Je hebt landen waar je terug blijft komen. Het is er zo mooi en fijn, en er blijft zoveel te ontdekken. Andere landen raken je minder. Dat was 1 keer, maar nooit weer. Benieuwd bij welk land dit voor mij het geval is?

Havana, Cuba

De roadtrip door Cuba

Vorig jaar maakten we een roadtrip door Cuba. We ontvluchten de Nederlandse winter en zochten de Cubaanse zon op. Altijd een goed idee, wat mij betreft. We verkenden Havana en reden met onze huurauto via de valei van Vinales naar het paradijselijke Maria la Gorda. Vervolgens ontdekten we Trinidad en we gingen hiken in natuurgebied Topes de Collantes. Het werd een reis met hoogte- en dieptepunten. Het was leerzaam om onze horizon te verbreden en een totaal ander land dan Amerika, Canada en Nieuw-Zeeland te ontdekken. We stapten letterlijk uit onze comfort zone en kwamen in een totaal andere wereld terecht. Helaas werden we (beide!) al snel ziek, en dat drukte best een stempel op onze reis. Maar dit is niet de reden dat Cuba voor mij 1 keer, maar nooit weer is.

Benieuwd naar de route van onze roadtrip of het filmpje van Cuba?

Marcella, Cuba

Cuba is duur

Als ik nu terug kijk naar wat de roadtrip Cuba ons gekost heeft, dan vind ik dat een berg geld. Wij boekten een totaalpakket met tickets, autohuur en accommodaties. Dat doen we zelden voor onze reizen, maar voor Cuba leek ons dat de beste optie. Ter plekke hebben we niet veel uitgegeven, maar vooraf des te meer. De staatshotels waar wij verbleven kosten minstens €90,- per nacht. Best duur voor een arm land als Cuba. Ik vond de roadtrip Cuba ’t geld zeker waard, want we zijn een mooie ervaring rijker. Maar nogmaals zo’n berg geld uitgeven voor een reis door Cuba, dat zou ik niet doen. Dan is het wat mij betreft prima voor 1 keer.

Havana, Cuba
Route rondreis Cuba

Ik miste comfort en hygiëne

Een mooie link met het kostenplaatje. Natuurlijk hebben we al behoorlijk veel geld uitgegeven aan onze reizen. Zo was onze roadtrip Nieuw-Zeeland de duurste reis, maar kan je lezen dat het budget voor onze camperreis West-Canada ook aardig hoog was. Toch vind ik reizen elke euro waard. Je krijgt er zoveel moois voor terug! In Cuba miste ik comfort en hygiëne. Je vindt er nergens een wc bril, slaapt onder kleffe lakens en regelmatig was er iets kapot in het hotel. Winkels zijn grotendeels leeg en verkopen hoofdzakelijk water, drank en Maggi mix. Het was soms best behelpen. Neem alles mee naar Cuba wat je nodig hebt, ter plekke kan je het maar lastig vinden. Doe vooral voordeel met mijn paklijst – wat neem je mee naar Cuba? Op deze manier voelde het alsof ik minder waar voor mijn geld kreeg. Jammer!

Wij deden geen all inclusive Varadero als afsluiting van onze roadtrip. Inmiddels denk ik dat dat wel een relaxte afsluiter was geweest!

El Nicho, Cuba

Ik miste het wauw-gevoel

In Cuba is de cultuur een bezienswaardigheid op zich. Er is een specifiek regime wat op zich al heel interessant is. Mensen maken zich niet druk, en hangen regelmatig gevaarlijk dichtbij de weg. Cubanen zijn niet het meest actieve volk, het is al snel goed genoeg. Het klimaat is op Cuba best constant waardoor de begroeiing niet heel afwisselend is. Maria la Gorda was echt paradijselijk, en hiken bij Topes de Collantes ook. Misschien ben ik wel verwend door de grote afwisseling in landen als Amerika, Canada en Nieuw-Zeeland, maar ik miste het wel wat in Cuba. Ik had minder vaak het wauw-gevoel. Het landschap is veelal hetzelfde en minder spectaculair.

Maria la Gorda, CubaMijn wishlist is nog lang!

