De beroemdste route van Australië zit bomvol hoogtepunten. Ik vertel je wat je moet zien en doen bij de Great Ocean Road!

Doen bij de Great Ocean Road in Australië

De Great Ocean Road in Australië is een beroemde route die jaarlijks veel toeristen trekt. Het is een weg van 240 kilometer en ligt tussen de steden Torquay (aan de oostkant) en Allansford bij Warrnambool (aan de westkant) langs de zuidkust van Australië. Je kunt de route van oost naar west of van west naar oost rijden, maar net wat je ’t beste past. Onderweg zie je fantastisch mooie kustlijnen, koala’s, bossen, watervallen en kalksteenformaties. De Great Ocean Road staat bij velen op de wishlist en dus namen wij ‘m ook op in onze route van Adelaide naar Melbourne. In dit artikel vertel ik wat je kunt doen bij Great Ocean Road!

Marcella Loch Ard Gorge Great Ocean Road Australia
Loch Ard Gorge Great Ocean Road Australia

Hoeveel tijd heb je nodig voor de Great Ocean Road?

Wij waren 3 dagen en hadden toen alles gezien van wat je kunt doen bij de Great Ocean Road. Trek minimaal 2 dagen uit in het gebied zodat je de mooiste plekken kunt bewonderen. Wij reden de route van Adelaide naar Melbourne omdat we vervolgens door reisden naar Sydney. Je kunt de route uiteraard ook andersom rijden. Het voordeel is dat je dan de oceaan aan jouw kant van de weg hebt. Velen rijden de route vanuit Melbourne op en neer. Het leukste is dan om via de Grampians te rijden!

Loch Ard Gorge Great Ocean Road Australia

Historie over de Great Ocean Road

De Great Ocean Road is gewijd aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en is het grootste oorlogsmonument. De weg is gebouwd tussen 1919 en 1932 door soldaten die terug kwamen uit de oorlog. Doordat de weg langs verschillende bezienswaardigheden loopt is het uitgegroeid tot een toeristische attractie. De hele kust met de bijzondere rotsformaties is uitgesleten door de zee en blijft veranderen door deze invloed.

Great Ocean Road Australia
Marcella Great Ocean Road Australia

Vervoer op de Great Ocean Road

Uiteraard is het ’t leukste om de Great Ocean Road zelf te rijden met je camper of auto. Op deze manier kan je overal stoppen waar en hoe lang je wilt om een kijkje te nemen bij de vele bezienswaardigheden. Als je zelf geen vervoer hebt kan je een tour boeken. Zo kan je een dagtour Great Ocean Road boeken, de Great Ocean Road tour bij zonsondergang, maar natuurlijk ook de populaire Great Ocean Road wildlife tour.

Wij reden de Great Ocean Road met de camper die wij gehuurd hadden in Adelaide en inleverden in Sydney. Wij overnachtten langs de route op campings.

Twelve Apostles Great Ocean Road Australia

Doen bij de Great Ocean Road: de mooiste bezienswaardigheden!

Wij vielen met onze neus in de boter, want wat mij betreft vind je de allermooiste plekken het dichtst bij Warrnambool. Toen wij kwamen aanrijden vanaf de Grampians konden we nog dezelfde middag een paar fantastische plekken bewonderen. Maar elke plek langs de Great Ocean Road is op zichzelf bijzonder, dus neem de tijd en ontdek al deze toffe plekken. Ik vertel je wat je kunt zien en doen bij de Great Ocean Road. Deze plekken vind je achtereenvolgens als je de route rijdt van oost naar west, van Torquay naar Warrnambool. Wij reden ‘m dus andersom, maar ik vertel je over de bezienswaardigheden in de volgorde zoals de route ’t meeste gereden wordt.

Great Ocean Road Australia 4

Bells Beach

Vlakbij Torquay vind je het mooie Bells Beach. Je kunt er goed surfen en treft als je mazzel hebt goeie surfers om naar te kijken of een tof surfevent. Ook zijn de kliffen heel fotogeniek en dus is dit een erg toffe spot om een stop te maken.

Great Ocean Road Memorial Arch

Omdat wij van west naar oost reden passeerden we de poort vanaf de verkeerde kant. De Memorial Arch is namelijk het beginpunt van de Great Ocean Road. Rij je de route vanaf Melbourne, dan vind je voor de poort een parkeerplaats. De boog is gebouwd ter herdenking van de weg en als eerbetoon aan de soldaten die de Eerste Wereldoorlog niet overleefd hebben.

