Outdoor Stedentrips

Een fikse dosis natuur tijdens je stedentrip

10 oktober 2016
Marcella, Oslo

Mij maak je ’t meest gelukkig met een fikse dosis natuur. Ik vind stedentrips inspirerend, maar om mezelf op te laden werkt een flinke portie natuur ’t beste. En dus combineren wij regelmatig een stedentrip met een mooi natuurgebied. Om jou te inspireren zet ik mijn beste tips voor je op een rij!

Oslo, Norway

Oslo + Vakre Sognsvann

Oslo is een onwijs leuke stad, maar na een paar dagen centrum waren we toe aan wat rust en ruimte. Aan het einde van metrolijn 6 (half uurtje) loop je met de stroom mensen mee naar Vakre Sognsvann, een prachtig meer. Op zondagochtend tref je hier veel hardlopers en mensen met kinderen. Vooral locals. Je kunt in 4 kilometer een rondje om het meer lopen. Wij liepen vervolgens vanaf station Nydalen langs rivier Akerselva terug naar het centrum. Het werd een lekker actieve dag!

Lees mijn City Guide Oslo!

Onlanden, DrentheGroningen + De Onlanden

Wist je dat je aan de rand van Groningen het prachtige natuurgebied De Onlanden vindt? Je vindt er naast open water, verschillende soorten graslanden, moeras met moerasbos en beekdalen. En natuurlijk veel diersoorten. Ik fiets er regelmatig een rondje op mijn racefiets, maar je kunt er ook heerlijk wandelen. Zo heb ik er de 4 mijl al twee keer gewandeld. Opwarmen met wat lekkers doe je vervolgens bij de knusse Onlanderij. Groningen en de Onlanden: de ideale combinatie tussen stad & natuur!

Lees over todo’s & leuke hotspots in Groningen!

Wicklow Mountains, Ireland

Wicklow Mountains, Ireland

Dublin + Wicklow Mountains

Wist je dat je in een uur rijden vanaf Dublin in een prachtig natuurgebied bent? Je vindt hier Nationaal Park Wicklow Mountains. Tijdens onze roadtrip Ierland wandelden wij een eind door de Wicklow Mountains. Wij kozen de witte route ‘Spinc and Glenealo Valley’ van 9 kilometer en een stijging van 380 meter. Deze wandeling brengt je van de voet van Upper Lake via 600 treden naar een prachtig uitzichtpunt. Vervolgens loop je helemaal om het meer heen. Echt een toffe wandeling!

Benieuwd naar meer verhalen én foto’s van de Wicklow Mountains?

Alde FeanenLeeuwarden + de Alde Feanen

Ik woonde 10 jaar in Leeuwarden, en dus heb je zeker veel aan mijn City Guide Leeuwarden als je de stad bezoekt. Reserveer wat extra tijd, en sla Nationaal Park de Alde Feanen zéker niet over! Je kunt er voortreffelijk wandelen en fietsen, maar ook sloep varen is er supertof. Ik maakte in mei een fotoblog en filmpje van de Alde Feanen. Dat prachtige gebied kán je toch zeker niet overslaan?!

Overnachten middenin de natuur? B&B Justjesoars is superfijn!

Wild Pacific Trail, Vancouver IslandVancouver + Vancouver Island

Tsja, als je dan toch naar Vancouver vliegt, dan raad ik je natuurlijk aan om een roadtrip door de Rocky Mountains te maken. Toch niet zoveel tijd? Neem dan de boot en ontdek Vancouver Island. Wij zijn vijf dagen op dit grote eiland, maar eigenlijk veels te weinig tijd. We fietsen en relaxen bij Tofino, lopen een stuk van de Wild Pacific Trail en spotten wel 15 orca’s bij Victoria. De perfecte afsluiter van onze geweldige reis! Het schijnt dat je er ook op diverse plekken beren kunt spotten.

