Europa Outdoor

Geysir en Strokkur – Een indrukwekkende waterkolom & bizar landschap

16 juli 2017
Geysir, Strokkur, Iceland

Met alle vulkanische activiteit kan een heuse geiser in IJsland natuurlijk niet ontbreken! Je vindt deze indrukwekkende waterkolom bij Geysir. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Bekijk ons filmpje!

Geysir, IcelandGeysir, Iceland

Geysir is afgeleid van het IJslandse werkwoord að gjósa, dat zoiets als spuiten of (op)borrelen betekent. De Geysir is nu een wat bolvormige, uit geyseriet bestaande ronde plaat met een diameter van ongeveer 14 meter, met in het midden een met heet water gevuld gat van ongeveer 3 meter breed dat 23 meter diep is. Daarna maakt de tunnel in de diepte een bocht en is de verdere ondergrondse waterloop onbekend. Bron: Wikipedia

Geen Geysir, wel Strokkur

Deze bezienswaardigheid heet nog steeds Geysir, al is de naam Geysir intussen wat verwarrend. Deze geiser is namelijk al tientallen jaren niet meer actief. Deze grote geiser was al actief vanaf 1294 en had een waterkolom van wel 60 meter. Helaas hebben toeristen jarenlang grind en afval in Geysir gegooid om een uitbarsting uit te lokken. Bij speciale gelegenheden zoals Onafhankelijkheidsdag wordt wel eens zeepsop gebruikt om de oppervlakte spanning te doorbreken. Zoiets kan je af en toe doen (onder begeleiding!), maar alle afval en grind van de toeristen werd Geysir teveel. Doodzonde!

In Rotorua in Nieuw-Zeeland wordt dagelijks zeepsop gebruikt om een uitbarsting van Lady Knox uit te lokken. Hopelijk wordt het haar niet teveel!

Geysir, Strokkur, IcelandGeysir, IcelandGeysir, Iceland

Geysir ligt in een geothermisch zeer actief gebied in het Haukadalur, een dal in het zuidwesten van IJsland niet ver van de Gullfosswaterval. Een paar meter van de Geysir bevindt zich een andere geiser, de Strokkur ofwel karnton. In de onmiddellijke omgeving van deze beide geisers liggen meerdere heetwaterbronnen waarvan er een aantal door silicaten veroorzaakt blauw gekleurd water heeft. Een aantal van deze warmwaterbronnen had vroeger geiseractiviteit. Bron: Wikipedia

Om de 5 minuten een waterkolom!

Gelukkig is Strokkur een actieve geiser die het van Geysir heeft overgenomen. Deze geiser stoot om de 5 minuten een waterkolom van 20 meter omhoog. Toen we net aan kwamen lopen spoot het water de lucht in. Het bleek dat er niet voor niets weinig mensen stonden aan de kant waar wij liepen. We werden best wel nat van al dat water! Hoe zo’n actieve geiser met waterkolom eruit ziet? Bekijk het in het onderstaande filmpje!

Wij hebben nog veel meer toffe reisfilmpjes! Volg mij op YouTube!

Geysir, Iceland Geysir, IcelandNog meer moois!

Naast de prachtige Strokkur vind je in dit gebied een bizar landschap. Geothermisch gebied zorgt voor heldere, kleurige pools, bubbelende modder, stomende gaten en kleurige modderformaties. Wij hebben dit soort landschappen ook gezien in Yellowstone in Amerika en Rotorua in Nieuw-Zeeland, maar toch blijft het verrassingseffect altijd groot. Het is zo bijzonder om dat krachtige landschap om je heen te zien. Je voelt je als mens best nietig. Het is aardig druk bij Geysir, omdat alle toeristen dit moois willen zien en het gebied dichtbij de luchthaven ligt. Maar dat is zeker geen reden om dit geweldige natuurfenomeen over te slaan!

Benieuwd naar meer geothermisch gebied? Vlakbij luchthaven Keflavik kan je ontzettend veel moois zien!

Meer IJsland!

Ben jij benieuwd geworden naar Geysir en Strokkur?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Geysir, Iceland

You Might Also Like

42 Comments

 • Reply Shirley 16 juli 2017 at 09:08

  Heel erg tof! Ik ben al tijden benieuwd naar IJsland en jouw artikelen helpen daar nog extrs aan mee. Het ziet er mooi en bijzonder uit.

