Tijdens onze roadtrip West-Amerika hebben we heel wat gave natuur kunnen bewonderen. De natuur in Amerika is gaaf en veelzijdig. Ik vertel je hoe het werkt in de nationale parken in Amerika!

Yellowstone National Park
Grand Canyon of Yellowstone

De 59 nationale parken in de Verenigde Staten vallen onder de National Park Service (NPS). Niet alle staten bezitten een nationaal park, maar Alaska en Californië hebben er elk acht. Nationale parken variëren erg in oppervlakte maar de grootste vind je doorgaans in het westen van de VS en Alaska, waar de overheid grote stukken ongerept land bezit. Er worden nog steeds nieuwe nationale parken opgericht, zoals het eerste (en vooralsnog enige) nationale park in South Carolina (2003) en het Pinnacles National Park in Californië (2013). Bron: Wikipedia

Nationale parken in Amerika, een stukje historie

Het oudste nationaal park van Amerika is Yellowstone National Park en ligt in de staten Wyoming, Montana en Idaho. Het vulkanische park bestaat al vanaf maart 1872 en is het oudste nationale park van de wereld. Met een oppervlakte van 8.983 vierkante kilometer is het een van de grootste nationale parken in Amerika. Daarnaast telt het park wel 10.000 warme bronnen en meer dan 200 geisers in het Upper Geyser Basin. Old Faithful is de beroemdste geiser. In het park kun je ook veel diersoorten spotten: bizons, herten, verschillende beersoorten, coyotes en wolven.

Ik vind Yellowstone National Park echt te gek! Ik vertel je er over in Doen in Yellowstone: tips voor een onvergetelijke ervaring

Road America

Bepaal je route

De meeste staten van Amerika hebben een nationaal park, de meeste parken bevinden zich echter in West-Amerika of Alaska. Wil je er eentje bezoeken, kijk dan hoe je je route het beste kunt bepalen. Kan je in de buurt (rechtstreeks) naar een luchthaven vliegen? Of is het juist niet erg dat je een tijdje moet rijden? In onze roadtrip West-Amerika hebben we 7 nationale parken opgenomen. Vanuit Seattle reisden we via de mooiste natuur in een maand naar San Francisco. Het werd een onvergetelijke trip die ik je onwijs kan aanraden! Natuurlijk zijn er ook genoeg alternatieve routes mogelijk. Pak de Insight – Nationale Parken West USA en de kaart er eens bij, en bepaal wat je logisch met elkaar kunt combineren. Plan liever teveel tijd dan te weinig, je komt tijd te kort om de schoonheid van Amerika te ontdekken!

Plannen voor een roadtrip Amerika? Ik help je om zelf je reis naar Amerika te plannen!

Yosemite National Park, AmericaToegang tot de nationale parken in Amerika

Omdat de natuur van de nationale parken beschermd wordt, betaal je toegang als je het park in wilt. Dit is per park zo’n 20-30 dollar. Wil je meerdere nationale parken bezoeken, dan kan je beter de America The Beautiful Pass aanschaffen. Voor 80 dollar kan je dan met jouw auto en maximaal 4 inzittenden een jaar lang alle Nationale Parken bezoeken (dat wordt een lange reis plannen óf binnen een jaar terug komen). Als je er tijdens jouw roadtrip 3 of 4 bezoekt, dan is het al voordeliger. Ook rij je vlot door bij de entree van het park. Je kunt de America The Beautiful Pass bij de ingang kopen van het eerste Nationaal Park wat je bezoekt.

Wij bezochten tijdens onze roadtrip 7 nationale parken: Yellowstone, Arches, Bryce Canyon, Zion, Grand Canyon, Sequoia en Yosemite.

America The Beautiful Pass MapsBezienswaardigheden & wandelingen

Je kunt voor je bezoek informatie opzoeken op de website van de nationale parken. Bij de entree van de nationale parken krijg je een brochure met bezienswaardigheden en informatie. Zo kan je bepalen waar je naartoe wilt rijden en wat je wilt zien en doen. In deze brochure vind je ook een aantal wandelingen. Zo wandelden wij naar Half Dome in Yosemite National Park, maar we deden ook heel wat kortere hikes. Ook kregen we meestal een folder met actuele informatie en activiteiten. Wil je meer weten? Rij dan door naar het bezoekerscentrum. Hier vind je een hoop informatie en vaak ook een filmpje over het park. Als je een vraag hebt, dan kan je die altijd aan de rangers van het park stellen. Ze helpen je graag.

Arches National Park in AmerikaOvernachten in of rond de nationale parken in Amerika

Wij hadden onze route door West-Amerika vantevoren heel beperkt vastgelegd. Dit gaf ons de vrijheid om ter plekke keuzes te maken, en dat is fijn. Het nadeel is echter wel dat overnachten in de nationale parken bijna niet meer mogelijk is. De Yellowstone Lodges & cabins (maar ook lodges & cabins in andere parken) zijn al snel uitverkocht. Jammer! Onze oplossing was om een accommodatie vlak buiten het park te zoeken. Zo sliepen we bij Yellowstone National Park de eerste nacht ten noorden van het park bij Gardiner, de nacht erna in het westen bij Holiday Inn West Yellowstone en tot slot een nachtje in het zuiden bij Motel 6 Jackson. Prima oplossing. Natuurlijk kan je ook een kampeerplaats zoeken met je tent of camper. Reserveer dan ook op tijd je overnachting, ter plekke zijn de plaatsen vaak al vol. Meer informatie over kamperen vind je op de website van de nationale parken.