Lees over onze avonturen op Vancouver Island

Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug

Utrecht + Utrechtse Heuvelrug

Utrecht, zo’n leuke stad! Een paar jaar geleden gingen we er een dagje stadten en sliepen er een nachtje bij Holiday Inn Express. Op zondag zochten we de rust op van Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug. Ondanks de regen liepen we de 6 kilometer van de Kaapse Bossenroute. Een mooie wandeling in een prachtig gebied! In augustus liepen we er weer 10 kilometer, zeker een park om vaker terug te komen!

Bezoek jij wel eens een Nationaal Park in Nederland?

Oude Markt, LeuvenHoge Kempen, BelgiumLeuven + Nationaal Park Hoge Kempen

Leuven is een onwijs leuke stad! Er zijn veel mooie gebouwen, knusse straatjes en goede restaurants. Na een heerlijke vrijdag en zaterdag besloten we toch om zondag de stad te verlaten. We reden een uurtje naar Maasmechelen zodat we via de toegangspoort Connecterra het Nationaal Park in konden. Wist je dat Hoge Kempen het enige Nationaal Park van België is? Wij kozen ervoor om via de gele route 11 kilometer te wandelen. Het landschap is er mooi en veelzijdig. Ik wil zéker eens terug om het park in te gaan via één van de andere vijf toegangspoorten. Ook daar is vast weer veel moois!

Heb je ons filmpje van Leuven al gezien?

Volgens mij zijn dit ook wel goeie combi’s:

 • Valencia + Natuurpark La Sierra Calderona
 • Riga + Gaujas National Park
 • Marseille + Nationaal Park Calanque
 • Napels + Vesuvius

Welke combinatie stedentrip & natuur raad jij aan?

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

You Might Also Like

60 Comments

 • Reply Bianca 10 oktober 2016 at 07:50

  Leuke tips! Wij hebben van de zomer Luxemburg stad gecombineerd met een gedeelte van de Mullerthal trail. Dat vond ik ook een leuke combi.

  • Reply Marcella 11 oktober 2016 at 19:28

   Oeh, leuke tip Bianca! Ik ben met Kerst vlakbij Luxemburg, dus wie weet kunnen we dan ook een stukje van de Mullerthal trail mee pakken. De foto’s zien er tof uit!

 • Reply Shirley 10 oktober 2016 at 08:10

  De laatste paar jaar hou ik ook steeds neer van zo’n combinatie. Ik heb Valencia gecombineerd met Albufera. Rome had ik wil combineren met het meer Bracciano, maar net toen we dat van plan waren, werd het regenachtig.

  • Reply Marcella 11 oktober 2016 at 19:30

   De combi Valencia & Albufera heb ik vaker gezien. Zag er ook tof uit. Maar La Sierra Calderona leek me nog veel gaver. Helaas waren we wat te kort in de stad om ook nog de natuur op te zoeken. Maar als ik ooit eens terug kom ga ik er graag hiken!

 • Reply Co 10 oktober 2016 at 08:36

  Leuke tips! Die in Dublin wil ik volgend jaar wel een keer uitproberen 🙂 Ik vond trouwens Nice + Cap Roux en Barcelona + Montserrat ook wel een mooie combi 🙂

  • Reply Marcella 11 oktober 2016 at 19:31

   Wicklow moet je zéker niet overslaan, zo tof! Goeie combi’s raad je aan, leuk! Vooral naar Nice + Cap Roux ben ik super benieuwd!

 • Reply Maud - Maudgeniet.nl 10 oktober 2016 at 08:37

  Wat fijn, Marcella! Het is altijd fijn om de drukte van een stad te ‘ontvluchten’. In november ga je een citytrip weer combineren met natuur –> Belfast en de prachtige kust van Noord-Ierland, zo gaaf!

  • Reply Marcella 11 oktober 2016 at 19:31

   Ja, heerlijk om de drukte te ontvluchten. Vooral perfect na een paar dagen stad. Ik ga in november inderdaad weer een stedentrip combineren met de natuur in Noord-Ierland. Onwijs veel zin in!

