Veel reizen, dat doen we graag. Dit jaar waren we al in Spanje, Denemarken, IJsland en Zweden en binnenkort gaan we naar Griekenland. Benieuwd hoe wij dat doen?

Vorig jaar maakten we 11 (korte en langere) trips in 9 verschillende landen. Ik bezocht 2 nieuwe landen: Cuba en Noord-Ierland (ook al valt dat formeel onder Engeland). Dit jaar staat de teller tot nu toe op 6 trips in 7 landen, waarvan 2 nieuwe landen: IJsland en Zweden. De 7e trip komt eraan: Chios, Griekenland. Erna staat nog niets gepland, maar er komt vast nog wel wat bij. Hoe ik dat doe, veel reizen? Ik vertel het je!

Marcella, Mouraki Boulders, New Zealand

Mijn verlofdagen gaan naar vakanties

‘Ben je ook weg geweest?’ wordt vaak gevraagd als ik een weekje of langer vrij ben geweest. Mensen die mij langer kennen weten dat ik áltijd weg ga als ik vrij ben. Langer vrij dan een standaard weekend dan, ik ben niet áltijd weg. Ik vind het ook heerlijk om thuis te zijn. Maar dat reisvirus kriebelt geregeld, en dus gaan we graag weg om de veels te mooie wereld te ontdekken.

Ik werk 34 uur per week in 4 dagen, ik ben vrij op vrijdag. Ik heb 5,5 week vakantie per jaar, dat zijn 22 dagen. Ook werk ik wel eens wat extra uren in drukke periodes of ik compenseer het werken op een vrijdag met een andere dag die ik vrij neem. Hoe ik mijn verlof dit jaar verdeeld heb?

  • Dagje Amsterdam en de Zaanse Schans en een weekje Sevilla & Ronda > 1 compensatiedag + 3 verlofdagen
  • Weekend Rostock, Møns Klint & Lübeck > Koningsdag + standaard vrije vrijdag + weekend
  • Roadtrip IJsland > 2 weken > Pinkstermaandag + 8 verlofdagen zodat ik de maandag na onze reis ook vrij was
  • Weekend Mechelen > vrijdag t/m zondag = een standaard weekend
  • Vakantie Zweden > 2 weken > 1 compensatiedag + 7 verlofdagen
  • Coming up: lang weekend Chios van donderdag t/m dinsdag > 2 verlofdagen, in week 2 werk ik van woensdag t/m vrijdag

Dit brengt het totaal op 20 vakantiedagen die ik opgenomen heb. Ik heb er dit jaar dus nog 2 over.

Skogafoss, Iceland

En hoe je dat voor een langere reis?

We zijn twee keer 5 weken vrij geweest voor een reis door West-Amerika en Nieuw-Zeeland. Hoe we dat deden vertel ik je.

Roadtrip West-Amerika

Ik had in 2011 tijdelijke contracten zonder zicht op verlenging. Toch boekten we ons ticket naar Seattle waarna we een maand later terug vlogen vanaf San Francisco. Dit gaf wat stress, want ik moest het verlof wel zien te regelen bij mijn nieuwe werkgever die ik nog niet had. Gelukkig was dat geen enkel probleem. Ik kreeg een contract voor 8 maanden inclusief 3 weken verlof. Ik moest 2 weken onbetaald verlof opnemen, maar dat was niet eens heel onvoordelig.

Roadtrip Nieuw-Zeeland

Ik bleef bij dezelfde werkgever, dus ik kon vroegtijdig overleggen hoe we het konden regelen met 5 weken verlof voor onze reis naar Nieuw-Zeeland in februari 2014. Ik had een tijdelijk contract tot mei 2014, daardoor had ik dat jaar recht op bijna 2 weken verlof. Om aan 5 weken met vakantiedagen te komen, moest ik dus 3 weken meenemen uit 2013. Dat betekende dat ik een jaar lang met 2,5 week moest doen. Dat vond het best pittig, ik compenseerde best wat (overwerk)dagen om af en toe vrij te kunnen hebben. We wilden nog even weg voor onze grote reis, en dus deden we een stedentrip Rome in februari, maakten we een rondreis van 2 weken door Praag & Oostenrijk in juni en we deden een stedentrip Newcastle in november.

