Duitsland

City Guide Münster

6 januari 2016
Marcella, Münster, Germany

Eind november was ik met manlief, moeder en schoonmoeder een paar dagen in Duitsland. We overnachtten in een schattig huisje in Uelsen. Omdat we wel wat van de omgeving wilden zien, en het regende, besloten we een Duitse stad te ontdekken. We kozen voor Münster, een stad die ons ontzettend verraste!

Münster, Germany Münster, Germany

Münster is een stad in het noordelijk deel van Noordrijn-Westfalen, Duitsland. De stad telt 302.178 inwoners en heeft een oppervlakte van 302,83 km². Münster is een studentenstad, de Wilhelms-Universiteit is een van de oudste universiteiten van Duitsland. Wetenschapsstad, sculpturenstad, stad van de Vrede van Münster, fietsenstad, Hanzestad – Münster is een levendige grote stad met vele gezichten. De stad won tweemaal de prijs klimaathoofdstad van Europa en de stad werd uitgeroepen tot de meest leefbare stad ter wereld. Bron: Wikipedia, Münster marketing

Parkeren bij Schloss Münster

Van mijn collega had ik de tip gekregen om te parkeren bij het slot. Je parkeert er voor ongeveer een euro per uur. Het is meteen een mooie plek om je dagje Münster te starten, wat een prachtig slot! En het is de perfecte plek voor om flink wat foto’s te maken. Schloss Münster is een voormalige prins-bisschoppelijke residentie. Na de Tweede Wereldoorlog werd de buitenkant opnieuw opgebouwd naar het origineel. Links van het hoofdgebouw leidt een kleine poort naar de slottuin. In het achterste gedeelte ligt de meer dan 200 jaar oude botanische tuin van de universiteit.

Hou er rekening mee dat je een milieusticker voor Münster hebt geregeld als je de stad wilt bezoeken!

Een leuk centrum

Münster is een mooie stad, vol met authentieke panden. Aan de Prinzipalmarkt vind je elegante designerwinkels, juweliers en schattige antiekwinkels. Gelukkig zijn er ook heel wat betaalbare winkels in het gezellige centrum. Je vindt er de bekende ketens, maar ook schattige kleine winkels. Aan horeca geen gebrek, want Münster heeft maar liefst 900 restaurants, kroegen en barretjes. Typisch voor Münster is de wijk het Kuhviertel in de oude binnenstad met traditionele studentenkroegen.

Münster, GermanyMünster, Germany
Aposto, Münster Aposto, Münster

Lunchen bij Aposto

Wij vinden een aantal leuke restaurants en bakkertjes die al vol zijn, en schuiven na een korte zoektocht aan bij Italiaans restaurant Aposto. Bij het restaurant ernaast vind je een tapasrestaurant. Beide van dezelfde eigenaar. Manlief en ik delen een pizza, en onze moeders eten soep en een broodje. Het eten is er heerlijk, en de prijs is goed betaalbaar. Altijd goed natuurlijk!

Bezienswaardigheden

Een aantal bezienswaardigheden in Münster zijn:

  • Het Münster Rathaus is een gebouw in gotische stijl uit het midden van de 14e eeuw. De Friedenssaal was in 1648 het toneel van de bezegeling van de Spaans-Nederlandse vrede, die onderdeel uitmaakte van de Vrede van Münster.
  • St. Paulus Dom, afkomstig uit de 13e eeuw. Beslist bekijken: de astronomische klok, een wonderwerk uit de late Middeleeuwen, waarvan de kalender tot in het jaar 2071 gaat,
  • De hallenkerk St. Lamberti werd tussen 1375 en 1450 gebouwd. Hij werd bekend door het huiveringwekkende verhaal over de drie kooien boven aan de toren: in deze kooien hingen in het midden van de 16e eeuw de lijken van de drie leiders van de wederdopersbeweging. De kerk heeft een torenwachter, die iedere nacht op zijn koperhoorn de tijd aangeeft.
  • Erbdrostenhof is het meesterwerk van de barokarchitect Johann Conrad Schlaun dat van 1753-1757 werd gebouwd. Het vormt samen met de Clemenskerk en de Dominikanerkerk het barokeiland aan de Salzstraße.
  • Waar vroeger de stadsmuren stonden, is nu een groene ring om de oude binnenstad ontstaan. De autovrije promenade is een allee met een dubbele rij linden aan weerszijden en is een belangrijke verkeersader voor iedereen die te voet, met de fiets of op inline-skates onderweg is.

Evenementen

Ik wil zeker nog eens terug naar Münster, het is zo’n leuke stad! Ik vond een aantal toffe evenementen waarvoor ik nog wel eens terug zou willen komen.

  • Het Eurocityfest in mei is het grootste open air feest in de regio. Op verschillende podia zorgen newcomers en sterren van a-capella tot rock voor een goede sfeer.
  • Drie keer per jaar vindt voor het stadsslot het volksfeest Send plaats. In voorjaar, zomer en herfst trekt de grootste kermis van het Münsterland elk jaar opnieuw meer dan een miljoen bezoekers. Mis vooral niet het vuurwerk op vrijdagavond.
  • Wij misten nét de kerstmarkten van Münster. We zagen de kraampjes, maar het was er nog uitgestorven. De kerstmarkt van Münster schijnt ontzettend leuk te zijn, en dus zeker een aanrader om te bezoeken vanaf eind november tot vlak voor Kerst.

Münster, GermanyMünster, Germany

Münster, Germany
Münster, Germany Münster, Germany

You Might Also Like

Aanmelden
Abonneren op
guest

14 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Klasine

Ziet er gezellig uit en het restaurant ziet er ook leuk uit! Duitsland heeft best mooie steden, blijft me elke keer weer verbazen.

Wanda

Leuk om al die bekende plekjes te zien! Ik ken Münster alleen van de kerstmarkten, dan is het zeker een aanrader, maar wil er ook zeker nog een keertje heen in het voorjaar of in de zomer. Zoveel te zien daar, zoals inderdaad het slot…

Vetexbart

Een heleboel leuke gebouwen daar in Münster, een stad die ik trouwens helemaal niet kende. Dat restaurant ziet er ook wel gezellig uit!

Amanda

Wij zijn dit jaar tijdens een vakantie ook per toeval bij Munster beland. We wilden graag naar een Duitse stad en mijn broer raadde deze aan. Zonder verwachtingen gingen wij er heen en waren blij verrast. Wat een mooie stad! Wij vonden de gevels van de winkels ook zo mooi, in een zelfde sfeer in plaats van overal van die lelijke grote neon letters.

Sabine

Wat leuk weer! Je bezoekt zulke leuke plekjes altijd 🙂 Münster staat ook zeker op de lijst. Lijkt me ook leuk om voor de kerst te bezoeken. Sowieso zijn die Duitse stadjes vaak heel schattig.

Anita - Reisvlinder.nl

Leuk om te lezen, heel herkenbaar. Alleen Schloss Münster heb ik helaas gemist. Zeker eens terug gaan als de kerstmarkten er zijn, erg sfeervol. (Tip: reserveer dan wel van tevoren een restaurant anders moet je bij de McDonalds eten. Zo druk!)

Münster blijft leuk. Hoe vaak ik het ook zeg. Ik krijg gewoon een smile op m’n hoofd door de foto’s die je gemaakt hebt. Parkeren bij het slot is echt ideaal hè? Wij komen altijd vanaf die kant Münster in.

14
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x