De grootste vulkaan van het vasteland van Europa: dat wilden we zien! Ook dompelden we ons onder in de verwoesting van deze vulkaan én bezochten we de derde stad van Italië!

Hiervoor: van Zuid-Frankrijk naar Elba en Rome

In Europareis #1 van Noord- naar Zuid-Frankrijk kon je lezen over de voorbereidingen van onze reis en de stedentrips in Nancy, Monaco en Nice en Saint-Paul-de-Vence. We staken de grens over naar Italië en dus schreef ik over onze avonturen in Europareis #2 de bloemenrivièra & Elba. We fietsten langs mooie stadjes en genoten van de fantastische steden en natuur op Elba. Nog een stukje zuidelijker genoten we van de historie in Ostia Antica en Rome waarover je kunt lezen in Europareis #3 – Ostia Antica, Rome & Sperlonga. Nu is het tijd voor nog zuidelijkere avonturen én een stukje binnenland!

Pompei Italy
Pompei Italy
Bros Pompei Italy

Maandag 15 april & dinsdag 16 april – Pompei

We vertrekken vanuit Sperlonga en rijden naar Pompei. Aan de rand van de nieuwe stad vinden we een prima camperplaats met uitzicht op de vulkaan de Vesuvius. Love it! Dinsdag fietsen we naar het centrum van Pompei waar we de oude stad bewonderen. Volgens de website was hond Bros net te groot en te zwaar (?) om deze historische plek te bezoeken, maar het blijkt geen enkel probleem. De gebouwen mag ze niet in en bezoeken we dus keurig om en om.

In het jaar 79 is de stad Pompei bedolven met magma en as door het uitbarsten van de Vesuvius. Pas in de 18e eeuw zijn de opgravingen begonnen. Je loopt nu door wat vroeger een grote stad was met huizen, winkels, een badhuis en theaters. Soms zie je alleen wat muurtjes, op andere plekken zie je wandtekeningen en duidelijke restanten. Ook kan je er de gipsen afgietsels zien van een aantal mensen die overleden zijn in de lavastroom. Wat een intrigerend en prachtig gebied!

Jan Marcella Bros Vesuvius Italy
Vesuvius Italy

Woensdag 17 april – Vesuvius

De Vesuvius is de grootste actieve vulkaan van het vasteland van Europa. Voor ons bezoek aan de Vesuvius boeken we een tour. Met een busje worden we naar de Vesuvius gebracht waar we vanaf de entree van het nationaal park nog een kilometer behoorlijk stijl omhoog lopen. Onderweg hadden we gaaf uitzicht op Napels, maar eenmaal boven op 1.200 meter hoogte hebben de wolken alles dicht getrokken. Gelukkig kunnen we een stukje langs de krater lopen en trekken de wolken langzaam weg. Het is gek om bomen te zien groeien in de krater en ook horen we vogels fluiten. Een bizar idee dat als deze vulkaan uitbreekt ook wij er in Nederland een hoop ellende van kunnen hebben…

Napels Italy
Napels Italy

Donderdag 18 april – Napels

Vanaf Pompei nemen we de trein waar we 40 minuten later aankomen. Napels is na Rome en Milaan de grootste stad van Italië met zo’n 3 miljoen inwoners. We lopen naar de Spaccanapoli, de straat die Napels verdeeld in twee delen. In deze straat is het een drukte van belang met veel heerlijke geuren en felle kleuren. Onze zintuigen doen goed hun om best om alles te verwerken en even voelt het alsof we terug zijn in Mexico of Cuba.

We bekijken de belangrijkste bezienswaardigheden en gaan een stuk omhoog met een treintje. Het uitzicht over Napels is fascinerend, al missen we van bovenaf eigenlijk het echte ervaren van deze fascinerende stad.

Salerno Italy
Amalfi Italy

Vrijdag 19 april & zaterdag 20 april – Salerno & Amalfi

Na drie kwartier rijden zijn we op een andere bestemming. We slapen twee nachten op een camperparkeerplaats aan de rand van Salerno. Niet idyllisch, wel lekker centraal. We wandelen over de boulevard en bezoeken het nieuwe- en oude centrum van Salerno (bovenste foto). Best een leuke stad, niet speciaal. Ook nemen we de boot naar Amalfi (onderste foto) samen met tientallen nonnen (!), een bijzondere ervaring. Amalfi was druk en naar onze smaak wat te toeristisch. Toch leuk om er even een kijkje te nemen, al troffen we er een paar dikke buien.

Castelmezzano Italy

Zondag 21 april – Castelmezzano

We besluiten na dit voorproefje op de Amalfi kust verder het binnenland in te reizen. En dus rijden we Calabrië uit en Basilicata in. Jan heeft van een collega de tip gekregen om Castelmezzano te bezoeken. Het is er onwijs koud, maar wat is het een dikke aanrader! Het kleine stadje heeft fantastisch mooie bergen als decor. Na een rondje dorp en een lunch in de camper rijden verder door naar onze volgende bestemming, Matera.

Marcella Matera Italy
Matera Italy

Maandag 22 april en dinsdag 23 april – Matera

In Matera doen we de was en genieten we dat de zon weer schijnt. Reizen in het voorjaar betekent ook in het zuiden nog regelmatig de lange broek en vest aan en soms een regenjas. ’s Avonds besluiten we in de stad te eten en dat levert ons een aangename verrassing op: wat is Matera schitterend mooi! Voor de Duomo genieten we van de zonsondergang en alle lichtjes die aan gaan. Wauwww! De volgende dag blijven we lang van Matera genieten. Dit is een sprookjesstad waar ik geen genoeg van kan krijgen!

In Matera woonden 15.000 mensen tot 1952 nog in grotwoningen. Omdat dit om zo’n 9 mensen per grot ging en ook vee erbij woonde liet de overheid flats bouwen om de bevolking te verplaatsen. Inmiddels zijn de grotten enorm populair en vind je er winkels, restaurants en accommodaties. Matera is bekend van de James Bond film No time to Die.

Jan Marcella Bros Napels Italy

Volg onze avonturen!

Wij maken een lange reis door Europa van meer dan 5 maanden. Vaste reisplannen hebben we niet, wel een reeks landen en regio’s die we willen ontdekken. Dat is een een stukje van het zuiden van Frankrijk, midden- en zuid Italië langs de Tyrreense kust, het vasteland van Griekenland en een paar eilanden, Bulgarije, Roemenië, Hongarije en waarschijnlijk Slowakije en Tsjechië. Onze avonturen deel ik regelmatig in een artikel die ik deel via mijn nieuwsbrief. Ook zal ik Polarsteps bijhouden en kan je mijn avonturen volgen op Instagram. Ik vind het leuk dat je ons volgt en specifieke tips zijn uiteraard welkom!

Reisupdates op een rij:

  1. Van Noord- naar Zuid-Frankrijk
  2. De Bloemenrivièra & Elba
  3. Ostia Antica, Rome & Sperlonga
  4. Pompei, Vesuvius, Napels & Amalfi
  5. Bari, Alberobello, Ostuni & een nieuw land!
  6. Pindus Mountains & Meteora
  7. Parga & Lefkada

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ans Beeldmsn

Wat een mooie reis

1
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x