  • Reply Marcella 17 juli 2017 at 19:56

   Leuk, dan ga ik je vast nóg meer nieuwsgierig maken met alle artikelen die nog komen 😉 IJsland is echt te gek, plan er vooral een trip naartoe als je de kans krijgt!

 • Reply Paul 16 juli 2017 at 14:38

  Het filmpje is indrukwekkend, Marcella! Voor volgend jaar staat IJsland op mijn wensenlijstje. Dit jaar ga ik eerst naar Yellowstone, en daar heb ik ook erg veel zin in.

  • Reply Marcella 17 juli 2017 at 19:57

   Gaaf dat je naar Yellowstone gaat Paul! Het is zo tof daar, je gaat er echt onwijs genieten van alle moois! En gaaf, volgend jaar IJsland. Dat zijn de goede vooruitzichten!

 • Reply Marjolein 16 juli 2017 at 17:01

  Gaaf he, om dit in het echt te zien. Jij had er iets mooier weer bij zie ik. Jammer inderdaad van de vele toeristen, maar dat is logisch en zeker geen reden om dit over te slaan!

  • Reply Marcella 17 juli 2017 at 19:58

   Ja, erg gaaf Marjolein! We zijn er best een tijdje geweest, dus we hebben Strokkur een aantal keer zien sproeien. Indrukwekkende natuur!

 • Reply Sabine 17 juli 2017 at 05:16

  Mooi zeg! Wel inderdaad enorm veel toeristen… maar snap dat velen dit willen zien. Wij hebben dit dus overgeslagen maar ben er toch stiekem wel benieuwd naar, dus voor de volgende keer! 😀 Leuk filmpje heb je gemaakt trouwens, lijkt het net alsof de kijker er bij staat! Mijn nieuwste artikel over IJsland staat ook weer online. Ben benieuwd naar jouw volgende ook weer, zo genieten van al dat moois!

  • Reply Marcella 17 juli 2017 at 20:00

   Zeker naartoe gaan, de volgende keer! Het is er vrij druk, maar ook bizar mooi. Echt zeker een toffe plek om te bewonderen. Het is alleen al bizar dat al dat water spontaan omhoog komt uit de aarde. Erg bijzonder, dat geothermisch gebied! Ik ben ook benieuwd naar jouw nieuwe artikel natuurlijk!

 • Reply Sanne 17 juli 2017 at 17:33

  Mooi he? Wij hebben vlak bij de geysers overnacht, zo konden we aan het begin van de avond terug gaan naar de geysers. Ze zijn namelijk ook ’s avonds te bezoeken. Fijne bonus, we hadden het rijk alleen! Gaaf dat jullie dit soort natuur ook al in Yellowstone gezien hebben, ik ben daar ook erg benieuwd naar!

  • Reply Marcella 17 juli 2017 at 20:53

   Wat onwijs tof om ’s avonds nog ‘even’ bij de geisers te kunnen kijken! Wij waren in Yellowstone aan ’t einde van de dag met z’n tweetjes, dat voelde ook erg bijzonder. Dat hadden jullie vast ook in IJsland. Ik vond Geysir in IJsland erg tof, maar Yellowstone was toch gaver. Je hebt daar nog een groter geothermisch gebied waardoor je je ogen blijft uit kijken. Bij Geysir ben je er wat sneller klaar mee omdat het een klein gebied is, en dat vind ik jammer.

 • Reply Daphne 17 juli 2017 at 20:33

  Wauw, die geiser! Zo bijzonder blijft dat! Ik zag er eentje op het Noordereiland van Nieuw Zeeland! Echt prachtig, maar die op IJsland moet ik nog steeds in het echt zien. Ik zou eens moeten stoppen met IJsland elk jaar uitstellen.. 😉

  • Reply Marcella 17 juli 2017 at 20:54

   Keuzes keuzes 😉 Wij blijven Kroatië, Slovenië, Portugal en Australië maar uitstellen, jullie IJsland. Er moet altijd wat te wensen overblijven op je reis lijstje!

 • Reply Laura | Travelvibe 17 juli 2017 at 22:36

  Wow, je hebt gewoon een geiser gezien… Dat lijkt me echt bijzonder! Kortom, ik móet ook naar IJsland en snel een beetje 😉

  • Reply Marcella 20 juli 2017 at 11:30

   Geisers zijn écht heel bijzonder Laura! Ook al sta je er een tijdje en heb je al een paar keer zo’n flinke kolom water gezien: het blijft gaaf!

