Ooit wachtte ik bijna een dag lang op mijn vertraagde vlucht. Weet jij welke rechten je hebt als je vlucht vertraagd is? Lees verder voor meer informatie!
Vertraging op Rhodos
Járen geleden zou ik ’s ochtends vroeg vanaf Rhodos naar Amsterdam vliegen, maar nog bij het hotel kregen we te horen dat we pas veel later konden weg gaan. Samen met twee andere meiden huurden we één van onze kamers langer zodat we na het zonnebaden konden douchen. Uiteindelijk maakten we onze tijd vol en belandden we alsnog veels te vroeg op de luchthaven. Middenin de nacht kwamen we uiteindelijk thuis, waardoor we de dag erna ook kwijt waren. Onze rechten als je vlucht vertraagd is? Daar dachten we toen niet over na. Zou ik nu zéker wel doen!
De rechten
Of je recht hebt op een vergoeding, hangt af van de duur van de vertraging. Op het moment dat jouw vlucht binnen drie uur toch nog vertrekt, zal je geen vergoeding kunnen claimen. Het is dus belangrijk dat je de tijd goed in de gaten houdt. Maar, is de vertraging drie uur of zelfs langer? Dan hoort de luchtvaartmaatschappij in ieder geval voor jou te zorgen en dus ook een vergoeding te betalen.
Het is mogelijk om een bedrag te ontvangen ter compensatie van de vertraging. Het is belangrijk dat jouw aankomstvertraging minimaal drie uur is of langer. Is dat het geval? Dan kom je als het goed is in aanmerking voor een vergoeding voor de vertraging van je vlucht. De hoogte van de compensatie kan meer zijn dan je zou verwachten. Zo kan een claim bij KLM wel tot €600 per passagier oplopen, als je in aanmerking komt.
De compensatie
Maar, wanneer heb je recht op deze compensatie? Ten eerste is het dus van belang dat je minimaal drie uur of meer vertraging hebt gehad. Dat is een belangrijke eis. Daarnaast is de bestemming van de vlucht belangrijk. De vergoeding is van toepassing op alle vluchten binnen de EU, vluchten van een EU-bestemming naar een niet-EU-bestemming. Als je van buiten de EU naar een EU-bestemming vliegt, moet de vervoerder Europees zijn. Zou je net zien dat je de verkeerde maatschappij treft…
De laatste eis bij de rechten als je vlucht vertraagd is, is dat er geen sprake is van overmacht. Dit zijn buitengewone omstandigheden als heel slechte weersomstandigheden of natuurrampen. Dat zijn situaties die niet aan een luchtvaartmaatschappij kunnen worden toegerekend.
Lees ook: goed verzekerd op reis
De wetgeving
Wellicht vind je het interessant om je eens te verdiepen in de wet- en regelgeving bij vertragingen bij vluchten. De compensatie is vastgelegd in de Europese wet- en regelgeving. In die wetgeving zijn de vereisten vastgesteld waardoor jij recht hebt op die compensatie.
Jouw rechten als je vlucht vertraagd is zijn vastgelegd in Europese Verordening (EG) 261/2004. Dit zijn de rechten wanneer er sprake is van een vertraagde of geannuleerde vlucht. Daarnaast is het Verdrag van Montreal belangrijk. Het verdrag waarborgt de aansprakelijkheid van een luchtvaartmaatschappij wanneer is schade is opgelopen schade door passagiers. Het is dus altijd goed om na te gaan welke rechten je hebt, vaak kan je je onkosten sowieso vergoed krijgen!
Meer reistips:
Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest
Een aantal jaren terug had ik een vertraagde vlucht naar Miami. Toen iemand mij erop wees dat ik een claim in kon dienen heb ik dit meteen gedaan. Enkele tijd later kreeg ik netjes €600 terwijl het ticket mij een stuk minder had gekost.
Jee, dat is goed geregeld zeg! Kon je mooi weer een nieuwe reis boeken 🙂
Kijk, dat zijn nog eens handige tips. Ik ben zelf eigenlijk veel te laks in dit soort zaken. Maar de volgende keer dat ik meer dan drie uur vertraging heb, zal ik eraan denken. (Hoewel ik liever gewoon op tijd ben, natuurlijk.)
Tuurlijk, ik reis het liefst ook gewoon op tijd. Maar als je pas een halve dag later terug komt dan je verwacht hebt, dan is een vergoeding ook wel zo prettig! Ik bedenk me nu net dat ik het zelfs al 3x gehad heb. Een volgende keer maak ik er werk van!