Op een mooie zaterdag in juni gingen we varen in Friesland. We mochten het water op met een sloep van de Alde Feanen. Om half 11 melden we ons in Earnewâld bij eigenaar Ulbe Postma die ons gepassioneerd vertelde over zijn bedrijf wat naast boten ook vakantiewoningen verhuurt. Het bedrijf van Ulbe ligt in Nationaal Park de Alde Feanen. Dit gebied is zo’n 2.000 hectare groot en bestaat uit moerasbos, rietvelden, vaarten en meren met eilandjes.

Friese vlag op het water

Geld in een klomp

We kregen een sloep mee waar we met z’n achten op pasten. Luxe, zoveel ruimte met z’n twee’tjes! Na uitleg over de sloep gingen we om een uur of 11 het water op. We besloten om richting Leeuwarden te varen omdat we onze stad graag eens vanaf het water wilden bekijken. Met de auto reden we een klein half uurtje naar Earnewâld, met de boot vaarden we anderhalf uur om terug te komen in Leeuwarden. We vaarden langs het dorpje Warten waar we even moesten wachten voor de brug. Dit was een brug waarvoor we moesten betalen, dus ik had de eer om de klomp te vangen om onze bijdrage te doneren.

Leeuwarden vanuit de sloepHet centrum van Leeuwarden vanuit de sloepHet centrum van Leeuwarden vanuit de boot

Door het centrum van Leeuwarden

Wat was het gaaaaaaf om onze stad Leeuwarden eens vanaf het water te zien! Eerst vaarden we in een buitenwijk van de stad, maar na een tijdje vaarden we door de nauwe grachten van het centrum. Met de terrasjes vlakbij en de knusse pandjes in een ander perspectief. Het overgrote deel was schoon en werkelijk prachtig om te ontdekken vanaf het water. Vooral toen we richting de groene Potmarge vaarden. Bij restaurant Onder de Kelders in Leeuwarden legden wij aan met de boot en dronken een drankje op het terras. Daarna vaarden we ook een flink stuk om de stad heen en kwamen op plekken waar we nooit geweest waren. Ik woon al tien jaar in Leeuwarden, dus dit was een gave verdieping van mijn beeld van de stad.

Sloep van de Alde FeanenMarcella op de boot in Friesland

Een hele dag op ’t water

Op de terugweg vaarden we langs de knusse dorpjes Wergea en Grou. We aten een pizza en kwamen uiteindelijk om half 9 weer terug in de haven van Earnewâld. We waren een flinke tijd op het water, van 11 uur tot 20:30. Je kunt een boot huren bij de Alde Feanen van 9 tot 21 uur, dus je kunt op je gemak Friesland verkennen. De boothuur is dan ook zeker niet duur voor al die tijd dat je op het water bent.

Vaker het water op!

Ik vond het nog fijner dan ik verwacht had. Varen in Friesland is prachtig en ik genoot optimaal. We hadden een fijn zonnedek, dus ik zat dan ook prins(es)heerlijk op de boot. Eenmaal thuis viel ik als een blok in slaap. Ik ben erg enthousiast na deze boottocht, dus ik zou graag vaker varen in Friesland. Een volgende keer door het prachtige zuidelijke deel van Friesland. En van Nationaal Park de Alde Feanen hebben we weinig gezien, dus een goede reden om terug te komen!

Meer over Lauwersmeer!

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Pinterest – Bloglovin

Marcella op de boot in Friesland

Wij kregen de boottocht aangeboden door Beleef Friesland. Ik ga echter alleen samenwerkingen aan die bij mij passen en ik deel op mijn site mijn eerlijke mening.

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

14 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Anne

Zoiets wil ik ook echt een keer doen, lijkt me zo tof!

blauwesokken

Suuuuperleuk! Wat tof om per boot Leeuwarden te ontdekken!:-) En wow heel gaaf dat je echt een hele dag op de boot bent.

Judith - myfoodblog.nl

Mooi hoor!

Kim / Vintage & Beauty

Wat een onwijs leuke ervaring lijkt mij dit!

iliveformydreams.com

Lijkt me echt super tof!

Ruurdje

Wat een superleuk tripje zeg! Ik wordt altijd zo blij van op ’t water zijn met een bootje oid! 🙂

Laurens (Rondreis.nl)

Fan! Omgeving Sneek de volgende keer maar doen? 🙂

Richard

Het lijkt mij ook heerlijk om te kunnen varen in de zomermaanden. We willen onze motorboot graag verkopen voor een ander model. Friesland staat overigens hoog op onze lijst!

14
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x