 • Reply Sanne 18 juli 2017 at 12:46

  Echt waanzinnig gaaf! Mijn ouders gaan morgen die kant uit en ik ben heel benieuwd of ze ook dit gaan zien.

  • Reply Marcella 20 juli 2017 at 14:00

   Vast wel, er zijn maar weinig toeristen die dit overslaan. Het is onwijs gaaf, maar ook vlakbij de luchthaven, vandaar 😉

 • Reply Esther 18 juli 2017 at 15:15

  Ja, zo mooi die geisers! Ik was er twee maanden geleden en vond het ook enorm indrukwekkend. Wij stonden gelukkig aan de goede kant, want je kan er goed nat worden ja.

  • Reply Marcella 20 juli 2017 at 14:01

   Leuk dat jij dit natuurschoon ook hebt kunnen bewonderen Esther! Zo bijzonder hé! Ach, nat werden we niet hoor, het water verdampte al snel 😉

 • Reply Marcel 18 juli 2017 at 20:14

  Geisers zien lijkt mij erg indrukwekkend, het geluid en de kracht zijn gigantisch volgens mij. Jammer dat Geysir niet meer actief is, door toedoen van toeristen. Doodzonde! IJsland staat nog steeds op ons lijstje, maar om de een of andere reden komt er steeds iets anders tussen.

  • Reply Marcella 20 juli 2017 at 14:07

   Geisers zijn echt zo bizar Marcel! Minutenlang gebeurt er niets en dan opeens schiet er een waterstraal omhoog. Ik heb ze nu al op 3 plekken ter wereld gezien, maar het verveelt nooit. Ik kan er zo urenlang naar kijken. De kracht van de natuur is enorm bijzonder. Jullie reis naar IJsland niet blijven uitstellen hoor, het is er zo tof!

 • Reply Helena 18 juli 2017 at 21:22

  IJsland is prachtig. Ik was er in de winter en dan laten die geisers een enorme mist achter na het spuiten van het water.

  • Reply Marcella 20 juli 2017 at 14:10

   Dat klinkt bijzonder, de geisers in IJsland in de winter! Ik wil er dan ook nog wel eens naartoe, om het Noorderlicht te spotten!

 • Reply Jenny 19 juli 2017 at 06:32

  Nooit geweten dat je een uitbarsting uit kan lokken met het gooien van zand en steentjes…. Zonde dat dat op die manier is gebeurd.

  Ik vond de geysers erg gaaf om te zien.

  • Reply Marcella 20 juli 2017 at 14:11

   Jammer hé, dat zo’n natuurverschijnsel leidt onder het feit dat toeristen er rotzooi in gooien… Zonde! Ik las ergens dat velen ook hun handen in het veels te hete water doen, en zo flinke brandwonden oplopen. Wie doet dat nou joh? Er staan zelfs waarschuwingsbordjes bij. Raar gedrag.

 • Reply Eugenie Kerkhof 20 juli 2017 at 08:44

  Mooie foto’s, wij zijn er ooit 2 nachten geweest als tussenstop naar Amerika.
  Misschien was het het weer, maar het was niet helemaal ons ding…..grijs en koud.

  • Reply Marcella 20 juli 2017 at 16:12

   IJsland staat niet bekend om het mooiste weer, maar wel om de mooiste natuur. Jammer dat het je wat tegenviel Eugenie. Wat heb je gezien in die 3 dagen IJsland? Ben je ook bij de geisers geweest?

 • Reply Aniek 20 juli 2017 at 12:58

  Wat gaaf om te zien! IJsland staat al veel te lang op mijn wensenlijstje, maar als ik zo’n foto’s en video’s zie…..

  • Reply Marcella 20 juli 2017 at 16:16

   … Heb je al geboekt? 😉 IJsland bleef ook maar op onze wishlist staan, mede door het hoge budget. Maar het is echt zó onwijs de moeite waard. Gaaf land, gewoon gaan!

 • Reply Kelly 20 juli 2017 at 20:04

  Ik dacht altijd dat dit een hele toeristische attractie was, maar er waren amper toeristen toen wij er waren. Ik vond het heel erg indrukwekkend en ik hoop er ooit nog eens naar toe te gaan.

  • Reply Marcella 22 juli 2017 at 22:51

   Wat gaaf dat er bij jou amper toeristen waren! Bij ons was het vrij druk, maar nog goed te doen hoor. Ik vond de waterkolom van Strokkur erg gaaf, we hebben er echt een tijd van genoten!

