Ik krijg vaak de vraag wat ik de allermooiste natuur van IJsland vind. Lastig hoor, er is zoveeeel mooi daar! Ik start met mijn top 3 mooiste watervallen van IJsland!

Godafoss Iceland 3 – Mooiste watervallen van IJsland: Godafoss

Vanaf het prachtige geothermische gebied bij Mývatn rij je in drie kwartier naar de Godafoss. Na een hele serie watervallen in IJsland hadden we niet verwacht nog verrast te worden, maar dat deed Godafoss wél. Je kunt de waterval van meerdere kanten bekijken. Vanaf een platform, vanaf de waterkant en de rivier en je kunt heel dichtbij de stortvloed water komen. Een brug brengt je naar de overkant om al dat water vanuit een andere hoek te bewonderen. Wat opvalt is de brede waterval en de ruigheid in het landschap. Langs de rivier is zelfs een klein watervalletje ontstaan. Omdat Noord-IJsland niet vol toeristen is heb je het landschap grotendeels voor jezelf. Extra bijzonder!

Ook leuk: doen in Noord-IJsland!

Dettifoss IcelandDettifoss Iceland

2 – Mooiste watervallen van IJsland: Dettifoss

Een aantal jaar geleden zagen we de hoogste waterval van Europa in Oosterijk, de Krimml wasserfalle. In IJsland zagen we de krachtigste waterval van Europa, de Dettifoss. Je vindt dit pareltje in het noorden van IJsland. In de buurt van de Dettifoss liggen twee kleinere watervallen; 2 km stroomafwaarts vind je de Hafragilsfoss (27 meter hoog), en ongeveer 1 km stroomopwaarts de brede Selfoss (11 meter hoog) die uit ongeveer tien naast elkaar liggende watervallen bestaat. Ik vond Selfoss eigelijk nóg gaver dan Dettifoss. Het is de wandeling (lees: klauteren over stenen) zeker waard! Het is bij Selfoss wat ruiger en meer desolaat. Al die watervallen die met elkaar één grote waterval vormen, dat is absoluut indrukwekkend! Ik heb er een hele tijd naar al dat watergeweld zitten staren.

Als je naar Dettiffoss wilt heb je twee routes: de oostelijke kiezelweg (864) vol hobbels of de westelijke asfaltweg (862) die goed te rijden is. Wij reden met camper over de hobbelweg en dat is te doen. Let erop dat je via de oostelijke weg niet over de westelijke weg terug kunt rijden omdat er een jeeppad tussen ligt. Op deze weg ben je niet verzekerd als je geen 4 WD rijdt.

Seljalandsfoss IcelandSeljalandsfoss IcelandSeljalandsfoss Iceland Seljalandsfoss Iceland1 – Mooiste watervallen van IJsland: Seljalandsfoss

De eerste waterval die we tijdens onze roadtrip IJsland zagen was de Gullfoss, maar ik was veel meer onder de indruk van de Seljalandsfoss. De ruige rotsen, het desolate landschap met meerdere watervallen én er waren maar weinig toeristen. Aan het einde van de middag parkeerden we onze camper zo dat we uitzicht hadden op deze 40 meter hoge waterkolom. Het was koud en regenachtig en we besloten eerst eten te koken. De warmte van de camper was fijn, maar het avontuur lonkte. We trokken warme, waterdichte kleding aan en liepen naar dé waterval waar we achterlangs konden lopen. Het bulderende water en het uitzicht op al dat water is echt magisch. Ik vergat op slag dat ik best wel moe en kletsnat was. Wat een natuurpracht! Echt, dit pareltje mag je tijdens je reis in IJsland zéker niet overslaan!

Vlakbij de Seljalandsfoss vind je nog een paar watervallen. Er zijn wat kleinere watervallen waar je voor moet klauteren en om de Gljúfrafoss in al haar glorie te bewonderen moet je een kloof vol water in. Wij hebben een paar foto’s gemakt bij de ingang van de kloof en baalden dat we er niet zo gemakkelijk dichterbij konden komen. Het beloofde veel goeds!

Video IJsland!

Wij maakten ook een video van onze reis! Vind je de video van onze roadtrip IJsland leuk? Geef dan een duimpje omhoog en volg mij op YouTube! Daar vind je nog meer toffe reisfilmpjes!

Meer IJsland!

Wat vind jij de mooiste waterval?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

14 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marije

Wat een prachtige natuur heeft IJsland te bieden, wauw!

L

Wat is het daar toch prachtig! Ik ben nog nooit geweest, maar het staat zeker op mijn wish list!

Amanda

Seljalandsfoss vind ik inderdaad ook de mooiste als ik jouw overzicht zie. Wat heb ik genoten van je filmpje, zo mooi!

Sarah

Ik ben absoluut fan van IJsland en ben er al geweest (erg onder de indruk van de watervallen en de rest van de natuur) maar ben nog niet het hele eiland rondgeweest. Ga ik nog doen! Leuk artikel 🙂

Linda | travellersoftheworld

Wauw wat een prachtige watervallen. IJsland lijkt mij echt geweldig mooi

Narelle | wegvanhetnoorden.nl

Héél erg mooi! Vooral nummer 1, prachtig! IJsland staat ook nog op ons lijstje 😀

Sabine

Prachtig! Heb zo nog niet allemaal gezien maar elke waterval vond ik zo mooi. Echt hét watervallen-eiland 😀

14
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x