 • Reply Wanda 10 oktober 2016 at 11:24

  Heerlijke tips! Vooral die van De Onlanden wil ik binnenkort eens zelf gaan testen! Ook de andere spreken me erg aan maar dat hem dit jaar niet meer gaan worden. Jullie gaan straks toch al naar Durbuy? In de Ardennen kun je namelijk ook heerlijk wandelen en is wat mij betreft echt een prachtige streek. Ook Duitsland heeft veel van die mooie streken, wat te denken van het Harz gebied in combinatie met Wernigerode? Wij waren er vorig jaar en hebben echt genoten.

  • Reply Marcella 11 oktober 2016 at 19:34

   Leuk dat je wilt gaan wandelen in de Onlanden. Ik vind het er echt heel tof en kom er graag. We zitten met Kerst vlakbij Durbuy in een huisje samen met vrienden. Het lijkt ons leuk om daar ook te wandelen. Ik ken de Ardennen amper, dus dan is het extra tof om op ontdekking te gaan! De Harz ken ik ook niet. Leuke tips, thanks!

 • Reply Sabine 10 oktober 2016 at 16:39

  Mooi dit! En ik raad aan: Edinburgh en Hongkong!! Vooral die laatste: boordevol natuur, ben je dagen zoet mee 😉

  • Reply Marcella 11 oktober 2016 at 19:35

   In Edinburgh ben ik geweest. Arthurs Seat opgeklommen, maar daar bleef de portie natuur bij. Ik zou graag door Schotland heen willen trekken. Lijkt me zo’n mooi land! Wat tof dat Hongkong zo boordevol natuur is. Ik moet echt nog bij je komen lezen over al jullie avonturen. Zó benieuwd naar!

   • Reply Sabine 11 oktober 2016 at 19:37

    Ja dat klopt van Edinburgh haha. IK heb al veel geschreven over Hongkong, onder andere veel over de natuur daar. Moet je maar eens kijken: het zal je verbazen hoe groen die stad is!

    • Reply Marcella 11 oktober 2016 at 19:38

     Ik kom snel bijlezen en zal al je artikelen over Hongkong verslinden! 😉

 • Reply Ilona 11 oktober 2016 at 08:00

  Een stukje natuur kan ik altijd wel waarderen 😉 Het afgelopen jaar heb ik ontdekt hoe veelzijdig de natuur in Nederland is. Ik ben benieuwd naar Valencia. De stad combineren met Albufera waren we al van plan, maar het park dat jij opnoemde, kende ik nog niet. Ik ben benieuwd ;)!

  • Reply Marcella 11 oktober 2016 at 19:37

   De natuur in Nederland is zeker veelzijdig Ilona, ook dichtbij huis is er zoveel moois te ontdekken! Ik heb ook nog zoveel mooie gebieden te ontdekken. Supertof!
   Leuk dat je Valencia wilt combineren met Albufera, schijnt erg mooi te zijn daar! Ik ben benieuwd of je ook naar La Sierra Calderona gaat. De foto’s van dat park zagen er echt supergoed uit! Schilderachtig mooi!

 • Reply Yvonne 11 oktober 2016 at 09:15

  Gek genoeg heb ik nog nooit van de Onlanden gehoord! Shame on me. 🙂 Ik ben van plan binnenkort een stedentripje naar onze oude stad te doen, dus wie weet hebben we tijd om deze mooie plek ook te ontdekken.

  • Reply Marcella 11 oktober 2016 at 19:39

   Leuk dat je binnenkort een trip down memorylane in Groningen komt doen Yvonne! Zal gaaf zijn wanneer je ook in de Onlanden kunt lopen. Ze hebben er ook regelmatig leuke activiteiten voor kinderen.

 • Reply Tjapke | Tjapke Op Reis 11 oktober 2016 at 13:36

  Ja, ik ben ook zo iemand die graag een citytrip maakt in combinatie met wat natuur! Wij gingen in september naar Berlijn en om een beetje af te wisselen tussen stad en natuur hebben we daar de tuinen van Schloss Charlottenburg en die van Sanssouci in Potsdam bezocht. Ook het groene hart van Berlijn, Tiergarten, is perfect om even te ontsnappen aan de drukte van de stad! 😉

  • Reply Marcella 11 oktober 2016 at 19:40

   Oh, dat zijn ook toffe tips icm een stedentrip Berlijn! Ik heb zelf door heel Berlijn gefietst, en dan kom je ook op rustigere plekken aan de rand van de stad. Tiergarten heb ik nog niet bezocht, moet erg mooi zijn heb ik gehoord!

