Personal

Travel – 1 keer, maar nooit weer

15 april 2017
Marcella, Cuba

Je hebt landen waar je terug blijft komen. Het is er zo mooi en fijn, en er blijft zoveel te ontdekken. Andere landen raken je minder. Dat was 1 keer, maar nooit weer. Benieuwd bij welk land dit voor mij het geval is?

Havana, Cuba

Vorig jaar maakten we een roadtrip door Cuba. We ontvluchten de Nederlandse winter en zochten de Cubaanse zon op. Altijd een goed idee, wat mij betreft. We verkenden Havana en reden met onze huurauto via de valei van Vinales naar het paradijselijke Maria la Gorda. Vervolgens ontdekten we Trinidad en we gingen hiken in natuurgebied Topes de Collantes. Het werd een reis met hoogte- en dieptepunten. Het was leerzaam om onze horizon te verbreden en een totaal ander land dan Amerika, Canada en Nieuw-Zeeland te ontdekken. We stapten letterlijk uit onze comfort zone en kwamen in een totaal andere wereld terecht. Helaas werden we (beide!) al snel ziek, en dat drukte best een stempel op onze reis. Maar dit is niet de reden dat ik Cuba niet nogmaals wil bezoeken.

Benieuwd naar de route van onze roadtrip of het filmpje van Cuba?

Marcella, Cuba

Cuba is duur

Als ik nu terug kijk naar wat de roadtrip Cuba ons gekost heeft, dan vind ik dat een berg geld. Wij boekten een totaalpakket met tickets, autohuur en accommodaties. Dat doen we zelden voor onze reizen, maar voor Cuba leek ons dat de beste optie. Ter plekke hebben we niet veel uitgegeven, maar vooraf des te meer. De staatshotels waar wij verbleven kosten minstens €90,- per nacht. Best duur voor een arm land als Cuba. Ik vond de roadtrip Cuba ’t geld zeker waard, want we zijn een mooie ervaring rijker. Maar nogmaals zo’n berg geld uitgeven voor een reis door Cuba, dat zou ik niet doen.

Havana, Cuba

Route rondreis Cuba

Ik miste comfort en hygiëne

Een mooie link met het kostenplaatje. Natuurlijk hebben we al behoorlijk veel geld uitgegeven aan onze reizen. Zo was onze roadtrip Nieuw-Zeeland de duurste reis, maar kan je lezen dat het budget voor onze camperreis West-Canada ook aardig hoog was. Toch vind ik reizen elke euro waard. Je krijgt er zoveel moois voor terug! In Cuba miste ik comfort en hygiëne. Je vindt er nergens een wc bril, slaapt onder kleffe lakens en regelmatig was er iets kapot in het hotel. Winkels zijn grotendeels leeg en verkopen hoofdzakelijk water, drank en Maggi mix. Het was soms best behelpen. Neem alles mee naar Cuba wat je nodig hebt, ter plekke kan je het maar lastig vinden. Doe vooral voordeel met mijn paklijst – wat neem je mee naar Cuba? Op deze manier voelde het alsof ik minder waar voor mijn geld kreeg. Jammer!

Wij deden geen all inclusive Varadero als afsluiting van onze roadtrip. Inmiddels denk ik dat dat wel een relaxte afsluiter was geweest!

El Nicho, Cuba

Ik miste het wauw-gevoel

In Cuba is de cultuur een bezienswaardigheid op zich. Er is een specifiek regime wat op zich al heel interessant is. Mensen maken zich niet druk, en hangen regelmatig gevaarlijk dichtbij de weg. Cubanen zijn niet het meest actieve volk, het is al snel goed genoeg. Het klimaat is op Cuba best constant waardoor de begroeiing niet heel afwisselend is. Maria la Gorda was echt paradijselijk, en hiken bij Topes de Collantes ook. Misschien ben ik wel verwend door de grote afwisseling in landen als Amerika, Canada en Nieuw-Zeeland, maar ik miste het wel wat in Cuba. Ik had minder vaak het wauw-gevoel. Het landschap is veelal hetzelfde en minder spectaculair.

Maria la Gorda, CubaMijn wishlist is nog lang!

Ik ontdek graag nieuwe onbekende landen of gebieden. Vorig jaar heb ik een heus Wishlist ABC samengesteld, met per letter een land, regio of park en stad die ik graag wil ontdekken. Mijn wishlist is dus nog lang, er is nog zoveel moois te ontdekken! Na onze roadtrip Cuba ben ik vooral benieuwd geworden naar de rest van Midden-Amerika. Costa Rica en Mexico staan al een tijdje op mijn wishlist. Maar ook Zuid-Amerika trekt. Daar reis ik liever naartoe dan dat ik voor de tweede keer door Cuba reis.

