Het kleine beeldje van de kleine zeemeermin is hét symbool van Kopenhagen. Je bent niet in de stad geweest als je den lille Havfrue niet gezien hebt. Zeggen ze. Ik vond het flink tegenvallen en ik vertel je waarom.

De kleine zeemeermin Kopenhagen

Den lille Havfrue is een wereldberoemd standbeeld en is één van de belangrijkste toeristische attracties in Kopenhagen. Het staat voor de hoofdpersoon uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen. Het beeld van de zeemeermin is 1,25 meter groot en werd gemaakt door Edward Eriksen in opdracht van Carl Jacobsen, eigenaar van de brouwerij Carlsberg. Het beeld is in augustus 1913 op een rots in de haven van Kopenhagen gezet.

Het beeld is al twee keer onthoofd en een aantal keer beklad (met graffiti) en beschadigd. Ook is ze een paar keer aangekleed, onder andere met een boerka, beha en een hoofddoekje. Er wordt overwogen om het beeld verder in het water te zetten zodat ze lastiger te bereiken is.

Copenhagen mermaidHet is megadruk bij de kleine zeemeermin Kopenhagen

Ook al is de zeemeermin superklein: echt ie-de-reen wil haar zien. In 2006 was ik voor ’t eerst in Kopenhagen en toen was ik met een handjevol mensen bij het beeld. Nu zie je de touringcars al als je aan komt fietsen… Er staan zich letterlijk honderden mensen te verdringen om het beeldje te zien. Aan de kade, maar ook de rondvaartboot zit stampvol mensen die de beroemde dame willen zien. Waarom zóvelen haar willen zien, dat bleef me onduidelijk. Het is een schattig beeld, maar dat hele werelddelen er voor uitlopen voelt wel wat overdreven.

Copenhagen mermaid… en iedereen wil het beeld aanraken

En dan nog iets geks: de meeste mensen willen de kleine zeemeermin Kopenhagen aanraken. Nu moet je weten dat je vanaf de kade een grote stap via een aantal grote stenen over het water moet nemen om bij het beeld te komen. Best een uitdaging en eigenlijk ronduit gevaarlijk. Toch schijnt dat er nooit iemand verdronken is. Als iemand bij de rots met de zeemeermin staat kunnen andere toeristen op geen enkele manier meer een foto maken zónder die persoon. Rare gewoonte om zo prominent in beeld te gaan staan.

Copenhagen mermaidHet uitzicht is niet geweldig

Achter de kleine zeemeermin Kopenhagen zie je geen idyllisch plaatje. Je kijkt uit op een industrieterrein met (wel leuk!) een foodhall. Al die schoorstenen en industrie aan de overkant van het water: het doet het zelden goed op een foto. Vaar je mee met een rondvaartboot, dan heb je ál die toeristen op je foto. De achtergrond bij de zeemeermin is dus nooit mooi. Alhoewel het wél gaaf schijnt te zijn om de dame te zien met een mooie zonsondergang.

Nyhavn Denmark

Er is zoveel meer moois in Kopenhagen!

De zeemeermin Kopenhagen is één van de belangrijkste trekpleisters van de stad, maar er is zoveel meer moois in Kopenhagen. Nyhavn is werkelijk geweldig met de gekleurde panden, Tivoli is prachtig, Christiansborg moet je gezien hebben en superkilen vond ik echt megagaaf. En dat is nog maar een kleine greep uit alle leuks in de stad! Wil je een goed beeld krijgen van Kopenhagen, boek dan een fietstour. In 3 uur krijg je een heel goed beeld van de stad met uitleg over alles wat je ziet. Heel tof!

Copenhagen mermaidWij hebben onze selfie van de zeemeermin Kopenhagen

Ze zeggen dat je niet in Kopenhagen bent geweest als je de zeemeermin niet gezien hebt. Wel kan je ’t beste ’s ochtends vroeg gaan of laat op de dag. Combineer het met een wandeling bij de Langelinie. Wij hebben deze dame gezien tijdens onze fietstour én we hebben een selfie gescoord. In the pocket dus!

Meer leuks in Denemarken:

Wat vind jij van de drukte bij de kleine zeemeermin?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Mermaid Copenhagen Denmark

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

12 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Wanda

Ik ben nog nooit in Kopenhagen geweest en zou ook zeker niet alleen voor zo’n beeld naar de stad gaan, daarvoor lijkt mij Kopenhagen veel meer te bieden heeft. En ja, vreemd dat mensen tegenwoordig zulke capriolen uithalen om maar op de foto te gaan en dan vergeten dat anderen ook graag een foto willen maken.

Dominique | dominiquetravels.com

Nee joh, wat een drukte! Het lijkt me wel leuk om naar mensen te kijken die de zeemeermin aan willen raken. Het zou maar zo gebeuren dat iemand het water in valt!

Jenny

Ik vond de zeemeermin ook een beetje tegenvallen! Dat ding is zo klein. Maar goed, net als iedereen wilde ik het toch met eigen ogen zien en fotograferen…

Kelly

Ik hoor en lees wel vaker dat de zeemeermin zo tegenvalt. Dat is ook met manneke Pis in Brussel. Schijnt ook een behoorlijke tegenvaller te zijn. Ik ben nog nooit in Kopenhagen geweest maar als ik er ooit kom, wil ik toch wel even een kijkje bij de zeemeermin nemen (om vervolgens tot dezelfde conclusie te komen, haha)

Linda

Ik heb al eens eerder ergens gelezen dat dit echt een deceptie is en als ik jouw blog lees snap ik dat helemaal. Ik heb er een hekel aan als mensen in mijn beeld gaan staan. het komt een beetje over als de Mona Lisa, honderden mensen om zo’n klein kunstwerk heen. Jammer!

Belinda

Ik ben er kort geleden geweest, corona tijd. Het was er uitgestorven. Ik denk 3 andere mensen en was midden op de dag. Daarom vond ik het wel geslaagd. Genoeg ruimte en plek het beeld goed te bekijken en een selfie zonder andere mensen erbij.

12
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x