Europa Outdoor Roadtrips

Geothermisch gebied vlakbij luchthaven Keflavik

26 juni 2017
Seltun, Iceland

Pruttelende modderpoelen, stoom, de geur van zwavel en bizarre kleuren. Dan weet je dat je te maken met de geweldige krachten van de aarde. Wist je dat je in IJsland op een steenworp van de luchthaven een geweldig geothermisch gebied vindt?

Krysuvik Seltun, Iceland Krysuvik Seltun, Iceland Krysuvik Seltun, Iceland Krysuvik Seltun, Iceland Krysuvik Seltun, Iceland

Krýsuvík – Seltun

Op onze eerste volle dag IJsland reden we met onze camper vanaf het uiterste puntje van het schiereiland Reykjanes naar het geothermisch gebied bij Krýsuvík – Seltun. Nadat we door een tof heuvelachtig landschap met een prachtig groot meer met een zwart (!) stenenstrand reden werd ik compleet verrast door een bizar gekleurde landschap. Krýsuvík – Seltun is een actief gebied vol hete bronnen en hoort bij één van de vier vulkaanketens van het schiereiland Reykjanes. Het ruikt er naar rotte eieren (niet alle stoom ruikt naar zwavel/rotte eieren), maar juist dat maak het landschap zo kleurrijk. Je loopt er over een houten loopplank langs pruttelende modderpoelen, kokend water in de vreemdste kleuren, grond in een bizar kleurenpatroon van rood- en bruintinten vergezeld van witte kalk. Dit alles afgewisseld met af en toe een flinke hoeveelheid stoom maakt het een bizar landschap. En dat op nog geen 30 kilometer vanaf de luchthaven Keflavik!

Nadat we ons verwonderden over het geothermisch gebied, wandelden we route 55 uit de Rother wandelgids IJsland. Je hebt af en toe een mooi uitzicht op het geothermisch gebied, maar je loopt vooral door een niemandsland met lavastenen. Bijzonder!

Gunnuhver, Iceland Gunnuhver, IcelandGunnuhver, Iceland Gunnuhver, Iceland Gunnuhver, Iceland Gunnuhver, Iceland Gunnuhver, Iceland Gunnuhver, Iceland Gunnuhver, Iceland Gunnuhver, IcelandGunnuhver

Na een geweldige reis door IJsland kwamen we weer terug op het schiereiland Reykjanes. Op 17 juni is het de nationale feestdag van IJsland, de dag dat wij weer terug naar huis vlogen. Ik wilde op deze dag graag een kijkje nemen in de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, Reykjavik. Maar na een halve dag in de stad hadden we het eigenlijk wel gezien. Toen we zagen dat er een nóg een geothermisch gebied vlakbij de luchthaven is, riep de natuur harder dan de stad. Ook Gunnuhver vind je op nog geen 30 kilometer vanaf luchthaven Keflavik.

Gunnuhver is een kleiner gebied dan Krýsuvík – Seltun, maar neem vooral een kijkje bij beide gebieden. Bij Gunnuhver vind je een grote sproeiende heetwaterbron die het looppad wat er voorheen lag heeft vernield. Het hout ligt er nog, want weghalen is onmogelijk (lees: te heet). Verderop vinden we een kolom stoom met het typerende geurtje van zwavel/rotte eieren. We moeten er dwars doorheen lopen. Het omliggende landschap is bizar verkleurd in rood, bruin, geel en wittinten, wat doet vermoeden dat er zich nog heel wat activiteit onder de aardkorst af speelt. Er staan in elk geval overal waarschuwingen dat de grond om ons heen maar liefst 100 graden (!) kan zijn… Een bizar idee als je over zo’n houten looppad wandelt. In de verte zien we juist een knalblauw meer. Een bijzonder landschap wat een te gek einde vormt van onze geweldige reis!

Wij hadden al kennis gemaakt met geothermisch gebied in Yellowstone National Park in Amerika en Rotorua in Nieuw-Zeeland, maar dit bizarre landschap blijft erg bijzonder!

Meer IJsland!

Heb jij al eens genoten van geothermisch gebied?

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

 

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply Carolien 26 juni 2017 at 08:05

  Prachtige foto’s van dit bizarre landschap! Wij maakten kennis met vulkanische activiteit en geothermisch gebied in Costa Rica. Daar rook het ook al zo lekker 😉 Reykjavik viel tegen dus?

