Europa Outdoor

DC-3 Plane Wreck – Het bizarre vliegtuigwrak in IJsland

14 september 2017
DC-3 Iceland

Een eindeloze zwarte desolate vlakte ligt voor je, het landschap lijkt kilometers lang niet te veranderen. Dan zie je opeens een vliegtuig afsteken tegen het donkere landschap. Zo bizar! Het is het DC-3 plane wreck in IJsland!

DC-3 Iceland DC-3 Iceland DC-3 Iceland

DC-3 Plane Wreck

In november 1973 maakte de DC-3 van de United States Navy een noodlanding op het zwarte strand van Sólheimasandur vlakbij het plaatsje Vík, in Zuid-IJsland. Wat er aan de hand was is niet duidelijk geworden, wel overleefden alle inzittenden de crash. Het vliegtuigwrak is nooit weggehaald, en dus kan je ‘m vele jaren later nog steeds bewonderen in het uitgestrekte vulkanische gebied. Het vliegtuig is niet meer intact, maar juist dat maakt het nóg mysterieuzer!

Bekend van tv!
Komt dit vliegtuigwrak je bekend voor? Dat kan! Hij speelde een rol in de eerste aflevering van Wie is de mol? in 2012. In dit zelfde seizoen kon je ook de prachtige Skógafoss spotten.

DC-3 Plane Wreck IcelandDC-3 Plane Wreck IcelandDC-3 Plane Wreck IcelandHet is even zoeken…

De exacte locatie van het DC-3 Plane Wreck staat niet op de wegenkaart IJsland aangegeven, en ook onze reisgidsen zijn niet duidelijk. Toch is het zo moeilijk niet. Als de ringweg 1 blijft volgen naar het oosten (zie kaartje), kom je vlak voor het plaatsje Vík vanzelf een bordje met Sólheimasandur tegen. Even opletten is het wel (je bent er zo voorbij!), al verraad de parkeerplaats aan de rechterkant van de weg dat er een bezienswaardigheid is. Je kunt dus niet met je auto naar het vliegtuig rijden, je moet er een eindje voor lopen.

Lopen maar!

En dat is zeker best eindje lopen. Wij reden naar het DC-3 Plane Wreck nadat we bij de Skógafoss (hallo lange trap!) waren geweest, en dachten voor de lunch wel even op en neer te gaan naar het vliegtuig. Hou er rekening mee dat het 4 kilometer is voordat je bij het vliegtuig bent. En ja, om weer bij je auto te komen loop je ook weer 4 kilometer. Hongerig en moe kwamen wij weer terug, dus hou daar rekening mee. Pak het vooral slimmer aan dan wij 😉

DC-3 Iceland, MarcellaDC-3 Plane Wreck IcelandDC-3 Plane Wreck IcelandEn, en, en?

Bij velen staat het DC-3 Plane Wreck op de wishlist en ze zijn dolenthousiast als ze ‘m dan eindelijk zien. Ik zelf was minder enthousiast. Ik vond het een flink eind lopen voor een vliegtuig waar niet zoveel meer van over is. Natuurlijk is het bijzonder dat er tussen al dat zwarte strand een vliegtuig ligt. Ronduit bizar in dat desolate landschap. Toch ontbrak een vreugdesprongetje bij mij. Laat het een combinatie zijn tussen moe zijn, honger hebben, veel mensen bij het plane wreck (en foto maken zonder anderen is lastig…) en net even de vonk missen voor dit historische wonder. Misschien niet de perfecte timing, en smaken verschillen. Maar sla ‘m zelf sowieso niet over! Je móet het DC-3 Plane Wreck natuurlijk wel bewonderd hebben!

Meer IJsland!

Ben je benieuwd naar het DC-3 Plane Wreck?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

DC-3 Plane Wreck Iceland

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply Shirley 14 september 2017 at 07:20

  Mijn eerste gedachte was: wauw, bijzonder om te zien. Maar ik vind 8 kilometer er denk ook best een wandeling voor. Zeker als je hangry bent!

