Europa Outdoor

Fjaðrárgljúfur, de mooiste kloof van IJsland

21 september 2017
Fjaðrárgljúfur, Iceland

Tot onze schrik hadden we deze canyon bijna overgeslagen. We waren helemaal gesetteld op de camping, hadden gegeten en realiseerden ons toen wat we gemist hadden. Dit is de mooiste canyon van IJsland, dus lang twijfelden we niet. De volgende ochtend reden we 1 uur terug voor dit natuurgeweld!

Fjaðrárgljúfur, Iceland

De Fjaðrárgljúfur is een kloof in het zuiden van IJsland, iets ten westen van het plaatsje Kirkjubæjarklaustur. Door deze kloof stroomt de kleine Fjaðrá rivier die even verderop in de rivier Skaftá uitmondt. De Fjaðrárgljúfur is een groene kloof. Hij is wisselend breed, ongeveer 100 mr hoog en 2 km lang. De kloof loopt door een hyaloclastisch (zacht granulair) gesteente, waar zich lagen gestolde magma en andere intrusies in bevinden. De gehele formatie is zo’n 2 miljoen jaar geleden ontstaan. Bron: Wikipdia

Door het koude water

Als je de auto/camper geparkeerd hebt op de parkeerplaats loop je al snel naar het begin van de kloof. Je ziet het kabbelende water slingeren en de ruige groene rotsen aan weerszijden. Het schijnt dat je door de kloof kunt wandelen, al moet je dan door het (koude!) water lopen. Dat is in het IJslandse klimaat meestal te koud, maar mocht je mazzel hebben, dan is het vast erg tof! Dit uitzicht maakt je nieuwsgierig naar meer, en dus loop je een stukje omhoog zodat je langs de kloof kunt wandelen.

Fjaðrárgljúfur, Iceland Fjaðrárgljúfur, IcelandFjaðrárgljúfur, Iceland

Lopen langs de kloof

Je kunt ongeveer 2 kilometer langs de kloof lopen, er is een keurig pad aangelegd. Af en toe tref je een uitkijkpunt zodat je in de kloof kunt kijken. Dit pad is vrij recent aangelegd, de uitstekende rots die je vaak op foto’s ziet (header + onderste foto) is nu afgeschermd. De wanden bestaat uit ruige puntige rotsen met groene mos. Aan ’t einde van de kloof spot je een prachtige waterval vanuit de wand. Het water kabbelt rustig door de kloof. Het is zeker waar, dat de Fjaðrárgljúfur de mooiste kloof van IJsland is. Sla ‘m dus niet over!

De IJslanders geloven in sprookjes en elfjes, en als je dit mysterieuze tafereel ziet, komt ook jouw fantasie tot leven.

Fjaðrárgljúfur, IcelandWaar vind je Fjaðrárgljúfur?

Het is even opletten voor de afslag naar de Fjaðrárgljúfur. Hij stond niet goed aangegeven op onze wegenkaart IJsland (komt wel vaker voor), en daarom misten we ‘m een dag eerder. Bij de Eldhraun lavavelden sla je af richting Laki (F206). Hier vind je de parkeerplaats voor de wandeling bij de kloof Fjaðrárgljúfur.

Meer IJsland!

Wil jij de Fjaðrárgljúfur bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Fjadarglufur, Iceland

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply Lotte 21 september 2017 at 08:55

  Volgende keer wil ik zo graag deze plek zien! Maar een zandstorm stak er een stokje voor dus we hebben onze plannen om verder naar het oosten te gaan moeten staken in Vik. Maar ik ga sowieso nog eens terug naar IJsland. 🙂

  • Reply Marcella 22 september 2017 at 12:26

   Jammer dat je door een zandstorm tegengehouden werd Lotte. Wij konden bij Vík dan weer minder zien dan we wilden, omdat een gebied met vogels gesloten was vanwege broedseizoen. Zo is er altijd wel wat om voor terug te komen 😉

 • Reply Sanne 22 september 2017 at 10:26

  Wat een naam! Haha die moest je vast wel drie keer opzoeken 🙂 Maar zeker weten waanzinnig mooi

  • Reply Marcella 22 september 2017 at 10:39

   Zodra ik ‘m had gevonden, heb ik hem steeds gekopieerd, haha. Onthouden vond ik vrij onmogelijk 😉

 • Reply Marcel 22 september 2017 at 11:52

  De naam is niet uit te spreken maar wat een mooie kloof. Het zou toch jammer geweest zijn als jullie deze hadden overgeslagen. Fijn dat er een pad naar de kloof loopt en dat je niet hoeft te klimmen en klauteren over puntige rotsen.

