Een gave waterval direct langs de weg, dat is Svandalsfossen. Een stel stalen trappen leidt je omhoog voor een tof uitzicht op dit immense watergeweld. Én op het Saudafjord!

Svandalsfossen Norway
Jan Marcella Svandalsfossen Norway

Wat zijn de Svandalsfossen?

In Noorwegen vind je enorm veel watervallen, maar niet overal kan je zomaar stoppen langs de weg. Bij de machtige Svandalsfossen kan dat wel en zijn er keurige trappen en bruggen aangelegd zodat je in diverse etappes omhoog kunt lopen. De Svandalsfossen ligt direct langs de weg en stort vanaf 180 meter naar beneden. Bovenaan is een vrije val van 40 meter hoogte. Via 540 traptreden loop je omhoog naar de waterval en heb je een prachtig uitzicht op het Saudafjord. De waterval is per seizoen anders omdat de hoeveelheid water de omvang beïnvloed. Soms valt het water deels over de weg.

Svandalsfossen Norway
Svandalsfossen Norway
Ryfylke Norway

National Scenic Route Ryfylke

In Noorwegen zijn 18 routes aangewezen als National Scenic Route. Iedere route heeft een focus op het bijzondere- en diverse landschap en bezienswaardigheden. Je vindt langs deze routes de mooiste uitzichtpunten met gave architectuur. Tijdens onze reis reden wij over een aantal Scenic Routes, zoals de wat langere route Ryfylke. Deze route is 260 kilometer lang en begint bij de plaats Oanes vlakbij Stavanger en de Preikestolen. Ryfylke eindigt bij de plaats Håra. Halverwege de route – bij Lovra – kan je kiezen uit twee wegen om bij het eindpunt te komen. Wij kozen voor de 520, maar deze weg is in de wintermaanden deels gesloten. Wij reden er eind mei (2022) en toen was de wég net open en reden we tussen de sneeuwmuren (heel gaaf!). Neem je de andere weg, dan blijf je vanaf Oanes weg 13 volgen. Uiteraard kan je ook het gehele rondje volgen.

De Scenic Routes in Noorwegen worden aangegeven met bruine bordjes.

Marcella Svandalsfossen Norway
Svandalsfossen Norway

Onze ervaring bij de Svaldalsfossen

Ondanks dat we wisten dat we de Svandalsfossen langs onze route zouden vinden reden we toch de waterval bijna voorbij. Gelukkig wordt deze bezienswaardigheid goed aangegeven én zagen we aan het kletsnatte wegdek dat we bij de Svandalsfossen waren. Vanaf de parkeerplaats word je onder de weg door geleid waarna je bij een stalen trap komt die je omhoog leidt. Deze is best steil en kan ook wat glibberig zijn omdat het water er deels op valt. Draag dus liever geen slippers als je naar de waterval wilt.

Lees ook: Voringsfossen, de mooiste waterval van Zuid Noorwegen en Steinsdalsfossen – Onder de waterval door

Svandalsfossen Norway
Marcella Svandalsfossen Norway

Bij de Svandalsfossen

Na een steile klim kom je bij een plateau met een picknickbank. Hier sta je recht naast de waterval en kan je door alle watergeweld geen gesprek meer voeren. Des te meer reden om volop te genieten van al dat water wat langs je heen raast. Je ziet het hier van bovenaf naar je toe razen en naar beneden storten. Hoeveel watervallen ik ook al gezien hebt, dit blijft zo onwijs tof!

Heb je nog niet genoeg gezien van dit pareltje, dan kan je via de bossen het pad naar boven volgen. Hier heb je ook een fantastisch uitzicht op het Saudafjord. Hoewel we hier erg nieuwsgierig naar waren kozen we er toch voor om door te rijden. Het was al ’t einde van de middag en we wilden ons graag settelen voor de avond en nacht. Even later reden we tussen de sneeuwmuren door naar onze camping in Røldal!

Svandalsfossen Norway
Svandalsfossen Norway

Svandalsfossen en onze roadtrip Noorwegen

We namen de boot vanaf Eemshaven in Groningen naar Kristiansand en startten met onze roadtrip Noorwegen. Onze reis ging door het zuiden van Noorwegen waar we mooie stadjes bezochten en genoten van prachtige fjorden, de ruige rotskust en magische gletsjers. Svandalsfossen bezochten we na onze (gave!) wandeling bij de Preikestolen. We reden noordwaarts vanuit het plaatsje Tau naar Røldal en komen de Svandalsfossen tegen op de weg 520. Stoppen hier gaat natuurlijk niet, je móet er een kijkje nemen!

Meer moois in Noorwegen:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

10 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Annemarie

Prachtig! Maar ik vind Noorwegen (het kleine beetje wat ik ervan gezien heb) sowieso heel mooi. En watervallen kan ik nooit genoeg zien. 😉

Janet

Ik ben ook een groot fan van mooie watervallen en wat is dit een prachtig plekje zeg! Bijzonder, zo vlak naast de weg.. Noorwegen lijkt me een prachtig land om te ontdekken.

Chayenne

Wat een prachtige plek! Ik ben sowieso helemaal into watervallen, dus deze gaat meteen op mn bucketlist. Noorwegen lijkt me echt geweldig.

Linda

Wat een prachtige waterval! Ook heel tof, zo net langs de weg, ideaal! En het uitzicht op het fjord is ook niet verkeerd. Ik zou het wandelpad wel willen volgen, maar gezien de tijd snap ik jullie keuze. Noorwegen moet een geweldig land zijn!

Anne - Ditisanne.nl

Gaaf, ziet er echt prachtig uit! Een waterval heeft sowieso altijd wel iets indrukwekkends dus wij proberen ook altijd wel watervallen mee te pakken tijdens het reizen.

10
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x