Voordat we naar Nieuw-Zeeland reisden hoorde ik dat ik een vast contract kreeg. Ik kreeg er 3,5 week aan vakantiedagen bij, waarvan ik nog altijd een restje van 2 weken heb staan (handig voor een volgende droomreis!). Zo konden we na onze droomreis ook het Pinksterweekend naar Monschau, een weekend naar Berlijn en een week naar Normandië.

Yosemite National Park, AmericaSparen voor veel reizen

Tsja, veel reizen kost geld. Van ons budget gaat ’t meeste op aan reizen. Jan en ik werken beide 4 dagen per week met een prima salaris en we hebben geen kinderen. Maar dat maakt het nog niet simpel om een dure reis te betalen (en ja, we hebben een voorliefde voor westerse/duurdere bestemmingen). We hebben sinds 2,5 jaar een koophuis in Groningen waar behoorlijk wat budget aan op gaat. We hebben geen leaseauto en de reiskosten naar het werk van Jan zijn hoog.

Reizen is keuzes maken, ook om je budget bij elkaar te sparen. Ons vakantiegeld en eindejaarsuitkering leggen we altijd in voor ons reisbudget. Maar ook maandelijks leggen we er geld voor weg. Geen standaardbedrag overigens, wat we wel deden toen we spaarden voor onze reis naar Nieuw-Zeeland. We proberen niet duur te leven. We gaan maar af en toe uit eten, zitten nooit in de kroeg, shoppen een paar keer per jaar en maken we andere bewuste keuzes. Het is een kwestie van prioriteiten stellen om veel reizen mogelijk te maken.

En hoe zit dat met samenwerkingen?

Ja, ik werk wel eens samen met toeristenbureaus of hotels. We vinden het fijn om onze eigen keuzes te maken voor bestemmingen en het reisprogramma. Zo sliep ik dit jaar in Amsterdam bij Qbic Hotel, kreeg de fietstocht in Sevilla vergoed en mocht naast slapen in Mechelen ook een aantal activiteiten ondernemen. Toch betalen we onze reizen zeker 98% uit onze eigen portemonnee. Ik heb er niet altijd zin in om samenwerkingen te regelen, en vaak lukt het ook niet. De eisen zijn best hoog. Ook vinden we het fijn om onze reisdromen waar te maken.

Bizon Yellowstone National Park

En de katjes dan?

Toen we poes Puma onverwachts moesten laten inslapen heb ik me serieus afgevraagd of ik wel een nieuwe kat wilde. Cheetah blijft namelijk ook niet lang meer bij ons. Geen katten, dat betekent vrijheid. Je hoeft nooit oppas te regelen en bent ongebonden. Maar wilde ik dat wel? Ik ben dol op onze katjes en vind het gezellig dat ik nooit alleen thuis ben. En dus haalden we dit jaar maar liefst twee nieuwe katten in huis: Twix en Nutz. Met drie katten is dat een dolle boel.

We hebben lieve buren die oppassen als wij weg zijn. Eten voeren en kattenbakken verschonen, het is toch best een klusje. Ze doen het, en daar zijn we erg blij mee. Natuurlijk nemen we altijd wat voor hen mee als bedankje. Voor onze vakantie naar Zweden vond ik het wel een dingetje om Nutz achter te laten, ze is toch nog een kitten. Maar alles ging prima, en dat schept vertrouwen. We zijn vorig jaar en dit jaar niet langer dan 2 weken op vakantie gegaan, dat scheelt wel. Toch is er wel de wens om weer 5 weken of langer op reis te gaan, dus dat wordt nog even spannend. Voor alles is een oplossing, dus ook daar komen we vast uit!

Veel reizen, vind jij dat ook fijn?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

48 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marion

Wat leuk om een kijkje achter de schermen te mogen nemen. Om te zien hoe je dit allemaal regelt met vakantiedagen en ook financieel.

Katie | Trends 4 Travel

Interessant om te lezen! Het is nog best een rekensom maar daardoor kunnen jullie toch lekker veel weg. Die passie voor reizen hebben jullie blijkbaar echt allebei, leuk!