  • Reply Marcella 22 september 2017 at 12:30

   De meeste namen in IJsland zijn niet uit te spreken. Wat een taal joh! En zeker blij dat we dit pareltje nog konden bewonderen. Het is er te gek! Ik had die kloof wel in willen lopen, maar daar was het toch wel echt te koud voor.

 • Reply Sabine 22 september 2017 at 15:12

  Wat mooi zeg!! Gelukkig zijn jullie er toch voor terug gereden. Ooit ga ik er zelf ook eens heen haha

  • Reply Marcella 22 september 2017 at 21:47

   Je hebt nog heel wat te zien als je terug gaan naar IJsland 😉 Ik wil ook wel eens terug naar IJsland, maar nog niet op korte termijn.

 • Reply Mirre 25 september 2017 at 18:05

  Ik ben daar ook geweest, je kunt er fantastische wandelingen maken. IJsland is zó mooi!

  • Reply Marcella 26 september 2017 at 19:02

   IJsland is te gek Mirre! Ik kom er vast nog wel eens terug! 😉

 • Reply Annemarie 8 oktober 2017 at 17:27

  Wat mooi, die ruige natuur. De moeite waard om voor terug te rijden. 😉 Prachtige foto’s ook!

  • Reply Marcella 8 oktober 2017 at 21:29

   Dankjewel Annemarie. Terug rijden was zéker de moeite waard!

 • Reply Kees Aandelen 15 oktober 2017 at 18:11

  Wat is het toch een prachtig land dat Ijsland. Echt ondergewaardeerd. Daar wil ik zeker nog een keer naartoe.

 • Reply Berdorf 18 november 2017 at 13:43

  Liefhebbers van natuur komen daar zeker aan hun trekken. Mooie foto’s.

  • Reply Marcella 20 november 2017 at 20:11

   Echt wel, IJsland is zó onwijs moooi! De natuur is werkelijk schitterend!

 • Reply Sabine 29 november 2017 at 21:43

  Fijn geschreven heel gedetailleerd!
  2,5 jaar geleden wat ik in Ijsland, daar de Marathon gelopen en aansluitend 10 dagen de ringweg op. Wij hadden deze kloof ook bijna overgelsagen, gelukkig toch het bordje gezien en naast de Marathon was deze kloof 1 van de 3 hoogte punten van Ijsland (de ander was over de gletsjers lopen)
  Gelijk weer zin om die kant op te gaan!

  • Reply Marcella 1 december 2017 at 12:47

   Wat supertof dat je de marathon in IJsland hebt gelopen én er hebt rondgereisd! Wat een avontuur! Mooi dat je de kloof toch hebt bezocht én het een van de hoogtepunten was. Voor ons ook denk ik, ik ben nog steeds niet uit de top 3 🙂 Ik snap dat je terug wilt. Dat wil ik ook ooit, en dan het Noorderlicht spotten!

 • Reply Kim 14 maart 2018 at 15:58

  Ik ga deze zomer naar IJsland en ik wil hier heel graag heen! Is de weg (F206) te doen met een 2WD?

  • Reply Marcella 15 maart 2018 at 15:48

   Wat gaaf dat je deze zomer naar IJsland gaat Kim! Wij reden over de F206 naar de Fjadrargljufur met een 2WD camper, en dat was prima te doen!

 • Reply Saskia Claassen 30 september 2018 at 17:58

  Ik had dezelfde vraag als KIM. De F wegen mag je eigenlijk niet rijden met een 2WD, maar blijkbaar valt het beginstukje mee en is dat nog wel te doen!

  • Reply Marcella 1 oktober 2018 at 10:41

   Ik snap je vraag en ook wij twijfelden er ter plekke over. Maar ja, als je niet een stukje over de F206 rijdt, dan kom je niet bij de kloof. Wij hebben het gewoon maar gedaan dus! Wanneer ga je naar IJsland Saskia?

 • Reply Saskia Claassen 1 oktober 2018 at 15:24

  Wij gaan van de zomer naar IJsland! Ik heb er nu al superveel zin in. Helemaal bij het bekijken van jullie foto’s. Ik heb ook het wandelboekje van Rother gekocht. Leuk dat er ook zoveel korte wandelingen te doen zijn (wij zijn met kids van 8 en 11 jaar, die goed kunnen wandelen, maar ook graag naar warm water bronnen gaan om te zwemmen 🙂 ).

  • Reply Marcella 5 oktober 2018 at 21:58

   Wat heerlijk dat jullie in de zomer naar IJsland gaan! Echt een geweldig land en heerlijk licht in de zomer. Dat wordt volop genieten!

  Leave a Reply