Midden-Amerika Tag-lijstjes

De vakantievragen-tag Cuba

4 juli 2016
Marcella, Cuba

Het viel me op dat ik best originele vragen krijg als ik een reis heb gemaakt, en dus introduceerde ik vorig jaar de Vakantievragen-tag. Ik vulde hem vorig jaar in over onze reis door West-Canada, en vroeg bloggers om de vragen ook in te vullen over hun (laatste) reis. Nu de vakanties er weer aan komen, leek het me een leuk idee om de tag weer onder de aandacht te brengen. Een mooi moment om de vragen zelf te beantwoorden over onze reis door Cuba!

Vinales, CubaCienfuegos, CubaHeb je alles gezien wat je wilde zien?

Nee, helaas niet. Na onze eerste dagen in Havana reden we met onze huurauto naar de valei van Viñales. Terwijl we voor de eerste volle dag een wandeling, excursie naar een tabaksfabriek én een grot gepland hadden, werd Jan erg ziek. We brachten de dag door bij het zwembad van ons hotel. Iets minder avontuurlijk. Uiteindelijk werd ik ook ziek, en dat beïnvloedde onze reis helaas wel. Het duurde even voordat we beide aangesterkt waren, en lange wandelingen moesten we skippen. En juist dat vonden we zó jammer! Onze route bracht ons over het westelijke deel van Cuba, in het oosten hebben we dus niks gezien. Maar dat was een bewuste keuze die we vooraf maakten, ik zou niet terug hoeven om het oosten te ontdekken.

Wat is je grootste aanrader?

Ik vond het snorkelen bij Maria la Gorda erg leuk! Jaren geleden snorkelde ik tussen de visjes in Thailand, maar sindsdien heb ik dat (helaas) niet meer gedaan. Zo leuk om de onderwaterwereld weer eens te ontdekken! Benieuwd geworden? We maakten een filmpje van het snorkelen bij Maria la Gorda, dus duik met ons mee het water in! Ook vonden we het tof om auto te rijden op Cuba. Het was wel eens lastig met de gaten in de weg en het zoeken naar leuke (lunch)plekken onderweg. Maar toch zouden we er niet rondgereden willen worden met de bus. Dit gaf ons zoveel meer vrijheid!

Cuba

Voorbereidingen roadtrip Cuba

En wat raad je juist af?

Cuba is een land waar je goed voorbereid naartoe wilt reizen. Mocht je ter plekke iets nodig hebben, dan is de kans klein dat je het vindt. Er zijn maar weinig winkels, en daar is het assortiment zeer klein. Ook internet is maar beperkt aanwezig, dus even iets opzoeken lukt je lastig. Het is dus slim om je goed in te lezen en alles mee te nemen wat je nodig hebt. Ik kreeg de tip om ook tussendoortjes mee te nemen, en dat raad ik iedereen aan die naar Cuba reist. Voor het gemak maakte ik het artikel paklijst: wat neem je mee naar Cuba? Doe er je voordeel mee!

Maria la Gorda, CubaHavana, Cuba

Wat is je favoriete vakantiefoto?

Maria la Gorda is een paradijsje in het uiterste westen van het eiland. Hier hebben we genoten van prachtige zonsondergangen met de mooiste kleuren (en palmbomen!). Maar ook de foto’s van kleurrijk Havana en Cienfuegos vind ik te gek. Cuba is een waar genot voor fotografen, er is zoveel moois! Ik heb mijn mooiste foto’s gedeeld in mijn Instagram pareltjes #11 en Instagram pareltjes #12 dus klik zeker even door!

Wat heeft het meeste indruk gemaakt?

