Europa Outdoor

Cabo da Roca – Het meest westelijke puntje van Europa

23 maart 2018

Knalblauw water en een ruige, kleurrijke kustlijn: daarvoor hoef je niet naar de Algarve. Vlakbij Lissabon vind je Cabo da Raco, het meest westelijke puntje van Europa. Het is er werkelijk prachtig!

Cabo da Roca Portugal

Cabo da Roca (letterlijk ‘rotskaap’) is het meest westelijke punt van het Europese vasteland en van het Euraziatische continent. Deze 140 m hoge kaap ligt aan de Atlantische Oceaan, op circa 30 kilometer ten westen van Lissabon. Bron: Wikipedia

Naar het westelijke puntje van Europa

Na een paar dagen Lissabon haalden we onze Fiat 500 op om 1,5 dag in de omgeving op ontdekking te gaan. De liefde voor roadtrips blijft triggeren, en omdat we een kleine week hadden konden we er prima even op uit buiten de stad. Uiteraard bezochten we een prachtig kasteel en paleis in Sintra, maar een kijkje nemen bij de kust stond ook hoog bovenaan mijn lijstje. Sinds onze roadtrip Nieuw-Zeeland ben ik verslaafd aan ruige kustlijnen. In de Capitool Top 10 Lissabon staat een kaartje van het gebied, en daar spotte ik de ruige kustlijn bij Cabo da Roca, hét meest westelijke puntje van Europa. Dat wilden we zien!

Cabo da Roca Portugal Cabo da Roca Portugal Cabo da Roca Portugal Cabo da Roca PortugalCabo da Roca PortugalWat een gave kustlijn!

Al vanaf het restaurant hadden we al een mooi uitzicht op de kust. Dat werd alleen maar gaver toen we vanaf het monument eerst linksaf sloegen. Hier werden we getrakteerd op een prachtig uitzicht op de kust en ruige rotsen. Het deed me wel wat denken aan de kust van Noord-Ierland. Vervolgens liepen we richting de vuurtoren omhoog. Wauw, daar heb je absoluut een geweldig mooi uitzicht! De zonnestralen maken de zee knalblauw waar de witte schuimkoppen krachtig tegen af steken. De rotsen in de zee hebben een prachtige kleurenpalet met een duidelijke structuur. Het deed me denken aan foto’s die ik van de Great Ocean Road in Australië heb gezien (hopelijk zie ik die ooit in real life!) maar dan een stuk dichterbij huis!

Ursa Portugal Ursa PortugalEn dan is er ook nog Ursa

Omdat er bij vuurtoren Farol do Cabo da Roca weinig te zien is besloten we een kijkje te nemen bij Ursa, een strandje wat de moeite waard bleek te zijn. Het is even zoeken naar de juiste afslag en vervolgens hobbel je over een weg vol gaten. Het laatste stuk zijn we maar gaan lopen, al waren we nog niet bij het strand. Wil je daar naartoe, dan moet je nog een eindje naar beneden klauteren. Wij besloten verder te rijden om nog meer mooie plekken te ontdekken. Wat is de kust van Portugal prachtig!

Meer artikel over Portugal:

Heb ik je benieuwd gemaakt naar Cabo da Roca?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Anne - Ditisanne.nl 23 maart 2018 at 12:45

  Ziet er prachtig uit, zeker als ik nu uit het raam kijk en een grauw Amsterdam zie… 🙂 Mooi met die blauwe zee.
  Lissabon en Portugal staan zeker op mijn lijstje om een keer te bezoeken maar die lijst is helaas superlang. Geen idee dus wanneer er van komt maar ooit wil ik er wel eens naar toe!

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:15

   Gaaf hé, zo lekker blauw! Ik vond het erg tof dat we naast Lissabon ook een stukje van de kust konden ontdekken. Ik hou van die ruige kust! <3

 • Reply Marcel 23 maart 2018 at 17:08

  Wij zijn hier tijdens onze roadtrip Portugal ook geweest. De uitzichten vond ik prachtig maar voor de rest kon het me niet bekoren. De toegang tot het pleintje waar de vuurtoren staat was afgesloten, maar ik geloof dat ik niks gemist heb.

  • Reply Marcella 23 maart 2018 at 19:08

   Dat uitzicht alleen al betoverde mij! Er is verder niet veel te zien of doen (je miste dus niets bij de vuurtoren), maar dat had ik ook niet nodig met dit geweldige uitzicht.

 • Reply Denise 23 maart 2018 at 19:06

  Mooi, ja, daar wil ik ook nog eens naartoe! Ik ben wel op het meest westelijke puntje van Afrika geweest (althans, van het Afrikaanse vaste land), maar niet op het meest westelijke puntje van Europa. Dat kan natuurlijk niet. 😉

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:16

   Ooh, dan moet je zeker ook naar het meest westelijke puntje van Europa! 😉 Zoals je ziet is het er heel tof, en je bent er zó vanuit Lissabon!

 • Reply Britte 23 maart 2018 at 21:01

  Wat een mooie plek! De Atlantische kust in Portugal vind ik sowieso al indrukwekkend, maar ik snap dat als je daar in de buurt bent, je dan eventjes het meest westelijke puntje wilt zien. Het heeft inderdaad wel wat weg van Ierland, alleen hopelijk was het iets warmer 😉

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:18

   Gaaf hé Britte! Wij deden eigenlijk een stedentrip Lissabon, maar huurden voor 1,5 dag een auto. Super om toch nog even de kust te kunnen zien! Het was er inderdaad wel iets warmer dan in Noord-Ierland, maar het was wel februari, dus echt warm was het nog niet…

 • Reply Martin 23 maart 2018 at 21:33

  Daar heb ik dus nog nooit van gehoord….leuk! Vraag me nu af wat het meest zuidelijke, noordelijke en oostelijke punt van Europa is. Het westelijke puntje ziet er iig mooi uit! Leuk dat jullie liefde voor roadtrips je op zulke plekken brengt!

