Een kat uit het asiel halen, dat is zeker een goed doel. Wij haalden meerdere katten uit het asiel en gaven ze een fijn huisje. Nu Twix precies een jaar bij ons woont, vertel ik je over onze ervaringen met asielkatten.

Puma kofferPuma was mijn eerste kat uit het asiel

Een aantal jaar voordat ik Jan leerde kennen woonde ik in een appartement in Leeuwarden. Ik woonde alleen en had behoefte aan een beestje in huis. Vroeger hadden we altijd dieren in huis, maar nooit eerder haalden we een kat uit het asiel. Toch voelde het voor mij logisch om een beestje een fijn huis te geven. Mijn eerste kat uit het asiel was Puma. Ik kwam eigenlijk voor een andere kat, maar die bleek gereserveerd. Toen ik een kijkje bij Puma nam ging het snel en stond ik even later thuis met een kattenmand.

De eerste dagen was ik haar steeds kwijt. Ze dook onder mijn bed of verstopte zich in de kast. Ze moest wennen (en ik ook). Puma was ongeveer 8 maanden toen ik haar in huis namen, ze hadden haar zwervend op straat gevonden. Toch was ze snel gewend aan mij en mijn huis, al bepaalde ze wel altijd zelf wanneer en hoe ze bij me kwam liggen. Als ik me ermee wilde bemoeien was ze weg. In haar laatste jaren werd Puma steeds meer een knuffelkat. Het was dan ook lastig dat we vorig jaar afscheid moesten nemen van Puma. Ze is 11 jaar geworden.

Weetje: Puma heette in het asiel Sandra

Cheetah

En toen kwam Cheetah

Toen ik Puma een half jaar had, ging ik op zoek naar een maatje voor haar. Dit keer koos ik heel bewust voor een kat uit het asiel. Als je een kat adopteert, dan krijg je een soort ‘garantie’. Klikt het niet, dan kan je je beestje binnen 4-8 weken terug brengen. Dat vond ik een fijn idee omdat ik niet wist of Puma en mijn nieuwe kat een match waren. Een aantal keer vond ik geen kat die niet zwart was (Puma was al zwart) en toen ik uiteindelijk een katje adopteerde werd ze ziek en overleed al na een week. Toen vond ik kitten Cheetah, meteen al een eigenwijsje.

Cheetah was slechts 2 weken oud toen ze bij het asiel te vondeling werd gelegd. Ik nam haar mee naar huis toen ze 8 weken was. Direct waakte Puma als een soort mama over Cheetah, onwijs lief! Of het kwam doordat ze zo jong bij haar moeder weg is gegaan, dat weet ik niet, maar Cheetah had al jonkie van 10 weken al grote problemen met haar darmen en later urinewegen. Toen ze jong was waren het vlagen waarin het niet goed ging, toen ze ouder werd had ze steeds vaker en langer last. Uiteindelijk is ze toch 10 jaar geworden!

Weetje: Cheetah heette in het asiel Guusje

Twix februari 2020

Nu hebben we Twix

Toen we Puma lieten inslapen was Cheetah nogal passief. Al snel besloten we haar weer een maatje te geven, ze was haar hele leven tenslotte niet alleen geweest. Een kat uit het asiel halen, dat bleek in Groningen lastiger. In de stad zit geen asiel, en in andere plaatsen moet je een beetje mazzel hebben met het aanbod. Zo wilden wij graag een poes van maximaal een paar jaar oud. Uiteindelijk vonden we in Winschoten een leuke zwart/witte kat die bang was en een rustig huisje zocht. Twix bleek in het asiel nog een stuk banger te zijn, maar wij wilden haar een kans geven. Het vangen van ons beestje duurde minstens een kwartier en was heel heftig. Eenmaal thuis blies Cheetah flink naar Twix, dook Twix in een hoekje en waren wij het eerste weekend vol twijfels…

Twix is een straatkat die 2 jaar heeft rond gezworven. Ze is niet gewend aan mensen en vindt ze dus eng. Ze vindt veel eng: je handen, als je te dichtbij komt, in een hoekje belanden en niet weg kunnen, onverwachte bewegingen… Ons geluk is dat ze wél heel erg nieuwsgierig is, en dus heeft ze in een haar eerste jaar bij ons veel geleerd. Ook heeft ze steeds meer het gevoel dat ze ‘erbij moet zijn’ en dus zoekt ze ons steeds vaker op. Haar zusje Nutz heeft haar zeker geholpen bij het socialiseren.

