Europa Outdoor

Ásbyrgi, de bijzondere kloof van Noord-IJsland

24 december 2017
Marcella Ásbyrgi Iceland

Na ons bezoek aan de spectaculaire Dettifoss besloten we door te rijden naar Ásbyrgi om de bijzondere canyon te bewonderen. Een goede keuze bleek al snel, wat een geweldig mooi gebied is dit. Ik laat het je zien!

Ásbyrgi Iceland Ásbyrgi IcelandÁsbyrgi IcelandÁsbyrgi IcelandIn de vorm van een hoefijzer

IJslanders houden van sprookjes. De legende vertelt dat de god Óðinn op zijn achtbenige hengst Sleipnir reed, zijn poot uit sloeg en zo de hoefvormige canyon Ásbyrgi creëerde. In werkelijkheid is Ásbyrgi duizenden jaren geleden ontstaan als gevolg van een verwoestende overstroming na de uitbarsting van de vulkaan onder de Vatnajökull ijskap. De hoefijzervormige canyon is zo’n 4 km lang, 1 km breed en heeft 100 meter hoge rotswanden. Ásbyrgi maakt deel uit van het Vatnajökull National Park.

Tussen de locals

Bij de hoofdingang van Asbyrgi vind je een oude graanschuur, dit is ‘Gljufrastofa Visitors Center’. Vlakbij vind je de camping waar wij overnachtten. Een mooie camping met nette faciliteiten en veldjes met veel ruimte. Het bleek een populaire camping bij de locals, want op ons veldje kwamen er steeds meer locals bij met hun caravan. Het was vrijdag en kennelijk kwamen ze er het weekend door brengen. Leuk om te zien hoe ze dat doen.

Ásbyrgi Iceland Ásbyrgi Iceland Ásbyrgi Iceland Ásbyrgi IcelandÁsbyrgi IcelandHiken voor het mooiste uitzicht

Wij vertrokken de volgende ochtend al vroeg vanaf ons veldje. Vlakbij de camping begint een wandeling die ons op de 100 meter hoge rotswand bracht. Na een stukje lopen heb je vervolgens prachtig uitzicht in het hoefijzer. Dat wilden we uiteraard graag zien! We troffen het want de zon scheen heerlijk die ochtend. Het was zo’n 16 graden (juni 2017), onze eerste dag met korte mouwen. Wat een prachtig gebied, het was echt genieten om daar te lopen! Ook omdat Ásbyrgi weer heel verschillend is dan de andere bezienswaardigheden in IJsland. Het is zó’n aanrader om ook Noord-IJsland te bezoeken!

Ásbyrgi IcelandÁsbyrgi Iceland Ásbyrgi Iceland Ásbyrgi IcelandEn dan is er ook nog het meertje!

Zeker niet het mooiste deel van Ásbyrgi wat mij betreft, maar wel een leuke plek om even een kijkje te nemen. Als je de kloof in rijdt, dan vind je aan het einde een parkeerplaats die je bij een meer brengt. Het ligt tegen de rotswand, absoluut een idyllische plek. En een koude plek want in ons geval zorgde die rotswand voor schaduw (en het was eindelijk eens warm!). Via een netjes wandelpad loop je in een halve kilometer naar het meer van Ásbyrgi. Je kunt hier op verschillende niveaus naar kijken zodat je vanuit meerdere hoeken uitzicht hebt.

Meer IJsland!

Wil jij de kloof van Ásbyrgi bewonderen?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Elisa 24 december 2017 at 15:09

  Dit ziet er heel anders uit dan de foto’s die je normaal van IJsland tegenkomt, leuk! Dat meertje ziet er ook super uit. Zeker een plek die wij zouden willen bezoeken!

  • Reply Marcella 28 december 2017 at 16:45

   Ik heb er vooraf én achteraf bij anderen nooit foto’s van gezien. Jammer, want Ásbyrgi is echt heel leuk! Sowieso is het noorden van IJsland top. Jammer dat zovelen dat deel overslaan, als is het er daardoor wel lekker rustig 😉

 • Reply Jenny 28 december 2017 at 18:32

  Ohhhhh, zo mooi! En lekker zonnig.

  Ik ben benieuwd hoe deze plek er in de winter uitziet, misschien ga ik zelf wel een kijkje nemen 🙂

  • Reply Marcella 28 december 2017 at 21:36

   Eén van de weinige plekken waar we zon troffen. De IJslanders zaten direct in een hemdje buiten, haha. Maar het was wel fijn om even zo zonder jas rond te lopen. Het is zeker een gaaf gebied, het noorden sowieso. Aanrader om er een kijkje te nemen!

 • Reply ivonne 29 december 2017 at 17:40

  Wow, wat is IJsland toch mooi! Die tweede foto met dat uitzicht vind ik indrukwekkend. Hier zie je pas goed hoe groot de kloof is.

  • Reply Marcella 30 december 2017 at 22:01

   Gaaf hé Ivonne! Ik lees eigenlijk nooit over deze kloof, maar het is er zo gaaf! Als je naar IJsland gaat, sla dan het noorden zeker niet over. De natuur is er nóg ruiger, zo tof!

 • Reply Rieneke | Backpackjunkies 3 januari 2018 at 15:30

  Wow, wat onwijs groen! Dat moet heel indrukwekkend zijn om in het echt te zien. Een prachtig gebied om te hiken.

  • Reply Marcella 4 januari 2018 at 16:52

   Gaaf hé! Noord-IJsland is sowieso erg mooi en heel ongerept. En vrij rustig, veel toeristen blijven in het zuiden. Prima! 🙂

 • Reply Herma | 2feelfree.com 3 januari 2018 at 19:09

  Wauw!! Vooral die tweede foto! Supermooi daar, zeg 🙂 Ik zou ook wel naar IJsland toe willen, maar het lijkt me ook wel prijzig! Viel het jullie mee? Komt er nog een budgetblog? 😉

  • Reply Marcella 4 januari 2018 at 16:53

   Gaaf hé, IJsland is echt prachtig joh! Maar inderdaad wel duur, zo zijn boodschappen bijvoorbeeld 2-3 keer zo duur als thuis. Ik ga eens kijken of ik er een budgetblog van ga maken, ik overweeg het wel. Dan heb je een idee wat je moet verwachten en dat is zeker fijn!

 • Reply Stéphanie 11 januari 2018 at 19:12

  Wat een gaaf landschap om doorheen te lopen. IJsland blijf ik maar uitstellen, maar het moet er toch eens van komen. Dit is zeker een plek die ik zou willen bezoeken! Die tweede foto, is die met een drone genomen of is het vanaf een uitzichtpunt?

  • Reply Marcella 12 januari 2018 at 11:07

   We hadden onze drone nog niet toen we door IJsland reisden, dus deze foto is vanaf een uitzichtpunt genomen. Gave natuur hé!

  Leave a Reply