De Altschlossfelsen is een wondermooie rotsformatie op de grens van Duitsland en Frankrijk. Het leek net alsof ik weer in West Amerika was!

Altschlossfelsen Germany
Altschlossfelsen Germany

Wat is de Altschlossfelsen?

De Altschlossfelsen is een schitterende rode rotsformatie in het Palatijnse Woud van Duitsland, vlakbij de grens met Frankrijk. De 1.500 meter lange grillige rotswand bevindt zich op een heuvel die bekend staat als de Brechenberg bij Eppenbrunn op 406 meter boven de zeespiegel. De naam Altschlossfelsen betekent ‘rots van het oude kasteel’ als verwijzing naar het kleine kasteel wat er ooit stond. Het is één van de grootste rotsen van het Paltsmassief. Het gebied bestaat uit diverse grotten en geologische bezienswaardigheden. Het deed met denken aan het prachtige Mullerthal in Luxemburg.

Altschlossfelsen Germany

Hoe kom je bij de Altschlossfelsen?

De uitvalsbasis om de Altschlossfelsen te ontdekken zijn de plaatsjes Eppenbrunn in Duitsland of Roppeviller in Frankrijk. Het natuurgebied ligt op de grens van Duitsland en Frankrijk. Tijdens je wandeling zal je diverse keren paaltjes passeren die aanduiden dat je (weer) over de Duitse of Franse grens bent gegaan. Voor ons lag Eppenbrunn logisch op de route, hier vind je parkeerplaatsen waar je ook met een camper prima kunt parkeren.

Altschlossfelsen Germany

Onze route naar de Altschlossfelsen

Ik zag de Altschlossfelsen toen ik op Google Maps zocht naar interessante plekken op onze route naar de roadtrip Elzas & Vogezen. Wij reden vanaf Camperhaven Fuussekaul in Heiderscheid naar camping du Fleckenstein met een kleine omweg langs de Altschlossfelsen. Het werd aangeduid als een gebied wat doet denken aan de natuur in West Amerika en daar reden wij graag een stukje voor om!

Altschlossfelsen Germany
Altschlossfelsen Germany

Wandelen bij de Altschlossfelsen

Vanaf de parkeerplaats heb je nog geen zicht op de rode rotsen, dus je moet er een stukje voor lopen. Maar dat is alleen maar leuk! Je kunt er vrij vlot naartoe lopen zoals dit rondje vanuit Eppenbrunn. Wij kozen een langere route, het Altschlosspfad. Dit is een gemiddelde wandeling en geschikt voor elk niveau. Je moet rekening houden met zo’n 190 hoogtemeters die je omhoog én naar beneden loopt. Op veel plekken zie je de bordjes met het Altschlosspfad aangegeven, dus die kan je gewoon volgen.

Altschlossfelsen Germany
Altschlossfelsen Germany
Altschlossfelsen Germany

Het Altschlosspfad wandelen

Vanaf de parkeerplaats lopen we een tijdje langs een weiland naar het bos. Met naast ons een hoge aardewand zijn we steeds meer nieuwsgierig naar wat we gaan ontdekken. Dat is eerst een rotswand met inscripties. We zien dit niet heel duidelijk helaas, maar leuk om te ontdekken is het wel. Ook zijn we al regelmatig paaltjes gepasseerd met de Franse en Duitse grens, dus we weten intussen niet meer in welk land we zijn.

Als we verder wandelen doemen de rode rotsen voor ons op. De wand is verweerd, bestaat uit groeven – en soms ook gaten – en heeft witte strepen met groen. Op sommige plekken zijn de rotsen meer grijs met groen. Hier en daar is een inkeping met een rots. Ook is er soms een soort bank uitgesleten én als je omhoog kijkt zie je een overhangende rots. Deze natuurpracht vind je zo in het bos tussen de bomen, intrigerend om te zien! Langs de wand kan je prima lopen, erg druk was het er niet in augustus 2022.

En dan komen we bij een soort grot waar we doorheen kunnen lopen. Op dit punt wordt het wat drukker want hier kan je ook een kortere route naartoe lopen. Een fijn vooruitzicht als je niet zo’n eind wilt lopen, want dit is de allermooiste plek van de Altschlossfelsen. De rotsen hebben bijzondere vormen en zijn ook weer roder om hun pracht te benadrukken. Vooral hier doet dit bijzondere natuurgebied me best denken aan Bryce en Zion in Amerika. Via het bos lopen we terug naar de parkeerplaats. Voldaan van de leuke variatie in de langere wandeling. Op naar de Elzas!

Altschlossfelsen Germany
Altschlossfelsen Germany
Altschlossfelsen Germany

Praktisch over de Altschlossfelsen

  • Wandelingen start je bijvoorbeeld in Eppenbrunn of Roppeviller. In Eppenbrunn is ook genoeg ruimte om te parkeren met een camper.
  • Honden zijn toegestaan in het wandelgebied. Wel moet je de hond aangelijnd houden.
  • In het wandelgebied zijn geen horeca faciliteiten. In en rond de dorpen vind je wel enkele restaurants. Eppenbrunn is wel een stuk groter dan Roppeviller.
  • Wij zijn niet naar het oude kasteel gelopen, maar hier kan je wel een kijkje nemen.
  • De bewegwijzering in het gebied is goed en staat duidelijk aangegeven met daarbij de afstanden.

Meer leuks in Duitsland:

Volg mijn reisavonturen! Facebook – InstagramYoutube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met Jan de hele wereld over. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Hond Bros reist meestal gezellig met ons mee. Ik neem je mee in tekst, beeld én video. Reis je met ons mee?

Om dit blog te onderhouden maak ik gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in mijn disclaimer. Klik je hier op en bestel je een product of boek je een accommodatie, dan ontvang ik een klein bedrag als dank voor de verwijzing. Jij betaalt niets extra voor je aankoop.

Dit vind je vast ook leuk:

Aanmelden
Abonneren op
guest

3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
3
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x