 • Reply Kirsten | Travelaar.nl 11 oktober 2016 at 17:23

  Ik denk er helemaal hetzelfde over! Steden vind ik geweldig om te ontdekken, maar van natuur word ik helemaal vrolijk! Een toevoeging van mij: Skopje + Matka Canyon 🙂 Beide echte aanraders!

  • Reply Marcella 11 oktober 2016 at 19:42

   Dat heb ik even opgezocht, de Matka Canyon. En wauww, wat een gave aanrader! Ik ben nu al fan! Ik zag dat er tussen Skopje en de Matka Canyon een groot natuurgebied ligt, dus er is kennelijk nog veel meer moois te ontdekken daar. Leuke tips Kirsten, thankss!

 • Reply Lotte - scratchingmymap 11 oktober 2016 at 19:01

  Wat leuk om Leuven in dit lijstje te zien staan, dat had ik helemaal niet verwacht! 🙂

  • Reply Marcella 11 oktober 2016 at 19:43

   Leuven is leuk én de Hoge Kempen ook. Prima combi, dus dat móest ik wel aanraden! 😉

 • Reply tea 11 oktober 2016 at 20:59

  Tof! Zagreb en Medvednica zijn een aanrader.

  • Reply Marcella 12 oktober 2016 at 21:49

   Leuke tip Tea, dankjewel!

 • Reply Aniek 11 oktober 2016 at 23:40

  Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug is zeker een mooie tip! Ik ga er graag wielrennen of mountainbiken. En dan in Utrecht op het terras zitten. 🙂

  • Reply Marcella 12 oktober 2016 at 21:49

   Fietsen is daar vást ook heel fijn Aniek! Jij woont er dichtbij toch?

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 12 oktober 2016 at 20:29

  Wat een goede tips Marcella! Ik ben ook dol op natuur maar dat vergeet je vrij snel wanneer je op stedentrip bent. Edinburgh staat hoog op mijn lijstje en daar wil ik zeker de mooie omgeving ontdekken.

  • Reply Marcella 12 oktober 2016 at 22:28

   Wij combineren bewust natuur met onze stedentrip. Zo kan je stiekem nog wat meer van een land zien. Extra leuk! Tof dat je naar Edinburgh gaat, ik vond het er echt prachtig!

 • Reply ivonne 12 oktober 2016 at 23:32

  Gaaf al die blogs met leuke steden en de naastgelegen natuur. Ik ben gek op die combo. Wij doen dit ook graag en zo zie je inderdaad net weer wat meer van een land dan alleen de stad! Wat dacht je van Sydney en de Blue Mountains? Voor als je eindelijk een keer die kant uit gaat 😉

  • Reply Marcella 14 oktober 2016 at 10:55

   Ohja, Sydney + de Blue Mountains. Lijkt me zó supermooooi! <3 Goeie tip Ivonne!

 • Reply Denise - Follow my footprints 13 oktober 2016 at 10:16

  Hé, dit zag ik laatst toevallig ook al bij iemand anders en toen dacht ik nog wat origineel, omdat je meestal de combinatie stad en strand ziet ipv stad en natuur. Eigenlijk kun je heel veel steden met mooie natuur combineren. Valencia met Albufera, Gerona met de mooie natuurgebieden in de buurt, Dubrovnik met de eilanden in de buurt of zelfs met Montenegro, Marrakech met mooie watervallen en valleien en niet te vergeten Den Haag en de duingebieden tussen Wassenaar en Den Haag of Kijkduin en Den Haag.

