In september had ik mijn eerste kennismaking met Polen. Ik had een heel beperkt beeld van het land, maar ik werd echt verrast door de leuke kleurrijke steden en de mooie natuur. Ik neem je mee op mijn reis door dit schitterende land!

 Zamek Ksiaz
Neder-Silezië, Polen

Starten in Wroclaw

Mijn reis door Polen begon en eindigde in Wroclaw (spreek uit als vrotswaf). Tot 1945 behoorde de stad tot Duitsland, en werd de naam Breslau gebruikt. De naam Breslau kom je nog steeds tegen, ook op Google Maps. Wij hebben – naast Wroclaw – veel van de regio Neder-Silezië gezien. De regio Neder-Silezië ligt in het oosten van Polen, tegen de grenzen van Tsjechië en Duitsland.

Wroclaw, Poland
Wroclaw, Poland
Wroclaw, Poland
Wroclaw, Poland

Culturele Hoofdstad Wroclaw

Ik vloog heen en terug op de luchthaven van Wroclaw. Deze stad kende ik niet, maar ik werd aangenaam verrast door het kleurrijke plein, de mooie gebouwen, vele bruggen, hippe hotspots en schattige kaboutertjes. Het meest bekend is het kleurrijke Rynek, waar ook een enorme fontein en het gemeentehuis staat. Hieromheen vind je knusse straatjes met leuke hotspots. ’s Avonds troffen we een man die met een gasbrander 103 lantaarns aan stak. Hoe gaaf! Meer weten over het Venetië van Polen? Lees verder over Wroclaw!

Zamek Ksiaz, Poland
Zamek Ksiaz, Poland
Zamek Ksiaz

Zamek Książ en het mysterie van de gouden trein

Het drie na grootste kasteel van Polen, de grootste in de regio Neder-Silezië. Zamek Książ wordt ook wel Slot Fürstenstein genoemd. Dit kasteel was tot 1945 onderdeel van Projekt Riese. Onder het kasteel werd door dwangarbeiders onder extreem barre omstandigheden een gangenstelsel van 2 verdiepingen gebouwd. Het was de bedoeling dat dit kasteel één van de Duitse Hoofdkwartieren zou worden, maar hier is nooit iets van gekomen. Het kasteel werd na de oorlog geplunderd en het grootste deel werd later gereconstrueerd. Al tientallen jaren dwalen er verhalen over een trein met door nazi’s geroofd goud, sieraden en kunstvoorwerpen die ergens in de regio is verstopt. Hij is nog steeds niet gevonden, maar het marketingtrucje werkt goed om interesse te trekken voor de regio. En dat is maar goed ook, want het kasteel is zeker een bezoekje waard.

Wil je meer zien van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog? Ga dan naar Wolfsschanze, het hoofdkwartier van Hitler in het noorden van Polen.

Jelenia Gora, Poland
Jelenia Gora, Poland
Jelenia Gora, Poland

Verrassend leuk Jelenia Góra

Weer zo’n stadje waar ik niks van verwachtte. Maar ik vergaapte me aan alweer een fijn stadje vol kleurige gebouwen. Wat een schoonheid in het sfeervolle stadje. Jelenia Góra is ongeschonden uit de oorlog gekomen. De plaats Cieplice Śląskie-Zdrój is feitelijk aan de stad vastgegroeid, dit is een bekend kuuroord met thermale wateren uit lokale bronnen en gemineraliseerde genezende wateren.

IMG_4157-0

De Karkonosze mountains

Pas bij thuiskomst ontdekte ik dat de Karkonosze mountains in het Nederlands het Reuzengebergte wordt genoemd. Wij bezochten er de Noorse Wang kerk, een bijzondere verschijning. Mijn aandacht werd echter getrokken naar het welvende berglandschap. Wat had ik daar graag meer van gezien! Het Reuzengebergte ligt op de grens tussen Tsjechië en Polen en hoort bij de bergketen van de Sudeten. Het Reuzengebergte is ongeveer veertig kilometer lang en meer dan twintig kilometer breed en heeft een gemiddelde hoogte van 1200 meter. Ik kom er graag eens terug voor een prachtige wandeling met eindeloze vergezichten. Het gebergte wordt ook veel gebruikt voor de wintersport.

Kliczkow castle, Poland
Pałac Pakoszów, Poland
Pałac Pakoszów, Poland
Sunrise Pałac Pakoszów, Poland

Paleizen en kastelen in Polen

Tijdens onze reis door Polen heb ik in heel bijzondere accommodaties geslapen. Zo sliep ik in een balzaal in Kliczkow castle. Ik vond dit complex vooral van buiten mooi, het interieur is wat verouderd. Een paar dagen later overnachtten we in het gave Pałac Pakoszów. Na een vermoeiende dag gingen direct naar onze kamers, maar van slapen kwam niks. We bekeken elkaars kamers, de ene nog mooier dan de ander. Na een rondje door het paleis troffen we de Duitse eigenaren en voor we het wisten kregen we een korte rondleiding. ’s Ochtends werd het vroege opstaan beloond met een prachtige zonsopkomst. Like!

