Tot onze schrik hadden we deze canyon bijna overgeslagen. We waren helemaal gesetteld op de camping, hadden gegeten en realiseerden ons toen wat we gemist hadden. Dit is de mooiste canyon van IJsland, dus lang twijfelden we niet. De volgende ochtend reden we 1 uur terug voor dit natuurgeweld!

Fjaðrárgljúfur, Iceland

Wat is Fjaðrárgljúfur?

De Fjaðrárgljúfur is een kloof in het zuiden van IJsland, iets ten westen van het plaatsje Kirkjubæjarklaustur. Door deze kloof stroomt de kleine Fjaðrá rivier die even verderop in de rivier Skaftá uitmondt. De Fjaðrárgljúfur is een groene kloof. Hij is wisselend breed, ongeveer 100 mr hoog en 2 km lang. De kloof loopt door een hyaloclastisch (zacht granulair) gesteente, waar zich lagen gestolde magma en andere intrusies in bevinden. De gehele formatie is zo’n 2 miljoen jaar geleden ontstaan. Bron: Wikipdia

Langs de kloof of door de kloof

Als je de auto/camper geparkeerd hebt op de parkeerplaats loop je al snel naar het begin van de kloof. Je ziet het kabbelende water slingeren en de ruige groene rotsen aan weerszijden. Het schijnt dat je door de kloof kunt wandelen, al moet je dan door het (koude!) water lopen. Dat is in het IJslandse klimaat meestal te koud, maar mocht je mazzel hebben, dan is het vast erg tof! Dit uitzicht maakt je nieuwsgierig naar meer, en dus loop je een stukje omhoog zodat je langs de kloof kunt wandelen.

Fjaðrárgljúfur, Iceland
Fjaðrárgljúfur, Iceland
Fjaðrárgljúfur, Iceland

Uitzichtpunten en een waterval

Je kunt ongeveer 2 kilometer langs de kloof lopen, er is een keurig pad aangelegd. Af en toe tref je een uitkijkpunt zodat je in de kloof kunt kijken. Dit pad is vrij recent aangelegd, de uitstekende rots die je vaak op foto’s ziet (header + onderste foto) is nu afgeschermd. De wanden bestaat uit ruige puntige rotsen met groene mos. Aan ’t einde van de kloof spot je een prachtige waterval vanuit de wand. Het water kabbelt rustig door de kloof. Het is zeker waar, dat de Fjaðrárgljúfur de mooiste kloof van IJsland is. Sla ‘m dus niet over!

De IJslanders geloven in sprookjes en elfjes, en als je dit mysterieuze tafereel ziet, komt ook jouw fantasie tot leven.

Fjaðrárgljúfur, IcelandWaar vind je Fjaðrárgljúfur?

Het is even opletten voor de afslag naar de Fjaðrárgljúfur. Hij stond niet goed aangegeven op onze wegenkaart IJsland (komt wel vaker voor), en daarom misten we ‘m een dag eerder. Bij de Eldhraun lavavelden sla je af richting Laki (F206). Hier vind je de parkeerplaats voor de wandeling bij de kloof Fjaðrárgljúfur.

Reis door naar Skaftafell National Park om te wandelen tussen bergen en gletsjers!

Meer IJsland!

Wil jij de Fjaðrárgljúfur bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Fjaðrárgljúfur Iceland

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

24 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Lotte

Volgende keer wil ik zo graag deze plek zien! Maar een zandstorm stak er een stokje voor dus we hebben onze plannen om verder naar het oosten te gaan moeten staken in Vik. Maar ik ga sowieso nog eens terug naar IJsland. 🙂

Sanne

Wat een naam! Haha die moest je vast wel drie keer opzoeken 🙂 Maar zeker weten waanzinnig mooi

Marcel

De naam is niet uit te spreken maar wat een mooie kloof. Het zou toch jammer geweest zijn als jullie deze hadden overgeslagen. Fijn dat er een pad naar de kloof loopt en dat je niet hoeft te klimmen en klauteren over puntige rotsen.

Sabine

Wat mooi zeg!! Gelukkig zijn jullie er toch voor terug gereden. Ooit ga ik er zelf ook eens heen haha

Mirre

Ik ben daar ook geweest, je kunt er fantastische wandelingen maken. IJsland is zó mooi!

Annemarie

Wat mooi, die ruige natuur. De moeite waard om voor terug te rijden. 😉 Prachtige foto’s ook!

Kees Aandelen

Wat is het toch een prachtig land dat Ijsland. Echt ondergewaardeerd. Daar wil ik zeker nog een keer naartoe.

Berdorf

Liefhebbers van natuur komen daar zeker aan hun trekken. Mooie foto’s.

Sabine

Fijn geschreven heel gedetailleerd!
2,5 jaar geleden wat ik in Ijsland, daar de Marathon gelopen en aansluitend 10 dagen de ringweg op. Wij hadden deze kloof ook bijna overgelsagen, gelukkig toch het bordje gezien en naast de Marathon was deze kloof 1 van de 3 hoogte punten van Ijsland (de ander was over de gletsjers lopen)
Gelijk weer zin om die kant op te gaan!

Kim

Ik ga deze zomer naar IJsland en ik wil hier heel graag heen! Is de weg (F206) te doen met een 2WD?

Saskia Claassen

Ik had dezelfde vraag als KIM. De F wegen mag je eigenlijk niet rijden met een 2WD, maar blijkbaar valt het beginstukje mee en is dat nog wel te doen!

Saskia Claassen

Wij gaan van de zomer naar IJsland! Ik heb er nu al superveel zin in. Helemaal bij het bekijken van jullie foto’s. Ik heb ook het wandelboekje van Rother gekocht. Leuk dat er ook zoveel korte wandelingen te doen zijn (wij zijn met kids van 8 en 11 jaar, die goed kunnen wandelen, maar ook graag naar warm water bronnen gaan om te zwemmen 🙂 ).

freddy

ik had binnen pretjes ,als de naam leesde

24
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x