  • Reply Marcella 14 september 2017 at 11:35

   Ik vind het toch wel een aanrader om er een kijkje te nemen. Het is mysterieus, zo’n vliegtuig middenin het vulkanisch landschap. Je moet alleen wel even lunchen vooraf, wat wij niet deden 😉 Mocht ik ooit terug komen in IJsland, dan sla ik ‘m over.

 • Reply Serge Van Cauwenbergh 14 september 2017 at 09:32

  Ik ben er zelf twee keer geweest (2015 en 2016) en kon met de wagen redelijk dicht tot tegen het wrak rijden. Is dit ondertussen niet meer mogelijk? Ik zie ook gele markeringen die een weg aanduiden. Dat is ook nieuw dan?

  • Reply Marcella 14 september 2017 at 09:50

   Je kunt inderdaad niet meer met de auto bij het vliegtuigwrak komen. Dit is om het gebied te beschermen. Vorig jaar scheen er nog geen parkeerterrein te zijn, maar een onduidelijk gebied. Nu is alles afgebakend en waarschijnlijk een stuk duidelijker aangegeven. En je moet een eindje lopen dus 😉

 • Reply Sanne 14 september 2017 at 21:27

  Wij waren er afgelopen zomer en liepen helaas door de stromende regen, maar vonden het wel echt de moeite waard. Het weer was ontzettend grauw, waardoor het wrak enorm afstak en echt een plaatje vormde. Ondanks de drukte tijdens het lopen, was het vrij rustig bij het vliegtuig. Het zwarte strand bij Vík was voor ons daarentegen wel echt een deceptie, daar krioelde het enorm van de mensen. Ik zou dus eerder het wrak aanraden.

  • Reply Marcella 15 september 2017 at 21:27

   Het is sowieso bijzonder hé, dat wrak wat daar ligt op dat donkere strand. Zo’n gek idee alleen al! Het grauwe weer zorgde bij jullie voor nog meer mysterie.
   Wij troffen bij Vík bijna niemand. Maar echt veel vond ik er niet te zien. Het zwarte strand natuurlijk, en de rotsen.

 • Reply Sabine 14 september 2017 at 23:43

  Heel bijzonder! Ik vroeg me al af waar dar vliegtuig zou liggen, maar nu weet ik het dus en lijkt me leuk voor de volgende keer. Heel apart dat ze dat gewoon hebben laten liggen.

  • Reply Marcella 15 september 2017 at 21:32

   Ja, in NL zou het allang opgeruimd zijn 😉 Het is juist heel gaaf en mysterieus dat ie er nog ligt. Maar wel een flink eind lopen 😉

 • Reply Sanne 15 september 2017 at 10:24

  Jaaa Wie is de Mol! Als ik er ben zou ik er ook wel even een kijkje nemen!

 • Reply Anne - Ditisanne.nl 15 september 2017 at 11:32

  Oef, ziet er apart uit! Goed om te weten dat je eerst even moet lunchen voor je gaat wandelen! 🙂

  • Reply Marcella 15 september 2017 at 21:32

   Tsja, niet zo handig van ons, want het is een flinke wandeling 😉

 • Reply Martin 15 september 2017 at 18:55

  Gaaf! Ik heb de waarschuwing dat het een flink eind lopen is in mijn oren geknoopt! Eten en drinken mee….

  • Reply Marcella 15 september 2017 at 21:33

   Dan ben je goed voorbereid Martin! Misschien kan je ’s ochtends vroeg of juist laat gaan (wel als het nog licht is!) zodat je de drukte wat kunt ontwijken. Heb je niet iedereen voor je foto lopen.

 • Reply Esther 15 september 2017 at 19:47

  Leuk dat je bent wezen kijken hier! Wij hebben het vanwege tijdgebrek en de flinke wandeling overgeslagen. Wel leuk om te zien hoe jij het hebt ervaren!