Zion National ParkMy wishlist nationale parken in Amerika

We hebben al heel wat gave nationale parken in Amerika mogen zien tijdens onze roadtrip West Amerika, maar als we ooit terug gaan naar Amerika, dan hebben we best wel een lange wishlist. Het liefst maken we dan een roadtrip met een camper!

 • Alle nationale parken in Alaska
 • Terug naar Yellowstone!
 • Death Valley (Californië/Nevada)
 • Great Smokey Mountains (Tennessee/North Carolina)
 • Terug naar de Grand Canyon en er hiken
 • Badlands (South Dakota)
 • Big Bend (Texas)
 • Canyonlands (Utah)
 • Crater Lake (Oregon)
 • Grand Teton (Wyoming)
 • Mesa Verde (Colorado)
 • Mount Rainier (Washington)
 • Petrified Forest (Arizona)

Meer leuks in Amerika:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

28 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia

Wat een leuk informatief artikel. Met wederom weer prachtige foto’s. Ik heb genoten van dit stukje 🙂

Niels

Helaas nog nooit geweest maar zo te zien zeker de moeite waard om een keer heen te gaan. Goed om te weten dat er dan een pas is waarbij je verschillende parken kan bezoeken en maar een keer hoeft te betalen. Anders zou het een stukje duurder uitvallen zoals je zelf ook aangeeft. Ik wist trouwens ook niet dat ze in 2013 er een park bij hebben gekregen en dat de eerste al meer dan 100 jaar bestaat. Leuk en informatief artikel!

Alia Achour

Interessante informatie, ik ben een hikken, VS staat zeker op mijn lijstje vooral Alaska, maar volgens mij is het een dure trip, als je veel parken wil bezoeken.
Gr. Alia

Marcel

Handige tips en informatief artikel Marcela. Inmiddels weet ik er ook alles van 😉 De natuur is overweldigend en in elk park weer anders, het is volop genieten. Yellowstone staat zeker op mijn lijstje voor een volgende keer. Overigens kan ik je Death Valley aanbevelen, enorm divers en indrukwekkend tegelijk.

Carolien

De Nationale Parken in USA staan hoog op mijn wishlist. Het liefst ook met camper, of kamperen (maar ik heb het niet zo op beren 😉). Eerst nog even sparen…

Kelly

Ik wil heel graag nog een keer terug want het is daar zo ontzettend mooi. Ik reisde met een internationale groepsreis en het reistempo was zo ontzettend hoog. Dat was niet leuk meer. Ook zijn een deel van mijn foto’s verloren gegaan 🙁 . Vooral Yellowstone staat hoog op mijn wishlist.

Esther

Handige tips Marcella! Een aantal jaren geleden hebben wij ook een rondreis gemaakt door het zuidwesten van de VS. Wij hebben toen ook direct een pas voor alle nationale parken gekocht, aangezien je daar maar 3 parken voor hoeft te bezoeken en dan heb je het er al uit. Ik vond het zo fantastisch mooi daar en heel bijzonder dat je na een aantal uur verder reizen in een totaal ander landschap staat. Ik wil heel graag nog eens naar Yellowstone!

Linda | travellersoftheworld

Hele handige tips! Amerika staat bij mij heel hoog op mijn bucketlist, door de nationale parken. Ze lijken me allemaal stuk voor stuk prachtig

Sanne

Ja ik wil! Al sinds Bassie en Adriaan hun reis daar maakte wil ik er naar toe.

Sanne

Eh.. allemaal?! 🙂 Yellowstone, Yosemite en alle parken in Alaska!

Martin

Handig zo’n pas. Als ik ga zou ik zeker meer parken willen zien, want volgens mij zijn er veelhele mooie parken!

Rondreizen Noord-Amerika

Hoi Marcella, wat een handig artikel! Goed ter inspiratie!
 
Ik heb de afgelopen weken een kaartje getekend met alle nationale parken erop. Misschien een leuke toevoeging voor je artikel:
https://www.rondreizennoordamerika.nl/amerika/nationale-parken/
 

Rondreizen Noord-Amerika

Jazeker. Ik heb je even gemaild op je Gmail.

Frederique

Hoi Marcella,

Super leuk geschreven stukje. Ik ben op jouw blog gekomen omdat wij ook een roadtrippie gaan maken door USA. Vroeg me af of je misschien kunt laten weten hoe lang je gemiddeld in ieder park bent geweest en of dit voldoende is geweest of niet. Er zijn zoveel parken, maar moeten een keuze maken! 🙂

Ik hoor graag van je.

Groet, Frederique

28
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x