Skaftafell is het op één na grootste Nationaal Park van IJsland. Je vindt er de waterval Svartifoss die echt totaal anders is dan alle andere exemplaren in IJsland. Ik neem je mee door dit gave gebied!

Skaftafell, IcelandSkaftafell, IcelandSvartifoss, Nationaal Park Skaftafell, Iceland

Het Nationaal Park Skaftafell ligt tussen de plaatsjes Kirkjubæjarklaustur en Höfn in het zuiden van IJsland. Sinds 2008 vormt het met het nationaal park Jökulsárgljúfur en omliggend gebied onderdeel van het nationaal park Vatnajökull. Het Skaftafell-gebied werd op 15 september 1967 tot nationaal park verklaard, en het werd naderhand tot twee maal de oorspronkelijke grootte uitgebreid. De oppervlakte bedraagt nu zo’n 1700 km².

Het is het op een na grootste park van IJsland. Onderdeel van het park is de vallei Mörsárdalur, de berg Kristinartindar, de waterval Svartifoss en de gletsjer Skaftafellsjökull, onderdeel van de Vatnajökull. Bron: Wikipedia

De een na grootste van IJsland

Dit was dé plek waar we overnachtten toen we de geweldige Fjaðrárgljúfur per ongeluk hadden overgeslagen. ’s Ochtends zijn we eerst gaan wandelen in Nationaal Park Skaftafell en daarna zijn we terug gereden om alsnog de mooiste kloof van IJsland te bewonderen. Maar eerst het op één na grootste Nationaal Park van IJsland: Skaftafell. Hier vind je de bijzondere waterval Svartifoss, dus die wilden we graag bewonderen.

Nationaal Park Skaftafell, Iceland Svartifoss, Iceland

Lopen naar de waterval

Vanaf de camping liepen in ongeveer een uurtje omhoog om de Svartifoss te bewonderen. Het was even een klimmetje, maar dat was het zeker waard! Je komt eerst een andere waterval tegen, een opwarmertje voor dé Svartifoss. Op een gegeven moment zie je ‘m in de verte al liggen. Wat een natuurpracht tussen al dat groen! Svartifoss is een heel ander type waterval dan we tot nu toe in IJsland gezien hadden. Naast de waterval zie je basaltzuilen die de waterval als een soort zuilen omringen. Het deed me wel wat denken aan de natuurpracht van de Giant’s Causeway in Noord-Ierland. Heel indrukwekkend!

Skaftafell, IcelandSkaftafell, Iceland Skaftafell, IcelandNationaal Park Skaftafell, Iceland

Zicht op een gletsjer!

Je kunt dezelfde wandeling zowel heen- als terug lopen, of je steekt het bruggetje bij de waterval over en loopt een andere route terug naar de camping. Wij deden ’t laatste. Ik weet niet waar precies, maar we kwamen een bordje tegen wat verwees naar een uitzichtpunt. We liepen een eindje omhoog, en kregen een geweldig uitzicht over het landschap met een grote gletsjer op de achtergrond. Wauww!

Skaftafell, Iceland Skaftafell, Iceland Skaftafell, Iceland

Huisjes met gras op het dak

In Nationaal Park Skaftafell vind je trouwens ook middeleeuwse boerderijen. Zo plots tussen het ruige landschap zien ze er lieflijk uit. Het zijn schattige huisjes met puntdaken begroeid met gras. Hier kan je nu een kijkje nemen om een beeld te krijgen van het leven zoveel jaar geleden. Op onze rondje terug naar de camping kwamen we er vanzelf langs. Er is niet veel te zien, maar toch is het leuk om er eventjes te kijken.

In de winter in IJsland? Lees in de blog van Jenny over haar gletsjerwandeling bij Nationaal Park Skaftafell!

Meer IJsland!

Wil jij Nationaal Park Skaftafell bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Svartifoss, Skaftafell, Iceland

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

19 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Gabriëlle ~

Gaaf! Ik ben niet bij Skaftafell geweest, was iets te ver uit de route. Het ziet er wel prachtig uit zeg 😊

Carolien

Wat een prachtig gebied zeg. Daar wil ik ook wel wandelen 😊

Sabine

Echt heel gaaf zeg! Die gletsjers ook en de huisjes met het gras op het dak. Daar hoop ik dus ook nog eens heen te gaan 😀

Esther

Ja, wat een prachtig gebied inderdaad. Mooi dat je er zoveel aandacht aan besteedt in deze blog. Die plaggenhuisjes overal om je heen zijn bijzonder hè?

Sanne

Mooie waterval zeg!

Marjolein

In de winter ziet deze er total anders uit, veel minder groen 😉 Beide jaargetijden hebben zo hun charme!

Ana Rita

Het uitzicht met de waterval in de verte is echt prachtig!

Marlou (REiSREPORT)

Hi Marcella, wat een mooie trekking is dit. Heb je je IJsland bezoek helemaal zelfstandig uitgezocht en met een auto zelf rondgereden? Wat raad je aan?

Henriette

Leuk om te zien wat jij hebt beleefd, ben er ook geweest!

19
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x