Europa Outdoor

9x Doen op schiereiland Snaefellsnes in IJsland

28 maart 2018

Schiereiland Snaefellsnes wordt IJsland-in-het-klein genoemd. Heb je weinig tijd in IJsland, dan kan je het beste dit schiereiland ontdekken. Het is er werkelijk prachtig, ik laat het je zien!


Snaefellsness

Snaefellsnes is een schiereiland van IJsland en ligt tussen de Faxaflói baai in het zuiden, en de Breiðafjörður fjord in het noorden ingeklemd. Een bergketen loopt in oost-westelijke richting over de gehele lengte, en het hoogste punt daarvan is de 1.446 meter hoge Snæfellsjökull. Dit is de gelijknamige vulkaan waar tevens een gletsjer (jökull) op ligt. De vulkaan kan op heldere dagen vanuit Reykjavík gezien worden, dat ongeveer 120 kilometer zuidoostelijker ligt. Vlak bij de gletsjer is de Bjarnafoss te vinden. Bron: Wikipedia

Snaefellsnes wordt mini-IJsland genoemd, omdat hier veel landschappen terug te vinden zijn die je in het hele land vindt. Zo vind je op het schiereiland vulkanen, lavavelden, kliffen, zwarte stranden, grotten, basaltformaties, watervallen, meren, warme en koude waterbronnen. Heb je weinig tijd om IJsland te ontdekken? Reis dan naar Snaefellsnes zodat je een goed beeld krijgt van IJsland! Ik laat je zien hoe prachtig het er is!

Dalabyggð IcelandMarcella, Iceland

Dalabyggð en het geweldige uitzicht

Vanuit de leuke stad Akureyri rijden we via de fjorden naar het prachtige schiereiland Snaefellsnes. Waarom ik hou van roadtrips is dat we ook dit keer spontaan een parkeerplek vol auto’s oprijden en onverwachts een geweldig mooi uitzichtpunt vinden. Jan maakt er de foto ‘Tiny Marcella’ die ik ontzettend goed bij mijn beleving van IJsland vindt passen. Het landschap is zó uitgestrekt en ruig, ik voel met er klein en nietig. Na een prachtig uitzicht bij Dalabyggð rijden we het schiereiland op. Het maakt ons onwijs nieuwsgierig naar dit fantastische gebied!

Helgafellssveit Iceland Helgafellssveit IcelandHelgafellssveit en nog meer gaaf uitzicht

Vlak voordat we de stad Stykkishólmur binnen rijden komen we alweer langs een geweldig mooi stukje IJsland. Ik blijf maar foto’s maken vanuit de camper, en uiteraard stoppen we ook om onwijs te genieten van het landschap. De bergen met de witte toppen, de lage heuvels vol structuur en het spiegelende laagje water. Wauw! Dat we hiervoor over een weg zonder asfalt hobbelen nemen we graag voor lief. Dat lukt trouwens prima met een camper of auto zonder 4WD. Voel je zeker niet verplicht om een 4WD te huren, de kosten hiervoor liggen erg hoog en je hebt zo’n auto/camper eigenlijk voornamelijk nodig als je het binnenland in trekt.

Benieuwd naar weetjes over onze roadtrip IJsland?

Stykkishólmur Iceland Stykkishólmur Iceland Stykkishólmur IcelandStykkishólmur, dé stad van Snaefellsnes

Deze vissersstad met 1.100 inwoners heeft een belangrijke rol op het schiereiland Snaefellsnes. Vanuit Stykkishólmur kan je een rondvaart over de fjord maken of de boot nemen naar Brjánslækur om de Westfjorden te ontdekken. Tijdens een volgend bezoek aan IJsland willen wij de Westfjorden ontdekken, dat werd nu helaas te krap voor ons. In Stykkishólmur vind je een heuvel met een vuurtoren waar je een prachtig uitzicht hebt over het fjord en de stad. Je vindt er ook Stykkishólmskirkja, een bijzondere kerk. Wij overnachtten op de camping in Stykkishólmur zodat we de volgende dag de rest van het schiereiland konden ontdekken. Kirkjufell Iceland
Kirkjufell Iceland Kirkjufell Iceland

Kirkjufell en de prachtige waterval

Kirkjufell is een heel bekende plek in IJsland. Je vindt een foto van deze mysterieuze rots vaak op je reisgids van IJsland, maar je zou het ook kunnen herkennen van Game of Thrones seizoen 6 en 7. Deze berg is 463 meter hoog en vooral opvallend vanwege zijn kegelvorm. Een mooi uitzicht op Kirkjufell heb je vanaf de waterval aan de andere kant van de weg. Ook dit landschap is werkelijk prachtig, dus zo heb je meteen twee onwijs mooie uitzichten te pakken!

