Wij startten de herfst met een roadtrip in een land waar het elke dag minimaal 32 graden is. Heerlijk! Wij leerden veel over het land en de cultuur, en dus deel ik een heleboel weetjes van Mexico met je.

Valladolid MexicoRoad Yucatan Mexico

Mexico grenst aan de Verenigde Staten, Belize en Guatemala, de Grote Oceaan en de Golf van Mexico. Het is een federale republiek bestaande uit 31 staten en Mexico-Stad. Het land had in 2017 maar liefst 124.574.795 inwoners. De meest gesproken taal is het Spaans, waarmee Mexico het meest bevolkte Spaanssprekende land ter wereld is; indiaanse talen worden door zo’n 10% van de bevolking gesproken. Bron: Wikipedia

On the road

 • Mexico hoort bij het continent Noord-Amerika. Vaak wordt dit deel Midden-Amerika genoemd of Latijns Amerika, maar dit hoort dus bij het continent Noord-Amerika.
 • In 3 weken reden wij 2.750 kilometer in onze Jeep. Wij vlogen (via Philadelphia) naar Cancun en reden over het schiereiland Yucatan in het oosten van Mexico. We startten met een paar relaxte dagen op Isla Holbox en reden via Valladolid en een aantal Maya tempels naar Merida. Vervolgens reden we via de westkust en Campeche naar het zuidelijkste deel van Yucatan, tegen de grens met Guatemala. Daarna was de oostkust aan de beurt met Bacalar, Tulum en Playa del Carmen.
 • Zelf met je eigen huurauto rondrijden in Mexico is prima te doen. De wegen zijn over het algemeen goed en er rijden niet overal paardenkarren zoals in Cuba. Let wel goed op de verkeersdrempels (topes) als je een dorp of stad in rijdt. De borden zijn vaak verstopt en op de weg zelf zie je de drempels soms amper. Daar kan je je auto goed op kapot rijden! In dorpen en steden lopen trouwens ook óveral honden die soms met moeite voor je aan de kant gaan.
 • Brommers en motors zie je overal, maar een helm wordt vaak niet gedragen. Hebben ze wél een helm op, dat zit ie meestal achterstevoren. Typisch.
 • Een aantal keer reden we tegen het verkeer in. Het duurde even voor we in de gaten hadden hoe je een weg met éénrichtingsverkeer herkent…
 • Politie zie je óveral en in zelfs in het kleinste dorp nog in veelvoud. Ik was er in het begin bang voor omdat ik over corruptie had gelezen. Gelukkig lieten ze ons met rust!

Las Coloradas MexicoMarcella MexicoTypisch Mexico

 • 20 pesos is ongeveer 1 euro (2018). Pinnen doe je dus in grote bedragen. Wij liepen 2x met 12.000 pesos rond, dat is zo’n €550, afhankelijk van de koers en bijkomende kosten.
 • Eigenlijk zie je overal ronde bedragen, behalve bij supermarkten en tankstations. En dus loop je geregeld met muntjes op zak die eigenlijk niets waard zijn. Gelukkig is er altijd wel een fooienpot.
 • Voor avondeten met drinken ben je in een restaurant voor twee personen meestal zo’n 500 pesos kwijt. Dat is dus ongeveer 25 euro. Je hebt dan bijvoorbeeld een pizza of burrito’s. Wil je goedkoper eten, dan kan je terecht bij een kraampje die je overal wel vindt.
 • In supermarkten vind je volop drinken, chips en koekjes. Voor een lunch met een broodje kan je hier meestal niet terecht.
 • In het kleinste dorp is er zelfs een tortelleria. Hier kopen de locals hun tortilla’s, maar dan zónder ingrediënten. In een grote supermarkt kan je de pannenkoekjes ook kopen.

Calakmul MexicoBacalar MexicoHoogtepunten en dieptepunten

 • De allermooiste plek tijdens onze reis was Maya tempel Calakmul. 30 kilometer vanaf de grens met Guatemala ligt dit enorme complex middenin de jungle. Vergezeld door brulapen klommen we zo hoog dat we boven de boomgrens konden kijken. Echt te gek! Maar je moet er wel wat voor over hebben. Vanaf de hoofdweg rij je nog zeker anderhalf uur over een weg met zeer veel grote gaten. Meestal rij je maar 30 kilometer per uur…
 • Maya tempel Tulum vond ik echt veels te druk. We liepen er rond met honderden busladingen toeristen. Niet zo mijn ding.
 • De oostkust wordt ook wel de Mexicaanse Riviera genoemd. Het is er net als aan de Côte d’Azur nogal volgebouwd. Wil je naar het strand, dan moet je toegang betalen bij een beachclub. Denk je naar een vuurtoren te kunnen rijden, dan blijkt er geen weg naartoe te lopen (zal wel bij privé terrein horen). En het is er druk, te druk. Jammer.
 • Vlakbij het knalblauwe meer Bacalar zaten wij in een heuse blokhut met uitzicht op een lagune. Hotel de Cabañas Ecologicas El Chital is zo’n mooie plek!
 • We hadden elke dag minstens 32 graden, met uitschieters naar 37 graden. Ook hebben we onderweg regen gehad, en in Campeche regende het een groot deel van de middag én de avond. Als het regent, dan valt het meteen met bakken uit de lucht.

Meer Mexico:

Wat vind je van de weetjes van Mexico?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

8 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Dominique | dominiquetravels.com

Wat hebben jullie veel kilometers gereden, zeg! Ik had niet verwacht dat de afstanden zo ver zouden zijn. Het ziet er wel naar uit dat het de moeite waard was, wat een mooi gebied!

Co | Op reis met Co

Altijd handig zijn dit soort blogs 🙂 Ik heb Calakmul gelijk even opgeslagen voor mijn reis volgend jaar, klinkt als een hele toffe plek!

Aniek

Jullie hebben nog flink wat kilometers gemaakt! En een goede tip dat je de oostkust wel over kan slaan 🙂

Sabine

Leuke weetjes! Ik had geen idee dat Mexico zó veel inwoners had 😱 Op de niet zo massatoerisme plekken lijkt het me ook echt een prachtig land!

8
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x