Roadtrippen, dat doen we graag. We reden al vele duizenden kilometers door prachtige landschappen en fascinerende steden met onze huurauto. Ervaring met met huren van een auto, dat hebben wij. Vaak hoor ik dat mensen het eigen risico van hun huurauto niet willen afkopen. Wij doen dit juist altijd. Ik vertel je in dit artikel waarom wij het eigen risico afkopen.

Huurauto in AmerikaJe wilt niet nog meer ellende als je ruit ingeslagen wordt

Tijdens onze roadtrip West-Amerika was het een ochtend zoals zovelen: we ontbeten, maakten mooie plannen voor die dag, checkten uit en liepen op ons gemakje terug naar onze auto. Bij het instappen ontdekte ik een kapotte ruit aan de passagierskant van onze huurauto. Ik heb serieus gezegd ‘waarom lieten ze geen briefje achter?’ want ik dacht dat het een onhandige actie was. Helaas was het opzet, en was mijn rugtas gestolen. Inclusief mijn portomonee én die van Jan, waardoor we dus he-le-maal niks meer hadden. Dat leverde een hoop geregel op om alsnog weer aan geld te komen. Met de huurauto hadden we echter geen enkel gedoe. Ondanks dat we geen rijbewijzen meer hadden, kregen we van Alamo zo weer een nieuwe huurauto mee. Zonder een cent te betalen. Wat fijn dat we niet nog eens ons eigen risico moesten betalen!

Meer weten van die ellendige diefstal?

Tunnel of Trees, MichiganAls er dan toch een kras op je auto komt, dan lever je de sleutel in en ben je klaar

Na onze roadtrip in de Dolomieten leverden we onze auto weer in op de luchthaven van Venetië. Nietsvermoedend haalden we de auto leeg, tot we opeens een vraag hoorden over een kras op het portier van de bestuurder. Die zat er volgens het formulier nog niet op. Jan en ik keken elkaar meteen aan ‘Wist jij dat?’ Beide waren we ons van geen kwaad bewust, maar toch prijkte er een aardige kras op het portier. Het leek er op dat iemand ons portier heeft bekrast. Gelukkig waren we goed verzekerd én hadden we geen eigen risico, en dus was het zo afgehandeld. Fijn!

Marcella, Camper Cruise CanadaEn als je het eigen risico niet kunt afkopen, dan word je aangereden en betaal je $1000,-

Tijdens ons roadtrip West-Canada reden we rond met een onwijs lange camper. 9 meter maar liefst, maar Jan reed er vlot mee weg. Handige man heb ik toch! Het was soms even passen en meten, maar eigenlijk redden we ons elke keer prima. Het viel ons op dat anderen soms flink aan het klooien waren. Zo’n onhandige bestuurder troffen wij op de parkeerplaats in Wells Gray Provincial Park. Hij wilde zijn camper in een te kleine parkeerplaats parkeren, en knalde zo tegen onze camper aan. Resultaat: een flink beschadigde bumper.

Jammer genoeg konden we bij het huren van de camper ons eigen risico níet afkopen. Wel konden we een verzekering nemen, maar de voorwaarden waren erg vaag. We besloten om dat niet te doen. En dus konden we ons eigen risico van $1000,- betalen toen we de camper inleverden… Intussen zijn we anderhalf jaar terug van die reis, en hebben we ons geld nog niet terug. De verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij heeft namelijk nog steeds niet uitbetaald, die procedures duren lang. Ik ben benieuwd of we het überhaupt nog krijgen. Dus afbetalen? Doen!

Drei Zinnen, SüdtirolDus bereken je huurprijs inclusief het eigen risico afkopen, dan zit je altijd goed!

Als ik hoor dat iemand een huurauto voor twee weken kan boeken voor het minieme bedrag van €150,-, dan weet ik genoeg. Bij zo’n bedrag zit je vrijwel altijd vast aan een eigen risico. En natuurlijk, dan kan goed gaan. Ik neem de gok alleen liever niet. Bij de diefstal hadden we echt wel genoeg ellende, en was het fijn dat we niet ook nog eens kosten voor een vervangende auto hadden. En een simpele kras zit al snel op je auto, dus ook dan is het fijn dat je niks hoeft te betalen. Wij zijn gewend aan (iets) hogere bedragen voor autohuur, al betaal je met goed vergelijken ook zeker niet de hoofdprijs. En dan rij je op safe, wel zo fijn!

