Vanaf uitkijkplatform Stegastein heb je het allermooiste uitzicht op het Aurlandsfjord. Natuurlijk wil ook jij deze iconische plek met eigen ogen bekijken, dus ik vertel je er alles over!

Stegastein Norway
Stegastein Norway

Wat is Stegastein?

Stegastein is een architectonisch hoogstandje en uitkijkplatform waar je een geweldig zicht hebt op het Aurlandsfjord. Het ligt langs de toeristische route Aurlandsfjellet op zo’n 6 kilometer van het centrum van Aurland. Het platform van staal en larikshout is 4 meter breed en 30 meter lang. Het ligt 640 meter boven de zeespiegel. Aan het einde van het platform is een grote plaat glas zodat je een optimaal uitzicht hebt op het landschap. Stegastein is geopend in 2006 en is het hele jaar toegankelijk (in tegenstelling tot de Aurlandsfjellet).

Stegastein Norway
Stegastein Norway

Onze rit naar Stegastein

Wij belandden bij Stegastein omdat we moesten wachten op onze rit op de Flamsbana. Stegastein hadden we opgeslagen in onze Noorwegen wishlist en konden we mooi bezoeken tot we op de trein konden stappen. Vanaf Flåm is het een prachtige rit naar Stegastein. Je rijdt langs het 29 kilometer lange Aurlandsfjord wat werkelijk een pareltje is. Het is even zoeken naar de juiste afslag waarna je omhoog slingert naar het platform. Hoe hoger je komt, hoe gaver het uitzicht wordt. De weg is niet heel breed, maar ook met camper meer dan prima te doen.

Tip: je kunt ook met de bus vanuit Flåm naar Stegastein reizen.

Stegastein Norway
Jan Bros Stegastein Norway

Uitzicht vanaf Stegastein

Vanaf uitkijkplatform Stegastein kijk je het 29 kilometer lange Aurlandsfjord in. Dit is één van de zijtakken van het Sognefjord, wat het langste fjord van Noorwegen. Wij troffen een bewolkte lucht, maar evengoed is het uitzicht fantastisch. De ‘laagjes’ van de besneeuwde bergen rondom het fjord en de wolken geven het landschap een mysterieus tintje. Het zijn de unieke blauw- en groentinten die zo kenmerkend zijn voor dit land. Ook kijk je vanaf het platform naar het dorpje Aurlandsvangen.

Stegastein Norway

National Scenic Route Aurlandsfjellet

Stegastein is onderdeel van Aurlandsfjellet, één van de 18 National Scenic Routes van Noorwegen. De toeristische route Aurlandsfjellet ligt tussen Aurland en Laerdal en is 48 kilometer lang. Onderweg kom je diverse bezienswaardigheden tegen, waaronder het iconische uitkijkplatform Stegastein. De Noren hebben op diverse plekken een mooi staaltje architectonische kunst neer gezet om hun landschap nog beter te laten uit komen. Het idee is om het bijzondere uitzicht nog specialer te maken. En dat is bij Stegastein goed gelukt!

Marcella Bros Stegastein Norway

Faciliteiten bij Stegastein

Bij het uitkijkplatform vind je een parkeerplaats. Voor onze camper was geen grote parkeerplek, maar we konden ‘m zonder problemen kwijt op de bus parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats loop je zo het uitkijkplatform op. Er zijn toiletten bij de parkeerplaats. Je hebt vanuit het toilet een heel gaaf uitzicht op de omgeving, dus daar moet daar zeker even een kijkje nemen.

Stegastein Norway

Stegastein en onze roadtrip Noorwegen

Wij maakten een roadtrip Noorwegen en namen de boot vanaf Eemshaven in Groningen naar Kristiansand. Onze reis ging door het zuiden van Noorwegen waar we mooie stadjes bezochten en genoten van prachtige fjorden, de ruige rotskust en magische gletsjers. Stegastein bezochten we voordat we de mooiste treinrit maakten, bij de Flamsbana.

Meer in Noorwegen:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

3 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda

Wauw, wauw ,wauw! wat een uitzicht zeg! Dit soort uitzichten zijn ook echt een van de redenen waarom ik naar Noorwegen wil. De route erheen klinkt al mooi en het uitzicht is helemaal fantastisch.

3
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x