Goh, wat niet? Na Amerika, Canada en Nieuw-Zeeland was Cuba natuurlijk een totaal andere bestemming voor ons. Aan de armoede en het verval moesten we even wennen. Je gaat er letterlijk terug in de tijd. Er rijden ossenkarren op straat, en je wordt er gewekt door kraaiende hanen. Cubanen lijken niet veel omhanden te hebben, je ziet ze veel rondhangen. Een groot verschil met onze drukke leventjes in Nederland. Ons reis startte en eindigde in Havana, maar toen we er terug kwamen vonden we de stad opeens veel leuker. We waren intussen gewend geraakt aan Cuba. Ik kon me in Groningen al snel niet meer voorstellen hoe Cuba was. Het is zo’n wereld van verschil! Het is dan ook leuk om onze video roadtrip Cuba te bekijken. Het geeft de sfeer goed weer!

Cuba souvenirsWat is je mooiste souvenir?

We kwamen niet met veel souvenirs terug uit Cuba. We kochten er beide een speldje met de vlag van Cuba, die hebben we intussen van bijna alle landen die we bezocht hebben. En we hebben een nieuwe gewoonte ingeluid. Van Nieuw-Zeeland hebben we een vlaggetje, en we gaan deze nu sparen van alle landen die we nog gaan bezoeken. Leuk!

De vakantievragen op een rij!

Vul jij de vakantievragen-tag ook in over jouw reis? Laat het me vooral weten, dan kom ik je artikel lezen! Bij deze de vragen op een rij:

 • Heb je alles gezien wat je wilde zien?
 • Wat is je grootste aanrader?
 • En wat raad je juist af?
 • Wat is je favoriete vakantiefoto?
 • Wat heeft het meeste indruk gemaakt?
 • Wat is je mooiste souvenir?

Cienfuegos, Cuba El Nicho, CubaMeer artikelen over Cuba:

Volg mijn reisavonturen! FacebookYoutube – TwitterInstagram – Bloglovin

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Josanne - Reisbloggers 4 juli 2016 at 10:27

  Hallo,

  Cuba lijkt me geweldig! Hij staat bovenaan m’n bucketlist!
  We hebben in mei een duurdere reis gemaakt dus Cuba zit er dit jaar helaas niet in voor ons :(.
  Misschien volgend jaar.
  Je vragenlijst vul ik in a.d.h.v. onze laatste vakantie namelijk IJsland.

  Heb je alles gezien wat je wilde zien?
  Ja! Wij hebben een paar jaar terug de rondreis al helemaal voorbereid. Maar toen waren we te jong waardoor we teveel kosten kwijt aan autohuur dat we hem in de kast hebben geparkeerd. Vorig jaar hebben we de knoop doorgehakt en de boekjes weer uit de kast gehaald. Een aantal nieuwe boekjes bijgekocht omdat de andere verouderd waren en we hebben onze reis volledig opnieuw beschreven.
  Dus door de goede voorbereiding hebben we alles kunnen zien wat we wilden zien.
  Ik had nog wel op de boot walvissen willen bekijken maar de dag die we daarvoor gepland hadden, waaide het enorm en de bootjes schommelden op zee.
  De walvissen hebben we wel gezien vanaf de kade dus die kan van mijn checklist af.

  Wat is je grootste aanrader?
  IJsland is helemaal een aanrader! Ik kan haast niet kiezen waar je naar toe zou moeten gaan op IJsland.
  Ik wilde heel graag de papagaaiduiker zien. Dit kan op IJsland op meerdere plekken maar Borgarfjörður eystri was wel een super gave plek! De weg ernaar toe was verschrikkelijk maar het was het allemaal waard. Mijn blog hiervan komt aankomende online.

  En wat raad je juist af?
  Om alleen een weekendje Reyjavik te doen. Deze wordt veelal gecombineerd met de Golden cirkel. Op zich allemaal erg leuk. Maar als je dan toch naar IJsland gaat, trek er dan 11 dagen voor uit en trek het hele land over.

  Wat is je favoriete vakantiefoto?
  Dat Jeffrey en ik bovenop een krater staan en het water is prachtig groen blauw.

