Koala’s spotten op Raymond Island, dat is onwijs leuk! Wij werden er steeds beter in en hebben ontzettend veel dieren gezien. Met wapperende donzen oortjes bovenin de boomtop. Koala’s zijn echt onwijs leuke diertjes!

Koala Walk Raymond Island Australia
Koala Walk Raymond Island Australia
Koala Walk Raymond Island Australia
Marcella Raymond Island Australia2

De koala is een buideldier die voorkomt in het oosten van Australië. Door zijn teddybeer-achtige uiterlijk wordt hij vaak ten onrechte als een beer beschouwd. “Koala” komt uit het Dharuk, een uitgestorven aboriginaltaal die rond Sydney werd gesproken. Het zou zoiets betekenen als “drinkt niet”, verwijzend naar het feit dat de koala zelden drinkt. De koala, zoals vele andere inheemse Australische dieren, speelt een belangrijke rol in de aboriginal-mythe over het ontstaan van de wereld. Bron: Wikipedia

Koala’s spotten op Raymond Island

Voordat we op reis gingen stond ie al torenhoog op mijn wensenlijstje: koala’s spotten op Raymond Island. Dit eiland ligt 300 kilometer ten oosten van Melbourne bij de Gippsland Lakes (al is het leuker wanneer je via Wilson’s Promontory reist!). Toen de branden eind 2019 bleven aanhouden zag ik steeds vaker koala’s voorbij komen op Instagram. De arme diertjes konden de bomen niet meer in vanwege de branden en raakten ernstig gewond. Heel zielig, maar het zorgde er ook voor dat ik steeds nieuwsgieriger werd naar deze donzige slaapkopjes. En dus reden we na Wilson’s Promontory naar het stadje Paynesville voor een nachtje op Paynesville Holiday Park.

Lees ook: tips voor de mooiste roadtrips in Australië van collegablogger Ivonne

Koala Walk Raymond Island AustraliaKoala Walk Raymond Island AustraliaKoala Walk Raymond Island Australia

Het mannetje weegt zo’n 12 kilo, het vrouwtje 8 kilo en ze worden ongeveer 65 tot 75 cm lang. In het noorden van Australië wegen koala’s bijna de helft minder. Zuidelijke koala’s hebben een dikkere vacht dan die in het warmere noorden. De kleuren van de vachten variëren sterk per individu en worden lichter naarmate koala’s ouder worden, maar de meeste zijn grijs met wit op de kin, borst, voorpoten en romp. De poten van koala’s zijn heel functioneel. Ze hebben vijf vingers per poot kunnen heel gericht dingen vastpakken, zoals hun voedsel. Bron: Wikipedia

Al vroeg de boot op

De volgende ochtend waren we al vroeg wakker, enthousiast dat we gaan koala’s spotten op Raymond Island. We reden naar de haven waar we de boot naar Raymond Island konden nemen. Deze boot vaart continue heen en weer, dus je hoeft niet te reserveren en er ook niet op een bepaalde tijd aanwezig te zijn. Je bent in slechts een paar minuten aan de overkant. Onze camper laten we in Paynesville. Je kunt wel met je auto of camper de boot op, maar hiervoor betaal je. Als voetvanger ben je gratis aan de overkant en omdat de Koala Walk 1,2 kilometer lang is heb je echt geen voertuig nodig.

200 koala’s op het eiland

Raymon Island is ongeveer 6 kilometer lang en 2 kilometer breed. Op Raymond Island leven ongeveer 200 koala’s (2020). Jaren geleden waren het er nog veel meer, maar er is een aantal koala’s uitgezet op een andere locatie om het aantal te reguleren. Koala’s leven van de bladeren van de eucalyptusboom en uiteraard vind je die in grote getale op Raymond Island. Als je met de boot op het eiland komt zie je meteen een ‘koala logo’ die de start van de route aan geeft. Ook is er een informatiebord over de koala’s en kan je geld doneren voor de dieren (wat wij uiteraard doen).

Koala Walk Raymond Island Australia Koala Walk Raymond Island AustraliaKoala Walk Raymond Island Australia

Koala’s eten bijna uitsluitend bladeren van de eucalyptusboom. De bladeren zijn vezelrijk en bevatten gif dat voor de meeste andere dieren gevaarlijk is. Omdat koala’s een langzaam metabolisme hebben, slapen koala’s zo’n 20 uur per etmaal, vaak in een boom. Hiermee is de koala de grootste slaper van het dierenrijk. De rest van hun tijd besteden ze vooral aan eten en het zoeken naar eten en potentiële partners. Ze verplaatsen zich bij voorkeur in de uren na zonsondergang. Koala’s zijn solitaire territoriumdieren en “blaffen” weleens agressief naar soortgenoten. Koala’s “knuffelen” ook met bomen om hun lichaam koel te houden. Bron: Wikipedia