Ingjaldsholskirkja IcelandPaarse lupinen bij Ingjaldsholskirkja

In juni is IJsland bedekt met prachtige paarse lupinen. Soms zie je ze even niet omdat je in een gebied vol lava rijdt, maar de lupinen komen altijd terug, in bosjes of een heel veld vol. Bij de schattige witte Ingjaldsholskirkja vonden we een veld vól paarse lupinen, dus daar moesten we even een fotoshoot doen. Ik vind het resultaat erg tof geworden!

Önfverdarnes Iceland Önfverdarnes IcelandSkalasnagi Lighthouse Iceland Skalasnagi Lighthouse Iceland Skardsvík Iceland Skardsvík IcelandÖnfverdarnes met Skardsvík & Skalasnagi Lighthouse

In het uiterste oosten van schiereiland Snafellsnes vind je een aantal vuurtorens én een uitzonderlijk strand. Wij reden eerst naar Önfverdarnes waar we lunchten met zicht op de ruige kust en een schattige mini vuurtoren. Vervolgens reden we door naar Skalasnagi lighthouse waar het nóg veel gaver is. In de rotswand zien we een heleboel prachtige vogels verstopt zitten, zo schattig! Het waait echt onwijs hard bij de vuurtoren, wat het gebied nóg ruiger maakt. Op de terugweg uit het gebied treffen we Skardsvík, een geel/goud strand. Klinkt niet verrassend, maar in IJsland is dat wél het geval. Door de lavavelden zijn de stranden er zwart, heel bijzonder! Je kunt het goed zien op mijn foto’s van Jökulsárlón.

Saxhol crater Iceland Saxhol crater Iceland Saxhol crater IcelandDe verrassing bij Saxhóll crater

Deze krater ontdekten we eigenlijk bij toeval. Langs de weg zagen we een heleboel auto’s staan en er liepen mensen omhoog naar een uitzichtpunt. Dat wilden wij ook zien! Hoe gaaf was het dat we bij Saxhóll crater waren beland! Bij de krater kan je met een goed aangelegde trap omhoog klimmen. Eenmaal boven waait het erg hard want je vangt alle wind. De krater zelf is niet heel speciaal, maar alleen al voor het uitzicht is het de klim waard!

Malarriff IcelandMalarriff en de ruige lavakust

Onze volgende stop was de vuurtoren Malarriff, de ruige kust met lavasteen én prachtige rotsformaties. Het is er werkelijk prachtig, dus we genoten een tijdje van al het moois van schiereiland Snafellsnes. Op dit punt beseffen we ons ook dat er zóveeeel te zien is op het schiereiland, dat je dit niet allemaal in 1,5 dag wilt ontdekken. We zijn die ochtend vroeg vertrokken, het is al 18 uur als we bij Malarriff zijn en we willen nog naar Gatklettur én een eindje rijden voor onze camping. Roadtrippen is niet altijd relaxt…

Gatklettur IcelandDe boog van Gatklettur

In het zuiden van het schiereiland vind je het stadje Arnarstapi. Hier vind je een ruige kust met de prachtige boog Gatklettur. De structuur van de rotsen, het wilde water en de bergen op de achtergrond, het is een geweldig einde van onze roadtrip over het schiereiland! In de regio kan je prachtige wandelingen maken, maar daar hadden wij helaas geen tijd meer voor. Vanaf Gatklettur naar het einde van het schiereiland vind je absoluut nog meer mooie plekken, maar wij zijn er voorbij gereden omdat we al een eindje in de buurt van Reykjavik wilden overnachten. Dat kwam ons beter uit. Wil je het schiereiland Snafellsnes nóg beter ontdekken, trek er dan zeker 3 dagen voor uit, dan heb je overal de tijd.

Meer IJsland!

Ben jij benieuwd geworden naar Snaefellsnes?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply chucky1012 28 maart 2018 at 07:18

  Het ziet er prachtig uit!
  Het lijkt me lekker rustig

  • Reply Marcella 28 maart 2018 at 10:56

   Het is inderdaad een best rustig schiereiland wat werkelijk prachtig is! Een echte aanrader als je maar kort de tijd hebt in IJsland, want het ligt dichtbij Reykjavik én je vindt er veel verschillende landschappen!

 • Reply Michal | Reiswijzer kids&co 28 maart 2018 at 10:48

  Wow Marcelle wat een mooie foto’s maken jullie toch altijd. Ik zou heel graag een keer naar IJsland willen, maar met de kinderen is het echt te duur (ik heb vorig jaar gekeken of ik er een tussenstop kon maken op weg naar of van New York, maar ik heb er vanaf gezien vanwege de kosten). Ik moet het dus voorlopig doen met blogs zoals die van jou, maar dat is zeker geen straf!

  • Reply Marcella 28 maart 2018 at 11:00

   Dankjewel Michal! IJsland is ook zonder kinderen duur, alleen al voor je boodschappen betaal je 2 of 3 keer zoveel als in Nederland… Maar goed, ik vond onze reis wél elke euro waard, het is er zo onwijs mooi en bijzonder! Hopelijk kan jij er over een tijdje ook van genieten!