Slapen in een paleis en kasteel is leuk! Op mijn wishlist: logeren in een kasteel in Frankrijk!

Meer Polen:

Wil jij naar Polen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Pinterest – Bloglovin

Ik was op uitnodiging in Polen, ik ga echter geen samenwerkingen aan waar ik niet achter sta. Op mijn blog deel ik niets anders dan mijn eigen mening.

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

28 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Nathalie

Ha, nu kun je eindelijk ook mijn stuk over Polen lezen 🙂 Je koos toch voor dezelfde dingen als ik. En terecht, want het zijn pareltjes. Leuk dat je de foto die ik van je maakte ook hebt geplaatst. Wat was het warm die dag he? Lijkt zo lang geleden alweer.

Sabine

Leuk overzicht! Ik ben één keer in Polen geweest, in Krakau. Voor de stad maar ook om Auschwitz te bezoeken. Vond de stad geweldig en Auschwitz zeer interessant en indrukwekkend. De natuur in Polen is ook hartstikke mooi. En alles is stukken goedkoper dan in NL 🙂

Yvonne

Ziet er super uit met die leuke gekleurde huisjes. Zou ook graag naar Polen willen, maar niet in deze tijd van het jaar… Auschwitz lijkt mij ook indrukwekkend, maar met 2 kids niet echt een aanrader, zal dus voor mij moeten wachten.

Simone

Wat een sfeer daar! Heel erg mooi. Dat had ik ook echt niet bedacht bij Polen. Ik zou mijn camera denk ik overal in de aanslag hebben!

Anne - Ditisanne.nl

Wow, echt heel mooi! Erg gave foto’s ook!
Polen staat bij mij best wel hoog op mijn verlanglijstje, met name Krakau zou ik graag eens bezoeken! Wie weet komend jaar, ik ga dan zeker jouw tips in mijn achterhoofd houden!!

Jenn

Jelenia Gora en het Reuzengebergte ♥♥♥ Ik heb ruim 4 maanden in die omgeving gewoond en heb beide dan ook meerdere keren bezocht.

Jenn

Nee ik heb er vrijwilligerswerk gedaan 🙂

shere

het ziet erg leuk uit!! Wij zijn nog niet in Polen geweest, maar een Pols collega had mij voor mijn verjaardag een prachtige (bild)boek over Polen gegeven, ik ga even ook kijken.

Daphne | Travelshot.nl

Wat een mooie bouwstijl hebben ze daar zeg! Lekker kleurrijk en sierlijk :-). Ik ben sowieso al wel fan van Polen en als ik deze foto’s zo zie, moeten er weer een paar plaatsen bij op de bucketlist !

esterdekoning

Leuk stuk Marcella, je weet Polen goed te verkopen 🙂 Ik slechts in Krakau geweest, wat ik een hele mooie stad vond, dus er is nog veel voor mij te ontdekken.

Janneke

Aaah Polen is zo leuk! Wij zijn in Kakau geweest afgelopen januari. Vond het juist super leuk dat het koud was (niet te koud troffen wij het) gaf de stad nog wat extra sfeer! Auschwitz is zo bijzonder. Ik ben zelden sprakeloos, maar jeetje wat indrukwekkende en bizarre plek. Zou graag nog eens in het voorjaar teruggaan naar Polen 🙂

Janneke

Ik bedoel natuurlijk Krakau 😄

Stéphanie

Mooi stuk over Polen Marcella! Ik ben er nog nooit geweest en mijn verwachtingen waren nooit erg hoog maar je hebt mij weten te overtuigen dat Polen zeker een bezoek waard is. Die knusse authentieke en kleurrijke plaatsjes zien er uitnodigend uit. Ik zou graag een stedentrip combineren met natuur. Lijkt me geweldig, en weer eens iets anders.

Lech

Gevonden via http://www.polencafe.nl
Wroclaw heb ik ook eens bezocht en de gehele kaboutertour gedaan, mooie en vriendelijke stad.

Lech

taxi

Ooo super leuke foto`s. Hopelijk is dit onze bestemming deze herfst.

[…] Ben je op zoek naar minder bekende plekken in Polen? Lees dan ook dit artikel van collega-blogger Marcella: 5x op ontdekking in Polen. […]

reisblogger

Informatief artikel.

28
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x