Na bijna 2 weken vol mooie, ruige natuur in IJsland kwamen we in de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, Reykjavik. Een stad die ons verraste, positief én negatief.

Reykjavik Iceland

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland. Het is de meest westelijke hoofdstad van Europa, en met een ligging net ten zuiden van de poolcirkel is het ook ’s werelds meest noordelijk gelegen hoofdstad. Net als elders in IJsland zijn er plaatsen in Reykjavik waar het in de grond warm is door geothermische activiteit, zoals in de winkelstraat Laugavegur, weg van de warme bronnen. Deze is door verwarming van de weg midden in de winter sneeuw- en ijsvrij. Bron: Wikipedia

Na alle geweldige natuur in IJsland werd het tijd om hoofdstad Reykjavik te ontdekken. Nog nagenietend van het prachtige schiereiland Snaefellsnes reden we de hoofdstad in. Het viel ons direct op dat het best een tijdje duurde voordat wij in het centrum kwamen, vooral het industriegebied was groot. Ook zagen we opeens een aantal bekende ketens die we nergens anders in IJsland zagen. Zo vind je in Reykjavik een vestiging van Ikea en McDonalds. In de rest van IJsland is het enige ‘bekende’ Subway en Burgerking, verder zijn er alleen typisch IJslandse bedrijven/restaurants/supermarkten. Heeft ook wel wat, al dat onbekende.

Reykjavik Iceland
Reykjavik Iceland
Reykjavik Iceland
Reykjavik Iceland
Reykjavik Iceland

De winkelstraat

Omdat we al heel wat schattige, kleurrijke dorpjes in IJsland hadden gezien, verwachtte ik dit ook in Reykjavik te kunnen zien. Akureyri is tenslotte ook een sfeervol stadje. Hoewel je in Reykjavik best wel mooie, sfeervolle gebouwen vindt, miste ik in het totaalbeeld van de stad wat sfeer. Je vindt er veel witte gebouwen in een weinig gezellige jaren 60 stijl. Kleurtje erover en het is wel een stuk aantrekkelijker, maar dat zagen we zeer weinig. De meeste winkels in de hoofdstad zijn souvenirwinkels of kledingwinkels. Ook vind je er leuke conceptstores en restaurantjes. Toch had ik op de een of andere manier nog meer verwacht van deze stad. Wij vonden een paar uurtjes en een diner in de stad voldoende.

Leuk detail: vanaf de iconische kerk heb je wél een kleurrijk uitzicht op het centrum! Vooral de daken zijn er gekleurd.

Reykjavik Iceland Reykjavik Iceland Reykjavik Iceland Reykjavik Iceland Reykjavik Iceland De iconische Hallgrimskirkja en een geweldig uitzicht

De bijzondere kerk met de onuitspreekbare naam: je moet er zéker even een kijkje nemen! De kerk is met bijna 75 meter de hoogste kerk van IJsland. Architect Guðjón Samúelsson begon aan zijn ontwerp in 1937 en de bouw van de kerk was pas in 1986 klaar. Hij heeft zich laten inspireren door de basaltrotsen bij de Svartifoss. Voor ongeveer €6,- neem je de lift die je naar boven brengt. Hier heb je een geweldig uitzicht over de meest noordelijke hoofdstad ter wereld! Vanaf deze hoogte zich je de kleurrijke daken waardoor het centrum er een stuk leuker uit ziet!

Reykjavik Iceland

Sun Voyager aan de kust

Op foto’s van Reykjavik zie je de Sun Voyager vaak voorbij komen. Het sculptuur staat er sinds 1990, helaas is de kunstenaar een jaar voordat het kunstwerk af was overleden aan leukemie. De kunstenaar wilde met de Sun Voyager een droomboot uitbeelden, een ode aan de zon en een symbool voor licht en hoop. Het uitzicht op het water met de berg Esja in de verte is prachtig. Het schijnt dat je vanaf deze plek kunt genieten van een geweldige zonsondergang. Wij waren in juni in IJsland, dus de zon ging niet onder (wat ook bijzonder is!).