Koala’s spotten op Raymond Island

Wij zagen de eerste 9 koala’s langs de Great Ocean Road, dus je zou zeggen dat we een geoefend oog hebben. Toch is het alweer even geleden en dus is het weer even wennen om de diertjes in de boomtoppen te spotten. In het eerste deel van de route spotten we er hier en daar eentje, maar het gaat vlot als we in een parkje komen. Hier staat het propvol eucalyptusbomen en zien we de ene koala na de andere. Een enkele koala zat in een ander type boom, maar de meesten zitten in de eucalyptusboom. We fluiten het ‘The Hungergames deuntje’ om elkaar er op te attenderen dat we er weer eentje gezien hebben. Onze buurman op de camping is ook aan de koala walk begonnen en kijkt verwonderlijk als we vertellen dat we er al 12 hebben gezien. We spreken hem later niet meer, maar ik had zijn gezicht wel willen zien als we ons eindstand vertellen: 25 stuks!

Koala Walk Raymond Island AustraliaKoala Walk Raymond Island Australia Koala Walk Raymond Island AustraliaKontjes kijken

Koala’s zoeken vaak een driesprong van takken uit waar ze tussen kunnen zitten. Ze klemmen 1 of meerdere poten vast en slapen zo urenlang achter elkaar. Met een beetje wind zie je ze wiegen in de boomtop terwijl hun donzige oortjes wapperen. De dieren slapen zo’n 20 uur per dag, dus het is niet verwonderlijk dat wij 18 slapende koala’s hebben gezien. Daardoor waren we eigenlijk aan het kontjes kijken. 5 koala’s waren in licht beweging waarvan er 1 op ooghoogte in de boom zat. Hij zat wat te dommelen terwijl wij intrigerend naar het diertje keken. 2 koala’s waren blaadjes aan het eten. Veel actie kan je niet verwachten van deze dieren, maar dat hoeft ook niet. Ik vond het súper om tijdens het koala’s spotten op Raymond Island 25 van deze prachtdieren te bewonderen!

Facts Raymond Island

Waar – Gippsland Lakes, Victoria, 300 kilometer ten oosten van Melbourne
Hoe – Gratis met de boot vanaf Paynesville (voor voertuiten een toeslag)
Tijdsduur – De Koala Walk is 1,2 kilometer, maar wij deden er 2,5 uur over omdat we uitgebreid koala’s wilde spotten
Tip – Neem een verrekijker mee zodat je de koala’s beter kunt zien!
Meer informatie website van Raymond Island

De koala’s zaten meestal hoog in de boomtop en sliepen gewoon door zonder onze aanwezigheid op te merken. Zaten ze lager in de boom, dan stoorden we ze uiteraard niet. 

Meer leuks in Australië

Wil jij koala’s spotten op Raymond Island?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Koala Walk Raymond Island Australia
Koala Walk Raymond Island Australia
Koala Walk Raymond Island Australia
Koala Walk Raymond Island Australia

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

18 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ilse

Geweldig deze koala’s. Zelf hebben we er maar twee gezien in 6 maanden tijd 😂 Gauw terug! Prachtige foto’s trouwens 💚👏

Yvonne

Lijkt me echt super om ze te zien daar! Is Raymond Island de beste plek om Koala’s te spotten? Of toevallig voor deze plek gekozen omdat het op de route lag?

Daphne

Koala’s! Ze blijven zo leuk! Ik zag er in Australië vooral veel langs de zuidoostkust, daarvoor helemaal niets. Heel Australië door, geen enkele koala en dan kom je bij de GOR en dan ineens zijn ze overal. Raymond Island heb ik niet bezocht, maar het klinkt als een mooie plek 🙂

Lizette

De koala walk, geweldig! Die zou ik ook zeker te voet doen. Ik vind ze zooo schattig! Op de basisschool heb ik er mijn werkstuk over gedaan. Toen had ik een flesje eucalyptus olie ter demonstratie, maar dat was toen lek gegaan en die geur verdween niet snel meer. Ik vind ze fascinerend om te zien en hoe ze leven. Leuk dat je er speciaal een artikel aan gewijd hebt!

Kelly

Ik had serieus nog nooit van dit eiland gehoord, haha. Als ik dit had geweten, zou ik er zeker naar toe zijn gegaan. Gelukkig heb ik toch de nodige koala’s gezien in Australië.

Kelly

Ik heb de nodige koala’s gezien op Kangaroo Island 🙂

Linda

Ik vond Raymond Island echt geweldig, echt een hoogtepunt van onze reis. Wij zagen er zoveel koala’s! Ook enorm veel gewoon op ooghoogte en zelfs een moeder met een hele actieve baby. Geweldig! Ik heb er ook een artikel over in de planning staan. Zo leuk om weer even terug te denken aan deze leuke plek

Janet

Nog zo’n leuk plekje wat ik niet heb bezocht in Australië. Lijkt me zo’n toffe plek om te bezoeken om die schattige beestjes te spotten.

Diana

Ik smelt echt bij het zien van deze lieve dieren. Wel hoop ik Koala’s in het echt te zien als ik in Australië ben, denk ik niet te missen als ik daar ben 🙂

18
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x