Europa Outdoor

Godafoss – De mooie waterval van Noord-IJsland

11 februari 2018

Nadat we genoten van de prachtige bezienswaardigheden bij Mývatn reden we door naar de Godafoss. Ondanks dat we al vele watervallen hadden gezien, werden we verrast. Benieuwd naar deze natuurpracht? Bekijk alle foto’s!

Godafoss Iceland Godafoss IcelandGodafoss Iceland

De Goðafoss is een van de grotere watervallen van IJsland. Hij is gesitueerd in het Mývatn district in centraal-noord IJsland aan het begin (of eind) van de Sprengisandur route die dwars door het binnenland voert. Het water van de Skjálfandafljót rivier valt over een breedte van 30 meter 12 meter naar beneden, en de Goðafoss wordt door rotsen in een paar stukken verdeeld. Een aantal kilometers stroomopwaarts ligt de Aldeyarfoss. Bron: Wikipedia

Eerst naar het uitkijkplatform

Vanaf het prachtige geothermische gebied bij Mývatn ben je in drie kwartier bij de Godafoss. Hier kan je aan twee kanten parkeren: aan de kant van de souvenir winkel waar je een uitkijkplatform vindt, of aan de andere kant waar je dichtbij de waterval kunt komen. Wij parkeerden bij de souvenirwinkel en liepen eerst naar het uitkijkplatform waar ik poseerde met mijn gloednieuwe IJsland muts (hij is gaaf hé!). Wij hadden al veel watervallen in IJsland gezien, maar we bleven ons verrassen. Ook de Godafoss is weer een pareltje! Na het platform klauterden we over een paadje naar beneden zodat we vlakbij de rivier naar de waterval konden kijken. Wauw!

Godafoss Iceland Godafoss IcelandGodafoss IcelandGodafoss Iceland Godafoss Iceland

Over de brug naar de overkant

Na het uitkijkplatform en de plek vlakbij het water liepen we langs de kolkende rivier van de waterval af, naar de brug die ons naar de overkant brengt. Tijdens deze wandeling zie je steeds minder van de waterval, maar je blijft je verbazen over de waterkracht die de Godafoss veroorzaakt. Het water is erg blauw terwijl de zon niet eens schijnt. Wat ontzettend bijzonder! Er is zelfs een klein watervalletje ontstaan in de rivier.

Godafoss Iceland Godafoss Iceland Godafoss Iceland Godafoss Iceland Godafoss Iceland

Dichtbij de Godafoss

Aan de andere kant van de rivier kan je heel dichtbij de Godafoss komen. Wel moet je dan over glibberige stapstenen je weg vinden. Ik ben een eindje richting de waterval gelopen, maar ben afgehaakt op een plek waar ik een mooi uitzicht had op het watergeweld. Jan is nóg dichterbij de waterval gekomen waar hij een aantal foto’s maakte van de Godafoss. Ik genoot intussen vanaf mijn uitzichtspunt, me verwonderend over al de ruigheid van de natuur. Godafoss is een beetje te vergelijken met de Gullfoss, al was het in Noord-IJsland een stuk rustiger dan bij de toeristische waterval langs de Golden Circle. Een roadtrip door het noorden kan ik je dus alleen maar aanraden!

Benieuwd naar IJsland? Bekijk onze video van IJsland!

Godafoss Iceland Godafoss Iceland Godafoss Iceland

Meer IJsland!

Wil jij Godafoss bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Godafoss Iceland

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply chucky1012 11 februari 2018 at 10:09

  Wauw…
  Schitterend 👌
  Prachtige foto’s.
  Fijn dat er zoveel moois op de wereld te zien is.

  Fijne dag 😉

  • Reply Marcella 12 februari 2018 at 11:39

   Dankjewel! Ik wens je een fijne nieuwe week!

 • Reply Kelly 11 februari 2018 at 10:51

  Heel mooi! Noord IJsland heb ik helaas niet bezocht, maar ik wil zeker een keer terug om het noorden te zien. Deze waterval wil ik dan ook zeker zien. IJsland is toch wel echt het land van de watervallen.