  • Reply Marcella 15 september 2017 at 21:34

   Ik snap heel goed dat je het hebt overgeslagen vanwege tijdsgebrek. Het kost je toch een aardige wandeling door een desolaat gebied. Leek eerst mooi, maar wordt al snel saai 😉

 • Reply Maud 15 september 2017 at 21:34

  Ik denk dat ik ook geen vreugdesprongetje zou maken.. Maar dat ik er toch wel naar toe zou gaan. Uiteindelijk is het toch best indrukwekkend!

  • Reply Marcella 15 september 2017 at 21:35

   Als ik nog eens terug ga naar IJsland, dan sla ik ‘m over. Maar ik wilde het wrak wel gezien hebben! Het is van grote historische waarde, dus zeker bijzonder!

 • Reply Elisa 15 september 2017 at 21:56

  Al sinds WIDM ben ik hier zo benieuwd naar. Lijkt me een hele mysterieuze plek om te bezoeken, hou ik van!

  • Reply Marcella 16 september 2017 at 12:43

   Het is zeker mysterieus bij het plane wreck! Ik heb laatste dat seizoen van WIDM terug gekeken, heel leuk!

 • Reply Niels 16 september 2017 at 08:46

  Dat is een aardige wandeling. Ziet er gaaf uit maar vindt het wel jammer dat mensen er weer eens niet van af konden blijven en dat ze er graffiti en namen erop hebben gezet. Voor de rest lijkt het me een gaaf toestel om te zien, zeker als er wat minder mensen rondlopen.

  • Reply Marcella 16 september 2017 at 12:47

   Ja, dat is altijd jammer Niels! Er hing ook een soort lap aan de cockpit, een grapjas vond dat kennelijk leuk om achter te laten. Beetje onzinnig 🙁

 • Reply Diana 16 september 2017 at 10:47

  Flinke wandeling maar ik zou deze idd niet overslaan. Ben altijd van het zelf ontdekken en er dan achter komen of ik het echt zo bijzonder vond. Jammer dat het dan ook zo druk is. Je foto zijn daar in tegen wel weer goed gelukt.

  • Reply Marcella 16 september 2017 at 12:48

   Je hebt gelijk dat je het altijd zelf moet ontdekken. Over dit vliegtuig zijn velen lyrisch, maar ik miste dat effect. Toch heeft het zeker wat bijzonders, dus er even kijken is wel een aanrader! Bedankt voor je compliment!

 • Reply Saskia 16 september 2017 at 21:22

  Heel bijzonder zeg!

 • Reply Yvonne 16 september 2017 at 22:10

  Haha, mijn eerste gedachte was: “hoe kom je daar dan?” Lopend dus… 4 km… best een eind, als je al tegen lunchtijd begint. Kan me voorstellen dat dit even een tegenvaller was, maar wel tof om gezien te hebben!

  • Reply Marcella 19 september 2017 at 21:02

   Tsja, we hadden er niet goed over nagedacht. Op de terugweg leek de parkeerplaats een soort oase, zo graag wilden we er naartoe om te lunchen in de camper! 😉

 • Reply Jenny 16 september 2017 at 23:14

  Ik ben vlak in de buurt geweest, maar niet bij het wrak. Het staat echter op mijn wensenlijst bij mijn volgende bezoek aan IJsland.

  Is het niet erg druk bij het wrak?

  • Reply Marcella 19 september 2017 at 21:03

   Het was redelijk druk bij het wrak, maar wij waren er midden op de dag. Ben je vroeg of juist heel laat, dan schijnt het een stuk aantrekkelijker te zijn. Heb je niet al die mensen voor je camera 😉

 • Reply Caro 20 september 2017 at 13:43

  Ik had er al ooit over gelezen voor we naar IJsland gingen, maar helaas is het ons niet gelukt om hem te gaan bekijken, zo jammer! Als ik de foto’s bij jou zie, dan is het toch wel heel bijzonder!

  • Reply Marcella 21 september 2017 at 17:04

   Ach, jij hebt vast iets anders gezien of gedaan wat wij gemist hebben. Zo heb je altijd een goede reden om nog eens terug te gaan 😉

  Leave a Reply