België

Atlantikwall in Oostende

8 oktober 2014
Atlantikwall Oostende

Oostende is meer dan een badplaats waar je heerlijke visgerechten kunt eten. Natuurlijk schreef ik al over het gave Filmfestival Oostende waar onze stedentrip mee van start ging. Op zaterdag verkenden wij het centrum van Oostende en het mooie Fort Napoleon waar we met een pondje naartoe vaarden. We lunchten met een goddelijke pasta bij restaurant ’t Groote Huys (Karel Janssenslaan 10). Vervolgens pakten we de auto, want een klein stukje buiten het centrum vind je een prachtig gebied vol geschiedenis over de Tweede Wereldoorlog. Je loopt zo door de loopgraven van bunker naar bunker, heel bijzonder!

Atlantikwall, Oostende
Atlantikwall, Oostende

De Atlantikwall was een 2.685 kilometer lange verdedigingslinie, die nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in de bezette gebieden heeft aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie. De Atlantikwall liep van Noorwegen, via Denemarken, Duitsland, Nederland en België naar Frankrijk tot aan de grens met Spanje. De verdedigingslinie, die overigens nooit geheel werd voltooid, bestond uit bunkers, kanonnen en mijnenvelden. Bron: Wikipedia

Oorlogshistorie in Raversijde

Vlakbij Oostende vind je in het gehucht Raversijde het Openluchtmuseum Atlantikwall. De bunkers en loopgraven die je hier vindt zijn goed bewaard gebleven. Veel delen van de Atlantikwall zijn direct na de oorlog vernietigd, maar in Raversijde bleef Prins Karel, de eigenaar van de grond, zich tegen de afbraak verzetten. Achteraf maar goed ook, want er ligt nu een prachtig gebied van grote historische waarde! In Raversijde zijn ook stellingen uit de Eerste Wereldoorlog te zien, waaronder de batterij Aachen uit 1915.

Atlantikwall, Oostende
Atlantikwall, Oostende
Atlantikwall, Oostende

Op ontdekking door de loopgraven en bunkers

Het leek mijn man interessant om dit gebied te verkennen, zelf had ik had ik het niet zo snel uitgezocht. Achteraf totaal niet terecht, want ik vond het erg interessant om rond te lopen door dit bijzondere gebied. We kregen een audiotour mee waardoor we zo’n 2 uur lang veel uitleg kregen over de historie. Zo word je van bunker naar loopgraaf, een geschutstelling en weer een nieuwe bunker geleid. Heel bijzonder om daar rond te lopen en het gebied in je op te nemen.

En ook al zie je nog veel (overblijfselen van) wapens: je kan je er zo weinig bij voorstellen hoe heftig daar gevochten is. De loopgraven zijn trouwens behoorlijk lang en echt goed bewaard gebleven. Doordat veel ruimten zijn ingericht met poppen en authentieke materialen kan je ook goed zien hoe de Duitsers onder de grond in de bunkers leefden. 

Atlantikwall, Oostende

Slapen in Oostende

Slapen in de stad doe je bijvoorbeeld bij Hotel Albert II met nette kamers of bij Hotel de Hofkamers middenin het centrum met stijlvolle kamers. Hotel du Parc is ook een prima plek voor je verblijf net als Hotel Pacific. Wil je liever een appartement, dan slaap je goed (aan het water!) bij Oostendenachten of Studio Zeezicht.

Atlantikwall, Oostende

Citypass 200% Oostende

Een absolute aanrader als je wat meer tijd hebt tijdens je stedentrip Oostende. Een mooie verdieping van je trip. Wij bezochten de Atlantikwall met de Citypass 200% Oostende. Een los kaartje kost 6,50 per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Met de pas kan je onder andere ook naar diverse musea, een zeilschip en je kunt het Ensorhuis bezoeken.

City pass 200% Oostende

Ik kreeg van Visit Oostende de Citypass 200% Oostende vergoed. Ik ga geen samenwerkingen aan waar ik niet achter sta. In mijn blog lees je mijn persoonlijke mening.

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest

4 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Stephanievandrunen

Wat interessant allemaal, ben er nog nooit geweest!

Wanda

Staat zeker nog op ons lijstje! We zijn wel 2 keer in Oostende geweest voor beurzen maar hadden dan geen tijd of puf meer voor dit maar lijkt ons zeker heel interessant om door heen te lopen en het te beleven…

Sas

Lijkt me erg mooi om te zien! En vooral indrukwekkend.

4
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x