Roadtrips Routes

Mini roadtrip Andalusië – Sevilla, Ronda & Sierra de Grazalema

9 januari 2018
Marcella, Sierra de Grazalema

Klaar met de kou en donkere dagen? Overweeg dan een mini roadtrip Andalusië. Wij zagen net even wat meer dan alleen de leuke stad Sevilla, maar ontdekten ook een knalblauw meer, lieflijke witte stadjes en de stad met de betoverende kloof. Ik neem je mee naar Andalusië!

Seville, Spain Metropol Parasol, Seville Kathedral SevilleSevilla – 2 volle dagen

Na een stedentrip Amsterdam en een uitstapje naar de Zaanse Schans was het tijd om naar Sevilla te vliegen. Na een prima vlucht kwamen we 3 uurtjes later in de avond aan. Onze eerste volle dag maakten we kennis met Sevilla op de fiets. Een onwijs leuke manier om een indruk te krijgen van de stad! We namen een kijkje bij de indrukwekkende Las Setas, Plaza de España (het mooiste plein ter wereld!), we klommen omhoog in de Giralda toren en de immense kathedraal en verbazen ons over Real Alcazar.

We waren een avond en twee volle dagen in Sevilla. Langer kan zeker, maar in deze tijd hebben wij de belangrijkste highlights wel gezien. Tijdens ons bezoek half februari is het zo’n 15 graden met af en toe een zonnetje. We komen niet met een bruin kleurtje thuis, maar het is wél onwijs fijn om sneeuw en ijs in Nederland te ontvluchten.

Nieuwsgierig?

Ronda, Spain Ronda, Spain Jardines de Cuenca, RondaRonda – 1 dag

Op de laatste ochtend in Sevilla lopen we naar het station waar we onze huurauto ophalen. Tijd om het landschap van Andalusië te ontdekken! We rijden langs glooiende heuvels, zien hier een daar een wit dorp in de verte en vangen een glimp op van een knalblauw meer. Als je de hoofdweg neemt ben je vanuit Sevilla in één uur en drie kwartier in Ronda. In dit stadje vind je een verbluffend mooie kloof, waar sommige gebouwen op het randje lijken te balanceren. We lopen een eindje in de kloof om Puente Nuevo nog beter te kunnen bekijken. Ook de wandeling langs Jardines de Cuenca is heel gaaf omdat je via een glooiend pad langs de kloof loopt. We slapen bij Hotel San Francisco, een prima (zeer betaalbare) plek voor een goede nachtrust.

Grazalema Grazalema Grazalema Sierra de GrazalemaSierra de Grazalema SpainHiken in Sierra de Grazalema Natural Park – Ochtend

De volgende ochtend is de beste van onze roadtrip Andalusië. We hebben de hele dag om weer in de buurt van de luchthaven van Sevilla te komen, en dus nemen we een toeristische route. We rijden naar Sierra de Grazalema Natural Park en besluiten te gaan hiken vlakbij het (witte) stadje Grazalema. Hier lopen we zo’n 5 kilometer door een prachtig ruig landschap vol stenen. Het deed me regelmatig denken aan de geweldige hike bij de Drei Zinnen in de Dolomieten. Als we weer terug lopen naar Grazalema genieten we van het mooie stadje met knusse straatjes. We lunchen op een terras in de zon. Heerlijk, dit voelt echt als vakantie!

Sierra de Grazalema Natural Park Spain Sierra de Grazalema Natural Park Spain Sierra de Grazalema Natural Park SpainEen geweldige roadtrip!

De route van het stadje Grazalema naar het stadje Zahara de la Sierra is absoluut te gek. We rijden een bergpas over en genieten van een geweldig uitzicht op het natuurgebied. Aan de ene kant zien we bergen en een glooiend landschap, aan de andere kant doemt een geweldig knalblauw meer en een dorp met witte huizen op. Echt, in je roadtrip Andalusië mag deze route zeker niet ontbreken!