Meer lezen over onze roadtrips? Bekijk de pagina roadtrips!

Doe jij dat ook, je eigen risico afkopen?

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

43 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken

Interessant, zo heb ik er nog niet tegen aan gekeken maar het klinkt wel logisch. Wat balen trouwens van die diefstal, die kras en die botsing met die camper! Jullie maken een hoop mee zo!

Liannereist

Jullie hebben ook wel pech gehad! Ik koop al jaren bewust mijn eigen risico NIET af. Dit heeft me al die jaren veel geld bespaard. Als ik nu wel een keer het eigen risico moet betalen, dan hoort dat er een keer bij, maar dat zal de positieve balans niet doen omslaan.

Liannereist

Dat is inderdaad de voorwaarde: extra spaargeld beschikbaar hebben voor als je schade moet betalen.

Liesbeth | Wacca

Wij nemen ook aaaltijd een volledige verzekering! Zelfs mede omdat ik al horrorverhalen hoorde van mensen dat ze altijd wel iets zoeken, ookal was de kras er al (en gingen ze bij de afgifte van de wagen te snel over het papiertje).
Wel sneu van die camper in canada, moet een serieuze domper geweest zijn!

Shirley

Tot nu toe heb ik het eigen risico ook altijd afgekocht en kostte dat eigenlijk niet eens zoveel. In Amerika zagen we pas toen we onderweg waren (nadat we alles hadden goedgekeurd en hadden getekend) dat er een sterretje in de ruit zat en dat één van de velgen helemaal verkreukeld was. Ik was best bang dat we daar nog iets over zouden horen, maar dat is niet gebeurd. Tijdens de huurperiode was er ook nog een kras op de auto gekomen -volgens mij niet door ons. Maar we hebben er niets meer over gehoord.

Yvonne

Wij hebben dit nooit gedaan en nog nooit schade gehad (*klopt hard af), maar na het hele gedoe vorig jaar in Lissabon, waar we vanaf ons eerste verschijnen aan de toonbank voor ons gevoel bedonderd werden nu toch wel gedaan. Ik moet zeggen: dat rijdt wel een stuk relaxter, als je echt een eigen risico van 0 euro hebt. Het inleveren van de sleutel ging ook zo snel, we hoefden nl niet eerst van binnen en van buiten grondig geïnspecteerd… dat is ook wel heel fijn. Wij gaan dit nu waarschijnlijk ook altijd doen… in ieder geval komende zomer al… Lees verder »

Co

Handig! Ik ben nu aan het rondkijken voor een huurauto in Canada volgend jaar en blijf het altijd wat vaag vinden wat er wel en niet inclusief is. Vooral heel veel lezen en doorklikken en dan kom je er wel uit. Eigen risico heb ik nog nooit afgekocht, maar gelukkig ook nog nooit nodig gehad. Maar wellicht dat ik dat volgend jaar toch maar een keer ga doen…

Mario Vakantaseren

ik koop ook altijd mijn eigen risico af. heb ook een slechte ervaring gehad een keer toen ik het niet had gedaan. Ingebroken in de auto en vervolgens ook nog de schade moeten betalen. Daarom sindsdien standaard eigen risico afkopen. Ik doe het soms bij het verhuurbedrijf maar soms ook gewoon bij Allianz.

Mario Vakantaseren

Bij Allianz was de laatste keer met de camper in Schotland. meestal koop ik het gewoon direct bij de autoverhuurder af

Mario

Ik denk het inderdaad wel.

Ilona

Wij kopen ook het eigen risico af. Stukje zekerheid. En je wil geen gedonder krijgen, zeker niet in het buitenland. Overigens zijn mijn ervaringen met het huren van auto’s in verschillende landen erg wisselend.