  • Reply Marcella 26 juni 2017 at 08:25

   Ik vind die geur persoonlijk niet heel erg. Het hoort erbij als je zulke gave natuur ziet 😉 Wat tof dat je dit ook kunt bewonderen in Costa Rica, dat wist ik niet.
   Reykjavik is een stad waar je moet zoeken naar de leuke plekken. Het is er niet heel sfeervol en het centrum bestaat zo’n beetje uit alleen souvenir winkels. Wel een leuke stad om even rond te lopen, maar ik had er geen extra dag nodig. In Nieuw-Zeeland zijn de steden ook niet zo leuk, het draait er puur om de natuur. In IJsland ook 😉

 • Reply Marjolein 26 juni 2017 at 11:44

  Wij zijn er inderdaad ook gestopt voordat we naar de Blue Lagoon gingen, maar ik heb geloof ik een stukje gemist hier. Iets met WC en de geur geloof ik 😉 Maar de foto’s zien er goed uit!

  • Reply Marcella 27 juni 2017 at 21:05

   Bij welk gebied ben jij geweest dan? Seltun of Gunnuhver? Bij die eerste was namelijk veel meer te zien dan bij de tweede 😉 Die geur vond ik helemaal niet zo erg. Hoort erbij en de natuur is zo waanzinnig dat je flink afgeleid bent 😉

 • Reply Sanne 26 juni 2017 at 16:28

  We zijn ook in dit gebied geweest, vooral het grote meer wat daar ligt vond ik erg mooi! En die geur went inderdaad wel. 😉

  • Reply Marcella 27 juni 2017 at 21:06

   Leuk dat jij hier ook geweest bent Sanne! Vlakbij Seltun zijn we een eind omhoog gelopen en kwamen er toen bij een meer. Bedoel je die of een andere? Iedereen zeurt altijd zo over die geur, mooi dat ik een medestander heb die zegt dat het wel went 😉

 • Reply Yvonne 26 juni 2017 at 19:37

  Zo bizar dat de aarde zo pruttelt en borrelt en in “beweging” is! Ik vond dat op Lanzarote ook zo gaaf om te zien. Hele mooie foto’s heb je er ook gemaakt, super om te zien. En erg handig dat het in feite bij de luchthaven om de hoek is!

  • Reply Marcella 27 juni 2017 at 21:09

   Heel bizar is dat, al die ondergrondse activiteit. En sommige delen zijn flink verkleurd, maar er pruttelt niets meer. Dan is de bron ‘op’ denk ik. Heel gek idee, hoe krachtig de aarde wel niet is. Ik wil dat ook graag nog eens zien op Lanzarote. Het verveelt niet, dat waanzinnige landschap!
   Wij zijn heel IJsland rond gereden, maar ik had het idee dat dit geothermische gebied nog vrij onbekend is. Jammer want het is juist ook een goeie combi met een korte trip!

 • Reply Sabine 27 juni 2017 at 08:55

  Leuke tip! Reykjavik slaan wij ook over. Ik denk dat het lastig wordt, maar mocht er de laatste dag nog een beetje tijd zijn dan lijkt me dit een leuke optie! We genieten trouwens maximaal hier in IJsland! Echt een fantastisch land!

  • Reply Marcella 27 juni 2017 at 21:11

   Wat heerlijk dat jullie zo genieten van IJsland! Ik vond het ook echt een geweldig land! Hoe is het weer nu? Ben je warm genoeg gekleed?
   En waar ben je nu?
   Wij zijn wel in Reykjavik geweest hoor, maar een middag en dat was korter dan ik verwacht had. Ik vond de stad niet zo heel geweldig, het raakte me niet onwijs. En tsja, dan wilde ik liever nog wat geothermische gebieden zien. Dat verveelt nooit!

 • Reply ivonne 27 juni 2017 at 10:55

  Wat een bijzonder gebied. Wij hebben vorig jaar de geothermale gebieden in Yellowstone bekeken en eerder al eens op de Etna e in Costa Rica. Het blijft altijd boeiend zo’n doods maar zeer levend landschap. Ze moeten alleen nog iets uitvinden om die geur uit je neus te krijgen 😉

  • Reply Marcella 27 juni 2017 at 21:12

   Yellowstone was mijn eerste kennismaking met geothermisch gebied, erna volgde Rotorua in Nieuw-Zeeland. Dit is de derde dus, maar het verveelt nooit. Ik verbaas me altijd weer over de kracht van de aarde, en al die bijzondere kleuren. En dan hoor je her en der wat pruttelen, opeens is er stoom. Ja, echt geweldig!

 • Reply Ilse 28 juni 2017 at 11:55

  Prachtige foto’s Marcella, wat een bizar mooie plek! Wij zagen het vorig jaar pruttelen in NP Rincón de la Vieja (Costa Rica) Je zag het stoom van actieve poelen tussen de bomen door omhoog dwarrelen, heel gaaf!