Welke bestemming was voor jou 1 keer, maar nooit weer?

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

You Might Also Like

36 Comments

 • Reply Shirley 15 april 2017 at 09:56

  Ik zou naar veel plekken terugwillen, in de praktijk ga ik toch meestal naar nieuwe plekken. Misschien dat ik over 20 jaar bepaalde bestemmingen toch opnieuw zou bezoeken.

  • Reply Marcella 16 april 2017 at 17:04

   Ik ben al wel 3x in Amerika en Canada geweest. Verder binnen Europa 3x in Spanje en Italië, maar ik zoek ook vaak nieuwe bestemmingen op. Dit jaar 2 stuks op mijn lijstje: IJsland en Zweden. Erg benieuwd naar! Wie weet gaan we over een tijdje inderdaad terug naar bepaalde bestemming. We shall see 😉

 • Reply Jessica 15 april 2017 at 11:58

  Er zitten inderdaad altijd wel van die landen tussen die wat tegenvallen. Wat jammer dat dat Cuba was, misschien had je in de casa particulares een andere ervaring gehad (de mensen zijn zo lief en het is een stuk betaalbaarder). Wel goed om hier eerlijk over te zijn, ik houd van dit soort blogs! 🙂

  • Reply Marcella 16 april 2017 at 17:06

   Wie weet hadden de casa’s een andere ervaring gegeven, maar het ziek zijn drukte natuurlijk ook wel op onze trip. Maar ik denk dat Cuba gewoon ook niet zo ons ding is. Ik ben eigenlijk des te meer nieuwsgierig geworden naar Mexico 🙂

 • Reply Linda | travellersoftheworld 15 april 2017 at 12:17

  Leuke blog om te lezen, goed dat je er eerlijk over bent dat cuba leuk was maar niet wauw. Ik zou er alsnog graag eens heen gaan. Ik zou niet nog eens naar Maleisië en Singapore gaan, Maleisië was echt leuk en mooi maar er is zoveel meer en ik denk dat er heel veel mooiere landen zijn. Singapore vond ik sowieso drie keer niks

  • Reply Marcella 16 april 2017 at 17:08

   Je moet zeker naar Cuba reizen Linda. Het is absoluut een bijzonder land, en je bent een mooie ervaring rijker! Ik ben zelf wel heel benieuwd naar Maleisië, maar wie weet vind ik 1x ook wel prima. Jammer dat je Singapore niks vond. Wij deden er een tussenstop, en dat beviel wel prima. Maar we waren er maar heel kort, jullie vast langer?

   • Reply Linda | travellersoftheworld 17 april 2017 at 15:11

    Wij waren er twee volle dagen, maar hadden eigenlijk na twee uur al zoiets van tja, dit is niet ons ding. Berlijn is trouwens ook een eens maar nooit meer plek. Het was wel leuk, maar gaan wauw. Gelukkig zijn er zat leuke plekken en ook plekken waar ik dolgraag nog eens heen ga, zoals bijna alles in Italië, Slovenië, Thailand… Ga zo maar door. Van Boedapest en Praag krijg ik ook geen genoeg en Parijs wil ik ook nog wel een keer bezoeken

    • Reply Marcella 19 april 2017 at 20:31

     Jammer dat Singapore al zo snel zo tegenviel. Wij waren er 2x 20 uur waarvan we ook deels geslapen hebben. Dan kan er amper iets tegenvallen 😉 Je hebt gelukkig een hoop toffe favorieten. Ik ben vooral erg benieuwd naar Slovenië en Boedapest. Beide staan erg hoog op mijn wishlist!

 • Reply Emma - Travelhotspots 15 april 2017 at 13:26

  Leuk om je blog te lezen. Tijdens mijn 8 maanden in Centraal Amerika heb ik heel veel mensen gesproken die allemaal zeiden over Cuba: of je vindt het geweldig of niet. Mij heeft het mede door een aantal reisverhalen niet enthousiast gemaakt. Zelf heb ik niet een specifieke bestemming die ik niet meer wil bezoeken. Maar bij veel bestemmingen heb ik wel, ik heb het gezien en nu weer wat anders. Zoals Costa Rica, Nicaragua en Guatemala. Ik heb het idee dat ik daar genoeg van heb gezien en ga dus liever naar nieuwe bestemmingen. Mexico, Canada, Noorwegen en Spanje wil ik graag nog een keer bezoeken. Prachtig zijn die landen.

