Nationaal Park Hoge Kempen is het enige nationale park in België, en daardoor extra bijzonder! Ik neem je mee langs velden vol kleurige bloemen, heuvels met een weids uitzicht en prachtige meren.
Wat is Nationaal Park Hoge Kempen?
Nationaal Park Hoge Kempen is het eerste Nationaal Park in België en is geopend in 2006. Het is een uniek natuurgebied met meer dan 12.000 ha natuur, het omvat vijf Natura 2000-gebieden. In het natuurgebied vind je uitgestrekte dennenbossen, heide, duinen en vennen. Vanwege de veelzijdigheid van de natuur vind je in dit gebied diverse planten- en dierensoorten.
Wat kan je doen in Nationaal Park Hoge Kempen?
In dit grote natuurgebied vind je maar liefst 440 kilometer aan wandelpaden. Mooie wandellussen zijn er van 3 tot 17 kilometer. Via een wandelwissel kan je makkelijk overstappen van de ene wandellus naar de andere. Met de kleuren kan je goed in de gaten houden voor welke lengte wandeling je kiest:
- Groen: 0 – 5 kilometer
- Blauw: 3 – 8 kilometer
- Rood, paars en oranje: 7 – 14 kilometer
- Geel: 10 – 16 kilometer
Ook fietsers en mountainbikers hebben het goed met zo’n 200 kilometer. Paardenliefhebbers genieten van een uitgebreid ruiternetwerk. Voor ieder wat wil(d)s!
De National Park Trail
Sinds juni 2022 is er een lange-afstandswandeling in het gebied: de National Park Trail. De wandeling is 110 km lang en is bewegwijzerd met plaatjes met een bruine wolfspoot. De wandeling bestaat uit 5 etappes, die elk starten vanaf een toegangspoort: Kattevennen, Pietersheim, Terhills, Duinengordel en Thorpark. De route is voor 90% onverhard en heeft 900 hoogtemeters.
Wat is er te doen bij de 9 toegangspoorten?
Nationaal Park Hoge Kempen bestaat uit 9 toegangspoorten met elk een ander soort natuur. Het is goed om te kijken wat voor type gebied je graag wilt ontdekken. Of je ontdekt er meerdere tijdens een lange tocht, dat kan natuurlijk ook. De hoofdtoegangspoort is Terhills, hier vind je het bezoekerscentrum. Je vindt in het park de volgende toegangspoorten met een beschrijving van de natuur per poort:
Terhills
Deze toegangspoort heette eerder Connecterra en vind je vlakbij Maasmechelen. Dit is de hoofdpoort van Nationaal Park Hoge Kempen met het bezoekerscentrum waar je ook een drankje kunt drinken. Een kwart eeuw geleden draaide de steenkoolmijn van Eisden hier op volle toeren. Je vindt hier een verrassend landschap van ‘bergen en meren’, voormalige mijnsteenbergen (mijnterrils), weidse panorama’s en de schachtbok van de voormalige mijn. Er zijn wandelroutes van 3,6 tot 9,5 kilometer die je bij het panoramapunt brengen en de langste wandelroute leidt je rond de grote plas.
Bergerven
Dit vind je in het noorden van het gebied tussen Maaseik en Dilsen-Stokkem. In dit gebied vind je: een voormalige grindhoeve, waterplassen, kanaal, steile hellingen, dennenbossen en konikpaarden. Er zijn 8 wandelroutes uitgestippeld tussen de 2 en 15 kilometer. Startplaats Kapel van de Weerstand is de meest centrale startplaats voor een verkenning van het natuurgebied Bergerven.
Duinengordel
Bij Oudsbergen vind je de hoogste en grootste open stuifduin van Vlaanderen. Deze voormalige grindwinning is omringd door heidegebied, statige bossen, vlinderrijke graslanden en mooie vennen. Je vindt in de duinengordel ook het Joekelbos, het grootste speelbos van Vlaanderen. Ook zijn er prachtige picknickplekken.
Station As
Staat in het teken van het industriële verleden. De 31 meter hoge uitkijktoren is een replica van de boortoren waarmee naar steenkool werd geboord. In dit gebied vind je dennenbossen, geologische wand, veen, beekvallei en steile hellingen. Het voormalige station van As is nu brasserie ’t Stasjon met perron als terras. Er zijn 10 wandellussen waarvan er 3 starten bij de toegangspoort.
Lieteberg
In Zutendaal vind je de toegangspoort naar de wereld van de insecten. Het bezoekerscentrum vind je in een oude grindhoeve. Op het blotevoetenpad kan je al je zintuigen laten prikkelen. Bij Lieteberg vind je bossen, hooiland, heide en jevenerbessen. Je vindt hier 9 wandellussen, 4 hiervan starten bij de toegangspoort. In het cafetaria met tuinterras kan je wat eten en drinken.
Thorpark
Dit gebied vind je bij de voormalige mijn van Waterschei. In dit gebied komt alles van Nationaal Park Hoge Kempen samen. Je vindt er mijnsteenbergen, heide, dennenbossen, beekvallei, jeneverbessen en landduinen. Wandelgebied Thorpark heeft 10 wandellussen, waarvan er 6 bij de toegangspoort starten. Extra leuk is het steenmannetjespad van 2 kilometer wat je naar de top van de terril brengt. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op Nationaal Park Hoge Kempen. Je vindt hier diverse horeca.