 • Reply Lizette 21 juli 2017 at 09:37

  Wat stom dat toeristen zo Geysir hebben toegetakeld. Zal wel onwetendheid zijn, maar toch… Gelukkig is er nog heel veel moois te zien. Echt indrukwekkend, om zo’n water uitbarsting te zien van Strokkur! En dat landschap, magnifiek!

  • Reply Marcella 22 juli 2017 at 22:53

   Het is vast onwetenheid, maar ik vind het ook gewoon dom. Er staan overal bordjes die aangeven dat het landschap kwetsbaar en onwijs heet is. Toch blijken er veel mensen hun handen in de poelen te stoppen, met brandwonden en al. Tsja…

 • Reply Martin 21 juli 2017 at 21:23

  Jammer zeg, dat de grote het niet meer doet! Maar toch echt wel spectaculair! Leuk filmpje!

  • Reply Marcella 22 juli 2017 at 22:55

   Ja, erg jammer dat Geysir kapot gegaan is. Maar gelukkig is Strokkur er ook nog!

 • Reply Elisa 22 juli 2017 at 01:14

  Wat ongelofelijk zonde dat toeristen Geysir hebben verpest! Gelukkig is er wel een andere, maar toch. Echt eeuwig zonde 🙁 Maar verder: prachtig en precies zoals ik mij IJsland voorstel. Ik ben om, nu Liam nog 😉

  • Reply Marcella 22 juli 2017 at 22:56

   Echt eeuwig zonde ja, balen dat Strokkur gewoon vernield is! 🙁 Gelukkig is Strokkur er ook, maar die is wel 3x zo laag. Ik blijf gewoon schrijven over IJsland hoor, dan is Liam op een gegeven moment vast om! 😉

 • Reply Stéphanie 22 juli 2017 at 18:07

  Ontzettend mooi om te zien dit! Ik heb nog nooit zo’n uitbarsting gezien. Op je filmpje ziet het er best indrukwekkend uit, om daar zelf te staan moet nog gaver zijn. Wel jammer dat er zoveel mensen op afkomen, maar goed, ik zou zelf ook een van deze mensen kunnen zijn 😉 Stom dat Geysir is verpest door toeristen trouwens. Nu hopen dat de andere gebieden ondanks het opkomende toerisme wel onaangetast blijven.

  • Reply Marcella 22 juli 2017 at 22:59

   Wij hadden zo’n uitbarsting al vaker gezien, maar stond er toch een tijdlang gefascineerd te kijken. Het blijft echt te gek en zo indrukwekkend! Niet gek dat het er zo druk is 😉 Maar het is prima te doen hoor. Ik hoop ook dat Strokkur het in elk geval blijft doen. Die is al een stuk lager dan Geysir, dus erg jammer dat die het niet meer doet. Misschien komt het nog eens terug. Het schijnt te kunnen veranderen door het schuiven van de aarde. Hope so!

 • Reply Maud 22 juli 2017 at 20:27

  Dat ziet er zo spectaculair uit allemaal; precies zoals ik IJsland in mijn hoofd heb! Extra leuk vind ik het dat jullie er in de zomer naar toe zijn gegaan, waardoor er niet/nauwelijks sneeuw en ijs te zien is.. Dat geeft IJsland toch weer een hele andere sfeer!

  • Reply Marcella 22 juli 2017 at 23:03

   Wat leuk dat dit beeld klopt bij wat jij van IJsland verwacht had! Van Geysir en Strokkur zie je al vaak foto’s voorbij komen in de promotie van IJsland, dus dat heb je waarschijnlijk ergens gezien. Er lag wel sneeuw in juni, maar dan vooral in de hoger gelegen gebieden. Ik zag trouwens net foto’s van Gullfoss in de winter, ziet er onwijs tof uit! Weer heel anders. Ooit wil ik nog wel eens terug in de winter én het Noorderlicht spotten!

 • Reply Marie-Lise 12 augustus 2017 at 23:52

  Wat een kracht hé! Het blijft een geweldig natuurverschijnsel.
  Ik heb de geisers in Yellowstone al gezien (of toch sommige). Ik moet nog steeds eens geraken naar IJsland… Staat in ieder geval hoog op het to do-lijstje 🙂

  • Reply Marcella 13 augustus 2017 at 21:23

   Het blijft zeker een geweldig natuurverschijnsel! Gaaf dat je ook in Yellowstone bent geweest. Het is zo gaaf daar hé! IJsland is ook absoluut een aanrader. Gaaf land!

  Leave a Reply