  Wat heeft het meeste indruk gemaakt?
  Dat we in een sneeuw/hagel bui stonden bij de waterval Dettifoss. We stonden hier tot aan de knieën in de sneeuw.
  Maar IJsland is IJsland niet zonder sneeuw of ijs.
  En de heerlijke rust overal. Je kunt zien dat het nog niet toeristisch is.

  Wat is je mooiste souvenir?
  Ik wilde een opgezette (eerlijke handel) papagaaiduiker meenemen maar we wisten niet zeker of we deze mee mochten nemen.
  Uiteindelijk hebben we stuk glas met daarin de ijsschotsen van Jokulsarlonmeer gekocht voor in onze reiskast.

  Op onze site hebben bloggen we over alle landen waar we zijn geweest. We zouden het leuk vinden dat je een kijkje komt nemen.

 • Reply Sabine 4 juli 2016 at 14:34

  Leuke tag! Kan ik wel invullen na Hongkong 🙂 Vooral dat jullie ziek waren was natuurlijk een grote domper. Dat is altijd één van mijn grootste angsten op reis.

  • Reply Marcella 6 juli 2016 at 16:00

   Gelukkig zijn we nooit eerder ziek geweest, dus hopelijk was dit ook de laatste keer 😉 *wishfull thinking*

   Ja, leuk als je mijn tag invult na Hongkong! Nu al benieuwd naar je antwoorden!

 • Reply Elisa | Lies rond de wereld 4 juli 2016 at 18:26

  Wat een leuke tag weer Marcella! Die foto met die zonsondergang met die palmen, wauw! Ik vind je souvenirtjes echt grappig, leuk om zoiets te sparen. Wij hebben de gewoonte om overal een borrelglaasje mee te nemen, we hebben er inmiddels een stuk of 50 haha. Alleen in Swaziland is het niet gelukt.

  • Reply Marcella 6 juli 2016 at 16:02

   Ga jij de tag ook invullen voor Zuid-Afrika & Swaziland? Ben wel benieuwd naar jouw antwoorden! En je favoriete foto. Je hebt zulke gáve foto’s, ben echt fan!
   Leuk dat je borrelglaasjes spaart. Jan spaart mokken van Starbucks en heeft er nu zo’n 60 stuks. Die zijn maar íetsjes groter, haha 😉

 • Reply Sas 4 juli 2016 at 20:04

  Super leuke tag zeg! Met prachtige foto’s wederom. Leuk om dit te lezen, aangezien ik er zelf nooit ben geweest.

  • Reply Marcella 6 juli 2016 at 16:00

   Dankjewel voor je compliment Sas!

 • Reply Sheila 5 juli 2016 at 12:44

  Oh. ik zou al vast zitten met een favoriete vakantie foto!! 🙂

  • Reply Marcella 6 juli 2016 at 16:00

   Dat klinkt als een mooie uitdaging Sheila 😉

 • Reply Wanda 5 juli 2016 at 21:05

  Ja, ik ga hem echt invullen voor onze vakantie naar Zweden! Weet nog niet wanneer maar dat laat ik je dan nog wel weten!

  • Reply Marcella 6 juli 2016 at 15:59

   Leuk leuk, nu al benieuwd naar jouw antwoorden! 🙂

 • Reply Caro Cools 8 juli 2016 at 20:14

  Wat een leuke tag! Die ga ik even in mijn achterhoofd houden voor na de vakantie;) Leuk ook om te lezen hoe jullie Cuba hebben ervaren, het lijkt me echt een schitterend land!

  • Reply Marcella 12 juli 2016 at 21:58

   Oh ja, lijkt me gaaf als jij deze tag straks ook invult na jouw vakantie. Zeker doen!!

 • Reply De Vakantievragen Tag - Zweden - Wanda's Wereld 15 augustus 2016 at 21:52

  […] jaar introduceerde Marcella de Vakantievragen Tag en vulde ik hem in vanwege onze trip naar Normandië. Dit jaar zaten we twee […]

 • Leave a Reply