Ik ontdek graag nieuwe onbekende landen of gebieden. Mijn wishlist is nog lang, er is nog zoveel moois te ontdekken! Na onze roadtrip Cuba ben ik vooral benieuwd geworden naar de rest van Midden-Amerika. Costa Rica en Mexico staan al een tijdje op mijn wishlist. Maar ook Zuid-Amerika trekt. Daarom was Cuba prima voor 1 keer.

Welke bestemming was voor jou 1 keer, maar nooit weer?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

34 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Shirley

Ik zou naar veel plekken terugwillen, in de praktijk ga ik toch meestal naar nieuwe plekken. Misschien dat ik over 20 jaar bepaalde bestemmingen toch opnieuw zou bezoeken.

Jessica

Er zitten inderdaad altijd wel van die landen tussen die wat tegenvallen. Wat jammer dat dat Cuba was, misschien had je in de casa particulares een andere ervaring gehad (de mensen zijn zo lief en het is een stuk betaalbaarder). Wel goed om hier eerlijk over te zijn, ik houd van dit soort blogs! 🙂

Linda | travellersoftheworld

Leuke blog om te lezen, goed dat je er eerlijk over bent dat cuba leuk was maar niet wauw. Ik zou er alsnog graag eens heen gaan. Ik zou niet nog eens naar Maleisië en Singapore gaan, Maleisië was echt leuk en mooi maar er is zoveel meer en ik denk dat er heel veel mooiere landen zijn. Singapore vond ik sowieso drie keer niks

Linda | travellersoftheworld

Wij waren er twee volle dagen, maar hadden eigenlijk na twee uur al zoiets van tja, dit is niet ons ding. Berlijn is trouwens ook een eens maar nooit meer plek. Het was wel leuk, maar gaan wauw. Gelukkig zijn er zat leuke plekken en ook plekken waar ik dolgraag nog eens heen ga, zoals bijna alles in Italië, Slovenië, Thailand… Ga zo maar door. Van Boedapest en Praag krijg ik ook geen genoeg en Parijs wil ik ook nog wel een keer bezoeken

Emma - Travelhotspots

Leuk om je blog te lezen. Tijdens mijn 8 maanden in Centraal Amerika heb ik heel veel mensen gesproken die allemaal zeiden over Cuba: of je vindt het geweldig of niet. Mij heeft het mede door een aantal reisverhalen niet enthousiast gemaakt. Zelf heb ik niet een specifieke bestemming die ik niet meer wil bezoeken. Maar bij veel bestemmingen heb ik wel, ik heb het gezien en nu weer wat anders. Zoals Costa Rica, Nicaragua en Guatemala. Ik heb het idee dat ik daar genoeg van heb gezien en ga dus liever naar nieuwe bestemmingen. Mexico, Canada, Noorwegen en Spanje… Lees verder »

Karlijn

Ik hoefde het artikel niet eens te openen, ik wist al dat het over Cuba ging 😉 Dat was gewoon niet helemaal jullie ding en dat snap ik best. Ik heb erg genoten van onze twee weken op Cuba, maar voor mij was twee weken ook echt genoeg en ik ga er ook niet nog een keer heen. Net als Jessica denk ik wel dat de casas particulares een betere optie zijn dan de staatshotels. Die hebben geen enkele motivatie om een beter ervaring te bieden en bij mensen thuis is dat heel anders. Al had dat jullie totale beeld… Lees verder »

Tessa - Dazzling Travels

Eigenlijk gaan wij nooit 2x naar een zelfde plek waar we al geweest zijn. Puur omdat er nog zoveel meer te zien is. Ik ben altijd bang dat als je een 2e keer terug gaat het altijd ietsjes tegenvalt. Van een land waar ik al ben geweest zou ik dan wel weer een andere gebied of andere steden willen bezoeken.
Cuba staat zeker nog op mijn wishlist. Jammer dat het voor jullie wat tegenviel 🙂

Jacomijn Heupink

Wat jammer zeg. Ik zat in casa’s en betaalde een stukje minder en ik denk dat de ervaring een stukje beter was. Cuba blijft een prijzig land maar wel een geweldige ervaring en ik zou er zo nog een keer naartoe gaan!!