Zahara de la SierraEmbalse de Zahare-el Gastor Spain Zahara Spain Embalse de Zahare-el Gastor Spain Embalse de Zahare-el Gastor Spain

Zahara de la Sierra & Embalse de Zahara-el Gastor – Middag

Het knalblauwe meer is Embalse de Zahara-el Gastor en ligt naast het stadje Zahara de la Sierra. Beide prachtig, al raak ik vooral op het meer niet uitgekeken. Het doet met denken aan Peyto Lake en Moraine Lake die we beide in Canada zagen. Ik maak een hele serie foto’s, dat knalblauwe kronkelende meer heeft een magische aantrekkingskracht. Het ruige landschap als omlijsting maakt het geheel alleen maar gaver. Het witte stadje Zahara de la Sierra is lieflijk met schattige straatjes en een sfeervol plein. Ook hier kunnen we buiten zitten, dit keer met een drankje. Het wordt dé plek waar we ’t minst betaalden voor onze drankjes, slechts een paar euro. Een langere vakantie in deze regio zal dan ook vast heel betaalbaar zijn.

Dos HermanasSlapen in Dos Hermanas – Avond

We zijn verslingerd aan dit prachtige gebied, maar we moeten nog een eindje rijden. We slapen een nachtje in het stadje Dos Hermanas, vlak onder Sevilla. Een prima uitvalsbasis om de volgende ochtend ons vliegtuig terug naar Nederland te halen. Het was een geweldige korte roadtrip Andalusië, nu zijn we erg nieuwsgierig om meer van dit geweldige gebied te ontdekken. We willen meer witte dorpen zien, naar Malaga en Granada rijden en wandelen in ruige natuurgebieden. Andalusië, wat ben je mooi!

Video!

Onze roadtrip Andalusië in bewegend beeld, dat zie je hier! Vind je onze video Andalusië & Ronda leuk? Geef dan een duimpje omhoog en volg mij op YouTube! Daar vind je nog meer toffe reisfilmpjes!

Meer Spanje!

Wil jij een roadtrip Andalusië maken?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

You Might Also Like

44 Comments

 • Reply Sanne 9 januari 2018 at 20:08

  Ik ben zo benieuwd naar Andalusië! Fijne plek voor een roadtrip. Het stadje Grazalema lijkt me een fijne plek om lekker te lunchen en doorheen te slenteren.

  • Reply Marcella 10 januari 2018 at 11:32

   Andalusië is echt een prachtig gebied waar wij eigenlijk veels te weinig van gezien hebben. We komen erg graag nog eens terug!

 • Reply Sabine 10 januari 2018 at 00:07

  Prachtige plek lijkt me Andalusië! Ook echt een heel mooi filmpje weer 😀

  • Reply Marcella 10 januari 2018 at 11:33

   Thanks Sabine! Ja, wij hadden er graag nog meer moois gezien, we komen zeker nog eens terug!

 • Reply Jacomijn Heupink 10 januari 2018 at 20:14

  Spanje is toch helemaal heerlijk! Wat een gave natuur. Dat meer is toch helemaal geweldig! En dat allemaal in 2 dagen, super goed weekendtripje dus!

  • Reply Marcella 12 januari 2018 at 10:47

   In totaal waren we een week weg, maar de roadtrip duurde inderdaad maar 2 dagen. En we hebben onwijs veel leuks kunnen zien! Nu wil ik zeker terug naar Andalusië om er meer moois te zien!

 • Reply Jenny 10 januari 2018 at 21:44

  Handig zo, die route met dat kaartje!

  Ik ben in Sevilla geweest, maar heb toen geen roadtrip voor de omgeving kunnen maken. Vooral Ronda lijkt me erg tof.

  • Reply Marcella 12 januari 2018 at 10:48

   Ik hou van overzicht, met dit soort kaartjes weet je beter over welk gebied het gaat 😉 Onze roadtrip was eigenlijk wel heel kort, al hebben we optimaal genoten. We komen graag nog eens terug in Andalusië!

