België

Fotoblog van een weekend Leuven

24 juni 2016
Leuven, Belgium

Vorig weekend bezochten we de leuke stad Leuven in België. Ik had al veel goede verhalen over de stad gehoord, en keek er naar uit om al dit moois met eigen ogen te bewonderen. En dat stelde mij zeker niet teleur! In mijn fotoverslag neem ik je mee tijdens onze ontdekkingen tijdens een weekend Leuven. Enjoy!

Dewerf, Leuven

Lunchen met Marijke bij De Werf

De rit van Groningen naar Leuven hoort zo’n 3,5 uur te duren, maar vanwege files bij Antwerpen doen we er een uurtje langer over. Na wat appen en smsjes die niet verzonden worden, treffen we Marijke van Wanderers Blues gelukkig bij het geweldig mooie stadhuis in Leuven. Ze somt enthousiast een heel rijtje met gave lunchopties op. Wij kiezen voor De Werf, een kenmerkend restaurant in Leuven. Jan neemt er een wrap, en Marijke en ik kiezen voor een kruiden ciabatta. Het eten smaakt heerlijk en het is superleuk om weer bij te kletsen met Marijke. Gelukkig komt er een vervolg, omdat zij komend weekend met haar man naar Groningen komt. Leuk!

Kruidtuin, Leuven De Kruidtuin

Er is best veel regen voorspelt tijdens ons weekend Leuven, dus we moeten de droge momenten benutten. Na een korte stop bij ons hotel lopen we naar de Kruidtuin. Dit is de oudste botanische tuin van België en dateert uit 1738. Op een oppervlakte van meer dan 2 hectare vind je hier een uitgebreide verzameling bomen, heesters en struiken. Het is er mooi en lekker rustig. We genieten van al het groen en de kleurrijke bloemen om ons heen. Zeker een aanrader!

Kruidtuin, Kapucijnenvoer 30

Station Leuven Station LeuvenStation van Leuven

Jan spaart Starbucks mokken, van de steden of landen die we bezocht hebben. Hij heeft er al bijna 60 stuks. Natuurlijk moest hij er ook eentje van ons weekend Leuven bemachtigen, en dus gingen we even naar de Starbucks op het station van Leuven. De wandeling er naartoe vond ik alleen al tof want je loopt langs een mooie weg met veel groen. Het station zelf en het Martelarenplein vond ik absoluut een bezoekje waard.

Station Leuven, Martelarenplein 16

Martin's Klooster, Leuven Martin's Klooster, LeuvenWeekend Leuven: uitzicht vanuit Martin’s Klooster

Na een simpel diner met een broodje falafel voor mij en kebab voor Jan zoeken we ons hotel weer op. We verblijven op uitnodiging tijdens ons weekend Leuven in het geweldig mooie Martin’s Klooster en hebben er een fijne kamer mét bubbelbad. Het uitzicht is er helemaal tof, omdat we uitkijken op het Stadhuis en de Pieterskerk. Later op de avond lucht kleurt de lucht steeds mooier. Echt een tof afscheid van een eerste kennismaking met Leuven!

Martin’s Klooster, Onze-Lieve-Vrouwstraat 18 

Stadhuis, Leuven
Stadhuis, Leuven
Stadhuis, Leuven

Rondleiding in het Stadhuis van Leuven

De volgende ochtend starten we met een goed ontbijt in het hotel. Ik ben gek op uitgebreid ontbijten, vooral omdat ik er doordeweeks nooit de tijd voor neem. Vervolgens melden we ons voor de rondleiding in het Stadhuis. We hebben van Toerisme Leuven ILUVLeuven tickets gekregen waarmee we entree hebben voor een aantal bezienswaardigheden. Handig! De rondleiding in het Stadhuis is normaal gesproken om 15 uur, maar is dit weekend vervroegd omdat er een groot internationaal schaaktoernooi is. Dat zorgt er ook voor dat we in het Stadhuis niet zoveel kunnen zien. Maar de uitleg over de buitenkant van het imposante gebouw is ook erg interessant!

Het historische stadhuis van Leuven is één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld en is dan ook de trots van Leuven. De eerste steen werd gelegd in 1439. De bouw duurde dertig jaar en heeft drie bouwmeesters gekend.
De Leuvense ‘Hall of Fame’ telt 236 beelden die pas na 1850 werden aangebracht in de gevel. Op de 3 verdiepingen staan onder meer Leuvense geleerden, kunstenaars, historische figuren en patroonheiligen van de verschillende parochies die Leuven rijk is. Bron: Stad Leuven

Stadhuis van Leuven, Grote Markt 9

Pieterskerk, LeuvenEen kijkje in de Sint-Pieterskerk in Leuven

Deze kerk vind je tegenover het Stadhuis, en is eveneens een opvallende verschijning. De Sint-Pietersparochie is waarschijnlijk in 986 gesticht. Het koor en hoogkoor van de Sint-Pieterskerk bieden onderdak aan de schatkamer. Drie werken van de zogenaamde Vlaamse primitieven (Rogier Van der Weyden en Dirk Bouts) zijn de parels aan de kroon. Wij hadden toegang tot de schatkamer, en deden een rondje langs de bijzondere werken. Uiteraard heb ik ook een kaarsje opgestoken in de kerk, een gewoonte die ik aan mijn katholieke opvoeding heb overgehouden.