Stéphanie

Ik kan mij goed voorstellen dat je meer waar voor je geld had willen hebben. Geld uitgeven voor een toffe reis is helemaal niet erg want je krijgt er zoveel voor terug, maar ik snap je punt. En iets meer confort was welkom geweest, des te meer omdat jullie ziek waren. Heel jammer dat je het landschap niet afwisselend genoeg vond. Maar zoals je zelf aangeeft ben je natuurlijk al behoorlijk verpest door landen als Amerika, Nieuw Zeeland en Canada 😉 Daar krijg je echt waar voor je geld en wacht om iedere hoek weer een nieuw wow effect. De… Lees verder »

Sabine

Bij Cuba kan ik me dat zeker voorstellen, er zijn veel mensen niet heel enthousiast over. Veel mensen ook wel trouwens. Ik zou naar veel plekken wel terug willen, maar er zijn er een paar die niet heel hoog op de ’tweede keer bezoeken’ lijst staan, zoals Zweden (van zuid naar noord gereden, heel mooi maar eentonig) en Israël (prachtig land maar ik ben een beetje verpest door wat er gebeurt met oa de Westelijke Jordaanoever, elke keer door een halve gevangenis moeten en mannen met zware geweren in de bus op zoek naar mensen die ‘daar niet horen’ is… Lees verder »

Saskia

Kan me voortellen dat sommige landen tegen vallen. Een tegenvaller voor ons?! Mwah qua land heb ik dat eigenlijk niet. Wij hadden we ooit in NL een tegenvallend huisje, eentje waarbij we met 2 dagen gewoon zijn vertrokken terwijl het een super deluxe huisje was voor 6 personen en aan het water. Erg jammer.

Yvonne

Wat jammer dat je het wow-gevoel miste. Ik ken dat inderdaad, heb dat ook wel eens. Toch te hoge verwachtingen. Zelf hoef ik niet meer naar China. Daar had ik iets te veel wow-gevoel. Wow, ze lachen om ons, wow, ze zijn gewoon echt wreed tegen minderheden. 🙁 We hebben gelukkig ook al veel in China gezien, want we waren er 3 maanden, en net als jij nog een lange wish-list…

Wanda

Jammer dat het zo’n reis dan toch niet datgene brengt wat je op voorhand hoopt. Vooral ook als de kosten zo hoog zijn. Natuurlijk ben je een ervaring rijker maar het negatieve gevoel overheerst toch. Wij hadden dat eigenlijk met Zweden. Ik denk dat wij achteraf gezien in het verkeerde deel van het land zaten waardoor we zo’n 50/50 gevoel er aan hebben overgehouden. Wat dat betreft denk ik dat we niet zo snel weer terug zullen gaan naar Zweden.

Kelly

Jammer dat het zo tegengevallen is! Dat had ik met Tunesië; dat land is niet mijn ding. Daarnaast denk ik dat Nieuw-Zeeland me wel een beetje verpest heeft, hehe. Wel zou ik graag nog eens naar Thailand willen, ook al ben ik daar nu twee keer geweest. En natuurlijk ook Nieuw-Zeeland, hoewel die reis echt een rib uit m’n lijf was.

Maya

Wat jammer dat Cuba tegenviel, ik heb het juist hoog op mijn verlanglijst staan. Costa Rica vonden we prachtig, zelfs even over gedacht om er te gaan wonen.
Waar ik niet meer snel nog eens heen zal gaan is Maleisie. Cambodja en Tibet ook niet maar dan juist omdat we het zo mooi en indrukwekkend vonden en er nog net voor de massa kwam waren, waardoor ik vrees dat een 2e keer tegenvalt. Oja en geen land maar een stad waar ik zelfs niet gratis nog eens terug wil is Miami.

Helena

Bij mij trekt noord en zuid amerika sowieso niet. Waarom geen idee. Ben meer een Azie ganger. Al was voor mij Thailand eens maar nooit weer. Daar miste ik de wow

Dewi

Leuk om dit ook eens te lezen Marcella! Soms vallen plekken inderdaad wat tegen. Jammer dat je in Cuba het wow-gevoel miste. Ik ben er nog nooit geweest, maar het trekt me op een bepaalde manier wel en zou er graag nog eens heen gaan. Zelf zou ik niet snel meer teruggaan naar Servië. In Belgrado hadden we een aantal vervelende ervaringen en er hing voor ons gevoel (op dat moment) een nogal grimmige sfeer. Hoewel ik van heel veel mensen gehoord had dat het hele leuke stad zou zijn, viel het ons wat tegen. We hadden gepland hier een… Lees verder »

34
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x