Groningen Nederland

Wandelen rondom iconisch vestingdorp Bourtange

16 februari 2018

Het vestigingsdorp Bourtange is een begrip in de provincie Groningen. Tienduizenden mensen bezoeken jaarlijks dit vijfhoekige dorp, dus ook wij bezochten Bourtange!

Bourtange Groningen
Bourtange Groningen

Bourtange is een vestingdorp in de provincie Groningen, dat tijdens de Nederlandse Opstand is aangelegd. Bourtange ligt in de gemeente Westerwolde, in de gelijknamige streek. Het is een beschermd dorpsgezicht. Hoewel de grachten en muren anders doen vermoeden, heeft Bourtange nooit stadsrechten gehad. De vesting is tegenwoordig een toeristische attractie van betekenis. Bron: Wikipedia

Een begrip in Groningen

Het vestigingsdorp Bourtange is een begrip in de provincie Groningen. Jaarlijks bezoeken tienduizenden mensen de oude vesting. Je móet het dus bezocht hebben als je er in de buurt woont. Op een mooie zomerdag besloten wij er eens een kijkje te nemen. Vanuit ons huis in Groningen is het een klein uurtje rijden naar Bourtange. Het dorp ligt tegen de Duitse grens. Je vindt er veel historie waar ik eerst eens wat meer over zal vertellen:

De vesting Bourtange ligt uitermate strategisch, bij een ondoordringbaar moeras. Tot grote veldslagen is het hier nooit gekomen. Een keer bijna, toen Bommen Berend met een legermacht voor de poorten stond. De bisschop van Munster wilde richting Groningen, maar stuitte op Bourtange. Hij wilde een doortocht afkopen, 200.000 gulden bood hij aan. Maar de bevelhebber van Bourtange, kapitein Prott, liet hem weten dat hij 200.000 kogels kon krijgen. De bisschop durfde een confrontatie niet aan en droop af.

Bij Coevorden, de andere doorgang richting de stad, was Bommen Berend wel succesvol. Dit leidde in 1672 tot het beleg van Groningen. Saillant detail: Prott had zijn vrouw naar de stad Groningen gestuurd, omdat hij dacht dat ze daar veiliger was dan in Bourtange. Maar juist in de stad liet zij het leven. Door een brandpijl van Bommen Berend. Bron: Groninger Landschap

Bourtange Groningen
Bourtange Groningen
Bourtange Groningen
Bourtange Groningen
Bourtange Groningen
Bourtange Groningen
Bourtange Groningen
Bourtange Groningen

Eerst de natuur in!

Voordat we het vestingdorp bezochten besloten we een eindje te wandelen. Vlakbij het dorp vind je een prachtig natuurreservaat met zeldzame planten, vlinders en veel vogelsoorten. Wij liepen de wandelroute Bourtange van het Groninger Landschap. In 7 kilometer loop je (vanaf de toegangspoort) rondom het vestingstadje in een afwisselend gebied. Weilanden vol grazers, uitgestrekte gebieden en schattige paadjes. Ook tref je een wegwijzer die het UNESCO Werelderfgoed aanduid: de Waddenzee, de Grand Canyon en de Dolomieten hebben we al bezocht. Het leuke is dat je op Runkeeper goed ziet wat de vorm van Bourtange is. Zie je die vijfhoek op het kaartje? Jammer genoeg hadden we toen nog geen drone, anders hadden we er een gave foto van kunnen maken! Moeten we dus nog eens terug!

Bourtange Groningen
Bourtange Groningen
Bourtange Groningen
Bourtange Groningen
Bourtange Groningen

Knusse straatjes & genieten op een terras

Als je een stukje historie wilt, dan heb je volop bezienswaardigheden: de officiershuizen, de Pastoorswoning, de soldatenbarakken, de kanonnen, de twee toegangspoorten, de secreten, de bastions, de bruggen, de grachten, de wallen, de wachthokjes, het schilderachtige Marktplein, de kerk, de turfschuur, de rosmolen, de standerdmolen, de synagoge, de kruithuizen, de voormalige smederij en de brugwachtershuizen. Genoeg te zien! In het vestingdorp vind je een schattig pleintje vol terrasjes. Ook zijn er leuke ambachtelijke winkeltjes waar je een kijkje kunt nemen. Na onze wandeling maakten wij een rondje door het dorp en genoten we van een drankje op één van de terrasjes. Heerlijk om zo te genieten van dit unieke dorp!

Meer leuks in Groningen:

Wil jij Bourtange ontdekken?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest
24 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
chucky1012

Nooit geweten dat dit in ons eigen land is!
Prachtig 😉
Mocht ik ooit in het Noporden zijn dan wil ik daarheen gaan….

Fijn weekend!

Marcel

Ik kende Bourtange van naam, maar had geen beeld bij het plaatsje. Ziet er erg knus uit en het lijkt me een mooi wandelgebied, zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Helena

Ik kende Bourtange ook alleen van naam, geen idee dat er zo’n pittoresk plaatsje achter de naam schuilgaat. Zeker op zo’n stralende dag is het extra mooi.

Eva

Bourtange is echt zo’n plek waarvan ik al jaren roep er eens heen te moeten/willen gaan, maar dat het er simpelweg niet van komt. Bedankt voor de reminder 😉

Martin

Dat ziet er leuk uit! Goed idee voor als we weer eens in Drenthe zijn. Grappig die wegwijzer…ik heb de Wadden en de Himalaya ‘afgevinkt’…de rest niet.

Daphne

Wat leuk dat je Bourtange bezocht hebt! Ik woonde daar vroeger niet heel ver vandaan en bezocht Bourtange dus wel regelmatig. Ik maakte er al eens kaarsen in de kaarsenmakerij en mooie wandelingen. Leuk om door jouw blog weer even terug te gaan in mijn herinneringen.

Jenny

Wat een mooie wandeling! Ik ben al veel te lang niet meer in Groningen geweest,

Janet | thatonetime

Wat een toffe wandeling.. Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar lijkt me tof om eens te bezoeken (in de zomer dan!)

Wanda

Leuk dat je er eindelijk eens bent geweest! Wij zijn er al verschillende keren geweest, vooral zondags is het er altijd erg gezellig druk als ze een demonstratie geven met de kanonnen. Deze wandeling ken ik dan weer niet, dus die sla ik even op want dat is natuurlijk echt iets voor ons!

Sabine

Nooit van gehoord, maar ziet er zó mooi uit! Zou ik zeker ook willen doen.

Jenn

Ik had er wel vaker van gehoord, maar ben er nog nooit geweest. Mooie foto’s heb je gemaakt!

Maud

Ik heb er veel over gehoord, maar ben hier nog nooit geweest. Wat heb je hier prachtige foto’s gemaakt trouwens!

24
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x
()
x