The Great Ocean Road Chocolaterie & Ice creamery

Als je de route start in het oosten kan je meteen genieten van The Great Ocean Road Chocolaterie & Ice Creamery. Zo’n beetje álles is er van chocolade gemaakt en alleen dat is al leuk om te zien! Vele honderden smaken vind je er in allerlei vormen. Ook is er een restaurant zodat je ter plekke van je verovering kunt smullen. Wij gingen voor the best brownie en dat was echt heel erg lekker. Machtig was ie zeker, maar ook goddelijk! Deze winkel bezoeken is iets wat je zeker moet doen bij de Great Ocean Road!

Lorne Australia
Great Ocean Road Australia

Lorne & Teddy’s Lookout

Een schattig kustplaatsje, dat is Lorne. Je vindt er leuke winkeltjes en restaurants, maar ook een supermarkt. Je kunt overnachten in Lorne, dus het kan een goeie stop zijn op je route. Het strand is wederom dichtbij, maar je vindt er nog meer mooie natuur. Lorne is leuk voor een fijne koffie/lunch/diner stop. Of alle drie!

Het mooiste uitzicht van de route vind je bij Teddy’s Lookout, het hoogste punt van de Great Ocean Road. Via een loopbrug kom je op een uitkijkplatform met geweldig uitzicht op de kustlijn. Ook zie je de weg langs de kust kronkelen. Magisch mooi!

Erskine Falls Australia

Erskine Falls

In de buurt van Lorne vind je maar liefst 6 watervallen. Wij bezochten Erskine Falls, één van de bekendste watervallen. In dit tropische gebied vol varens vind je dit mooie watergeweld. Om deze waterval te bewonderen kan je naar twee uitzichtpunten wandelen. De eerste bereik je al na zo’n 150 meter naar beneden lopen over de trappen. De tweede is zo’n 200 meter verder. Let er bij beide uitzichtpunten op dat je natuurlijk ook weer omhoog moet lopen!

Koala Australia

Kenneth River

Naar Kenneth River gingen we om koala’s te spotten. Naast de General Store vind je een rij eucalyptus bomen waar vaak koala’s te vinden zijn. De groepjes toeristen rond de bomen verraad de precieze locatie. Wij hadden mazzel en spotten twee koala’s in een innige omhelzing met een boom. Je vindt hier een camping, dus overnachten bij Kenneth River is mogelijk. Dan kan je langer op zoek naar deze prachtdiertjes.

Lees ook: Koala’s spotten op Raymond Island

Great Ocean Road Australia
Apollo Bay Australia

Apollo Bay

Onderweg naar Apollo Bay kom je weer een tof viewpoint waar je kunt stoppen om te genieten van weer een tof uitzicht. Het leuke stadje Apollo Bay ligt ongeveer halverwege de Great Ocean Road. Je vindt er (uiteraard) een mooi strand, leuke restaurants, een supermarkt en toffe winkeltjes. Uniek is de lokale bierbrouwerij. Je kunt overnachten in Apollo Bay (accommodatie en camping), dus een bob heb je niet nodig. Wij overnachtten bij Marengo Holiday Park.

Great Otway National Park Australia
Hopetoun Falls Great Otway National Park

Hopetoun Falls

Deze waterval wordt als de mooiste van de Great Ocean Road gezien. Ik ben ontzettend verwend met alle watervallen die ik al gezien heb, maar deze tropische variant is een leuke om toe te voegen aan mijn lijstje. Hopetoun Falls stort 30 meter naar beneden in een rechthoekige rotspoel. Bij het upper platform ben je in slechts 20 meter, naar het lower platform wandel je in een ongeveer een halve kilometer.

Great Otway National Park Australia
Great Otway National Park Australia

Great Otway National Park

Wij overnachtten op camping Bimbi Park in Great Otway National Park. Dit gebied staat bekend om de vele koala’s. Wij spotten er bij aankomst eentje op de toegangsweg. Op de camping hadden we ’s avonds pech, maar de volgende ochtend zagen we maar liefst 3 prachtige diertjes. We reden naar de vuurtoren langs een weg vol kale eucalyptusbomen. Deze worden leeggegeten door koala’s waardoor de bomen er wat troosteloos uit zien. De oudste vuurtoren van Australië bezochten wij niet, maar evengoed heb je in de omgeving (gratis) een fantastisch uitzicht.

Van Great Otway National Park kan je nog veel meer zien. Je vindt er veel watervallen en ook een aantal meren tussen de eucalyptusbossen en regenwouden vol varens. Naast koala’s kan je vogelbekdieren spotten in het park. Wij namen een kijkje bij Beech Forest waar je sequoia bomen vindt. Even waren we terug in West Amerika!

Gibsons Steps

Voor ons blijft Gibsons Steps een plek die we helaas niet konden bezoeken omdat dit was afgesloten. Bij Gibsons Steps kan je met een trap naar beneden en het strand op. Hier heb je een fantastisch uitzicht op de hoge rotswanden en de zee. De beroemde Twelve Apostles zie je een stukje verderop in de zee liggen. En het mooie is; de meeste tours schijnen hier niet te stoppen, dus het gebied is niet té druk.

