Onze roadtrip Finland startte in Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Deze stad is erg leuk en veelzijdig. Van een bezoek aan de échte kerstman tot een prachtig museum en fijne restaurants. Ontdek Rovaniemi!

Flight Finland

Rovaniemi is het bestuurlijk centrum van het Finse landschap Lapin maakunta. De stad ligt vrijwel op de poolcirkel, waar twee rivieren, de Kemijoki en de Ounasjoki samenvloeien. Rovaniemi is ook een studentenstad. Er is een universiteit, de Universiteit van Lapland en een Technische Hogeschool. Naar schatting zijn 10.000 van de 55.000 inwoners student. Bron: Wikipedia

Rechtstreeks naar Rovaniemi

We vlogen in september van Rotterdam Airport naar Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Op de terugweg op 18 september (2019) hadden we de laatste directe vlucht van het zomerseizoen. In de winter kan je weer rekenen op een directe vlucht want het is dan hoofdseizoen. Wel moet je dan rekenen op flinke kou want het wordt er dan met gemak -25 graden. Een fijne ski-jas en warme skibroek zijn dan hard nodig. In Rovaniemi is trouwens ook een grote kans om het Noorderlicht te spotten, maar helaas hadden wij geen geluk.

Cafe & Bar 21 Rovaniemi Finland
Cafe & Bar 21 Rovaniemi Finland

Lunchen bij Café & Bar 21

Na ruim 2,5 uur vliegen landden we in Rovaniemi en haalden we onze huurauto op. Vanaf de luchthaven ben je zo in het centrum waar we gingen lunchen bij Café & Bar 21. Hier hebben ze goddelijke wafels met allerlei hartige en zoete toppings, maar ook de salade kan ik zeker goedkeuren. Eén deur verderop zit Yuca, een Mexicaans restaurant met een fijne kaart. Van het centrum van Rovaniemi hebben wij helaas verder weinig gezien, maar het schijnt een erg leuk compact centrum te zijn.

Arktikum Rovaniemi Finland Arktikum Rovaniemi FinlandMuseum Arktikum

Het Arktikum is niet alleen een museum, maar ook een onderzoekscentrum. De uitgebreide tentoonstelling van het Arktikum neemt je mee op een ontdekkingstocht door arctische gebieden en de geschiedenis van Fins Lapland. In korte tijd hebben wij onwijs veel geleerd over Finland en Lapland. De geschiedenis, Lapse cultuur, het Noorderlicht, de invloed van de klimaatsverandering op de natuur, de dieren in Lapland en nog veel meer. Een indrukwekkend museum waar je echt de tijd voor moet nemen!

Santa Claus Rovaniemi FinlandDe kerstman ontmoeten

Wat Madrid is voor Sinterklaas, is Rovaniemi voor de Kerstman. In het Santa Park kan je 365 dagen per jaar op bezoek bij de kerstman. Wij hadden de pech dat we een grote groep toeristen voor ons hadden, maar toen zat ik opeens naast de échte Kerstman. Na een paar woordjes in het Nederlands (hij kent wat woordjes van álle talen wordt beweerd) babbelden we in het Engels over onze woonplaats Groningen en onze reis door Finland. En ja, aan mijn gezicht kan je wel zien dat ik het toch wel erg leuk vond om de beste man te ontmoeten!

Arctic Reindeer Farm Rovaniemi Finland Arctic Reindeer Farm Rovaniemi FinlandArctic Reindeer Farm

In het Santa Claus Park vind je ook de Arctic Reindeer Farm. De oorspronkelijke family farm vind je een eindje buiten Rovaniemi, maar in het park kan je dichtbij een aantal dieren komen. Wij kregen een bosje takken waar de rendieren binnen no time de blaadjes vanaf geknabbeld hadden. Ik moest het bosje goed vasthouden want anders werd het uit mijn hand getrokken. Bijzonder om zo dichtbij deze prachtige dieren te komen! Uiteindelijk zagen we in een week 113 rendieren tijdens onze roadtrip, maar alleen in Rovaniemi ben ik écht dichtbij rendieren geweest.

Handcraft Rovaniemi Finland Handcraft Rovaniemi FinlandKnutselen met de locals

Aan het einde van een lange (reis)dag stond er een workshop gepland met locals die een stukje buiten Rovaniemi wonen. Bij Hornwork werd ons door Ari en Irene alles verteld over locale materialen en technieken. Veel producten worden gemaakt van het gewei van rendieren, dit valt elk najaar af en is prachtig stevig materiaal wat goed gebruikt kan worden. Hiermee gingen ook wij knutselen. Ik maakte een armbandje met stukken van een gewei en Jan maakte een prachtige ketting. Een onwijs dierbare herinnering aan onze reis! Na het knutselen namen we een kijkje in het huis van Ari en Irene en kregen we heerlijke taart en broodjes. Het werd echt een geweldige avond!

Post Office Rovaniemi FinlandSanta’s Main Post Office

Bij Santa’s Main Post Office stempel je je kerstkaarten met een speciale zegel en kan je de kaart in de komende dagen of rond kerst laten bezorgen. Elke postkaart gericht aan de Kerstman – waar ook ter wereld verzonden – wordt in dit kantoortje afgeleverd. De kerstman krijgt per jaar maar liefst een half miljoen kaarten, dus je begrijpt dat ze het druk hebben. Leuk om even een kijkje te nemen en een kaartje te versturen!

Santa Claus Village Rovaniemi FinlandArctic Circle FinlandArctic Circle Rovaniemi FinlandDe Arctic Circle

Als je dan toch bij Santa Park bent móet je natuurlijk even de Arctic Circle over lopen. Als je naar Rovaniemi vliegt ben je eigenlijk al over de poolcirkel gegaan, want de luchthaven ligt boven de poolcirkel. Toch is het natuurlijk leuker om er nog even ‘bewust’ overheen te lopen. Wist je trouwens dat de poolcirkel door 8 landen loopt? Dit zijn Rusland, Finland, Zweden, Noorwegen, Finland, Groenland, Canada en Amerika (Alaska). Een mooie voor je wishlist als je in alle landen over de poolcirkel wilt lopen.

Santa Claus Village Rovaniemi FinlandSlapen in Rovaniemi

Wij sliepen één nachtje in Santa Claus Holiday Village in een rood huisje met een kerstboom met kerstlichtjes (in september). Een heel bijzondere plek om te overnachten bij Rovaniemi is het Arctic TreeHouse hotel (wishlist!) en de glazen koepels van Kakslauttanen Igloo West Village zijn ook echt te gek. Of slaap in een snow hotel vlak buiten Rovaniemi: Arctic Snow Hotel.

Ranua Zoo FinlandRanua Zoo

Onderweg naar onze volgende bestemming – Vuokatti – maakten wij een tussenstop in Ranua Zoo. Ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Rovaniemi vind je dit prachtige wildlife park. In een paar uurtjes loop je over mooie paden langs allerlei arctische dieren zoals de bruine beer, ijsberen, lynxen, wolven, veelvraten, elanden. Een dikke aanrader!

Ook dit is leuk in en rondom Rovaniemi:

Boek je activiteit!


Meer Finland:

Wil jij ook naar Rovaniemi?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Rovaniemi Finland
Rovaniemi Finland

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

4 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Aniek

Wat leuk dat je de Kerstman hebt ontmoet 🙂 En rendieren blijven zo’n grappige dieren. Al zie je er 100, dan nog blijven ze leuk/

Yvonne

Haha, wat leuk dat jullie de kerstman ontmoet hebben. En wat een natuur, zo rond de stad. Gelukkig waren jullie er niet met -25 trouwens, dat lijkt me toch echt wel heel koud!!

4
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x