Noord-Amerika Outdoor Roadtrips

Athabasca Glacier in Canada

19 januari 2016
Athabasca glacier, Canada

Onze volgende stop langs de Icefields Parkway was flink koud. We wilden het ijs op van de Athabasca Glacier. Een onwerkelijk weetje: die dikke laag ijs is net zo hoog is als de Eiffeltoren. Toch is de gletsjer al flink geslonken in zijn omvang, en dus wilden wij hem graag ontdekken, voor het te laat is.

Athabasca glacier, Canada Marcella, Athabasca glacier, Canada Athabasca glacier, Canada

De Athabascagletsjer is een van de zes belangrijkste uitlopers van het Columbia-ijsveld in de Canadese Rocky Mountains. De gletsjer is ongeveer 6 km lang en omvat een gebied van 6 km². Het ijs is tussen de 90 en 300 meter dik. De Athabascagletsjer vloeit zijn water af ten westen van de berg Snow Dome. De opwarming van het klimaat heeft er inmiddels voor gezorgd dat de gletsjer zich meer dan 1,5 km heeft teruggetrokken in de afgelopen 125 jaar en meer dan de helft van zijn volume is kwijtgeraakt. Momenteel trekt het zich met twee tot drie meter per jaar terug. Bron: Wikipedia

Athabasca Glacier vind je net als Bow Lake en Peyto Lake langs de Icefields Parkway. Je kunt maar een klein stukje van de gletsjer bekijken zonder uitrusting. Als je verder wilt, moet dit onder begeleiding en met een goede uitrusting. Bij het Colombia Icefield Discovery Centre boek je kaartjes voor tours. Wij wilden graag de gletsjer op, en we kozen voor een tour naar een uitzichtspunt.

Met Brewster de gletsjer op

Een bus met enorme banden bracht ons op de Athabasca Glacier. Zo op het eerste gezicht lijkt het een kort stukje rijden, maar omdat ons speciale voertuig stapsvoets over het ijs reed, deden we er een tijdje over. Wij zaten helemaal voorin de bus, en op een gegeven moment leek het alsof we een afgrond in reden. Zó stijl reden we naar beneden. Onze buschauffeur grapte dat als je het eng vond, je ogen dicht moest doen, want dat deed zij ook. Eenmaal op de gletsjer kan je een klein half uurtje rond lopen over de immense laag ijs. Veel is er niet te zien, maar het is vooral bizar dat je over zo’n enorme ijsvlakte loopt. Wij hadden het geluk dat we als enige bus op de gletsjer waren, in de zomer staan er regelmatig maar liefst 8 op het plateau.

Athabasca glacier, Canada Athabasca glacier, Canada

Uitzicht op de Athabasca glacier

Vervolgens moesten we even wachten voor onze tweede tour. Hiervoor werden we een stukje verderop gereden naar een wandelpad waar we een mooi uitzicht hadden op de gletsjer. Je krijgt een audioguide mee en daarmee leer je veel over het ontstaan van de Athabasca glacier, maar ook over de dieren die in het gebied voor komen. Je kunt er zelfs een stuk over een glazen plateau lopen. Na de immense ijsvlakte óp de Athabasca glacier, maakte dit niet meer zo’n indruk. Wil je beide tours doen, dan adviseer ik je om ze in omgekeerde volgorde te doen.

Druk, drukker, drukst

Een andere reden dat het uitzichtspunt ons niet zo beviel, was de immense drukte. Zoals je op de foto ziet, stond het glazen plateau letterlijk vol. Maar ook in het restaurant bij Colombia Icefield Discovery Centre was ontiegelijk het druk (en geen goede kwaliteit). Omdat je vanwege het gevaar niet zelf de gletsjer op kunt, kan je geen rustige paden opzoeken zoals wij deden bij Peyto Lake. Zodoende is iedereen veroordeelt tot de (dure) tours, en is het er dus zo ontzettend druk. Wij wilden deze tours niet overslaan tijdens ons eerste bezoek aan de Rocky Mountains, maar als we er terug komen, dan rijden we gewoon door.

Lees meer blogs over Canada!