Pietersheim
Via een zwevende loopbrug duik je de historie in bij de middeleeuwse Waterburcht Pietersheim. In dit gebied vind je beukendreven, beekvalleien, steile hellingen en natte heide. Er zijn 8 wandellussen waarvan de helft start bij de toegangspoort. Ook vind je hier een kinderboerderij en diverse horeca.
Mechelse Heide
Hier vind je de paarse heide als topattractie. In dit gebied kan je fantastisch wandelen. Bij de Mechelse Heide vind je het grootste heidegebied, weidse vergezichten en voormalige grind- en zandhoeves. Ook hier het hoogste natuurlijke punt van Nationaal Park Hoge Kempen. Bij deze toegangspoort starten 7 wandellussen, vanaf 1,5 kilometer. Ook is er een hondenlosloopzone. In dit gebied vind je diverse horeca.
Kattenvennen
Is de toegangspoort in Genk. Het thema bij Kattenvennen is macrokosmos en heeft een volkssterrenwacht. Het is ook de ideale startplek voor ruiters en menners. In dit gebied vind je dennenbossen, holle weg, beekvalleien en verborgen parel grindplas Papendaal. Je vindt hier diverse horeca.
Ons bezoek aan Nationaal Park Hoge Kempen
Wij hebben Nationaal Park Hoge Kempen 3x bezocht. Alle keren maakten we een wandeling in een ander natuurgebied waardoor onze ervaringen verschillend zijn. Ik vertel over onze ervaringen in het natuurgebied.
Terhills
Deze wandeling is het langst geleden (hallo kort haar!). Wij kozen voor de gele route zodat we op de terrils en om het meer heen werden geleid. De route lopen we tegen de klok in zodat we eerst omhoog moeten klauteren en op vlakker gebied eindigen. De eerste klim levert ons een geweldig uitzicht op bij een veld vol vrolijk gekleurde bloemetjes. Na de afdaling lopen we even langs het water, voor we klimmen naar Weeling terril. We keken nu uit op de Krekenzone, waar we net op stonden. Na de afdaling liepen we het laatste stuk langs het water. De gele wandeling is een mooie afwisselende route die ons een goed beeld geeft van het gebied.
Duinengordel
In het plaatsje Oudsbergen verbleven we op Mini Camperplaats Bielieje. Vanaf hier liepen we zó naar de start van onze wandeling door de duinengordel. Na een stukje door het Gruitroderbos met grasland aan de rand staan we plots tussen de zandduinen. Opeens is onze wandeling een stuk zwaarder omdat het ploeteren is in het mulle zand. Dit gebied geeft wel een echt buitenlands gevoel. Onze wandeling telt uiteindelijk 14,5 kilometer. De route brengt ons ook in Gruitrode en Neerglabbeek.
Pietersheim
Onze meest recente ontdekking in Nationaal Park Hoge Kempen deden we vanaf Camping Jocomo Park in Lanaken. Vanaf hier liepen we het park in door een gebied wat grenst aan Pietersheim. We hebben zelfs nog bij de toegangspoort gestaan, maar helaas hebben we de waterburcht gemist. Wel liepen we door prachtige bossen, over vlonderpaden en langs een heidegebied. Hoewel we nogal een omweg namen voor een sanitaire- en horeca stop was het een heerlijke wandeling van 14 kilometer!
Nationaal Park Hoge Kempen met de hond
Yes, de hond met met je mee om Nationaal Park Hoge Kempen te ontdekken! Op de meeste plekken mag de hond aangelijnd met je mee, maar er is ook een aantal losloopzones. Dit zijn 8 omheinde losloopgebieden bij de Mechelse Heide, Pietersheim, Bergerve en Oudsbergen. Uiteraard moet je hond goed onder appèl staan en niet achter wild aanrennen of wandelaars hinderen. Ook zijn er 2 rode zones waar ook aangelijnde niet zijn toegelaten vanwege van de runderen en paarden. Je vindt alle gebieden op de pagina op weg met je hond.
Overnachten bij Nationaal Park Hoge Kempen
Wij hebben Nationaal Park Hoge Kempen bezocht vanuit Martin’s Klooster in Leuven, Mini Camperplaats Bielieje in Oudsbergen en Camping Jocomo Park in Lanaken. Bij Bielieje kan je ook overnachten in het witte huis wat je op de foto ziet. Het is een heerlijke landelijke plek! Ook kan je slapen in het natuurgebied in Genk bij het stijlvolle Hotel Ecu of de hippe Twinstone Lodge als je met een grote groep bent. Wil je wat landelijker slapen, dan kan je kiezen voor B&B Woods & Wine of Chalet de bosuil. Maasmechelen is ook een fijne uitvalsbasis, je kunt daar bijvoorbeeld overnachten bij het luxueuze Terhills Hotel of het fijne appartement Maaszicht.
Meer leuks in België:
- 9x Doen in België
- Zien & doen stedentrip Brugge
- Nationaal Park Hoge Kempen
- Wandelen in de Ardennen bij de Ninglinspo
- Namur en het mooie uitzicht vanaf de Citadel
- Brugge versus Gent
- Durbuy, het kleinste stadje ter wereld
- Capitool België
Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest