Na alle natuurpracht in IJsland werd het voor de verandering tijd om eens stad te bezoeken. Akureyri is dé stad van Noord-IJsland en absoluut een bezoekje waard!

Akureyri Iceland
Akureyri Iceland
Akureyri Iceland

Akureyri (klemtoon op de eerste lettergreep) ligt aan de Eyjafjörður, wat “eilandfjord” betekent: in dit fjord ligt het eiland Hrísey. Door de locatie is de stad een transportcentrum voor de regio, de ringweg loopt door het centrum. Akureyri is goed door de lucht, over zee en over land te bereiken. De Akureyrarkirkja (ook wel ijskerk genoemd) is een belangrijke bezienswaardigheden. Via de weg is de afstand tot de hoofdstad Reykjavík ongeveer 386 kilometer, bij gunstige omstandigheden is dit ruim 5 uur rijden. Bron: Wikipedia

Schattig Akureyri

Zoals we intussen gewend zijn, hadden we ook dit keer moeite met het uitspreken van de plaatsnaam. Akureyri is wat betreft inwoneraantal de vierde stad van IJsland. Wel is het de grootste stad van het noorden en wordt daardoor de hoofdstad van Noord-IJsland genoemd. Wij reden vanaf de prachtige Godafoss naar de stad. Groot is het er niet, dus je kunt er prima even een kijkje nemen. Je kunt vanaf Reykjavik een vlucht nemen naar de stad, onze buren deden dat zodat ze ook het noorden van IJsland konden ontdekken (aanrader!).

Akureyri Iceland
Akureyri Iceland
Akureyri Iceland
Akureyri Iceland

De leukste bezienswaardigheden

Hafnarstræti is de hoofdstraat van Akureyri, je vindt hier een winkelpromenade. Verwacht niet veel winkels, maar het is leuk om er even rond te lopen en overal even een kijkje te nemen. Het opvallende blauwe gebouw met de rode torentjes vind je hier ook, dit is Græni hatturinn, een uitgaanscentrum met live muziek. Als je goed weer treft kan je genieten van een drankje op een terrasje. Het klimaat in deze stad schijnt vaak goed te zijn vanwege de ligging aan het fjord. De botanische tuin is leuk om even bij te kijken en de Akureyrarkirkja is zeker een bezoek waard. De bouwstijl doet wel wat denken aan de beroemde kerk in Reykjavik. Wij konden nét geen kijkje in de kerk meer nemen omdat het sluitingstijd was. Toch is het de moeite om de trappen op te lopen, je krijgt er een geweldig uitzicht. Ook vind je een mooie haven in Akureyri, leuk om even te kijken naar alle bootjes.

Akureyri IcelandEen verkeerslicht met een hartje?

Als je Akureyri binnen rijdt valt het al snel op: de verkeerslichten zijn in de vorm van een hart. De reden hiervoor is simpel en eigenlijk best wel leuk. Vanwege de crisis die IJsland hard raakte vonden ze dat wat positiviteit op zijn plek was. En dus zetten ze hartjes in de verkeerslichten. Weer eens wat anders dan ampelmann in Berlijn!

Meer IJsland!

Ben jij benieuwd geworden naar Akureyri?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Akureyri Iceland

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

14 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Britte

Is het in het noorden ook minder toeristisch dan in het zuiden rondom Reykjavik? Wat creatief dat ze hartjes van de stoplichten gemaakt hebben! Zou het werken? 🙂

Marcel

Ik wil heel graag een roadtrip IJsland maken maar op de een of andere manier komt het er niet van. Deze zomer maken we er wel een stop over op weg naar Alaska. En die hartjes in het stoplicht, grappig.

Martin

Leuk die hartjes! Dat moet leuk stadje zijn…klein, maar fijn zo te zien. Ik deze zeker meenemen op een roadtrip door IJsland.

Elisa

Dit lijkt mij een hele leuke stad, had er eigenlijk nog nooit van gehoord. Grappig van die hartjes in de stoplichten!

Sabine

Leuk dat jullie daar geweest zijn! Hebben wij overgeslagen, maar als ik lang genoeg in IJsland zou zijn zou ik er ook graag naartoe willen. Een stad bezoeken in IJsland is volgens mij sowieso best bijzonder, omdat het nooit echt aanvoelt als een stad (tenminste niet wat ik gewend ben haha).

Marjolein

Wat leuk die hartjes! Inderdaad weer eens wat anders dan de Ampelman in Berlijn. Græni hatturinn vind ik overigens ook een schattig gebouw!

Anke

Wij gaan deze zomer met ons buscampertje naar IJsland. Heb genoten van jullie foto’s!
Ik heb diverse verhalen over campings gehoord, er zou niet overal stroom zijn? Kan het me niet voostellen.

14
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x