  • Reply Marcella 14 oktober 2016 at 11:45

   Leuk dat je meer tips hebt gelezen over deze combi Denise. Ik ben wel benieuwd welk blog dat is, daar haal ik vast ook weer goeie tips uit! Bij ons is het een ontwikkeling dat je we steeds vaker voor die combi kiezen. Grappig dat het dus vaker voor komt én erover geschreven wordt.
   Leuke tips heb je! Ik wist niet eens dat je Marrakech met watervallen kon combineren. Wist wel dat het atlas gebergte heel dichtbij is. Van Den Haag moet ik ook zeker eens wat meer zien. Ik ben er al jaaaaren niet geweest!

 • Reply Marcel 13 oktober 2016 at 17:56

  Heerlijke combi, stedentrip met natuur! De Alde Feanen staat zeker nog op mijn lijstje, erg veel over gelezen. Haarlem kan je heel goed combineren met Nationaal Park Zuid-Kennemerland of met de Amsterdamse Waterleidingduinen. Beide zijn prachtige natuurgebieden. Absolute aanrader wat mij betreft!

  • Reply Marcella 14 oktober 2016 at 11:50

   Leuk dat de Alde Feanen op je lijstje staat Marcel! Bij mij staan de combi’s die jij noemt nog op mijn lijstje. Er is nog zoveel moois te ontdekken in Nederland!

 • Reply Sanne 14 oktober 2016 at 09:06

  Ik kan je Stockholm met de archipel ook aanraden! En bij Valencia de Albufera

  • Reply Marcella 14 oktober 2016 at 11:51

   Stockholm staat nog erg hooooog op mijn wishlist Sanne! Leuke tip!

 • Reply Jenny - ikreis.net 14 oktober 2016 at 18:58

  Ik heb Napels gecombineerd met Solfatara. Dat leek me mooier dan de Vesuvius 😉

  Ik mis Heidelberg en Neckersteinach (of desnoods en filosofen weg) in je lijstje. Echt een aanrader!

  • Reply Marcella 15 oktober 2016 at 19:27

   Napels icm de Vesuvius lijkt me ook tof, maar ik ken Solfatara dan ook nog niet. Ga ik opzoeken dus!
   Leuke aanrader in Duitsland heb je. Ik ga meestal op stedentrip in Duitsland, maar er is ook zoveel mooie natuur. Heb er nog veel te ontdekken!

 • Reply Jessica 14 oktober 2016 at 19:12

  Wat een leuk artikel Marcella 🙂 Wij hebben jaren geleden de zuidkust van Spanje (Malaga, maar het is ook te combineren met Sevilla) gecombineerd met Gibraltar. Ook best tof! En Napels met Vesuvius lijkt me inderdaad ook erg leuk 🙂 Oewh en Florence hebben we destijds gecombineerd met bus- en treintrips door Toscane. Haha zo zie je maar weer: je kunt best veel stedentrips combineren met natuur!

  • Reply Marcella 15 oktober 2016 at 19:30

   Wat grappig dat jij de combi Sevilla + Gibraltar noemt Jessica, dat hebben we nog overwogen voor mijn verjaardag in november 😉 Aanrader dus? Napels en Vesuvius staat ook op mijn wishlist. Ik ga in november Belfast combineren met de mooie natuur. Erg benieuwd naar!

   • Reply Jessica 21 oktober 2016 at 10:34

    Belfast lijkt me inderdaad ook erg gaaf, net als de natuur daar in de buurt. Hopen dat jullie een beetje goed weer hebben (als in geen plensbuien haha :p). Leuk!

    • Reply Marcella 21 oktober 2016 at 11:34

     Ik hoop ook dat het droog is! 😉 *duimduimduim*

 • Reply Carolien | Dream the World 14 oktober 2016 at 19:23

  Wat denk je van Middelburg en het strand/duin? Ik herken helemaal wat jij zegt. Ik hou ook echt zo van natuur! Zo die Wicklow mountains zien er ook mooi uit! Ik vind Pau en De Pyreneeën ook een mooie of Sydney en de Blue Mountains

  • Reply Marcella 15 oktober 2016 at 19:36

   Middelburg, daar ben ik nog nooit geweest. Leuk om ook die stad te combineren met strand en duinen, goeie tip! Pau heb ik ook even opgezocht, en ook die combi met de Pyreneeën heb ik toegevoegd aan mijn lijstje. Top!