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:18

   Haha, nu ben ik ook benieuwd wat het meest zuidelijke, noordelijk en oostelijke puntje van Europa is! Gaan we opzoeken 🙂

   • Reply Martin 26 maart 2018 at 22:35

    Ter info 😄

    Het meest noordelijke punt op het vasteland van Europa is de Noordkaap in Noorwegen, het meest zuidelijke punt is Punta de Tarifa in Spanje, het meest westelijke punt is Cabo da Roca in Portugal. Het meeste oostelijke punt van Europa is een naamloze bergtop ten noordoosten van de bergtop Gora Anoraga in het Europese deel van Rusland.

    • Reply Marcella 27 maart 2018 at 13:33

     Jeeej, leuk dat je het even laat weten Martin! Ik dacht dat een punt in de Algarve het meest zuidelijk was, maar het blijkt dus Spanje te zijn. De Noordkaap staat nog sowieso op mijn wishlist!

 • Reply Judith 24 maart 2018 at 00:23

  Gaaf Marcella! Ik ga deze plek op het lijstje zetten voor als ik eindelijk die roadtrip in Portugal ga maken.

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:23

   Zeker een aanrader Judith! Ik wil zelf nog graag een roadtrip maken van Faro naar Porto en veel mooie plekken langs de kust ontdekken. De 1,5 dag roadtrip vanuit Lissabon smaakt naar meer!

 • Reply Daphne de Vries 24 maart 2018 at 06:38

  Een mooie plek! Daar wil ik ook wel eens naartoe! Ik had dus nog nooit gehoord van Cabo da Raco, maar je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt met je blog!

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:24

   Cabo da Roca is zeker een aanrader Daphne! Misschien kan jij mij vertellen of het écht wel wat lijkt op de Great Oceans road? Op foto’s zie ik best wel wat gelijkenissen!

 • Reply Jenny 24 maart 2018 at 08:49

  Wat grappig, ik wist niet dat Algarve het meest westelijke puntje van Europa is. De kustlijn ziet er in ieder geval fantastisch uit!

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:25

   Dit is niet in de Algarve Jenny, Cabo da Roca ligt dichtbij Lissabon. Volgens mij is in de Algarve het meest zuidelijke puntje van Europa te vinden. Daar ben ik uiteraard ook benieuwd naar!

 • Reply Yvonne 24 maart 2018 at 09:56

  Ik dacht in eerste instantie dat wij hier ook geweest waren, maar nu ik al je foto’s erbij zie toch niet! We zijn eerst naar het strand gereden hier niet ver vandaan en daar waaide het zo koud en hard dat we zijn omgedraaid, haha. Zonde van de mooie uitzichten! (hoewel die bij dat strand ook al heel gaaf waren)

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:28

   Wij zijn later ook nog bij een paar stranden geweest, en overal is de kust schitterend. Ruig met knalblauw water. Het maakt me echt heel benieuwd naar de Algarve!

 • Reply Diana 24 maart 2018 at 10:01

  Je had mij een tijdje geleden al nieuwsgierig gemaakt. Ik hou echt van ruige kusten. Vooral ook dichter bij huis ;). Dit jaar wil ik nog naar Lissabon dus kan ik dit mooi combineren. Top!

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:29

   Als je naar Lissabon gaat, dan kan je zeker ook bij Cabo da Roca kijken! Ik weet niet of je er met het openbaar vervoer kunt komen, maar wij huurden voor 30 euro een auto voor 2 dagen. Prima te doen dus!

 • Reply Wanda 25 maart 2018 at 13:10

  Absoluut een plek waar ik naar toe wil! Wij waren zelf toen in het zuidelijkste puntje en dat lijkt behoorlijk veel op dit maar toch wil ik het maar al te graag met eigen ogen aanschouwen!

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:29

   En ik wil absoluut naar het meest zuidelijke puntje van Europa in de Algarve! Jouw foto’s maakten mij ook heel erg nieuwsgierig!

 • Reply Sabine 26 maart 2018 at 17:38

  Wat een prachtige plek! Gaar meteen op de lijst 😀

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:30

   Leuk Sabine! Ik wil zelf zeker meer zien van de ruige Portugese kust met een nog veel langere roadtrip van zuid (Faro) naar noord (Porto)!

 • Reply Stéphanie 9 april 2018 at 09:53

  Het lijkt wel een beetje op de Westkust van de Algarve. Die was ook erg ruig en ik vond het heerlijk om daar te wandelen. Ik ben niet echt een strandmens, maar ik hou wel ontzettend van ruige kustlijnen. Met hoge rotsen, een wilde zee en uitgestrekte stranden. Daar kan ik mij wel uren vermaken 🙂

  • Reply Marcella 16 april 2018 at 10:59

   Ik heb precies hetzelfde: ben ook geen strandmens, maar ik hou erg van ruige kustlijnen. Zo mysterieus! De Algarve is dan volgens mij ook echt een uitstekende bestemming voor ons!

 • Reply Caro 17 april 2018 at 07:37

  woow mooie foto’s heb je, welk fototoestel gebruik je? Heb je ook een speciale filter gebruikt (zoja welke?) ik wil dit ook kunnen.

  groetjes

  Caro

  • Reply Marcella 17 april 2018 at 11:15

   Ik maak veel foto’s met mijn iPhone 7, en mijn man heeft een spiegelreflexcamera van Nikon. We gebruiken geen speciale filters op onze foto’s.

  Leave a Reply