 • Reply Sophie 11 januari 2018 at 15:54

  Spanje is zo mooi! Heeft vaak nog zoveel meer te bieden dan je denkt.

  • Reply Marcella 12 januari 2018 at 10:49

   Spanje is echt prachtig! Ik heb nog nooit een Spaans eiland gezien, dus dat staat nu op mijn wishlist 🙂

 • Reply Stéphanie 11 januari 2018 at 19:05

  Het is dat ik volgende week de zon al ga opzoeken in de Algarve, want dit zou ook een gave roadtrip zijn voor ons. Ik wist niet dat je daar zulke indrukwekkende natuur had, dat meer ziet er echt prachtig uit! Een bestemming om in gedachten te houden, mochten we weer eens iets anders willen 🙂

  • Reply Marcella 12 januari 2018 at 11:03

   Andalusië is zéker een gave bestemming voor jou! Wij zagen er eigenlijk veels te weinig, dus ik kom er onwijs graag nog eens terug! Ik denk dat we dan een andere stad zoeken als uitgangspunt, Malaga bijvoorbeeld.

 • Reply Kelly 11 januari 2018 at 19:21

  Wat een mooie route! Ik wil al heel erg lang naar Sevilla, maar ik vind de tickets best prijzig. In juni heb ik een paar dagen vrij en wil ik eigenlijk naar Schotland, maar Italië en Sevilla zijn ook nog een optie.

  • Reply Marcella 12 januari 2018 at 11:04

   Wij hebben een tijdlang gezocht naar tickets voor Sevilla, dus ik weet goed dat het inderdaad prijzig is. Maar wél de moeite waard! Misschien kan je een leuke aanbieding vinden.

 • Reply Jessica 12 januari 2018 at 11:32

  Jullie hebben een leuke route gedaan! Andalusië is inderdaad geweldig, ik ben er inmiddels meerdere keren geweest en kan gemakkelijk nog vaker die kant op gaan. 🙂 En een huurauto is inderdaad wel fijn, er gaan wel bussen en treinen maar om in de minder grote dorpen en bij de natuurparken te komen moet je dan toch best veel moeite doen.

  • Reply Marcella 12 januari 2018 at 14:10

   Ik vind Andalusië zeker geweldig, en ik ben alleen maar nieuwsgierig geworden om er nog veel meer te ontdekken. Die witte dorpen, de ruige natuur: prachtig! Wij komen er zeker nog eens terug!

 • Reply Diana 12 januari 2018 at 14:03

  Wat een leuke route hebben jullie gedaan. Zelf zou ik het heel tof vinden om de witte dorpjes route te doen. Vind ze zo prachtig eruit zien. Ook Sevilla wil ik nog ontdekken. Denk dat dit op mijn wishlist van 2019 komt. 2018 zit al behoorlijk vol.

  • Reply Marcella 12 januari 2018 at 14:11

   Als je de witte dorpjes van Andalusië wilt ontdekken, dan heb je een veel groter gebied om doorheen te reizen. Wij zagen er nog maar een fractie van. Wij komen graag nog eens terug. Leuk dat je Sevilla op je wishlist voor 2019 zet én dat je lijst van 2018 al behoorlijk vol is! 🙂

 • Reply pierre 12 januari 2018 at 15:10

  Andalusië alleen al is zo groot en zoveeeeeeel te zien dat het onmogelijk in een keer kan… Als je er nog nooit geweest bent doe dan een “standaard” route waarbij je op korte tijd heel veel ziet en een goede indruk krijgt. ( Malaga-Ronda-Sevilla-Cordoba-Granada-Malaga ) Dan ontdek je waarschijnlijk dat er meer is en dan kom je terug en kies je elke keer een bepaalde regio waar je dan rondtrekt en zo kun je jaaaren vooruit 😉

  • Reply Marcella 13 januari 2018 at 12:55

   Wij hebben in 2 dagen Andalusië erg weinig van het gebied gezien. We weten nu echter wél dat we zeker terug willen, waarschijnlijk dan vanuit Malaga. Het rondje wat jij noemt is dan een goeie voor ons!