Sint-Pieterskerk, Grote Markt

M-Museum Leuven M-Museum Leuven M-Museum LeuvenM Museum

M, het nieuwe Museum Leuven, opende in september 2009 zijn deuren. Het indrukwekkende, strakke museumgebouw, gelegen in het hartje van de stad, is een echte blikvanger. Het geheel, naar een ontwerp van Belgisch toparchitect Stéphane Beel, integreert bestaande historische panden en hedendaagse architectuur, gebouwd rondom een statige oude eik in een rustige binnentuin. Van op het museumdak heb je een prachtig uitzicht over de stad. Een niet te missen halte op je ontdekkingstocht door Leuven! Bron: Museum Leuven

Van dit museum had ik al veel goeds gehoord, en dus wilde ik er zeker een kijkje nemen. Ook dit bezoek was inbegrepen bij onze ILUVLeuven tickets, dus we konden er zo door lopen. Bij de eerste expositie werden we geraakt door een zeer intrigerend verhaal van een vluchteling. We verstonden haar niet, maar haar intonatie en houding sprak boekdelen. De rest van het museum vond ik persoonlijk wat minder indrukwekkend, maar je moet het natuurlijk ook wat treffen met een expositie die je aanspreekt. Het gebouw zelf in elk geval een echt kunstwerk, heel bijzonder!

M Museum Leuven, Leopold Vanderkelenstraat 28

Universiteitsbibliotheek, Leuven Universiteitsbibliotheek, Leuven Universiteitsbibliotheek, LeuvenWeekend Leuven: De Universiteitsbibliotheek

Na een heerlijke pasta als lunch vertrekken we naar de Universiteitsbibliotheek.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de bibliotheek van de universiteit door een brand vernield. Met Amerikaanse gelden werd tussen 1921 en 1928 volgens de plannen van Whitney Warren een nieuw bibliotheekgebouw in neo-renaissance van de Lage Landen opgericht. De honderden ingebeitelde stenen die in het gebouw zijn verwerkt, herinneren aan de schenkingen. De bibliotheek bevat meer ca. 1,5 miljoen boekdelen. Geïnteresseerden kunnen met de beiaardier de toren beklimmen en de bespeling in de beiaardkamer bijwonen. De toren van het gebouw is 80,5 meter hoog. Bron: Toerisme Leuven

In de bibliotheekzaal voel ik me een bespieder. Tientallen studenten zijn er aan het studeren, en wij lopen er domweg tussendoor om de zaal te bewonderen. We zijn er dan ook maar kort gebleven. Vervolgens is Jan naar het bovenste plateau van de klokkentoren gelopen en heeft het mooie uitzicht over de stad bewonderd. Op het Ladeuzeplein voor de bibliotheek schieten we mooie foto’s. Hier vind je ook de Totem, een 23 meter hoge inox naald met daarop een omgekeerde kever gespiest. Dit is een geschenk van de Katholieke Universiteit Leuven aan de stad Leuven ter gelegenheid van de 575ste verjaardag van de universiteit.

Centrale Universiteitsbibliotheek en toren, Mgr. Ladeuzeplein 21

Coffee CupKoffie met een taartje

Bij een weekend Leuven hoort ook af en toe wat lekkers. Dat vonden we bij Coffee Cup, een erg leuk zaakje met heerlijke koffie, thee en taart!

Coffee Cup, Bondgenotenlaan 12

Oude Markt, LeuvenEen stukje voetbal

Op de Oude Markt stond zaterdagmiddag alles in het teken van voetbal. België speelde tegen Ierland én won! Wij pakten er een stukje voetbal mee, want we moesten onze beentjes even laten rusten. Vanwege de vele restaurants en kroegjes, heeft de Oude Markt de bijnaam ‘de langste toog ter wereld’. Het is een gezellig en mooi plein waar je zeker even een kijkje moet nemen tijdens je weekend Leuven!