Reykjavik Iceland
Reykjavik Iceland
Reykjavik Iceland
Reykjavik Iceland

The Laundromat Cafe

Aan de Austurstræti op nummer 10 vind je The Launformat Cafe. Ik had veel aanbevelingen gekregen en gelezen over dit café en wasserette, dus wij besloten er ook even een kijkje te nemen. Als je binnenstapt zie je een speelse inrichting met rijen vol kleurrijke boeken. Ook de ouderwetse wandkaarten zijn heel tof! Terwijl je wasje draait kan je in het café genieten van een heerlijk hapje en/of drankje. Onze was hadden we al gedaan op een camping, maar we besloten er wel een hapje te eten. Wij kozen beide een smoothie en een hamburger. Omdat wij in IJsland met een camper reisden en meestal zelf kookten, hebben we nog een tijdlang grapjes gemaakt over de rekening die we moesten betalen. Ik geloof dat we op zo’n 70 euro zaten. Oef! In IJsland ‘normale’ prijzen, maar wij vonden het wel erg veel geld, dus we waren blij dat we bijna altijd zelf kookten.

Ook in Canada bespaarden we geld door te reizen met een camper!

Reykjavik Iceland Reykjavik Iceland Reykjavik Iceland Reykjavik Iceland Reykjavik IcelandGeniet van alle streetart!

Leuke, grappige streetart in Reykjavik, dat vind je er volop! Soms in de meest onverwachte hoeken – zoals op woonhuizen –  dus je blijft je er verrassen. Loop lekker rond, dan spot je al die kleurrijke kunst vanzelf!

Thingvellir National Park, Iceland

De natuur is goed bereikbaar vanuit Reykjavik!

Vanuit Reykjavik ben je zó bij Thingvellir National Park, dé bijzondere kloof tussen twee continenten. Ook de bezienswaardigheden aan de Golden Circle zijn goed bereikbaar, dus je kunt vanuit Reykjavik met gemak de belangrijkste bezienswaardigheden in IJsland ontdekken. Zoek je een wat minder toeristisch gebied waar ontzettend veel mooie natuur te zien is? Bewonder schiereiland Snaefellsnes! Hier kan je in 1 dag ontzettend veel zien, maar eigenlijk ben je na 2 dagen nog zeker niet uit gekeken.

Boek je activiteit!


Meer IJsland!

Wil jij Reykjavik ontdekken?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

12 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jenny

Ik wist niet dat Reykjavik de meest noorderlijke hoofdstad ter wereld is. Grappig feitje!

Ik heb Reykjavik vorige maand overgeslagen. Het is een leuke stad, maar ik voelde niet echt de behoefte er een tweede keer heen te gaan.

Sabine

Leuk! Wij hebben Reykjavik overgeslagen wegens tijdsgebrek. Komt er vast ooit nog van!

Sanne

Leuke tips. Ik wil nog steeds eens naar IJsland om de mooie natuur hier te ontdekken. Leuk dat Laudromat Cafe zeg. En ja die streetart is ook gaaf!

Ann

Ik hou je tips bij. Wij gaan in juli. Ik kan me voorstellen dat Reijkjavik iets heel anders is na al die kleine dorpjes en die prachtige natuur!

Gabrielle

Ik vond Reykjavik eigenlijk best tegen vallen. Vorige week bezocht ik de stad, misschien kwam het voornamelijk omdat onze free walking tour niet helemaal beviel. De stukken die we zelf bezocht hebben waren wel aan te raden. Het verbaast mij ook iedere keer weer hoe snel je in de natuur staat vanuit Reykjavik!

Kelly

Reykjavik mist inderdaad sfeer. Het is leuk voor een middag/dag, maar meer ook niet. Reykjavik is wel een uitstekende uitvalsbasis voor dagtochten. Ik verbleef zes dagen in Reykjavik en dat was onze uitvalsbasis voor diverse dagtochten in de omgeving. Je bent in no time in de natuur en dat is ideaal.De volgende keer wil ik overigens wel roadtrippen 🙂

12
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x