Europa Outdoor

National Park Skaftafell & de prachtige Svartifoss

29 september 2017
Skaftafell, Svartifoss Marcella, Iceland2

Skaftafell is het op één na grootste Nationaal Park van IJsland. Je vindt er de waterval Svartifoss die echt totaal anders is dan alle andere exemplaren in IJsland. Ik neem je mee door dit gave gebied!

Skaftafell, IcelandSkaftafell, IcelandSvartifoss, Nationaal Park Skaftafell, Iceland

Het Nationaal Park Skaftafell ligt tussen de plaatsjes Kirkjubæjarklaustur en Höfn in het zuiden van IJsland. Sinds 2008 vormt het met het nationaal park Jökulsárgljúfur en omliggend gebied onderdeel van het nationaal park Vatnajökull. Het Skaftafell-gebied werd op 15 september 1967 tot nationaal park verklaard, en het werd naderhand tot twee maal de oorspronkelijke grootte uitgebreid. De oppervlakte bedraagt nu zo’n 1700 km².

Het is het op een na grootste park van IJsland. Onderdeel van het park is de vallei Mörsárdalur, de berg Kristinartindar, de waterval Svartifoss en de gletsjer Skaftafellsjökull, onderdeel van de Vatnajökull. Bron: Wikipedia

De een na grootste van IJsland

Dit was dé plek waar we overnachtten toen we de geweldige Fjaðrárgljúfur per ongeluk hadden overgeslagen. ’s Ochtends zijn we eerst gaan wandelen in Nationaal Park Skaftafell en daarna zijn we terug gereden om alsnog de mooiste kloof van IJsland te bewonderen. Maar eerst het op één na grootste Nationaal Park van IJsland: Skaftafell. Hier vind je de bijzondere waterval Svartifoss, dus die wilden we graag bewonderen.

Nationaal Park Skaftafell, Iceland Svartifoss, Iceland

Lopen naar de waterval

Vanaf de camping liepen in ongeveer een uurtje omhoog om de Svartifoss te bewonderen. Het was even een klimmetje, maar dat was het zeker waard! Je komt eerst een andere waterval tegen, een opwarmertje voor dé Svartifoss. Op een gegeven moment zie je ‘m in de verte al liggen. Wat een natuurpracht tussen al dat groen! Svartifoss is een heel ander type waterval dan we tot nu toe in IJsland gezien hadden. Naast de waterval zie je basaltzuilen die de waterval als een soort zuilen omringen. Het deed me wel wat denken aan de natuurpracht van de Giant’s Causeway in Noord-Ierland. Heel indrukwekkend!

Skaftafell, IcelandSkaftafell, Iceland Skaftafell, IcelandNationaal Park Skaftafell, Iceland

Zicht op een gletsjer!

Je kunt dezelfde wandeling zowel heen- als terug lopen, of je steekt het bruggetje bij de waterval over en loopt een andere route terug naar de camping. Wij deden ’t laatste. Ik weet niet waar precies, maar we kwamen een bordje tegen wat verwees naar een uitzichtpunt. We liepen een eindje omhoog, en kregen een geweldig uitzicht over het landschap met een grote gletsjer op de achtergrond. Wauww!

Skaftafell, Iceland Skaftafell, Iceland Skaftafell, Iceland

Huisjes met gras op het dak

In Nationaal Park Skaftafell vind je trouwens ook middeleeuwse boerderijen. Zo plots tussen het ruige landschap zien ze er lieflijk uit. Het zijn schattige huisjes met puntdaken begroeid met gras. Hier kan je nu een kijkje nemen om een beeld te krijgen van het leven zoveel jaar geleden. Op onze rondje terug naar de camping kwamen we er vanzelf langs. Er is niet veel te zien, maar toch is het leuk om er eventjes te kijken.

In de winter in IJsland? Lees in de blog van Jenny over haar gletsjerwandeling bij Nationaal Park Skaftafell!