Oude Markt, Leuven

IMG_0576Improvisio, LeuvenDineren bij Improvisio

Na een drankje bij de gezellige Martin’s Klooster Bar en een spelletje Skip Bo (ik win!), maken we ons klaar voor het diner. Na een paar minuten lopen we Improvisio binnen. ‘Improvisio zorgt voor een culinaire verrassing van formaat in het 18de eeuwse Oude Gasthuys van Leuven’ lezen we op de website. Dat klinkt veelbelovend! En dat wordt ook helemaal waar gemaakt. Nooit eerder had ik zo’n prachtig opgemaakte quiche, en wat smaakte hij heerlijk! Ook Jan geniet van zijn biefstuk. Het toetje smaakt al even heerlijk. Echt een aanrader dus!

Improvisio, Brusselsestraat 63 B

MarcellaEn toen hadden we zondag nog…!

Na een goede nachtrust en heerlijk ontbijt verlaten we de stad al vroeg. We voegen nog een stukje natuur toe aan onze stedentrip: op naar Nationaal Park Hoge Kempen! Heb je ons filmpje van Leuven al gezien?

Lees ook: Citytrip Antwerpen: de 8 leukste dingen om te doen

Weekend Leuven, wat voor jou?

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Leuven Belgium
Leuven Belgium

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest

32 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties

Dit ziet er ontzettend leuk en mooi uit allemaal! Lijkt me perfect voor een korte citytrip 🙂

Sabine

Wat heerlijk een paar daagjes Leuven! Ik ben er nooit geweest, maar voor een stedentripje ben ik altijd in haha. Ziet er erg leuk en vooral gezellig uit daar!

Yvonne

Leuk om door jouw foto’s even weer terug te zijn in Leuven. Fijn dat jullie jezelf er ook goed hebben vermaakt, ik vond het echt een gezellige stad.

Shirley

Leuk om Leuven door jouw ogen te zien 🙂

Sas

Oh wauw wat een heerlijke foto’s weer zeg! Ik ben er nog nooit geweest maar zet hem op mijn to-go-lijstje. Lijkt me erg tof!

Kim

Wauw, wat een stad!!! Daar wil ik ook zeker een keer naartoe 🙂

Ilona

Wij waren een paar maanden geleden in Leuven. Heel herkenbaar artikel, ik was snel even terug. Wat een leuke stad is het, he? Af en toe een beetje ondergewaardeerd doordat er snel Brussel en Antwerpen wordt geroepen bij een stedentrip 😉

Anita - Reisvlinder.nl

Leuke fotoblog, maar Leuven is ook gewoon heel leuk! Deels herkenbaar, maar ik heb zo te zien ook nog wel wat gemist (de Kruidtuin bijvoorbeeld). Wel herken ik het terras van De Werf met de gekleurde dekentjes. Daar heb ik nog een pintje gedronken 🙂 Tof dat je in Martin’s hotel sliep (met uitzicht). Ik heb ooit eens in Mechelen in een Martin’s hotel geslapen en vond dat echt een schitterend hotel. Gezellig dat jullie er waren toen de rode duivels moesten voetballen 🙂 en leuk dat jullie nog een stukje natuur hebben meegepakt. Ik ben benieuwd.

Maudgeniet.nl

Dat ziet er heerlijk uit Marcella!

Nadine Gregoor

Ik heb je link gepost op http://www.facebook.com/YENNLeuven … indien je ooit Leuven opnieuw wilt bezoeken vanuit een “going local experience” contacteer je best een van de b&b’s, of boek meteen bij YENN ;0))
Lees er TripAdvisor op na en je zal weten waarom.

Vetexbart

Heel mooie post over Leuven, een super toffe stad waar er altijd wel iets te doen valt. Er zijn tientallen heerlijke restaurantjes, koffiehuizen en enkele toffe musea! Ik ga binnenkort ook zeker nog eens terug.

Bij een weekendje weg zou ik helemaal niet zo snel aan Leuven denken, maar het ziet er super leuk uit!

Niels

Kei leuke stad! We waren er ook positief door verrast. Mooie studentenstad waar veel te doen en te zien is.

Matthijs

Ik heb het al vaker geroepen, zo dichtbij en nog bezoek ik te weinig steden in België. Ook Leuven ziet eruit als een stad waar ik mijzelf een weekend zie vermaken! De foto’s zijn prachtig, genoeg te zien en je hebt de stad in een mooi blog aan mij verkocht ;).

Kim

Ik ga begin augustus. Krijg er helemaal zin in met deze foto’s!

wANNderful

O leuk! En dan ben je nog niet in het Groot en Klein Begijnhof geweest. Of aan het oud-industriële deel van de Vaartkom. Of in één van de abdijen (Keizersberg, Parkabdij,…) of in het Arenbergkasteel. Redenen genoeg om nog eens terug te komen😄!

32
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x