Europa Outdoor

Gullfoss – De gouden waterval van IJsland

23 juli 2017
Gullfoss, Iceland

Gullfoss is één van de bekendste watervallen van IJsland. Hoewel we de beroemde regenboog niet zagen, was het er echt schitterend! Ik laat het je zien met veel foto’s!

Gullfoss, IcelandGullfoss, Iceland

De Gullfoss is een waterval in de Hvítá (Witte rivier) in Zuid-IJsland. Het is een van de populairste watervallen van IJsland en is gemakkelijk (per auto) te bereiken. De waterval maakt deel uit van de Golden Circle, een favoriete rondreis langs Þingvellir National ParkGeysir & Strokker en de Gullfoss die vanaf Reykjavik in één dag is af te leggen. Het is mede daardoor een van de meest bekende IJslandse toeristenplaatsen. Bron: Wikipedia

De gouden regenboog

Nadat we de waterkolom van geiser Strokkur een keer of 10 de lucht zagen schieten (zo gaaaaaf!) was het tijd om door te rijden naar Gullfoss. Deze gouden waterval ligt dichtbij Geysir en Strokkur, dus je kunt ze prima met elkaar combineren op één dag. Na 10 minuutjes reden we het parkeerterrein al op. Gullfoss bestaat uit twee watervallen die haaks op elkaar staan. De eerste waterval heeft twee etappes waarbij het water 32 meter naar beneden stort. Bij de tweede waterval stort het water 70 meter naar beneden in een kloof. Het water wat in de kloof stort laat een flinke hoeveelheid stuifwater achter. Als de zon hier op schijnt zie je er regenbogen. Zo komt Gullfoss aan zijn naam: gouden regenboog.

Gullfoss, IcelandGullfoss, MarcellaGullfoss, Iceland

Er is in IJsland nóg een waterval die Gullfoss heet. In het westen van IJsland ligt het fjord Gilsfjörður waar de kleine Kleifá in uitmondt. Vlak voordat dit riviertje in de fjord vloeit, valt het water via de hoge Gullfoss waterval naar beneden. Bron: Wikipedia

Twee niveaus

Je kunt Gullfoss vanaf twee niveaus bekijken (en je kunt bij beide parkeren). Wij parkeerden de camper bovenaan en liepen naar het uitzichtpunt voor een geweldig uitzicht op de bovenste waterval en de waterval die in de kloof stort. Het uitzicht is hier gaaf, maar al snel lopen we naar beneden. Hier kan je heel dichtbij het watergeweld komen. Regenjas aan en gaan. Het water buldert over de rotsen en dat is werkelijk magisch! Ik vind vooral de kloof intrigerend, er blijft maar stuifwater uit naar boven komen. Helaas zien wij geen regenboog, maar dat maakt Gullfoss niet minder mooi.

De brede waterval deed me denken aan de Niagara Falls tussen Amerika & Canada!

Gullfoss, Iceland Gullfoss, IcelandGullfoss, Iceland

Meer IJsland!

Ben je benieuwd naar de Gullfoss?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

Gullfoss Iceland

You Might Also Like

36
Reageer op dit artikel

avatar
18 Reacties
18 Reacties op reacties
0 Volgers
 
Meest gereageerd
Meest bediscussieerd
19 Auteurs van reacties
JennyElisaMartinKellyEdith Recente reacties van
  Aanmelden  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Marloes - GLAMOURMOES
Reiziger

WOW! Dat ziet er spectaculair uit zeg!

Sabine
Reiziger

Heel mooi! Voor de volgende keer 😀

Kirsten |
Reiziger

Wauw Marcella, wat prachtig! Jammer dat je de regenboog niet hebt gezien, maar ook zonder is het een plaatje!

Narelle | wegvanhetnoorden.nl
Reiziger

Wauw, super mooi dit! Spectaculair!

Jessica
Reiziger

Zo mooi zeg, wauw! Wel lekker handig dat er meerdere watervallen met dezelfde naam zijn, je zou toch verwachten dat ze wel iets creatiever met namen om kunnen gaan haha ;p

TypischKim
Reiziger

Wauw wat gaaf! Ziet er geweldig uit.

Helena
Reiziger

Ik kan me nog dat enorme geluid herinneren wat van deze waterval afkomt. Was echt immens!

Anne - Ditisanne
Reiziger

Prachtig! Ooit zou ik wel graag eens naar IJsland willen maar helaas is mijn wishlist te lang!

Niels
Reiziger

Dat ziet er aardig indrukwekkend uit. Altijd gaaf om een waterval te zien maar als ze er zo bijliggen is het net wat meer bijzonder. Ziet er trouwens mooier uit dan de watervallen die we in Noorwegen en Zuid-Afrika hebben gezien. Hoe diep moet de kloof ondertussen wel niet zijn als ze steeds met zoveel geweld naar beneden vallen.

ivonne
Reiziger

Wow, wat een mooie waterval, ik zag hem al voorbij komen op Facebook. Wat een enorme omvang heeft hij zeg, lijkt me spectaculair om te zien!

Wannderful
Reiziger

De max! Dit ziet er geweldig uit. Staat ook nog op het lijstje. Dankjewel voor de tip!

Saskia
Reiziger

Ik kom woorden te kort…… <3

Esther
Reiziger

Prachtige foto’s van de Gullfoss. Ook wij hebben de regenboog niet gezien helaas, maar het blijft zo indrukwekkend.

Edith
Reiziger

Wow wat een prachtige foto’s! Jammer van de regenboog, maar zo te zien hadden jullie wel een mooie dag qua weer!

Kelly
Reiziger

Wat een natuurgeweld! Ik vond Gullfoss echt één van de hoogtepunten in IJsland. Dit was echt mijn eerste echte grote waterval…zo gaaf!

Martin
Reiziger

Oh, dit lijkt me zo gaaf om te zien…de kracht van de natuur. Indrukwekkend om te zien. Mooie foto’s! Ik volg je blogs met interesse…IJsland staat voor 2019 op de planning 😀

Elisa
Reiziger

Ik heb dit al vaak op Instagram voorbij zien komen, zo onwijs mooi!! En heel mooi vastgelegd Marcella:-)

Jenny
Reiziger

Heel mooi!

Toen ik de waterval bezocht wat een deel van het pad afgesloten vanwege gladheid – een goede reden om een keer terug te gaan.