  • Reply Marcella 16 april 2017 at 19:28

   Leuk om jouw ervaringen te lezen Emma! Ik denk dat de reiziger die met de bus door Cuba is vervoerd weer andere ervaringen heeft dan degene die alles zelf uit zoekt. En dan nog vind de een het wel tof, en de ander niet. Wij werden natuurlijk ook beide ziek, helpt ook niet mee aan een positieve ervaring. Dat jij Mexico graag nog eens wilt bezoeken maakt me alleen maar enthousiast. Het land staat erg hoog op mijn wishlist! Van Noorwegen heb ik zelf erg weinig gezien (alleen Oslo) en Spanje blijft een fijn land.

 • Reply Karlijn 15 april 2017 at 14:11

  Ik hoefde het artikel niet eens te openen, ik wist al dat het over Cuba ging 😉 Dat was gewoon niet helemaal jullie ding en dat snap ik best. Ik heb erg genoten van onze twee weken op Cuba, maar voor mij was twee weken ook echt genoeg en ik ga er ook niet nog een keer heen. Net als Jessica denk ik wel dat de casas particulares een betere optie zijn dan de staatshotels. Die hebben geen enkele motivatie om een beter ervaring te bieden en bij mensen thuis is dat heel anders. Al had dat jullie totale beeld vast niet heel erg veranderd 🙂 Zelf ga ik ook nooit meer terug naar Myanmar, maar dat is juist omdat die reis zo ongelofelijk bijzonder en magisch was. Ik ben bang dat het bij een tweede bezoek alleen maar tegen kan vallen…

  • Reply Marcella 16 april 2017 at 19:30

   Die opmerking kreeg ik vaker, dat het duidelijk was dat het over Cuba ging 😉 Tsja, mijn artikelen erover zijn vast ook duidelijk 🙂 Ik vond het goed om van jou te horen dat de rest van Midden-Amerika weer totaal anders is. Daar ben ik vooral nieuwsgierig naar geworden dus! Jij hebt ook een mooie reden om niet terug te willen naar Myanmar. Wat fijn dat je er juist zo’n positieve ervaring had!

 • Reply Tessa - Dazzling Travels 15 april 2017 at 14:30

  Eigenlijk gaan wij nooit 2x naar een zelfde plek waar we al geweest zijn. Puur omdat er nog zoveel meer te zien is. Ik ben altijd bang dat als je een 2e keer terug gaat het altijd ietsjes tegenvalt. Van een land waar ik al ben geweest zou ik dan wel weer een andere gebied of andere steden willen bezoeken.
  Cuba staat zeker nog op mijn wishlist. Jammer dat het voor jullie wat tegenviel 🙂

  • Reply Marcella 16 april 2017 at 19:31

   Zeker naar Cuba gaan hoor, het is absoluut een bijzonder reis! Ik bezoek wel eens hetzelfde land (Amerika, Canada, maar ook landen in Europa) maar niet hetzelfde gebied. En na lange tijd wil ik wel eens terug gaan naar een stad die ik al bezocht heb. Zo wil ik graag terug naar Londen, ik was er voor ’t eerst en laatst in 2000!

 • Reply Jacomijn Heupink 15 april 2017 at 15:13

  Wat jammer zeg. Ik zat in casa’s en betaalde een stukje minder en ik denk dat de ervaring een stukje beter was. Cuba blijft een prijzig land maar wel een geweldige ervaring en ik zou er zo nog een keer naartoe gaan!!

  • Reply Marcella 16 april 2017 at 19:33

   Ik hoor veel goede verhalen over de casa’s, maar ik denk niet dat ik in dat geval terug zou willen naar Cuba. Ik heb het er wel gezien. Fijn dat jij wel zo enthousiast bent!

 • Reply Stéphanie 15 april 2017 at 17:02

  Ik kan mij goed voorstellen dat je meer waar voor je geld had willen hebben. Geld uitgeven voor een toffe reis is helemaal niet erg want je krijgt er zoveel voor terug, maar ik snap je punt. En iets meer confort was welkom geweest, des te meer omdat jullie ziek waren. Heel jammer dat je het landschap niet afwisselend genoeg vond. Maar zoals je zelf aangeeft ben je natuurlijk al behoorlijk verpest door landen als Amerika, Nieuw Zeeland en Canada 😉 Daar krijg je echt waar voor je geld en wacht om iedere hoek weer een nieuw wow effect. De bestemming waar ik niet een tweede keer heen zou reizen is Corsica. Ondanks mijn grote liefde voor Frankrijk. Maar Corsica is dan ook alleen op papier Frankrijk haha. Ik heb er uitgebreid over geschreven waarom niet, ondanks dat ik er veel moois heb gezien en toffe wandelingen heb gemaakt door prachtige natuur. Verder zijn er genoeg landen die ik een tweede keer zou willen bezoeken. In Canada zijn er nog zoveel gebieden die ik wil ontdekken. En Frankrijk, dat verveelt nooit. Maar ik ga dan vaak wel naar een andere regio dat scheelt.

