Met alle vulkanische activiteit kan een heuse geiser in IJsland natuurlijk niet ontbreken! Je vindt deze indrukwekkende waterkolom bij Geysir. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Bekijk ons filmpje!

Geysir, Iceland
Geysir, Iceland

Geysir is afgeleid van het IJslandse werkwoord að gjósa, dat zoiets als spuiten of (op)borrelen betekent. De Geysir is nu een wat bolvormige, uit geyseriet bestaande ronde plaat met een diameter van ongeveer 14 meter, met in het midden een met heet water gevuld gat van ongeveer 3 meter breed dat 23 meter diep is. Daarna maakt de tunnel in de diepte een bocht en is de verdere ondergrondse waterloop onbekend. Bron: Wikipedia

Geen Geysir, wel Strokkur

Deze bezienswaardigheid heet nog steeds Geysir, al is de naam Geysir intussen wat verwarrend. Deze geiser is namelijk al tientallen jaren niet meer actief. Deze grote geiser was al actief vanaf 1294 en had een waterkolom van wel 60 meter. Helaas hebben toeristen jarenlang grind en afval in Geysir gegooid om een uitbarsting uit te lokken. Bij speciale gelegenheden zoals Onafhankelijkheidsdag wordt wel eens zeepsop gebruikt om de oppervlakte spanning te doorbreken. Zoiets kan je af en toe doen (onder begeleiding!), maar alle afval en grind van de toeristen werd Geysir teveel. Doodzonde!

In Rotorua in Nieuw-Zeeland wordt dagelijks zeepsop gebruikt om een uitbarsting van Lady Knox uit te lokken. Hopelijk wordt het haar niet teveel!

Geysir, Strokkur, Iceland
Geysir, Iceland
Geysir, Iceland

Geysir ligt in een geothermisch zeer actief gebied in het Haukadalur, een dal in het zuidwesten van IJsland niet ver van de Gullfosswaterval. Een paar meter van de Geysir bevindt zich een andere geiser, de Strokkur ofwel karnton. In de onmiddellijke omgeving van deze beide geisers liggen meerdere heetwaterbronnen waarvan er een aantal door silicaten veroorzaakt blauw gekleurd water heeft. Een aantal van deze warmwaterbronnen had vroeger geiseractiviteit. Bron: Wikipedia

Om de 5 minuten een waterkolom!

Gelukkig is Strokkur een actieve geiser die het van Geysir heeft overgenomen. Deze geiser stoot om de 5 minuten een waterkolom van 20 meter omhoog. Toen we net aan kwamen lopen spoot het water de lucht in. Het bleek dat er niet voor niets weinig mensen stonden aan de kant waar wij liepen. We werden best wel nat van al dat water! Hoe zo’n actieve geiser met waterkolom eruit ziet? Bekijk het in het onderstaande filmpje!

Wij hebben nog veel meer toffe reisfilmpjes! Volg mij op YouTube!

Kleurrijke pools en bubbelende modder

Naast de prachtige Strokkur vind je in dit gebied een bizar landschap. Een geothermisch gebied zorgt voor heldere, kleurige pools, bubbelende modder, stomende gaten en kleurige modderformaties. Wij hebben dit soort landschappen ook gezien in Yellowstone in Amerika en Rotorua in Nieuw-Zeeland, maar toch blijft het verrassingseffect altijd groot. Het is zo bijzonder om dat krachtige landschap om je heen te zien. Je voelt je als mens best nietig. Het is aardig druk bij Geysir, omdat alle toeristen dit moois willen zien en het gebied dichtbij de luchthaven ligt. Maar dat is zeker geen reden om dit geweldige natuurfenomeen over te slaan!

De Golden Circle

Geysir en Strokkur zijn onderdeel van de Golden Circle. Wij reden deze gave route tijdens onze rondreis in de zomer. De Golden Circle in de winter ziet er weer heel anders uit. Ooit wil ik dat ook graag eens bewonderen!

Benieuwd naar meer geothermisch gebied? Vlakbij luchthaven Keflavik kan je ontzettend veel moois zien!

Meer IJsland!

Ben jij benieuwd geworden naar Geysir en Strokkur?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Geysir, Iceland

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

42 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Shirley

Heel erg tof! Ik ben al tijden benieuwd naar IJsland en jouw artikelen helpen daar nog extrs aan mee. Het ziet er mooi en bijzonder uit.

Paul

Het filmpje is indrukwekkend, Marcella! Voor volgend jaar staat IJsland op mijn wensenlijstje. Dit jaar ga ik eerst naar Yellowstone, en daar heb ik ook erg veel zin in.

Marjolein

Gaaf he, om dit in het echt te zien. Jij had er iets mooier weer bij zie ik. Jammer inderdaad van de vele toeristen, maar dat is logisch en zeker geen reden om dit over te slaan!

