Pruttelende modderpoelen, stoom, de geur van zwavel en bizarre kleuren. Dan weet je dat je te maken met de geweldige krachten van de aarde. Wist je dat je in IJsland op een steenworp van de luchthaven een geweldig geothermisch gebied vindt?

Krysuvik Seltun, Iceland
Krysuvik Seltun, Iceland
Krysuvik Seltun, Iceland
Krysuvik Seltun, Iceland
Krysuvik Seltun, Iceland

Krýsuvík – Seltun

Op onze eerste volle dag IJsland reden we met onze camper vanaf het uiterste puntje van het schiereiland Reykjanes naar het geothermisch gebied bij Krýsuvík – Seltun. Nadat we door een tof heuvelachtig landschap met een prachtig groot meer met een zwart (!) stenenstrand reden werd ik compleet verrast door een bizar gekleurde landschap. Krýsuvík – Seltun is een actief gebied vol hete bronnen en hoort bij één van de vier vulkaanketens van het schiereiland Reykjanes. Het ruikt er naar rotte eieren (niet alle stoom ruikt naar zwavel/rotte eieren), maar juist dat maak het landschap zo kleurrijk. Je loopt er over een houten loopplank langs pruttelende modderpoelen, kokend water in de vreemdste kleuren, grond in een bizar kleurenpatroon van rood- en bruintinten vergezeld van witte kalk. Dit alles afgewisseld met af en toe een flinke hoeveelheid stoom maakt het een bizar landschap. En dat op nog geen 30 kilometer vanaf de luchthaven Keflavik!

Nadat we ons verwonderden over het geothermisch gebied, wandelden we route 55 uit de Rother wandelgids IJsland. Je hebt af en toe een mooi uitzicht op het geothermisch gebied, maar je loopt vooral door een niemandsland met lavastenen. Bijzonder!

Gunnuhver, Iceland Gunnuhver, IcelandGunnuhver, Iceland Gunnuhver, Iceland Gunnuhver, Iceland Gunnuhver, Iceland Gunnuhver, Iceland Gunnuhver, Iceland Gunnuhver, Iceland Gunnuhver, IcelandGunnuhver

Na een geweldige reis door IJsland kwamen we weer terug op het schiereiland Reykjanes. Op 17 juni is het de nationale feestdag van IJsland, de dag dat wij weer terug naar huis vlogen. Ik wilde op deze dag graag een kijkje nemen in de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, Reykjavik. Maar na een halve dag in de stad hadden we het eigenlijk wel gezien. Toen we zagen dat er een nóg een geothermisch gebied vlakbij de luchthaven is, riep de natuur harder dan de stad. Ook Gunnuhver vind je op nog geen 30 kilometer vanaf luchthaven Keflavik.

Gunnuhver is een kleiner gebied dan Krýsuvík – Seltun, maar neem vooral een kijkje bij beide gebieden. Bij Gunnuhver vind je een grote sproeiende heetwaterbron die het looppad wat er voorheen lag heeft vernield. Het hout ligt er nog, want weghalen is onmogelijk (lees: te heet). Verderop vinden we een kolom stoom met het typerende geurtje van zwavel/rotte eieren. We moeten er dwars doorheen lopen. Het omliggende landschap is bizar verkleurd in rood, bruin, geel en wittinten, wat doet vermoeden dat er zich nog heel wat activiteit onder de aardkorst af speelt. Er staan in elk geval overal waarschuwingen dat de grond om ons heen maar liefst 100 graden (!) kan zijn… Een bizar idee als je over zo’n houten looppad wandelt. In de verte zien we juist een knalblauw meer. Een bijzonder landschap wat een te gek einde vormt van onze geweldige reis!

Wij hadden al kennis gemaakt met geothermisch gebied in Yellowstone National Park in Amerika en Rotorua in Nieuw-Zeeland, maar dit bizarre landschap blijft erg bijzonder!

Meer IJsland!

Heb jij al eens genoten van geothermisch gebied?

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

28 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Carolien

Prachtige foto’s van dit bizarre landschap! Wij maakten kennis met vulkanische activiteit en geothermisch gebied in Costa Rica. Daar rook het ook al zo lekker 😉 Reykjavik viel tegen dus?

Marjolein

Wij zijn er inderdaad ook gestopt voordat we naar de Blue Lagoon gingen, maar ik heb geloof ik een stukje gemist hier. Iets met WC en de geur geloof ik 😉 Maar de foto’s zien er goed uit!

Sanne

We zijn ook in dit gebied geweest, vooral het grote meer wat daar ligt vond ik erg mooi! En die geur went inderdaad wel. 😉

Yvonne

Zo bizar dat de aarde zo pruttelt en borrelt en in “beweging” is! Ik vond dat op Lanzarote ook zo gaaf om te zien. Hele mooie foto’s heb je er ook gemaakt, super om te zien. En erg handig dat het in feite bij de luchthaven om de hoek is!

Sabine

Leuke tip! Reykjavik slaan wij ook over. Ik denk dat het lastig wordt, maar mocht er de laatste dag nog een beetje tijd zijn dan lijkt me dit een leuke optie! We genieten trouwens maximaal hier in IJsland! Echt een fantastisch land!

ivonne

Wat een bijzonder gebied. Wij hebben vorig jaar de geothermale gebieden in Yellowstone bekeken en eerder al eens op de Etna e in Costa Rica. Het blijft altijd boeiend zo’n doods maar zeer levend landschap. Ze moeten alleen nog iets uitvinden om die geur uit je neus te krijgen 😉

Ilse

Prachtige foto’s Marcella, wat een bizar mooie plek! Wij zagen het vorig jaar pruttelen in NP Rincón de la Vieja (Costa Rica) Je zag het stoom van actieve poelen tussen de bomen door omhoog dwarrelen, heel gaaf!

Cristina

Zo’n gebied had ik niet verwacht van IJsland. Langs de andere kant, IJslandse natuur is echt ruw en dit gebied ook. Ik wil al jaren naar IJsland maar het is er nog niet van gekomen, wij reizen nogal goedkoop en IJsland is zo duur jammer genoeg. Anyway, ik zal er voor moeten sparen en het zal het zeker waard zijn.

Stéphanie

Ik had wel van dit gebied gehoord want ik had mij stiekem al een beetje voorbereid op een reis naar IJsland, maar dat werd uiteindelijk Noord Noorwegen. Wat een gaaf landschap is dit zeg, bijna onwerkelijk! Ik heb op de Azoren een geothermaal gebied bezocht. Dat vond ik destijds best bijzonder om te zien. Jammer dat Reykjavik niet zo’n leuke stad is maar wel fijn om te weten. Als ik naar IJsland ga dan duik ik gelijk de natuur in 🙂

anto

Ja wist ik 🙂 maar is omdat ik er zelf geweest ben. Veel mensen slaan het over, wat het nog een stuk minder druk maakt dan andere geothermische gebieden …

Jessica

Wat een bijzonder landschap zeg! Al kan ik me voorstellen dat die zwavellucht niet heel fijn is ;p

Jenny

Zo mooi en fascinerend om te zien!

Ik kan echt genieten van de geuren en de kleuren die soms opborrelen uit moeder aarde. Of het nu ik IJsland, Italië of Indonesië is….

Wouter

Als IJsland addcit kan ik alleen zeggen: Woow zo leuk, … voor degene die interesse hebben … heb er een gratis ebook van geschreven, je kan het gratis downloaden,

Wouter Ijsland

Ja, super leuk filmpje, voel mij er direct terug … top gedaan !

28
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x