  • Reply Marcella 16 april 2017 at 19:35

   Ik dacht al dat jij voor Corsica zou kiezen. Dat was ook wel duidelijk dat jouw hart er niet lag. Jammer, maar het kan nou eenmaal gebeuren. En wij zijn inderdaad verpest door Canada, Amerika & Nieuw-Zeeland. We laten ons straks nog wat meer verpesten door IJsland 😉

 • Reply Sabine 16 april 2017 at 00:30

  Bij Cuba kan ik me dat zeker voorstellen, er zijn veel mensen niet heel enthousiast over. Veel mensen ook wel trouwens. Ik zou naar veel plekken wel terug willen, maar er zijn er een paar die niet heel hoog op de ‘tweede keer bezoeken’ lijst staan, zoals Zweden (van zuid naar noord gereden, heel mooi maar eentonig) en Israël (prachtig land maar ik ben een beetje verpest door wat er gebeurt met oa de Westelijke Jordaanoever, elke keer door een halve gevangenis moeten en mannen met zware geweren in de bus op zoek naar mensen die ‘daar niet horen’ is niet echt uitnodigend). Ook Singapore heb ik wel gezien en naar Frankrijk ben ik inmiddels ook wel vaak genoeg geweest. Betekent niet dat ik er nooit meer zou komen, maar alleen als het zo uitkomt ga ik er naartoe.

  • Reply Marcella 16 april 2017 at 19:38

   Cuba is inderdaad wel een land waar je van houdt, of niet. Ik heb er echt een leuke reis gehad, maar ik heb het wel gezien. Van Midden-Amerika zie ik vaak fijne accommodaties met hangmatten en lekker eten. Dat stukje comfort miste ik heel erg in Cuba. Ik hoop het wel in Mexico en Costa Rica te treffen. Als we daar ooit naartoe reizen 🙂
   Ik snap jouw keuzes van de landen waar je niet meer naartoe wilt. Duitsland staat bij mij ook half op dat lijstje, al blijf ik er terug komen. Zo dichtbij, en ook met leuke steden en mooie natuur. Ik blijf er toch terug komen 😉

 • Reply Saskia 16 april 2017 at 20:55

  Kan me voortellen dat sommige landen tegen vallen. Een tegenvaller voor ons?! Mwah qua land heb ik dat eigenlijk niet. Wij hadden we ooit in NL een tegenvallend huisje, eentje waarbij we met 2 dagen gewoon zijn vertrokken terwijl het een super deluxe huisje was voor 6 personen en aan het water. Erg jammer.

  • Reply Marcella 16 april 2017 at 21:28

   Jammer dat het huisje zo tegenviel 🙁 Je kunt het slecht treffen helaas, ook al is het een super deluxe huisje. Balen!

 • Reply Yvonne 16 april 2017 at 22:13

  Wat jammer dat je het wow-gevoel miste. Ik ken dat inderdaad, heb dat ook wel eens. Toch te hoge verwachtingen. Zelf hoef ik niet meer naar China. Daar had ik iets te veel wow-gevoel. Wow, ze lachen om ons, wow, ze zijn gewoon echt wreed tegen minderheden. 🙁 We hebben gelukkig ook al veel in China gezien, want we waren er 3 maanden, en net als jij nog een lange wish-list…

  • Reply Marcella 19 april 2017 at 19:18

   Haha, dat klinkt inderdaad al wat teveel wauw-gevoel 😉 Ik hoor vaker dat mensen niet terug hoeven naar China. Echt wel een land met een haat-liefde verhouding kennelijk. Zelf wil ik er nog wel graag naartoe. Vooral de natuur lijkt me er schitterend!

 • Reply Wanda 17 april 2017 at 12:29

  Jammer dat het zo’n reis dan toch niet datgene brengt wat je op voorhand hoopt. Vooral ook als de kosten zo hoog zijn. Natuurlijk ben je een ervaring rijker maar het negatieve gevoel overheerst toch. Wij hadden dat eigenlijk met Zweden. Ik denk dat wij achteraf gezien in het verkeerde deel van het land zaten waardoor we zo’n 50/50 gevoel er aan hebben overgehouden. Wat dat betreft denk ik dat we niet zo snel weer terug zullen gaan naar Zweden.

