De street art en graffiti straten in Melbourne zijn een wereldwijd begrip. Het centrum is er vól mee en dus gingen ook wij op ontdekking naar deze kleurenpracht en gave prints.

Melbourne Street art
Marcella Melbourne Street art

Gedurende de jaren 1970 en 1980 werd een groot deel van de ontevreden jeugd beïnvloed door de graffiti in New York. Deze kunst werd vervolgens populair in de binnenstad van Melbourne. Beroemde internationale straatartiesten hebben bijgedragen aan de street art en graffiti straten in Melbourne, zoals Banksy.

Op zoek naar de street art en graffiti straten in Melbourne

Toen we bij de tourist office op zoek gingen naar must sees in Melbourne was meteen duidelijk waar we naartoe moesten. De street art graffiti straten in Melbourne hebben een ongelofelijke aantrekkingskracht op reizigers. Dat snappen wij maar al te goed want ook in Gent genoten we al eens van het graffiti straatje en in Londen genoten we van een viaduct vol gave streetart. In Melbourne doen ze dit nog een stukje beter want er zijn ongeveer 60 (!) straten. Je zou het met gemak een openlucht museum kunnen noemen. Wat je kunt verwachten zijn muurschilderingen en graffiti in allerlei stijlen, maar met gaten in de muur en ijzeren staven worden soms ook hele kunstwerken gemaakt.

Van het ene straatje naar de andere

Omdat veel graffiti straten in Melbourne redelijk vlakbij elkaar liggen kan je van de ene straat vol kunstwerken naar de andere lopen. Op de toeristische website van Melbourne vind je de street art map zodat je weet waar je moet zijn. Ook kan je er de wandeling doen van 3,2 kilometer lopen. Je kunt ook met een gids een street art en graffiti walk in Melbourne doen. Onderweg hoor je dan de verhalen achter de kunst. Interessant!

Melbourne Street artMelbourne Street artUnion Lane

Union Lane is een van de langste stegen in Melbourne vol kleurrijke street art. De meest bekende en drukste winkelstraat van Melbourne ligt hier vlakbij. Je kunt je hier tijden vermaken met het bewonderen van gave kunstwerken. Kom je hier na een paar maanden of jaren nog eens terug, dan is de kans groot dat je weer opnieuw verrast wordt. Kunstwerken worden hier continue vervangen door nieuwe kunstwerken. Vlakbij zijn Centre Place en Degraves Street zodat je meteen door kunt lopen.

Melbourne Street artMelbourne Street art Melbourne Street art Hosier Lane

Deze straat ligt samen met Rutledge Lane tegenover Federation Square. Hosier Lane wordt beschouwd als dé plek van de Street Art Scene in de Melbourne. Het is de bekendste en één van de meest drukke graffiti straten in Melbourne. De kunstwerken in deze straat zijn zeer verschillend, dus je blijft er om je heen kijken. Je vindt hier veel fantasiewezens en natuurmotieven. Helaas zal je niet alles kunnen zien, want het is er echt druk en vol toeristen. Een paar kunstwerken kiezen voor een foto en weer door naar een rustiger straatje dan maar. Hosier Lane is ook bekend om de chique cocktailbars zoals Misty en MoVida.

Melbourne Street art Melbourne Street art Melbourne Street art Melbourne Street art Flinders Lane en Cocker Alley

Leuke restaurants en toffe winkeltjes, die vind je rondom Flinders Lane. En natuurlijk ook hier de mooiste prints op de muren. Totaal verschillend en daardoor des te leuker. Ik vind vooral de kleine, opvallende tekeningen tof. Die je soms helemaal onderaan de muur ziet of op een hoekje. Zoals die van het kleine meisje. Love them!

Melbourne Street art Melbourne Street art AC/DC Lane en Duckboard Place

De straat heette voorheen Corporation Lane, maar werd in oktober 2004 als een eerbetoon aan de Australische rockband hernoemd naar AC / DC. Hoewel in deze straat een rondleiding gehouden werd was het er toch vrij rustig. Met wat geduld konden we prima overal een kijkje nemen en volop foto’s schieten.

Melbourne Australia

Zomaar mooie street art!

En dan is er ook nog de print van de koala en kangoeroe die de brandweerman bedankt voor hun harde werk. En ze heten hem welkom tot de superhero club. Een prachtige print vanwege de heftige lange periodes met brand in 2019. En heel gaaf dat we ‘m zomaar tegen kwamen toen we door het centrum liepen!

Nog meer street art en graffiti straten in Melbourne:

Op de toeristische website van Melbourne vind je de street art map zodat je weet waar je moet zijn. 

  • Caledonian Lane bij Little Bourke Street
  • 280 Queen Street in Finlay Avenue
  • 21 Degraves Street
  • 122 Palmerston Street
  • Tattersalls Lane en Stevenson Lane
  • Drewery Lane en Sniders Lane
  • Presgrave Place

Melbourne AustraliaSlapen in Melbourne

Het openbaar vervoer is uitstekend geregeld in Melbourne. Je kunt een groot deel binnen het centrum gratis reizen. Dat is natuurlijk ook ideaal als je een hotel in de stad zoekt. Zo bent je vlot en gratis in het centrum en kan je lekker op pad gaan. Een paar fijne plekken om te slapen in Melbourne:

Boek je activiteit!


Meer moois in Australië

Wat vind jij van de street art en graffiti straten in Melbourne?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Melbourne streetart Australia
Melbourne streetart Australia

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

16 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Kelly

Wat gaaf! Toen ik in Melbourne was, heb ik helemaal niet aan Street Art gedacht. Toen was het nog gewoon graffiti en geen kunst 😉 Die koala is echt heel tof.

Lizette

Ik ben echt zo slecht thuis in de wereld van street art, geen idee dat Melbourne er zo bekend om is. Wel vind ik ze heel mooi op je foto’s. Ik hou vooral van art met een betekenis. Die van de koala en kangoeroe en brandweerman vind ik daarom denk ik het meest indrukwekkend. Hoewel, net als dat kleine meisje dat je in een hoek vond, vind ik dan ook wel weer mooi.

Tea

Tof! Ik liep stage in het gebouw tegenover de St Paul’s en ging in mijn pauze vaak naar Hosier en Ac/DC Lane en je kon elke week wel iets nieuws spotten.

Amy

Wat gaaf zeg, inderdaad bijna een openluchtmuseum van alle kunstwerken. Alleen zo’n muur met kleine tags vind ik wat minder mooi dan de grotere werken maar wat zitten er pareltjes tussen, zie ik op je foto’s!

Yvonne

Ik ben dol op streetart. De werken hier zien er super kleurrijk uit, Prachtig! Je foto van Union Land is mooi, met het contrast. Ik zou hier zeker een kijkje willen nemen.

Cindy | Backpackfever

Ik weet niet of ik hier specifiek naar op zoek zou gaan als ik in Melbourne was… ik zou het leuk vinden om in het voorbijgaan wat tegen te komen, maar het daar ook bij laten. Ik vind vooral die zwart witte en die van het kindje mooi gelukt.

Mirre

Wat een bijzondere kunstwerken en leuk dat ze steeds weer nieuwe komen maken. Die van de superhero club vind ik wel gaaf en ook die vrouw met die elfenoren. Misschien ga ik het ooit nog eens van dichtbij bekijken, maar dan zitten er vast alweer hele andere schilderingen op de muur!

Linda

Ik vond Melbourne niet zo geweldig, maar de streetart daar wel! wij hebben niet zoveel gezien als jullie trouwens, dat is dan wel jammer. Maar het is echt prachtig! Wat een kunstwerken zeg

16
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x