Sabine

Mooi zeg! Wel inderdaad enorm veel toeristen… maar snap dat velen dit willen zien. Wij hebben dit dus overgeslagen maar ben er toch stiekem wel benieuwd naar, dus voor de volgende keer! 😀 Leuk filmpje heb je gemaakt trouwens, lijkt het net alsof de kijker er bij staat! Mijn nieuwste artikel over IJsland staat ook weer online. Ben benieuwd naar jouw volgende ook weer, zo genieten van al dat moois!

Sanne

Mooi he? Wij hebben vlak bij de geysers overnacht, zo konden we aan het begin van de avond terug gaan naar de geysers. Ze zijn namelijk ook ’s avonds te bezoeken. Fijne bonus, we hadden het rijk alleen! Gaaf dat jullie dit soort natuur ook al in Yellowstone gezien hebben, ik ben daar ook erg benieuwd naar!

Daphne

Wauw, die geiser! Zo bijzonder blijft dat! Ik zag er eentje op het Noordereiland van Nieuw Zeeland! Echt prachtig, maar die op IJsland moet ik nog steeds in het echt zien. Ik zou eens moeten stoppen met IJsland elk jaar uitstellen.. 😉

Laura | Travelvibe

Wow, je hebt gewoon een geiser gezien… Dat lijkt me echt bijzonder! Kortom, ik móet ook naar IJsland en snel een beetje 😉

Sanne

Echt waanzinnig gaaf! Mijn ouders gaan morgen die kant uit en ik ben heel benieuwd of ze ook dit gaan zien.

Esther

Ja, zo mooi die geisers! Ik was er twee maanden geleden en vond het ook enorm indrukwekkend. Wij stonden gelukkig aan de goede kant, want je kan er goed nat worden ja.

Marcel

Geisers zien lijkt mij erg indrukwekkend, het geluid en de kracht zijn gigantisch volgens mij. Jammer dat Geysir niet meer actief is, door toedoen van toeristen. Doodzonde! IJsland staat nog steeds op ons lijstje, maar om de een of andere reden komt er steeds iets anders tussen.

Helena

IJsland is prachtig. Ik was er in de winter en dan laten die geisers een enorme mist achter na het spuiten van het water.

Jenny

Nooit geweten dat je een uitbarsting uit kan lokken met het gooien van zand en steentjes…. Zonde dat dat op die manier is gebeurd.

Ik vond de geysers erg gaaf om te zien.

Eugenie Kerkhof

Mooie foto’s, wij zijn er ooit 2 nachten geweest als tussenstop naar Amerika.
Misschien was het het weer, maar het was niet helemaal ons ding…..grijs en koud.

Aniek

Wat gaaf om te zien! IJsland staat al veel te lang op mijn wensenlijstje, maar als ik zo’n foto’s en video’s zie…..

Kelly

Ik dacht altijd dat dit een hele toeristische attractie was, maar er waren amper toeristen toen wij er waren. Ik vond het heel erg indrukwekkend en ik hoop er ooit nog eens naar toe te gaan.

Lizette

Wat stom dat toeristen zo Geysir hebben toegetakeld. Zal wel onwetendheid zijn, maar toch… Gelukkig is er nog heel veel moois te zien. Echt indrukwekkend, om zo’n water uitbarsting te zien van Strokkur! En dat landschap, magnifiek!

Martin

Jammer zeg, dat de grote het niet meer doet! Maar toch echt wel spectaculair! Leuk filmpje!

Elisa

Wat ongelofelijk zonde dat toeristen Geysir hebben verpest! Gelukkig is er wel een andere, maar toch. Echt eeuwig zonde 🙁 Maar verder: prachtig en precies zoals ik mij IJsland voorstel. Ik ben om, nu Liam nog 😉

Stéphanie

Ontzettend mooi om te zien dit! Ik heb nog nooit zo’n uitbarsting gezien. Op je filmpje ziet het er best indrukwekkend uit, om daar zelf te staan moet nog gaver zijn. Wel jammer dat er zoveel mensen op afkomen, maar goed, ik zou zelf ook een van deze mensen kunnen zijn 😉 Stom dat Geysir is verpest door toeristen trouwens. Nu hopen dat de andere gebieden ondanks het opkomende toerisme wel onaangetast blijven.

Maud

Dat ziet er zo spectaculair uit allemaal; precies zoals ik IJsland in mijn hoofd heb! Extra leuk vind ik het dat jullie er in de zomer naar toe zijn gegaan, waardoor er niet/nauwelijks sneeuw en ijs te zien is.. Dat geeft IJsland toch weer een hele andere sfeer!

Marie-Lise

Wat een kracht hé! Het blijft een geweldig natuurverschijnsel.
Ik heb de geisers in Yellowstone al gezien (of toch sommige). Ik moet nog steeds eens geraken naar IJsland… Staat in ieder geval hoog op het to do-lijstje 🙂

42
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x