Meer IJsland!

Wil jij Nationaal Park Skaftafell bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Svartifoss, Skaftafell, Iceland

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Gabriëlle ~ 29 september 2017 at 11:14

  Gaaf! Ik ben niet bij Skaftafell geweest, was iets te ver uit de route. Het ziet er wel prachtig uit zeg 😊

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 11:47

   Het was echt gaaf bij Skaftafell, zo’n ander soort waterval! Onderweg hier naartoe kwamen we langs dé vulkaan die jaren geleden voor de aswolk zorgde. Heel bijzonder!

 • Reply Carolien 29 september 2017 at 11:51

  Wat een prachtig gebied zeg. Daar wil ik ook wel wandelen 😊

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 11:59

   Dat wordt toch naar IJsland reizen Carolien! 😉

 • Reply Sabine 29 september 2017 at 12:50

  Echt heel gaaf zeg! Die gletsjers ook en de huisjes met het gras op het dak. Daar hoop ik dus ook nog eens heen te gaan 😀

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 12:03

   Ik maak jouw lijstje ‘voor als je nog eens terug gaan naar IJsland’ alleen maar langer hé 😉

 • Reply Sarah 29 september 2017 at 13:13

  Ontzettend gave foto’s weer. Die middeleeuwse boerderijtjes/huisjes vind ik erg leuk. Super uniek; het lijkt wel alsof ze rechtstreeks uit een film komen ofzo. Altijd fijn om zo’n pareltjes op de route tegen te komen!

 • Reply Esther 29 september 2017 at 20:06

  Ja, wat een prachtig gebied inderdaad. Mooi dat je er zoveel aandacht aan besteedt in deze blog. Die plaggenhuisjes overal om je heen zijn bijzonder hè?

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 12:16

   Gaaf daar hé! Ik schrijf gewoon over alle bezienswaardigheden in IJsland die we gezien hebben. Ook gedaan voor andere reizen, het helpt velen om hun reis voor te bereiden.

 • Reply Sanne 30 september 2017 at 15:40

  Mooie waterval zeg!

 • Reply Marjolein 4 oktober 2017 at 17:20

  In de winter ziet deze er total anders uit, veel minder groen 😉 Beide jaargetijden hebben zo hun charme!

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 12:17

   Ik vind het erg leuk om jouw foto’s weer terug te kijken en alle verschillen te zien. Leuk dat de landschappen echt zo verschillend zijn!

 • Reply Ana Rita 4 oktober 2017 at 20:47

  Het uitzicht met de waterval in de verte is echt prachtig!

  • Reply Marcella 5 oktober 2017 at 12:18

   Dankjewel! Ik vind het ook een gave foto geworden!

 • Reply Marlou (REiSREPORT) 9 oktober 2017 at 10:28

  Hi Marcella, wat een mooie trekking is dit. Heb je je IJsland bezoek helemaal zelfstandig uitgezocht en met een auto zelf rondgereden? Wat raad je aan?

  • Reply Marcella 10 oktober 2017 at 10:49

   Hai Marlou,
   We hebben door IJsland gereisd met een camper. Dit hebben we als pakketreis geboekt: tickets en camper. Verder hebben we alles ter plekke zelf uitgezocht en er zelf rond gereden. Ik raad je aan om de ring rond te rijden, en hier zeker 2 weken de tijd voor te nemen. Liefst meer, maar IJsland is wel erg duur. Benieuwd naar onze avonturen én het filmpje van IJsland? https://www.marcellamolenaar.nl/reisbestemmingen/europa/ijsland/

 • Reply Henriette 16 oktober 2017 at 23:23

  Leuk om te zien wat jij hebt beleefd, ben er ook geweest!

  • Reply Marcella 23 oktober 2017 at 09:53

   Gave waterval hé Henriëtte! Wist niet dat jij ook in IJsland bent geweest. Tof!

  Leave a Reply