Robert | Traveljunks

Tjah, die vraag komt me bekend voor 😉 Wij doen het op bija dezelfde manier, want ook geen kinderen en veel ervaring in handig schuiven met dagen. Ik heb sowieso 30 vakantiedagen en mag 6 dagen per jaar vanwege overuren opnemen. Daar komt bij dat ik in Duitsland werk, dus een aantal handige feestdagen heb. Binnenkort hebben we bijna 4 weken Myanmar, maar dat kost me door enkele Duitse dagen maar 17 vrije dagen.

Shirley

Leuk kijkje achter de schermen. Ik herken de vraag. Ik wil zelf het liefst meerdere keren per jaar weg, maar ik probeer ook om in Nederland en België steeds meer nieuwe dingen te bekijken.

Helena

Leuk om te lezen hoe andere reisliefhebbers hun reizen regelen. Ik ben een kei in sparen, dus dat vind ik nooit zo’n probleem. Maar die vakantiedagen zijn bij mij altijd een worsteling. Nooit genoeg 😉

Saskia

Leuk om te lezen! Bij ons komt de vraag vaak hoe we alles aan onze woning betalen… Wij hebben een nieuwe auto aangeschaft, zijn verhuist, hebben een nieuwe bank… Is inderdaad een kwestie van prioriteiten. Bij ons schiet het reizen er dan weer bij in. Wij zijn de afgelopen jaren alleen naar Centerparcs geweest en een lang weekend Londen. Voor ons voorlopig een goede oplossing, aangezien we ook nog veel aan onze woning willen doen. Toch wil ik graag over een aantal jaren eens een mooie reis naar Ierland maken, lijkt me prachtig om weer eens verder en langer weg… Lees verder »

Tessa | Dazzling Travels

Leuk om te lezen hoe jullie dit doen qua budget en vrij dagen. Voor ons is dit jaar een vrij rustig reis jaar, maar wel met 2 hele mooie bestemmingen namelijk Iran en Amerika!

Wanda

Altijd leuk om te lezen hoe een ander dat doet. Ook wij gaan regelmatig even weg maar het is hoe dan ook altijd passen en meten met vakantiedagen. Ik werk maar 28 uur en heb daardoor in totaal 18 vakantiedagen. Daarnaast werk ik regelmatig over om zo wat extra uurtjes op te bouwen. Toch blijft het altijd schipperen…

Sanne

Ik ben altijd aan het puzzelen met mijn vrije dagen, wat een ellende. We zouden eigenlijk meer vrij moeten hebben. 🙂 Goede manier hoe jullie het doen, wij proberen het ook zoveel mogelijk op deze manier te doen.

Laura | Travelvibe.nl

Gelukkig hier geen ingewikkeld gepuzzel als ZZP-er, maar wel knap hoe jij dat doet!

Maud

Wat een heerlijk artikel om te lezen! Voordat Fenne en Saar er waren gingen wij ook zo om met de vakantiedagen. Alle vakantiedagen gingen ook daadwerkelijk op aan vakantie en af en toe voor een leuk dagje uit.

Nu hou ik er altijd rekening mee dat een van de meisjes ziek kan worden (en ik dus thuis moet/wil blijven). En neem ik vaker een dagje vrij als de meisjes op de opvang zijn. Zodat ik een dagje rust heb. Hihi.

Carolien

Heel herkenbaar! Hier heb ik gelukkig heel veel vrije dagen (gekocht zeg maar). Daardoor weer wel iets minder budget, maar met mijn bedrijfje verdien ik dan weer wel wat bij. Ik ben woensdag en vrijdag vrij dus als ik do vrij neem heb ik al een heel lang weekend 😊

Denise

Of ik veel reizen fijn vind? Nou en of! M’n vakantiedagen (en het aantal) kan ik gelukkig zelf bepalen en doordat ik single parent ben kan ik itt andere ouders ook nog vaker buiten de vakanties om weg (nou ja, in principe kunnen meer ouders dat natuurlijk). Ik geef heel weinig uit aan dingen waar anderen al snel wel veel geld aan uit geven (huis, kleding, etc) en bespaar zo enorm veel. Ik heb weinig luxe (geen auto, droger, afwasmachine, etc), maar geef het liever uit aan reizen. Ik ben dit jaar al op 10x(!) weggeweest, vooral in Zuid-Europa. Vaak… Lees verder »

