De Altschlossfelsen is een wondermooie rotsformatie op de grens van Duitsland en Frankrijk. Het leek net alsof ik weer in West Amerika was!

Altschlossfelsen Germany
Altschlossfelsen Germany

Wat is de Altschlossfelsen?

De Altschlossfelsen is een schitterende rode rotsformatie in het Palatijnse Woud van Duitsland, vlakbij de grens met Frankrijk. De 1.500 meter lange grillige rotswand bevindt zich op een heuvel die bekend staat als de Brechenberg bij Eppenbrunn op 406 meter boven de zeespiegel. De naam Altschlossfelsen betekent ‘rots van het oude kasteel’ als verwijzing naar het kleine kasteel wat er ooit stond. Het is één van de grootste rotsen van het Paltsmassief. Het gebied bestaat uit diverse grotten en geologische bezienswaardigheden. Het deed met denken aan het prachtige Mullerthal in Luxemburg.

Altschlossfelsen Germany

Hoe kom je bij de Altschlossfelsen?

De uitvalsbasis om de Altschlossfelsen te ontdekken zijn de plaatsjes Eppenbrunn in Duitsland of Roppeviller in Frankrijk. Het natuurgebied ligt op de grens van Duitsland en Frankrijk. Tijdens je wandeling zal je diverse keren paaltjes passeren die aanduiden dat je (weer) over de Duitse of Franse grens bent gegaan. Voor ons lag Eppenbrunn logisch op de route, hier vind je parkeerplaatsen waar je ook met een camper prima kunt parkeren.

Altschlossfelsen Germany

Onze route naar de Altschlossfelsen

Ik zag de Altschlossfelsen toen ik op Google Maps zocht naar interessante plekken op onze route naar de roadtrip Elzas & Vogezen. Wij reden vanaf Camperhaven Fuussekaul in Heiderscheid naar camping du Fleckenstein met een kleine omweg langs de Altschlossfelsen. Het werd aangeduid als een gebied wat doet denken aan de natuur in West Amerika en daar reden wij graag een stukje voor om!

Altschlossfelsen Germany
Altschlossfelsen Germany

Wandelen bij de Altschlossfelsen

Vanaf de parkeerplaats heb je nog geen zicht op de rode rotsen, dus je moet er een stukje voor lopen. Maar dat is alleen maar leuk! Je kunt er vrij vlot naartoe lopen zoals dit rondje vanuit Eppenbrunn. Wij kozen een langere route, het Altschlosspfad. Dit is een gemiddelde wandeling en geschikt voor elk niveau. Je moet rekening houden met zo’n 190 hoogtemeters die je omhoog én naar beneden loopt. Op veel plekken zie je de bordjes met het Altschlosspfad aangegeven, dus die kan je gewoon volgen.

Altschlossfelsen Germany
Altschlossfelsen Germany
Altschlossfelsen Germany

Het Altschlosspfad wandelen

Vanaf de parkeerplaats lopen we een tijdje langs een weiland naar het bos. Met naast ons een hoge aardewand zijn we steeds meer nieuwsgierig naar wat we gaan ontdekken. Dat is eerst een rotswand met inscripties. We zien dit niet heel duidelijk helaas, maar leuk om te ontdekken is het wel. Ook zijn we al regelmatig paaltjes gepasseerd met de Franse en Duitse grens, dus we weten intussen niet meer in welk land we zijn.

Als we verder wandelen doemen de rode rotsen voor ons op. De wand is verweerd, bestaat uit groeven – en soms ook gaten – en heeft witte strepen met groen. Op sommige plekken zijn de rotsen meer grijs met groen. Hier en daar is een inkeping met een rots. Ook is er soms een soort bank uitgesleten én als je omhoog kijkt zie je een overhangende rots. Deze natuurpracht vind je zo in het bos tussen de bomen, intrigerend om te zien! Langs de wand kan je prima lopen, erg druk was het er niet in augustus 2022.

En dan komen we bij een soort grot waar we doorheen kunnen lopen. Op dit punt wordt het wat drukker want hier kan je ook een kortere route naartoe lopen. Een fijn vooruitzicht als je niet zo’n eind wilt lopen, want dit is de allermooiste plek van de Altschlossfelsen. De rotsen hebben bijzondere vormen en zijn ook weer roder om hun pracht te benadrukken. Vooral hier doet dit bijzondere natuurgebied me best denken aan Bryce en Zion in Amerika. Via het bos lopen we terug naar de parkeerplaats. Voldaan van de leuke variatie in de langere wandeling. Op naar de Elzas!

Altschlossfelsen Germany
Altschlossfelsen Germany
Altschlossfelsen Germany

Praktisch over de Altschlossfelsen

  • Wandelingen start je bijvoorbeeld in Eppenbrunn of Roppeviller. In Eppenbrunn is ook genoeg ruimte om te parkeren met een camper.
  • Honden zijn toegestaan in het wandelgebied. Wel moet je de hond aangelijnd houden.
  • In het wandelgebied zijn geen horeca faciliteiten. In en rond de dorpen vind je wel enkele restaurants. Eppenbrunn is wel een stuk groter dan Roppeviller.
  • Wij zijn niet naar het oude kasteel gelopen, maar hier kan je wel een kijkje nemen. Het gaat aangegeven op de wegwijzers.
  • De bewegwijzering in het gebied is goed en staat duidelijk aangegeven met daarbij de afstanden.

Meer leuks in Duitsland:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

3 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda

Ik snap best dat je hier een beetje aan Amerika moet denken. Wat super tof zeg, zo’n plek in Duitsland! Ik had er nog nooit van gehoord, maar het ziet er erg leuk uit. Ik zou ook lekker voor de langere route kiezen!

Yvonne

Wat een mooi gebied zeg! Ik had nog nooit van de Altschlossfelsen gehoord. En 190 hoogtemeters, dat is zelfs met mijn herstellende enkel nog wel te doen denk ik. Ga ik onthouden voor als we toch de komende maand nog die kant op gaan. Ik zie dat het niet zo ver van Straatsburg is, zou daar graag eens naar de kerstmarkt gaan, dus misschien kunnen we het combineren.

Janet

Wat gaaf zeg, ik ken deze plek helemaal niet. Het doet me een beetje aan Australië denken, maar dan is het gelukkig een stuk dichter bij huis.

3
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x