  • Reply Marcella 12 februari 2018 at 11:40

   Nord-IJsland is echt schitterend Kelly. En een stuk minder toeristisch, ook wel fijn. Ik wil zelf nog wel eens terug naar IJsland om het Noorderlicht te zien én om de Westfjorden te ontdekken. Maar jee, we hebben zoveel gaafs gezien in die 2 weken. Bijzonder tof land!

 • Reply Saskia 11 februari 2018 at 11:07

  Prachtige foto’s zeg! Watervallen vind ik altijd wel heel erg tof, wil er ooit eentje in het echt zien.

  • Reply Marcella 12 februari 2018 at 11:41

   Watervallen zijn echt geweldig om te zien Saskia. En ze vervelen nooit 😉 Ze zijn zo verschillend van elkaar, dus altijd weer bijzonder!

 • Reply Elisa 11 februari 2018 at 18:55

  Schitterend! Op de eerste foto’s doet hij mij sterk denken aan de horseshoe falls bij Niagara trouwens. Vind watervallen altijd zo indrukwekkend om te zien, al die kracht!

  • Reply Marcella 12 februari 2018 at 11:48

   Ik snap de vergelijking met de Horseshoefalls wel! Ik heb vooral in IJsland heel erg veel watervallen gezien, maar het verveelt nooit. Zo gaaf, al die waterkracht!

 • Reply Gabriëlle 11 februari 2018 at 22:35

  Watervallen en IJsland zijn geweldige combinatie, stuk voor stuk zijn en erg mooi. Deze heb ik helaas nog niet bezocht want wij zijn alleen in het zuiden en westen geweest.

  • Reply Marcella 12 februari 2018 at 11:49

   Ga je tijdens je volgende bezoek aan IJsland wel naar het noorden Gabriëlle? Ik kan het je onwijs aanraden! Zo mooi en ruig en niet zo toeristisch 🙂

 • Reply Danique 12 februari 2018 at 09:11

  Indrukwekkend en die blauwe kleur van het water is echt prachtig! Ik zou graag nog een keer naar IJsland toe willen gaan.

  • Reply Marcella 12 februari 2018 at 11:50

   Gaaf hé Danique! IJsland is echt een te gekke bestemming, zeker eens naartoe gaan! Al is een jaar (!) in Nieuw-Zeeland ook wel heul supetofgaaf!

 • Reply Jessica 13 februari 2018 at 13:07

  Die muts is inderdaad leuk zeg! Wat een prachtige waterval, al is het nog wel lastig kiezen hoor in IJsland. Ik heb al zo veel mooie watervallen in IJsland voorbij zien komen <3

  • Reply Marcella 13 februari 2018 at 16:59

   Ik heb die muts ook in NL nog wel eens op, en voel dat iedereen dan naar mij kijkt, haha! Ik denk dat ik maar eens een waterval top 3 ga maken ofzo. IJsland heeft zoveeeel gave watervallen!

 • Reply Sanne 13 februari 2018 at 20:21

  Mooie waterval he! Gaaf om te zien hoe hij eruit ziet zonder al die sneeuw. In IJsland zijn er veel watervallen, maar het gaat niet vervelen vind je niet. Ze blijven mooi!

  • Reply Marcella 14 februari 2018 at 15:19

   Nee joh, watervallen vervelen niet! Ze zijn allemaal zo verschillend, best bijzonder! Ik vind het juist leuk om alle plekken die wij bezocht hebben te zien mét sneeuw 🙂

 • Reply Sabine 14 februari 2018 at 20:58

  Super mooi! Vond het ook een geel bijzondere waterval.

  • Reply Marcella 14 februari 2018 at 21:49

   Tof dat jullie ook bij de Godafoss zijn geweest! Hij is impossant hé!

 • Reply Eva 15 februari 2018 at 18:12

  Deze gaan ook op mijn, nu al veel te lange, wishlist voor IJsland! Het ziet er allemaal zo prachtig uit, wow!

  • Reply Marcella 28 februari 2018 at 10:08

   IJsland is ook werkelijk geweldig Eva. Echt een aanrader om er rond te reizen!

  Leave a Reply