België Wandelen

Wandelen in Nationaal Park Hoge Kempen

12 september 2016
Marcella, Hoge Kempen

Na een heerlijk weekend Leuven besloten we op zondag een stukje natuur mee te pakken. We kozen voor het prachtige Nationaal Park Hoge Kempen. Het enige nationale park in België, en daardoor extra bijzonder! Ik neem je mee langs velden vol kleurige bloemen, heuvels met een weids uitzicht en een prachtig meer.

Hoge Kempen, Belgium
Hoge Kempen, Belgium
Hoge Kempen, Belgium

Uitgestrekte dennenbossen worden afgewisseld met paarsbloeiende heide, grote waterplassen getuigen van grind- en zandwinning, hoge toppen bieden grootse vergezichten. In dit natuurlijke decor leven tal van zeldzame en bijzondere dieren. Nationaal Park Hoge Kempen, natuur in al haar glorie!

Het Nationaal Park Hoge Kempen, in de Belgische provincie Limburg, is een uniek natuurgebied waar meer dan 5.700 ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As. Bron: Kempen en Maasland

Toegang bij Connecterra

Voor je toegang tot het Nationaal Park Hoge Kempen kan je kiezen uit 6 toegangspoorten. Wij kozen op aanraden van Marijke van Wanderers Blues voor Connecterra, bij Maasmechelen. We lezen dat hier een kwart eeuw geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide. De bergen en meren in het gebied zijn ontstaan door het ophopen van mijnsteen en het weggraven van grind. Voor een dagticket betaal je €3,- per persoon, wij kochten er voor €2,5 nog een routekaart bij. Altijd handig. Bij Connecterra vind je 5 verschillende wandelingen, van 1,4 kilometer tot 10,9 kilometer. In feit bestaat de langste route uit de diverse delen van de kortere routes, hij loopt geheel om het meer heen. Wij gaan voor de langste route, en dus kunnen we de gele bordjes volgen.

Hoge Kempen, Belgium Hoge Kempen, Belgium Hoge Kempen, Belgium Hoge Kempen, BelgiumTegen de klok

Aan de start van onze wandeling vinden we de steenkoolmijn van Eisden. Eén toren staat er nogal vervallen bij, de andere kunnen we beklimmen. Een tijdlijn neemt je mee in de historie. We lopen de route tegen de klok in, dus we starten al snel met de klim van de Krekenzone. Het levert ons een geweldig uitzicht op, dus het is zeker de moeite waard! En wauw, wat treffen we veel vrolijk gekleurde bloemetjes! Na een afdaling lopen we even langs het water, voor we klimmen naar Weeling terril. We kijken nu uit op de Krekenzone, waar we net nog op stonden. Na de afdaling lopen we het laatste stuk langs het water. De wandeling is veelzijdig, erg mooi en een beetje uitdagend. Een gouden combi!

Eigenlijk ben ik nu ook wel benieuwd geworden naar de natuur bij de andere 5 toegangspoorten. Fietsen door het water is natuurlijk helemaal te gek! Echt wat leuks voor ons volgende bezoek aan België dus!

Connecterra (Terhills)

Zetellaan 54, 3630 Eisden – Maasmechelen
Website Hoge Kempen

Hoge Kempen, Belgium
Hoge Kempen, Belgium

Overnachten bij Nationaal Park de Hoge Kempen

Wij sliepen bij het geweldige Martin’s Klooster in Leuven. Uiteraard zijn er ook volop mogelijkheden om dichterbij het park te overnachten. Zoals in Genk bij het stijlvolle Hotel Ecu of de hippe Twinstone Lodge als je met een grote groep bent. Wil je wat landelijker zitten, dan kan je kiezen voor B&B Woods & Wine of Chalet de bosuil. Maasmechelen is ook een fijne uitvalsbasis, je kunt daar bijvoorbeeld overnachten bij het luxueuze Terhills Hotel of het fijne appartement Maaszicht.

Meer België

Welke natuur in België kan jij mij aanraden?

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Hoge Kempen, Belgium

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest
7 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Co

Ik heb er nooit over nagedacht om te gaan wandelen in een Belgisch nationaal park, maar dit ziet er echt prachtig uit! Toch vaker naar onze zuiderburen gaan dus 🙂

Angela

Heeft België een heus eigen NP?! En nog een mooie ook zo te zien! 😀

Wanda

Deze streek ken ik helaas nog niet in België maar zou zeker iets voor ons zijn! Wij zijn groot fan van de Ardennen en komen er vrijwel jaarlijks wel een weekendje. Hoewel er dan helaas weinig tijd is om echt te gaan wandelen, of het moet al rondom het circuit van Spa zijn natuurlijk, maar volgend jaar willen we daar maar al te graag verandering in gaan aanbrengen!

[…] Wandelen in Nationaal Park Hoge Kempen […]

7
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x