Nederland

Waterrijk Friesland

21 juni 2014
Varen in Friesland

Ik woon in Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Daar loopt een gracht door het centrum, in de zomer sta ik vaak voor een open brug en er ligt een prachtig park met veel bootjes langs het water. Uiteraard begint en eindigt de barre Elfstedentocht in Leeuwarden. Ik stond in 1997 zelf langs het ijs in Franeker. Toch weet ik verder niet veel van water in de provincie Friesland. Zonde, want het is juist zo mooi in waterrijk Friesland!

Op het water in Friesland

Waterrijk Friesland

In Friesland is heel veel water. Maar liefst de helft van de oppervlakte van de provincie bestaat uit water. Het IJsselmeer en de waddeneilanden zijn populaire bestemmingen voor watersporters, maar Friesland heeft ook veel prachtige meren die jaarlijks veel toeristen uit Nederland en Duitsland trekken. Alleen al in De Friese Meren zijn 24 meren te vinden. Een perfect gebied voor een heerlijke boottocht.

Er zijn prachtige vaarroutes in Friesland. Zo is er bijvoorbeeld de Turfroute door Zuid Oost Friesland, de historische Middelseeroute of de Lits-Lauwers vaarroute tussen Dokkum en Drachten. En je kunt een stuk van Elfstedenroute varen. Op diverse plaatsen kan je aanleggen met de boot, gewoon om de benen even te strekken of om er op uit te trekken.

Op het water in Friesland

En anders blijf je gewoon een nachtje slapen, mogelijkheden genoeg! Bijvoorbeeld bij een van de 3.500 aanlegplaatsen van de Marrekrite, een samenwerking tussen de provincie Fryslân en 25 gemeenten. Op deze aanlegplekken vind je goede recreatie met oog voor het landschap en de natuur. Liever een huisje huren kan natuurlijk ook.

Met een sloep Friesland verkennen

Wij gingen een dag het water op met een sloep van de Alde Feanen. Onze avonturen deel ik zeer binnenkort met jullie. Bij deze blog alvast een aantal foto’s die ik nam vanaf het water. De leukste arrangementen in Friesland vind je via Beleef Friesland.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Beleef Friesland

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest

8 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Nienke

Quote “In Friesland is veel water. Het IJsselmeer en de waddeneilanden zijn populaire bestemmingen voor watersporters, maar Friesland heeft ook verschillende meren.” Je doet het Friese Merengebied tekort! De Friese meren (en dan doel ik op het merengebied, niet de gemeente) trekken elk vaarseizoen veel toeristen. Nederlanders (waaronder veel Friezen), maar ook Duitsers. IJsselmeer en Waddenzee zijn andere vaargebieden, die ook veel mensen trekken natuurlijk, maar wie gaat varen op de Friese meren heeft het niet over IJsselmeer of Waddenzee. Vanuit de Alde Feanen ben je met een sloep ook zo bij Grou of zelfs in Sneek. Friesland is prachtig… Lees verder »

stephanievandrunen

Lijkt me heel mooi! Ben nog nooit in Friesland geweest, erg he! Mooie foto’s!

Mieke

Wat is ons eigen kikkerlandje toch mooi. Ik ben nog niet zo vaak in Friesland geweest, maar het staat zeker nog eens op mijn verlanglijstje. Niet in de laatste plaats om jou dan op te zoeken! 😉

Evey

Friesland is zo mooi!

iliveformydreams.com

Nederland heeft zoveel mooie plaatsen!

Travel by San

Pssst, dit mag je niet doorvertellen hoor, maar ik ben nog nooit in Friesland geweest….

Lijkt me wel erg leuk (en Nederlands) om zo over het water Friesland te leren kennen!

8
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x