 • Reply Saskia 12 januari 2018 at 21:44

  Vooral Sevilla en Ronda lijken me echt prachtig om te zien<3
  Super leuk route hebben jullie gedaan. Ik zie een nieuwe travel bestemming voor mijn wishlist!

  • Reply Marcella 13 januari 2018 at 12:58

   Dit is echt een goede bestemming voor je wishlist Saskia! Ik weet zeker dat je het er prima naar je zin zult hebben. Andalusië is zo mooi! <3

 • Reply Denise 13 januari 2018 at 00:48

  Ik was lang geleden in Andalusië. Een paar jaar geleden ook nog, maar toen heb ik niet zo veel gezien. De eerste keer trok ik er 3 weken rond, met het OV. Ik was in Sevilla, Cordoba, Granada, Ronda, Cádiz, Almería, de woestijn van Tabernas en nog meer plekken. Ik wil er graag weer terug!

  • Reply Marcella 13 januari 2018 at 12:59

   Wat heerlijk dat je 3 weken heb rond gereisd door Andalusië! Beter te doen dan de 2 dagen die wij hadden 😉 Ik wil graag terug om nog meer moois te ontdekken in die regio! En sowieso meer van Spanje, ik ben ook erg benieuwd naar de eilanden!

 • Reply Janet | thatonetime 13 januari 2018 at 12:05

  Heerlijke trip lijkt me.. Op de foto’s ziet het er tof uit. Ik heb eigenlijk nog vrijwel niets van Spanje ontdekt… wordt zeker eens tijd!

  • Reply Marcella 13 januari 2018 at 12:59

   Dan wordt het zéker tijd om wat meer van Spanje te zien Janet! Ik vind het echt een heerlijk land! Ik heb zelf nog niets van de Spaanse eilanden gezien, die staan nu erg hoog op mijn wishlist. Vooral Mallorca en Fuerteventura.

 • Reply Carolien 19 januari 2018 at 09:26

  Andalusië is zo fijn voor een (korte) roadtrip. Het is alweer veel te lang geleden, maar ik zou hier best nog eens naar terug gaan. Sevilla waren we maar heel kort. Wij zaten in Cordoba en dat was echt heel mooi. We zijn ook bij het meer geweest en ook bij Sierra Nevada, er lag in maart nog sneeuw daar! Nu ik jouw blog lees krijg ik echt weer zin in Andalusië. Vooral die foto van die plaatsjes met die sinaasappelbomen, dat vind ik altijd zo leuk. Ruikt ook altijd zo lekker.

  • Reply Marcella 19 januari 2018 at 20:54

   Huh, had jij in maart sneeuw in Sierra Nevada? Wij waren er in februari en toen lag er geen sneeuw 😉 Gaaf dat je ook bij het knalblauwe meer bent geweest Carolien! Ik wil ook zeker eens terug naar Andalusië, wij zagen er eigenlijk nog veels te weinig. Is Cordoba een aanrader?

 • Reply Martin 26 januari 2018 at 22:08

  Het antwoord is ja! Andalusie lijkt me heel gaaf en dan niet alleen de temperaturen als het hier koud is 😉 het lijkt me een prachtig gebied. Sevilla lijkt me ook een leuke stad! Leuke movie heb je er van gemaakt!

  • Reply Marcella 28 januari 2018 at 14:15

   Andalusië is zeker mooi! Sevilla is een prachtige stad, Ronda is intrigerend en het stukje natuur wat we zagen is prachtig. Echt heerlijk om er even uit te zijn. De warme temperatuur en het rustige gebied (niet zoveel toeristen) is mooi meegenomen!

 • Reply Maud 25 februari 2018 at 12:45

  Andalusië is prachtig! Wij hebben alleen nog maar mogen genieten van Malaga, maar ik ben zeker heel benieuwd naar de rest van deze mooie omgeving!