 • Reply Sabine 28 maart 2018 at 16:18

  Da schiereiland vond ik ook zo mooi! We hebben alleen het nationaal park op het puntje gemist, maarja blijft er nog wat over voor de volgende keer. Grappig ook dat jij toch ook net andere dingen heb gezien. Vond het echt heerlijk om daar rond te rijden!

  • Reply Marcella 5 april 2018 at 13:19

   Ik vond het ook echt heerlijk om Snaefellsnes te verkennen, het is er zó mooooi! Toen ik dit artikel maakte, ontdekte ik wel dat we er echt onwijs veeeeel hebben gezien en gedaan in relatief korte tijd. Beetje gekkenwerk 😉 Maar ja, het kwam zo uit. Het maakte wel dat we de dag erna kozen om dichterbij de camping te blijven en dus bezochten we een waterval waar we helaas alleen door flink klimmen (met touwen) van konden genieten. Dat is voor ons geen doen, dus we zagen ‘m helaas niet… Achteraf hadden we liever de andere waterval bezocht, maar ja, na zo’n volle dag was het maken van een goede keuze kennelijk even teveel van ’t goede.

 • Reply Gabriëlle 29 maart 2018 at 12:26

  Snaefellsnes vond ik ook een mooi deel van IJsland inderdaad. Over een paar weken ga ik weer naar IJsland maar slaan we het over.. Kirkjufell vond ik inderdaad heel erg indrukwekkend 🙂

  • Reply Marcella 5 april 2018 at 13:19

   Leuk dat jij Snaefellsnes ook hebt bezocht, het is er zeker prachtig! Wat ga jij over een paar weken bezoeken in IJsland?

 • Reply Yvonne 31 maart 2018 at 21:49

  Wat een mooi deel van IJsland lijkt me dit! Ik las gisteren ergens dat het op IJsland tegenwoordig zo druk is, omdat het erg populair is geworden. Toch zie ik daar helemaal niks van terug als ik jouw foto’s zo zie.. is het overdreven, of heb je handig gefotografeerd? 🙂

  • Reply Marcella 5 april 2018 at 13:37

   Schiereiland Snaefellsnes is echt onwijs tof Yvonne! IJsland is vooral druk in het zuiden bij de Golden Circle. Het noorden is heel rustig en dit schiereiland in het westen is ook vrij rustig. Je merkt wel dat je dichterbij de luchthaven komt, maar dan nog is het een stuk beter te doen bij Geysir 😉 Die variatie qua drukte in onze route was dus ook best fijn!

 • Reply Lotte 3 april 2018 at 08:47

  Wauw, je hebt echt wel een pak meer gedaan dan ik op het schiereiland! In mei waren we nog te vroeg voor de lupines, maar wat zijn ze mooi seg. Wij hadden maar een dagje de tijd doordat we onze planning moesten omgooien door het gure weer (inclusief afgesloten weg door een zandstorm).

  • Reply Marcella 5 april 2018 at 13:38

   Wij hebben dan ook onwijs veeeeel gedaan op Snaefellsnes in maar 1,5 dag. Best wel een beetje teveel eigenlijk, maar goed. Er was dan ook zoveel tofs te ontdekken! Ik zou dit schiereiland echt aanraden als je maar weinig tijd hebt in IJsland. Het is er zo tof én niet zo druk met toeristen.

 • Reply Stéphanie 9 april 2018 at 09:47

  Wat een mooi gebied! Misschien kunnen wij dit jaar toch een weekend naar IJsland, en dan is dit wel een leuke trip om te doen. Prachtige foto’s van de lupines! En de waterval vind ik ook schitterend. Doet mij een beetje denken aan de Fairy Pools op Isle of Skye, deze waren ook omringd door een ruig berglandschap en zagen er heel mysterieus uit. De rotsboog doet mij dan weer denken aan Kirkeporten in Noord Noorwegen. Zo leuk dat jouw foto’s van IJsland weer allerlei herinneringen naar boven brengen van reizen die ik afgelopen jaar maakte 🙂

  • Reply Marcella 16 april 2018 at 10:58

   IJsland is zo’n onwijs gave bestemming voor jou! Alle mooie natuur is echt helemaal jouw ding, dat weet ik zeker! Dit schiereiland ligt in de buurt van Reykjavik, dus ook als je niet lang de tijd hebt kan je toch onwijs veel moois zien in relatief korte tijd. Jij hebt mij juist erg benieuwd gemaakt naar Isle of Skye en Noord Noorwegen, dus daar wil ik zeker nog eens op ontdekking!

 • Reply Hanne 29 juli 2018 at 22:48

  Zo fijn om dit artikel nu te lezen. Ben momenteel met m’n vriend in Blondúos en morgen rijden we verder naar onze laatste stop naar Snaefellsness. Leuke tips!

  • Reply Marcella 31 juli 2018 at 10:17

   Heerlijk Hanne, geniet volop van Snaefellsness!

  Leave a Reply