 • Reply anto 15 oktober 2016 at 08:22

  Wij zoeken ook altijd de natuurlijke plekjes op van een stad. Daarom vond ik bijvoorbeeld Stockholm en Vancouver zo leuk 🙂 ohja en Arnhem is trouwens een van de groenste steden van Nederland hoorde ik laatst, dus blij hier te wonen!

  • Reply Marcella 15 oktober 2016 at 19:38

   Stockholm vind ik ook vast supertof. Oh, en Arnhem moet ik echt eens bezoeken. Ik ben er nog nooit geweest! *shame*

 • Reply Mirre 15 oktober 2016 at 14:54

  Wat leuk dat je de Onlanden en de Alde Feanen noemt, daar kwamen wij ook altijd.

  • Reply Marcella 15 oktober 2016 at 19:41

   Oh leuk Mirre, je komt uit het noorden dus?

   • Reply Mirre 16 oktober 2016 at 09:50

    Ja wist je dat niet? Ik ben Groningse!

    • Reply Marcella 16 oktober 2016 at 10:31

     Nee, dat wist ik niet. Leuk!!

 • Reply Stéphanie 19 oktober 2016 at 20:06

  Goede tips Marcella! Ik ben zelf niet zo’n stadsmens. Na een dag heb ik het meestal gezien, dus ik zoek tijdens een citytrip heel graag de natuur op. De juiste balans voor mij 🙂 Dublin + Wicklow en Vancouver + VI heb ik ook gezien. Deze steden zijn inderdaad perfect voor een combi met natuur. Oslo, daar wil ik graag nog eens heen. In Frankrijk heb je vlakbij de steden vaak veel natuur, ook een aanrader voor jou!

  • Reply Marcella 20 oktober 2016 at 08:23

   Ja, de combi tussen Franse steden en mooie natuur wil ik zeker nog opzoeken. Lijkt me echt te gek! Heb je absolute aanraders voor mij?

 • Reply Stéphanie 20 oktober 2016 at 19:32

  Uiteraard 😉 Wat ik kan aanraden in Frankrijk: Marseille en de Calanques, Amiens en de hortillonages, Nice en bijvoorbeeld Antibes waar je een heerlijke kustwandeling kunt maken, Montpellier en de Camargue, Gap en het meer van Serre Ponçon, Aix en Provence en de Gorges du Verdon, Annecy en het meer van Annecy en de omringende bergen, Nancy en de Vogezen.. En de lijst is lang 🙂 Jeetje, ik kan hier eigenlijk ook een blog over schrijven haha.

  • Reply Marcella 21 oktober 2016 at 11:34

   Moet je doen, er een blog over schrijven! Je hebt genoeg leuke tips zo te lezen! Ik moet echt eens die kant uit hé 😉

 • Reply Stéphanie 24 oktober 2016 at 17:38

  Ja, dat moet je zeker! Ik post deze week een blog hierover 🙂

 • Reply karlien 6 februari 2017 at 14:21

  Jaaa Dublin wil ik zo graag eens heen. En de Wicklow mountains met waarschijnlijk de Wicklow way ? Mijn moeder heeft daar jaren terug eens gewandeld.

  Mijn verrassing was (Palma de) Mallorca. Prachtige stad, heerlijke avonden met alle terrasjes. Ook in december!! En dan de rest van het eiland, zo mooi!! Verder van huis vond ik Kaapstad waanzinnig in combi met de natuur er omheen. Bern is ook heel leuk met de bergen van het Berner Oberland erbij.

  • Reply Marcella 6 februari 2017 at 19:45

   Wandelen bij Wicklow is echt gaaf Karlien! We hebben er echt prachtig gewandeld, supermooi! <3 Ik zag onlangs ook foto's van Mallorca en ben er echt heel nieuwsgierig naar geworden. Lijkt me echt een heerlijk eiland! Kaapstad staat ook mijn wishlist. Bern en Berner Oberland ken ik niet, maar ik ga het opzoeken. Nieuwsgierig geworden!

  Leave a Reply