  • Reply Marcella 19 april 2017 at 20:14

   Ach, soms kan een land tegenvallen omdat het niet helemaal bij je past. Dat was in ons geval bij Cuba. Tsja, het is niet anders. We zijn zeker een toffe ervaring rijker! Jammer dat Zweden bij jullie tegenviel. Wij gaan eind augustus kennismaken met het land. Ben heel benieuwd hoe wij het er vinden!

 • Reply Kelly 18 april 2017 at 09:03

  Jammer dat het zo tegengevallen is! Dat had ik met Tunesië; dat land is niet mijn ding. Daarnaast denk ik dat Nieuw-Zeeland me wel een beetje verpest heeft, hehe. Wel zou ik graag nog eens naar Thailand willen, ook al ben ik daar nu twee keer geweest. En natuurlijk ook Nieuw-Zeeland, hoewel die reis echt een rib uit m’n lijf was.

  • Reply Marcella 19 april 2017 at 20:28

   Nieuw-Zeeland verpest je sowieso, het is er gewoon té mooi, haha! Ik had het land eigenlijk al wel afgevinkt, maar bij 3 op reis zag ik zulke gave beelden dat ik weer terug wil. Maar eerst wil ik Australië bezoeken. Staat echt al eeuwen bovenaan mijn wishlist 😉 Na IJsland dan, daar ga ik in juni naartoe! #zinin

 • Reply Patty 12 mei 2017 at 21:29

  Costa Rica is een echte aanrader en perfect te combineren met de buurlanden. Pura vida!

  • Reply Marcella 14 mei 2017 at 14:14

   Goeie tip Patty, Costa Rica staat op mijn wishlist. Lijkt me echt een tof land!

 • Reply Maya 15 mei 2017 at 18:42

  Wat jammer dat Cuba tegenviel, ik heb het juist hoog op mijn verlanglijst staan. Costa Rica vonden we prachtig, zelfs even over gedacht om er te gaan wonen.
  Waar ik niet meer snel nog eens heen zal gaan is Maleisie. Cambodja en Tibet ook niet maar dan juist omdat we het zo mooi en indrukwekkend vonden en er nog net voor de massa kwam waren, waardoor ik vrees dat een 2e keer tegenvalt. Oja en geen land maar een stad waar ik zelfs niet gratis nog eens terug wil is Miami.

  • Reply Marcella 15 mei 2017 at 20:30

   Cuba zeker op je verlanglijstje laten staan hoor, het is absoluut een bijzonder land om te ontdekken! Naar Costa Rica ben ik ook erg benieuwd, wat gaaf dat je er zelfs wilt wonen. Klinkt goed!
   Miami, dat vond ik ook geen geweldige stad. Grappig dat jij ‘m ook noemt. Ik vond veel erg nep, het sprak me niet aan.

 • Reply Helena 22 september 2017 at 20:59

  Bij mij trekt noord en zuid amerika sowieso niet. Waarom geen idee. Ben meer een Azie ganger. Al was voor mij Thailand eens maar nooit weer. Daar miste ik de wow

  • Reply Marcella 22 september 2017 at 21:17

   Jammer dat Thailand tegenviel! Tussen Noord- en Zuid-Amerika zit een hoop variatie qua landen. Er zit vast wel een tof land voor je bij! 😉

 • Reply Dewi 29 september 2017 at 13:22

  Leuk om dit ook eens te lezen Marcella! Soms vallen plekken inderdaad wat tegen. Jammer dat je in Cuba het wow-gevoel miste. Ik ben er nog nooit geweest, maar het trekt me op een bepaalde manier wel en zou er graag nog eens heen gaan. Zelf zou ik niet snel meer teruggaan naar Servië. In Belgrado hadden we een aantal vervelende ervaringen en er hing voor ons gevoel (op dat moment) een nogal grimmige sfeer. Hoewel ik van heel veel mensen gehoord had dat het hele leuke stad zou zijn, viel het ons wat tegen. We hadden gepland hier een aantal dagen te blijven, maar zijn uiteindelijk na een dag snel doorgereisd.

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 11:49

   Dankjewel Dewi! Ik zou je Cuba zeker aanbevelen, ik vond het erg leuk om er geweest te zijn. Cuba is een intrigerend en fascinerend land.

   Wat jammer dat Servië/Belgrado zo tegenviel! Een grimmige sfeer, dat klinkt heftig. Daar wil je niet lang blijven inderdaad! Hoe was Servië verder?

  Leave a Reply