Angela

Normaal gesproken doen we dat altijd, maar ik voelde me altijd een beetje genaaid. Dan betaal je online een bepaald bedrag voor “all inclusive” en “alles is gedekt, je hoeft ter plaatse niets meer te betalen” en dan kom je er op de plek van bestemming alsnog achter dat toch niet alles gedekt is waardoor je ter plekke nog een toeslag moet betalen. Geen idee hoe je daar vanaf komt. Mede daarom afgelopen zomer besloten dit niet af te kopen. Eigen risico was EUR 800,- Ik bedacht me dat ik het geld had en, ondanks dat ik dat geld er… Lees verder »

Linda | travellersoftheworld

Wat een pech hebben jullie eigenlijk gehad, op zo’n moment ben je wel heel blij dat je het hebt afgekocht ja! Wij hebben nog nooit een auto gehuurd, maar ik weet niet of ik het zou doen. Het gemak is groot als er iets gebeurt, maar hoe vaak gebeurt er nou iets? Dat is altijd een overweging…

Kirsten | Travelaar.nl

Interessant! Ik heb er zelfs nog nooit bij stilgestaan dat het een optie zou zijn om je eigen risico af te kopen. Dit hebben wij dus ook nog nooit gedaan en gelukkig is er ook nooit iets gebeurt (*klopt af*) Wel een goede om te overwegen voor de volgende keer!

Wanda

Wij hebben er nog niet zoveel ervaring mee, alleen drie jaar geleden in Spanje een auto gehuurd en toen inderdaad voor safe gegaan en het eigen risico afgekocht. Je bent dan wel duurder uit maar weet ook dat als er wat gebeurt, je niet voor een onaangename verrassing komt te staan.

Sanne

Ik heb er totaal geen ervaring mee. Maar ben wel van plan om binnenkort een road trip te maken. Dus je artikel is erg interessant om te lezen.

Maud

Jullie hebben ook al best veel pech gehad 🙁 Wij kopen ook altijd het eigen risico af, maar hebben (gelukkig) nog nooit schade o.i.d. gehad!

Bert

Zijn reeds meer dan 10 keer met een camper geweest en inderdaad éénmaal eigen risico van 1000 dollar kwijtgeweest, Afkopen van eigen risico kan altijd via touroperator, maar kost voor 4 weken zo’n 300 euro. Met het te dragen risico voor ons nooit meer eigen risico afkopen!

Rieneke

In Australie boekten we een auto voor twee dagen en wilden we het risico wel nemen. Maar de borg kon niet vastgezet worden op de creditcard en dus was er geen andere optie dan de verzekering erbij kopen. Nu een kleine twee week later hebben we in de VS gezien dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Wij stonden stil voor een rood stoplicht en iemand is achterop ons gereden. Een belletje naar Alamo en alles was zo geregeld, auto omgeruild en we kunnen weer verder. Ik ben zoooo blij dat we die extra verzekering er deze keer wel… Lees verder »

Lizette

Fijn artikel! Op Gran Canaria wil ik ook een paar dagen een auto huren en zag prijzen van 10 euro per dag. Ik was in jubelstemming! Tot ik zag dat alles zonder verzekering was. Er zal vast niet veel gebeuren, maar ik heb net als jij geen zin in gezeur en gedoe als er wel iets gebeurt en daar zijn verzekeringen toch voor 🙂

sabrina

Volgens mij geldt in Amerika altijd dat je geen eigen risico hebt. Wat ze er dan wel bij willen doen is roadside assistance, maar dat is dan voor bv als je de sleutel in de auto hebt gelaten. Wij hebben deze vakantie nogal pech gehad in een hagelbui, dit was allemaal gedekt. Volgens mij wordt dit vaak door elkaar gehaald. Je bent volgens mij niet helemaal perfect verzekerd, maar over waar je wel voor verzekerd bent en wat het meest voorkomt, heb je geen eigen risico (CDW in Amerika).
Maar pin me er niet op vast 😉

Foek

Hallo, ik zag dat je met de ANWB Visa gold card tot 1500 euro verzekerd bent aan eigen risico.

43
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x