  • Reply Marcella 28 februari 2018 at 20:05

   Malaga lijkt mij dan juist weer heel tof! Ook wil ik graag nog veel meer van het platteland van Andalusië ontdekken. De natuur, de witte dorpen: het is er schitterend!

 • Reply Danielle | Travelrumors.com 6 maart 2018 at 21:22

  Leuk verslag en video. Zo te zien was het er ook heerlijk rustig! Wij zijn afgelopen zomer in Sevilla geweest: prachtig he?!

  • Reply Marcella 6 maart 2018 at 22:31

   Thanks! Het was best druk op sommige punten in de stad, maar het was wel februari, dat scheelt 😉 Ik vind Sevilla echt heel tof, dat plein is echt geweldig mooi!

   • Reply Danielle | Travelrumors.com 7 maart 2018 at 11:26

    Jaaaa geweldige stad! Wij waren er alleen in de zomer: super super heet!! haha

    • Reply Marcella 8 maart 2018 at 20:42

     Oeh, dat lijkt me echt wel extreem heet joh! Ik vond het met 15 graden in februari (en sneeuw in NL) ook prima!

 • Reply Judith 8 maart 2018 at 17:51

  Ik wil al zo lang naar Andalusië, en dan vooral naar Sevilla, maar er komt maar niks van. En het is er zooooo mooi. Vooral dat blauwe meer. Dat doet inderdaad wat Canadees aan. Mooie roadtrip heb je gemaakt!

  • Reply Marcella 8 maart 2018 at 20:44

   Intussen maak je wel heel gave andere reizen Judith, dus Sevilla komt vast ook bovenaan jouw lijstje 🙂 Het is een leuke stad en de natuur rondom de stad is werkelijk schitterend. Dat meer, ik kon er naar blijven kijken. Wauw! We maakten een mini roadtrip van slechts 2 dagen, dus we moeten zeker nog eens terug!

 • Reply Lizzie | Globalizious 26 maart 2018 at 17:46

  Wat een fijn deel van Spane is dit toch!! Ik heb voor mijn stage in Malaga gezeten voor een half jaar en veel van de plekken die jij noemt ook bezocht. Heb er zo van genoten!!

  • Reply Marcella 26 maart 2018 at 21:21

   Wat heerlijk dat je een half jaar stage hebt gelopen in Malaga! Ik wil Malaga ook zeker nog ontdekken én nog veel meer van Andalusië. Het is er prachtig!

 • Reply Lizzie | Globalizious 2 april 2018 at 16:14

  Wat zalig! Ik heb een half jaar n Malaga gewoond, en vanaf daar veel trips gemaakt. Oa naar de plaatsen die jij noemt. Heerlijke steden zijn het. Sowieso is het een superplek in Europa. Altijd heerlijk om heen te gaan. Wil snel weer naar Spanje!

  • Reply Marcella 5 april 2018 at 14:32

   Wat onwijs fijn dat je een half jaar in Malaga hebt gewoond! Die stad hebben we niet bezocht, maar we komen zéker vaker in Spanje! Ik heb van het vasteland nu een aantal steden gezien en wil de volgende keer een Spaans eiland ontdekken. Ben je daar al eens geweest? Misschien heb je een goede tip!

 • Reply Mechteld 21 augustus 2018 at 15:32

  ik woon in Spanje en raad je een hele andere streek aan en wel Asturias en Cantabria. Twee kust provincies in Noord Spanje die echt prachtig zijn. Nog niet zo bekend onder de nederlanders maar twee van mijn lievelingsregios. Ze combineren prachtige stranden (vaak soort van baaitjes), hoge kliffen, bergen, prachtige (vissers) plaatsjes, leuke mensen en heerlijk eten. Meer in mijn blog

  • Reply Marcella 22 augustus 2018 at 09:19

   Leuk Mechteld, je woont in voor mij onbekend gebied! Ik ga daar graag nog eens op ontdekking, dus dan kom ik graag je tips lezen!

  Leave a Reply