Maar toch, toen we haar een jaar geleden adopteerden hadden we nooit verwacht dat het zó lang zou duren voordat we haar konden aaien. Ze snuffelt inmiddels graag aan onze handen of gezicht en slaapt graag bij ons in een mand in de woonkamer of slaapkamer. Met nog wat meer geduld komt ze er wel. Twix is een leuk beest wat alleen maar gezelliger wordt, dat weet ik zeker! Maar of het ooit een knuffelkat wordt, dat is de vraag.

Weetje: Twix heette in het asiel Tinky

En Nutz is onze eerste niet-asielkat

Nutz is geen kat uit het asiel. Na onze ervaring met Twix leek het ons beter om de nestjes in de gaten te houden. Na een paar weken zoeken vonden we een setje kleintjes in de buurt. We reserveerden een katje en kozen ter plekke voor een andere. Dat werd onze Nutz. Al heel snel hadden Twix en Nutz een goede invloed op elkaar. Ze spelen graag samen en Twix vergeet dan even dat ze bang is. Ook liggen ze graag knus bij elkaar te slapen.

Je moet mazzel hebben

Een kat uit het asiel halen, dat is zeker een goede keuze. Wel moet je een beetje mazzel hebben met het aanbod om een goede match te krijgen. Je kunt een kat zoals Twix treffen waarmee je veeeeel geluld nodig hebt (het is het waard!), Puma die haar ruimte nodig had of een kleintje zoals Cheetah en haar veilig laten opgroeien. Hoe dan ook is het fijn om een diertje een veilig huis te geven!

Voor een kat uit het asiel betaal je ongeveer €75,- Je krijgt dan een beestje wat volledig is gecontroleerd door de dierenarts met de noodzakelijke inentingen. Ook wordt je diertje gechipt én gecastreerd. Het aanbod asieldieren bij jou in de buurt staat op de website van de dierenbescherming.

Heb jij een kat uit het asiel?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros heel Europa door. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met een camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook erg fijn. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook erg leuk!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

24 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl

Onze kat Zorro komt ook uit het asiel. Het was toen nog een kitten, op straat gevonden in een nestje zonder moeder. Toen hij oud genoeg was mochten we hem meenemen. We gingen alleen naar het asiel om even te kijken voor een kat voor Hugo, maar hij werd spontaan verliefd en koos er gelijk eentje. We moesten toen snel kattenspullen kopen en de volgende dag mochten we hem halen. Zorro is een knuffelkat en gek op ons, vooral op Hugo. Hij ligt altijd in dezelfde kamer en wandelt samen met je naar de supermarkt. Wij hebben nooit een tweede… Lees verder »

Elisa

Onze Pumba en Timon heb ik van een vriend die allergisch bleek te zijn, maar Ollie komt uit het asiel. Als kitten is hij gedumpt en ik denk dat hij daar wel wat probleempjes aan over heeft gehouden. Hij heeft een hekel aan vreemden (bij visite laat hij zich niet zien) en is erg schrikachtig. Verder is hij erg lief naar ons toe, maar ook geen kroelkat. De 4e is een zwerver die we verzorgen,komt elke dag voor wat eten en doet dan even een tukkie voor hij weer op pad gaat. Zo hoeft hij in elk geval niet naar… Lees verder »

Kelly

Ook ik heb twee asielkatten 🙂 Pip was ongeveer drie jaar toen ze bij mij kwam wonen. Ze hebben haar zwervend op straat aangetroffen. Een ontzettend lieve poes, maar wel eentje met een verleden en gebruiksaanwijzing. Ze zal niet op schoot komen liggen (ze komt knuffelen wanneer zij daar zin in heeft) en het heeft zeker een jaar geduurd voordat ik haar echt kon oppakken en mee kon lopen. Geduld is een schone zaak. Ook is ze erg bang voor mannen (niet zo handig) maar ze is daarentegen wel dol op kinderen. Pip is ontzettend lief maar kan ook echt… Lees verder »