Twelve Apostles Great Ocean Road Australia
Marcella Twelve Apostles Great Ocean Road Australia

Twelve Apostles

De Twelve Apostles is toch wel dé plek van alles wat je moet zien en doen bij de Great Ocean Road. Je vindt hier het bekende plaatje wat velen kennen van deze regio: een ruige rotswand met 12 rotspilaren in knalblauw water. Wij hoopten een gave zonsopkomst te zien, maar dit viel helaas wat tegen. Wel was het zo vroeg nog een stuk rustiger dan toen we een uur later terug kwamen bij de Twelve Apostles. Dit is dé plek waar het echt druk is, maar dat is met een reden. Het is er echt prachtig!

Tip: bewonder de Twelve Apostles bij zonsopkomst of -ondergang. Het licht is dan mooier waardoor je ervaring nog toffer is!

De rotsen bestaan uit kalksteen en vind je bij de kust van nationaal park Port Campbell. De naam van deze plek geeft trouwens een vertekend beeld omdat er maar 8 rotsformaties te bewonderen zijn. Er zijn nooit 12 rotsen te zien geweest, maar er is uit marketing-redenen voor deze naam gekozen.

Loch Ard Gorge Great Ocean Road Australia
Great Ocean Road, Loch Ard Gorge, Australia

Loch Ard Gorge

Slechts een paar minuten van dé favoriete plek van de Great Ocean Road en het is er meteen een stuk rustiger. Gek eigenlijk, want Loch Ard Gorge vind ik de állermooiste plek van de route. Je vindt er een fijn strand en geweldig mooie uitzichtpunten. Ik kan je aanraden om de verschillende views te bewonderen.

Een baai vol rotsen die op een hart lijkt, dat is Loch Ard Gorge. De naam van deze plek komt van het beroemde schip Loch Ard dat hier in 1878 zonk tijdens de reis naar Melbourne. Helaas waren er maar 2 overlevenden, Tom en Eva. Twee rotsformaties zijn naar hen vernoemd.

London Bridge Great Ocean Road Australia

Londen Bridge

Een leuke must-see van wat je kunt zien en doen bij de Great Ocean Road. Dit pareltje is vernoemd naar de beroemde brug in London omdat je er overheen kon lopen. Helaas stortte de brug in 1990 in. Twee toeristen zijn toen in het water gevallen, maar werden gelukkig gered met een helikopter. Omdat de rots nu los ligt wordt het ook wel Londen Arch genoemd.

The Grotto Great Ocean Road Australia
The Grotto Great Ocean Road Australia

The Grotto

Ook the Grotto is een boog, maar kleiner dan de London Bridge. Ook de ruimte rond de boog is klein, dus je moet geluk hebben dat het er niet te druk is. Wel is het de korte stop zéker waard want de natuur is ook hier weer schitterend.

Bay of Islands coastal park Australia
Bay of Islands coastal park Australia

Bay of Islands

Dit gebied lijkt een beetje op de Twelve Apostles omdat je ook hier rotsformaties in de zee ziet. Je kunt er over het strand lopen en genieten van de mooiste rotsen met fascinerende kleuren. Het is hier een stuk rustiger zodat je op je gemak kunt genieten van het uitzicht vanaf de verschillende viewspoints. En dat wil je want de Bay of Islands is prachtig!

Camper Australia

Overnachten bij de Great Ocean Road

Overnachten op de route, dat is wat je moet doen bij de Great Ocean Road. De weg in één dag rijden is zonde want dan maak je een stuk minder (lange) stops en geniet je minder van de fantastisch mooie natuur. Wij sliepen met onze gehuurde camper bij Port Campbell Recreation Reserve in Port Campbell, bij Bimbi Park in Cape Otway National Park, Marengo Holiday Park in Apollo Bay en Aireys Inlet Holiday Park in Aireys Inlet.

Lees ook: Roadtrip van Adelaide naar Melbourne

Meer leuks in Australië:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

3 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda

De Great Ocean Road is zo mooi! Leuk om over al deze plekken te lezen. Jammer dat Gibson Steps bij jullie gesloten was, dat is een toffe stop. Wij hebben zelf die watervallen niet gezien destijds, toch wel heel jammer als ik dat zo zie en lees. Childers Cove mis ik in dit lijstje, een hele onbekende plek waar je bijna niemand tegenkomt, maar die echt heel mooi is!

Janet

Ik heb the Great Ocean Road tien jaren geleden eens bezocht, maar zo te lezen heb ik veel leuke plekjes overgeslagen. Wij deden destijds een dagtrip, maar hier meer tijd besteden was dus wellicht beter geweest.

3
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x