Wendy

Leuk! Wij (met man en 2 kids)gingen dit jaar al naar Cuba, zuid-Afrika, Duitsland, Zwitserland en Spanje. Volgende maand naar Bali en Singapore en in november nog een keer naar Spanje. Kerstvakantie waarschijnlijk naar Engeland. In totaal. In totaal 50 dagen weg geweest. Het is onze lust en ons leven

Kelly

Wat fijn dat jullie zo vaak weg kunnen. Ik ben erg slecht in het plannen van vakantie, maar ik heb ook twee banen. Dat maakt het gecompliceerder. Dit jaar heb ik ‘slechts’ drie weken vakantie opgenomen en onderneem ik twee reizen in die drie weken: Berlijn en Nepal. Volgend jaar wil het anders proberen te plannen als dat mogelijk is op het werk. Mijn laatste vakantie was vorig jaar juni en dat is toch wel een erg groot gat.

Jessica

Het is inderdaad een kwestie van prioriteiten stellen, zowel qua tijd als qua geld. Al kan ik gemakkelijk praten, omdat mijn vakantiedagen en werkdagen naadloos in elkaar overlopen ;p Dus ik vind het altijd wel knap hoe mensen het zo puzzelen dat ze zo vaak mogelijk weg kunnen! 🙂

Sabine

Wat heerlijk dat je dat zo goed kunt regelen! Ik ging ook altijd wel drie keer per jaar op reis, waarvan één keer altijd 4 weken. Zelfs eens zes weken weggeweest. Sparen om te reizen. Zo cliché, maar de quote ‘collect moments, not things’ is gewoon zó waar!

Inez

Ik hou ook zo van reizen! Met mijn verlofdagen zou ik in principe ook heel wat reizen kunnen inplannen, maar jammer genoeg laat ons budget dat niet altijd toe (ik hou namelijk even veel van shoppen als van reizen :D). Leuk om te zien hoe jij het allemaal regelt!

Saskia

Ik weet dat je bepaalde dingen moet laten om het andere te verwezenlijken. Maar toch is het fijn even wat toelichting te krijgen. Ik heb niet het geluk dagen te kunnen compenseren, wel kan ik wat dagen bijkopen. Mij geeft dat de kans om wat vaker samen met mijn man vrij te hebben (hij werk vol continu diensten) en wat leuks te ondernemen
Toch wel knap dat je je dagen zo netjes vrijwel alleen voor het reizen weet te gebruiken.

Sheila

Heel leuk om te lezen en zo herkenbaar. Al mijn vrije dagen gaan op aan reizen. Behalve toen ik dan een half jaar vrij was voor bevallingsverlof. Toen hebben we wel reisjes gemaakt, maar niet aaneengesloten voor die periode. Niet raar natuurlijk. Ik moest nog herstellen van een keizersnede én er kwam een baby bij. Ik heb wel veel geluk met mijn werkgever. Ik werk normaliter 32 uur. Nu 24 met 1 dag ouderschapsverlof. Maar we hebben allemaal een soort potje met een paar duizenden euro’s in waar je vrije dagen voor kan kopen, bovenop je wettelijk verlof. Ik heb… Lees verder »

Elisa

Herkenbaar! Goede baan met veel vakantiedagen is essentieel. En inderdaad soms tussen twee banen in.

Henk

Noord-Ierland valt niet onder Engeland. Is onderdeel van het VK.

Melanka

Wellicht is een huisoppasser een oplossing voor jullie katten? Je schriift je in op een website en plaatst je advertentie. Ik ben huisoppasser en vind dit ontzettend leuk om te doen. Ik heb net in de Elzas, Frankrijk opgepast op zo’n 20 konijnen, 15 cavia’s, kippen en een hoogzwangere kat (die de derde dag bevallen is). Ontzettend leuk. Vorig jaar heb ik oa in Drenthe opgepast op een hondje. Kijk eens op holidaylink. nl of de internationale website trustedhousesitters.com

Huisoppassen gaat met gesloten portemonnee voor beide partijen.

Melanka

Bij mijn laatste baan had ik maar liefst 38 vakantiedagen. 25 dagen en 13 atv. De ouderen hadden daar bovenop ook nog ‘ouwelullendagen’ en kregen ze echt niet op in een jaar.

48
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x