Martin

Wat leuk om te lezen. Onze Lhasa en Momo komen ook uit het asiel, in Dordrecht. Onze vorige kat werd ernstig ziek toen hij 9 jaar oud was en hebben we moeten laten inslapen. Veel te vroeg natuurlijk en we waren ook heel verdrietig. Het beste medicijn is een nieuwe kat. Omdat een kitten toch geen garantie is dat deze heel lang bij je is kozen we er voor om twee wat oudere poezen te nemen. Lhasa was al 6 en Momo 11. Beide waren van het extreem schuchtere soort, maar we houden wel van een uitdaging. We wilden ze… Lees verder »

Martin

Heel veel geduld, aandacht en liefde werkt het beste. Niet forceren…

Succes!!

Coco

Wat ’n snoezige foto’s! Je krijgt er zoveel liefde van…
Wij hebben hier ook diertjes uit het asiel zitten, je lijkt het soms in hun ogen te zien…

Lizzie | Globalizious

Ik Ben helaas allergisch voor katten. Vroeger was ik daar altijd verdrietig door want ik vond katten zo onwijs leuk! Inmiddels heb ik het geaccepteerd. Maar nog altijd wanneer ik ergens ben en er zijn katten dan kan ik t niet laten ze aan te halen. Achteraf gezien super onverstandig, aar ze zijn zo leuk!
Als ik wle zelf katten zou hebben zou ik ze zeeeker uit het asiel halen! Fijn om zo’n beestje n goed thuis te geven.

Sabine

Geen kat, wel een hond uit het asiel. Herken wel wat je zegt trouwens. Hij is nu zo’n 4 maanden bij ons en al 7 jaar oud. Hij heeft duidelijk dingen meegemaakt waar we geen weet van hebben. Zo verstopt hij zich soms in de kast en is hij naar mensen in oranje pakken altijd agressief (zoals straatmakers). Hij verandert nog steeds merk ik, maar gewend is hij wel. Echt een schatje is het, die een mooi leventje verdient.

Janneke

Ah <3 Wij willen over een jaar ong. ook wel heel graag een kat in huis. Ben zelf ook opgegroeid met katten en vind het zulke fijne huisdieren. Misschien gaan we eind dit jaar een paar maanden op de kat van een vriendin passen als zij op wereldreis gaat. Lijkt me een mooie manier om te wennen aan een 'eigen' beest in huis.

Leuk dat jullie een mix hebben van asiel en zelf gevonden.

Saskia

Wat leuk om te lezen! Tof hoor dat je katten uit het asiel hebt. Wij hebben beide katten bij mensen vandaan. Yara komt (helemaal) uit Lelystad en Ayla was van een nestje van mijn schoonzus<3

Saskia

Ja dat was een eindje inderdaad. Ik zag haar (volgens mij) op Marktplaats en was meteen verliefd. Zijn er 2 keer heen geweest, 1 x voor het kijken en 1 keer ophalen. 4x heen en weer dus haha. En de terugweg met een miauwende kat, voelt het voor je gevoel nog langer haha 😉

Judith | Worldwife.nl

Mijn Loewie komt ook uit het asiel. Ze is daar terecht gekomen toen haar baasje overleed en niemand haar wilde.
Eigenlijk ging ik voor een andere kat maar dat klikte niet echt. Toen lieten ze me Loewie zien. Ik ging op een stoel bij haar zitten en ze sprong meteen op achoot om zich daar eens lekker te nestelen. Je snapt wel dat ik haar mee moest nemen!
Ze was 4 jaar toen ik haar adopteerde. Ze is nu alweer 4 jaar bij mij en nog steeds ligt ze graag op schoot. Ze is heel aanhankelijk, een echte knuffelkat.

24
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x