidhof

In het oudste gedeelte van Elburg vind je de Kruidentuin Groene Kruidhof. In 1335 werd het Heilige Geestgasthuis gebouwd waar zieken verpleegd werden. Kruiden uit eigen tuin werden gebruikt als medicatie. Inmiddels is de tuin in ere hersteld en kan je deze gratis bezoeken. Vooral in juli en augustus is het een prachtige bloemenzee. 

Het mooiste uitzicht vanaf de Grote Kerk

Vanaf een hoog gebouw heb je altijd een goed uitzicht op de omgeving. In Elburg kan je de Grote Kerk of Sint Nicolaaskerk beklimmen voor een toffe view. Dit kan alleen in de zomermaanden op middagen van dinsdag tot en met zaterdag. Uiteraard kan je dan ook de kerk uit de 15e eeuw bewonderen. Kijk op de website voor actuele openingstijden.

Elburg Holland
Elburg Holland

Eten en drinken in Elburg

Wij startten ons bezoek aan Elburg met een drankje en een taartje op het terras van Bij Ellen. Een heerlijke plek om op je gemak mensen te kijken en de sfeer van de stad in je op te snuiven. 

Voor de lunch kozen wij voor Restaurant de Haas. De uitgebreide lunchkaart zorgde voor wat keuzestress, maar wat genoten wij van een goed gerecht op het fijne terras. 

Voor een goed Italiaans diner zit je goed bij Restaurant Lucca, maar ook Bistro Zilverzoen, Achter de Poorte en ’t Olde Regthuys zijn grote aanraders in Elburg. Het lekkerste ijs van Elburg eet je bij één van de twee vestigingen van IJssalon Casa Piccola. Ben je dol op vis én historie, neem dan een kijkje en hapje bij Palingrokerij Van Triest. 

Elburg Holland

Musea

Een museum bezoeken is iets wat je zeker moet doen in Elburg. De stad heeft meerdere musea waar je meer leert over de stad en de geschiedenis. In totaal zijn er 10 musea om te bewonderen. 

Evenementen

  • Elk jaar in september vinden de Botterdagen plaats waarbij verschillende botters aanleggen in de haven van Elburg.
  • Tussen Hemelvaart en Pinksteren vindt het Vestingval plaats. Beeldende kunstenaars tonen hun werk op een groot aantal locaties en er is dans, muziek, poëzie, drama en theater.
  • In december wordt Winter in de Vesting georganiseerd. Tijdens dit sfeervolle evenement ga je terug naar 1900 in een winterse sfeer. Op dit evenement kan je heerlijk eten en drinken, is er straattheater en live muziek. 

Kijk op de agenda van Elburg voor actuele evenementen!

Elburg Holland

Doen rondom Elburg

  • Rond het Veluwemeer kan je een mooie route fietsen langs landgoederen. Je steekt over met een fietspont. Deze fietstocht staat nog op mijn wishlist!
  • Het Boerderijmuseum Oldebroek is zeker een bezoek waard!
  • De prachtige A. Vogeltuinen kan je bezoeken tussen ’t Harde en Elburg. Wij hebben deze niet bezocht, maar hebben er in de buurt gewandeld. Ook dat is erg leuk!
  • Naar Ampie’s Berg in ’t Harde zijn wij heel benieuwd!
  • Wandelen doe je bij de zandverstuivingen De Haere tussen ’t Harde en Nunspeet.
  • Vanaf Elburg ben je zó op de Veluwe en vanaf de Veluwe ben je zó in Elburg!
Elburg Holland
Elburg Holland

Handig voor je trip naar Elburg

Je auto zet je op de grote parkeerplaats naast de Vissershaven. In de vesting zelf kan je op rustige dagen ook prima een parkeerplek vinden. 

Sind we reizen met een hond hebben we een dakkoffer aangeschaft. Hond Bros neemt met haar bench de kofferbak van de auto in beslag, dus het is handig om onze weekendtassen in de dakkoffer op te slaan. Je vindt dakkoffers in verschillende groottes en bevestigingen, dus het is handig om te bedenken wat je nodig hebt. Met de diverse dakkoffers van Heuts.nl heb je een goed overzicht van alle mogelijkheden. Bij onze accommodatie halen we onze dakkoffer ’t liefst van de auto, dat geeft wat meer mogelijkheden in parkeergarages.

Meer leuks in Nederland:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Denise

Elburg staat al een tijd op m’n lijstje. Toen ik mijn blog over vestingsteden schreef wilde ik deze ook nog snel bezoeken, maar het is er nog steeds niet van gekomen. Wie weet komende zomer eindelijk eens.

Linda

Ik ben hier met mijn ouders geweest als kind van een jaar of 11. Ik kan mij vooral nog de stadswal herinneren en verder eigenlijk niks meer. Tijd om eens terug te gaan, want het ziet er mooi uit!

Janet

Vorig jaar bezocht ik Elburg voor de eerste keer en ik was aangenaam verrast. Ik houd van dit soort karakteristieke, knusse en gezellige plekjes. Ik vond het zeker een bezoekje waard.

6
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x