Volg mijn reisavonturen! FacebookBloglovinTwitterInstagram

Athabasca glacier, Canada Athabasca glacier, Canada

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Marjon 19 januari 2016 at 22:12

  Wij hadden al n voorgevoel dat zo’n dure tour tegen zou gaan vallen, daarom kozen we ervoor om (een deel van) de Wilcox Pass trail te lopen, tegenover de gletsjer, aan de andere kant van de weg. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de gletsjer. Dus niet direct doorrijden de volgende keer 😉

  • Reply Marcella 24 januari 2016 at 17:15

   Oeh, dat is een goeie tip Marjon! Had ik dat maar eerder geweten, haha! Ik vond het wel erg bijzonder om óp de gletsjer te staan, en wij hadden het geluk om er als enige groep te zijn. Dus zeker een bijzondere ervaring!

 • Reply ivonne 20 januari 2016 at 22:48

  Handig om te weten haha, die zet ik dus niet op de lijst want ik ben meer van de wat rustigere plekken zonder al die toeristen. Tenzij we verder willen dan zou het misschien met een gids kunnen. Heb je enig idee wat daar de prijzen van zijn?

  • Reply Marcella 24 januari 2016 at 17:24

   Ik ben ook meer van de rustigere plekken, zoals bij Peyto Lake toen we de drukte voorbij liepen. Toch waren we hier wel erg nieuwsgierig, en wilden we de gletsjer op. Ik kreeg via Twitter de tip van Sascha om een wandeling onder begeleiding te maken. Gaaf artikel! http://www.reishonger.nl/reisverslagen/gletsjerwandeling-in-canada/ En ik las dat je ook een wandeling kunt maken aan de andere kant van de weg waar vandaan je een prachtig zicht krijg op de gletsjer. De naam van deze wandeling kan ik helaas nog even niet terug vinden…

 • Reply Jessica 21 januari 2016 at 02:05

  Wat een bijzondere plek zeg! Ik krijg helemaal zin om te snowboarden met zulke foto’s haha :p En wat fijn dat jullie dat plateau nog een beetje voor jullie alleen hadden, ik ben niet zo’n fan van hangende platformen + veel mensen… :p

  • Reply Marcella 24 januari 2016 at 17:27

   Het was echt een geluk dat we met een kleine groep op de gletsjer waren. Met 8 bussen vol mensen om me heen had ik er zoveel minder aan gevonden… Ik heb intussen ook reacties gekregen van mensen die alternatieve wandelingen in dit gebied deden. Zo was er iemand die onder begeleiding de gletsjer op ging http://www.reishonger.nl/reisverslagen/gletsjerwandeling-in-canada/ en aan de andere kant van de weg kan je ook een mooie wandeling maken met uitzicht op de gletsjer. Klinkt goed!

 • Reply Marijke 21 januari 2016 at 17:00

  Jeroen was in 2007 ook bij de Athabasca glacier en heeft tijdens onze reis in 2013 de gletsjer vanuit dezelfde positie gefotografeerd als in 2007. En je ziet gewoon met het blote oog het verschil… echt héél jammer dat de komende generaties hem misschien helemaal niet meer zullen kunnen zien! Wij zijn er trouwens niet op geweest… het lijkt me heel leuk, maar wij waren wel afgeschrikt door de drukte! Jullie foto’s zijn wel echt bijzonder mooi!

  • Reply Marcella 24 januari 2016 at 17:28

   Ja, zo jammer dat het verschil al zo ontzettend groot is… In Nieuw-Zeeland had ik foto’s gezien van een vriendin die een gletsjer bezocht, en onze foto van jaren later leek er ook al zoveel minder op… Zonde!

 • Reply Sabine 22 januari 2016 at 18:15

  Wauw prachtig! Hoger dan de Eiffeltoren ook… heel bijzonder! Ik ben ooit op gletsjers geweest in Noorwegen, was ook heel apart. Met van die schoenen met stekels eronder en allemaal aan een touw. Was heel mooi, maar niet zo mooi als de plek die je hier laat zien!

  • Reply Marcella 24 januari 2016 at 17:29

   Lijkt me een nog gaver avontuur, met schoenen en stekels en touwen een gletsjer op. Spannend, maar ook onwijs bijzonder. Dat wil ik zeker nog wel eens doen Sabine!

  Leave a Reply