Nationaal Park Nederland Outdoor

Nationaal Park De Duinen van Texel

6 mei 2015
Nationaal Park Duinen van Texel

Wij gaan regelmatig op pad in de natuur voor een fijne wandeling. Vaak is dat één van de 20 Nationale Parken in Nederland. Zó leuk om de natuur in ons eigen land steeds beter te ontdekken. Tijdens ons weekend Texel was het ontzettend koud, maar toch wilden we wandelen in Nationaal Park Duinen van Texel.


Nationaal park Duinen van Texel

Nationaal Park De Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel is ongeveer 43 km² groot. Dit natuurgebied kreeg in het voorjaar van 2002 de officiële status van nationaal park. Het omvat de duingebieden die op de westkant van Texel liggen. Ook de strandvlakte in het zuiden en de noordpunt van het eiland vallen in het Nationale Park. Het bezoekerscentrum van het park is te vinden in natuurmuseum Ecomare.

Bron: Wikipedia

Even zoeken bij de start

Na een goede nachtrust bij Hotel Tesselhof gingen we op pad voor een fijne wandeling. Het was koud, heel koud. Het dikke vest wat ik aan had hield ik lekker aan onder mijn winterjas. En dan nog was het fris. We besloten ons maar warm te wandelen. Het was even zoeken naar de juiste route. Bij het bezoekerscentrum van het Nationaal Park in museum Ecomare konden we geen informatie vinden, en de routebordjes bevatten een naam en geen aantal kilometers. Na een rondje Google startten we op de rode route.

400 diersoorten op Texel

We liepen 5,5 kilometer door het bos en langs open vlaktes waar we vanuit hutten over het landschap konden kijken. Veel vogels zagen we niet, maar het landschap van Texel is echt prachtig. Heel uitgestrekt, maar veelzijdig. Texel heeft een rijke dierenwereld; er zijn meer dan 400 verschillende soorten dieren op Texel waargenomen.

Grooooot Nationaal Park De Duinen van Texel

Wij zagen trouwens maar een klein deel van het gehele Nationaal Park Duinen van Texel, het gebied beslaat de hele westkant van het eiland. Kom ik een volgende keer op Texel, dan kan ik dus een heel ander gebied van het Nationaal Park bezoeken. Een goede reden om nog eens terug te gaan dus!

Meer over de waddeneilanden!

Wil je meer lezen over de waddeneilanden, kijk dan ook eens bij deze artikelen!

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel
Nationaal Park Duinen van Texel

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Laura 6 mei 2015 at 15:32

  Zo aan de foto’s te zien moet dat een prachtig stuk wandel gebied zijn, heerlijk die natuur op de eilanden! Al heb ik alleen de natuur van schier pas gezien maar dan alsnog hihi!

  • Reply Marcella 7 mei 2015 at 15:13

   Op Schier ben ik lange tijd niet geweest, wij gingen vanuit Leeuwarden juist vaak naar Terschelling. Ik vind het waddeneilanden altijd zo fijn om je er echt even helemaal uit bent. Letterlijk los van het vaste land!

 • Reply Lisette | Travellust.nl 6 mei 2015 at 17:02

  Deze zet ik op de lijst voor mijn bezoek aan texel in juni!

  • Reply Marcella 8 mei 2015 at 11:30

   Moet je zeker doen Lisette, zo’n geweldig mooi gebied!

  • Reply Piet van Noort 8 mei 2015 at 12:02

   Vergeet dan niet om de vuurtoren van Cocksdorp te beklimmen. De ontwikkeling van een nieuwe duinrichel, die zeker niet weg zal spoelen, is een natuurlijk hoogtepunt van Texel. Met nog een paar van die lange dammen zal het eiland zeewaarts blijven ontwikkelen.

 • Reply Stephanie van Drunen 6 mei 2015 at 17:26

  Oeh nice, een wandeling daar lijkt me wel wat! Ik hou sowieso ook erg van wandelen (recreatief) :). Ik ben trouwens nog nooit op Texel geweest!

  • Reply Marcella 8 mei 2015 at 11:52

   Texel is echt een fijn eiland, zeker een bezoekje waard! Ik ging de afgelopen jaren regelmatig naar Terschelling, maar Texel heeft me ook echt verrast. En dat in de winter 😉 In de zomer is het er vast nog veel fijner. Echt eens naartoe gaan dus en genieten van de mooie natuur!

 • Reply Merin Veronique 7 mei 2015 at 11:27

  Texel is nog steeds een plekje waar ik binnen Nederland heen moet. Als ik dan ga, onthoud ik deze fijne wandeling! 🙂

  • Reply Marcella 8 mei 2015 at 11:53

   Leuk, Texel is echt een fijn eiland om zeker eens te bezoeken! In het Nationaal Park zijn nog meer fijne wandelingen, maar deze is ook echt een aanrader. Laat je het mij weten als je concrete plannen voor Texel hebt?

 • Reply Sandra 7 mei 2015 at 16:53

  Heerlijk om terug te zien! Ik heb ook zo heerlijk gewandeld in de duinen. Alleen… Ik heb vrij weinig dieren gezien haha! De enige dieren (naast vogels) die ik heb gezien waren gemene steekvliegen die echt flinke beten achterlieten. Autsj!

  • Reply Marcella 8 mei 2015 at 11:11

   Ik heb ook vrij weinig dieren gezien. In de winter is dat natuurlijk ook niet dé perfecte tijd. In de zomer zie je er vast veel meer. Vanuit zo’n vogelkijkhut zie je dan al vaak de mooiste soorten vogels. Heb je daar wel eens uit gekeken Sandra?

 • Reply iliveformydreams.com 8 mei 2015 at 11:24

  Lijkt me echt heerlijk!

  • Reply Marcella 8 mei 2015 at 11:55

   Is het ook Sas, Texel is echt een fijn eiland!

 • Reply maudgeniet 8 mei 2015 at 11:19

  Heeeerlijk. Ik zit hier even na te genieten, hihi.

  • Reply Marcella 8 mei 2015 at 11:55

   Altijd goed, nagenieten 😉 Jij hebt er tijdens jullie weekend op Texel dus ook gewandeld Maud?

 • Reply Wanda 8 mei 2015 at 20:40

  Een waddeneiland geeft mij ook altijd een groot vakantiegevoel! Ik hoop er in de zomer nog een dagje naar toe te kunnen gaan, misschien Schier en anders lijkt Terschelling me voor de verandering ook weleens leuk omdat we daar nog niet zijn geweest…

  • Reply Marcella 8 mei 2015 at 21:29

   Terschelling is sowieso een aanrader ook, fijn en veelzijdig land. Moet je zeker eens naartoe gaan!

 • Reply Mieke 9 mei 2015 at 22:26

  Dat ziet er weer prachtig uit. Het lijkt me heerlijk, jezelf warm wandelen in zo’n mooi gebied. Hopelijk binnenkort echt wat stabieler, warmer weer zodat de dikke vesten en jassen niet meer nodig zijn.

 • Leave a Reply