  • Reply Marcella 28 juni 2017 at 20:50

   Oeh, dat klinkt ook erg gaaf Ilse! Ik wist niet eens dat er geothermische activiteit is in Costa Rica. Extra leuk, want dit land staat hoog op mijn wishlist! In IJsland zijn er overigens juist heel weinig bomen, dat kale geeft het een heel desolaat geheel. Bijzonder!

 • Reply Cristina 29 juni 2017 at 00:04

  Zo’n gebied had ik niet verwacht van IJsland. Langs de andere kant, IJslandse natuur is echt ruw en dit gebied ook. Ik wil al jaren naar IJsland maar het is er nog niet van gekomen, wij reizen nogal goedkoop en IJsland is zo duur jammer genoeg. Anyway, ik zal er voor moeten sparen en het zal het zeker waard zijn.

  • Reply Marcella 30 juni 2017 at 10:11

   In IJsland zijn veel vulkanen, die oa dit geothermisch gebied veroorzaken. Het is zo’n bizarre wereld, met al die pruttelende blubber, stoom en bijzondere kleuren. IJsland is zeker duur, je moet er even voor sparen. Maar ik vond het elke euro waard, je krijgt er echt veel moois voor terug. Zal leuk zijn als je het land over een tijdje toch kunt ontdekken Cristina!

 • Reply Stéphanie 30 juni 2017 at 20:19

  Ik had wel van dit gebied gehoord want ik had mij stiekem al een beetje voorbereid op een reis naar IJsland, maar dat werd uiteindelijk Noord Noorwegen. Wat een gaaf landschap is dit zeg, bijna onwerkelijk! Ik heb op de Azoren een geothermaal gebied bezocht. Dat vond ik destijds best bijzonder om te zien. Jammer dat Reykjavik niet zo’n leuke stad is maar wel fijn om te weten. Als ik naar IJsland ga dan duik ik gelijk de natuur in 🙂

  • Reply Marcella 1 juli 2017 at 10:46

   Leuk dat jij op de Azoren een geothermisch gebied hebt bezocht. Dan weet je hoe bizar zoiets is. Al die kleuren, blubberende modder en stoom. Bizar, maar echt prachtig! Als je naar IJsland gaat, dan mag je dit gebied niet overslaan, vooral omdat het dichtbij de luchthaven is. Er is trouwens nóg een gebied wat nóg gaver is, dat ligt in het noorden van het land. Uiteraard vertel ik daar binnenkort nog over 😉 Er zijn wel mensen die gek zijn op Reykjavik, maar mij/ons pakte het niet echt. Smaken verschillen, dus neem er sowieso even een kijkje!

 • Reply anto 1 juli 2017 at 10:58

  Ja wist ik 🙂 maar is omdat ik er zelf geweest ben. Veel mensen slaan het over, wat het nog een stuk minder druk maakt dan andere geothermische gebieden …

  • Reply Marcella 2 juli 2017 at 19:51

   Dat het er rustig is, vind ik persoonlijk wel fijn. Maar dat veel mensen dit gebied overslaan is zonde. Daarom probeer ik het bijzondere gebied wat te promoten 😉

 • Reply Jessica 6 juli 2017 at 01:19

  Wat een bijzonder landschap zeg! Al kan ik me voorstellen dat die zwavellucht niet heel fijn is ;p

  • Reply Marcella 6 juli 2017 at 12:31

   Ach, ik trek me niet zoveel aan van die zwavellucht. Er lopen in dit soort gebieden altijd mensen die hun neus angstvallig bedekken, maar ik vind simpelweg dat het erbij hoort. Je krijgt er bizar mooie natuur voor terug, dus dat is ’t waard wat bij betreft! Ben jij al eens in een geothermisch gebied geweest Jessica?

 • Reply Jenny 14 juli 2017 at 03:27

  Zo mooi en fascinerend om te zien!

  Ik kan echt genieten van de geuren en de kleuren die soms opborrelen uit moeder aarde. Of het nu ik IJsland, Italië of Indonesië is….

  • Reply Marcella 17 juli 2017 at 17:25

   Bizar hé, al die kleuren en borrelende poelen. Ik hou er onwijs van! Ik wil dit ook in Italië graag zien, maar in Indonesië kan ik dit fenomeen dus ook spotten? Gaaf!

 • Reply Wouter 2 september 2017 at 09:20

  Als IJsland addcit kan ik alleen zeggen: Woow zo leuk, … voor degene die interesse hebben … heb er een gratis ebook van geschreven, je kan het gratis downloaden,

 • Leave a Reply