Katten

Mijn ervaringen met een kat uit het asiel

10 mei 2018

Een kat uit het asiel halen, dat is zeker een goed doel. Wij haalden meerdere katten uit het asiel en gaven ze een fijn huisje. Nu Twix precies een jaar bij ons woont, vertel ik je over onze ervaringen met asielkatten.

Puma kofferPuma was mijn eerste kat uit het asiel

Een aantal jaar voordat ik Jan leerde kennen woonde ik in een appartement in Leeuwarden. Ik woonde alleen en had behoefte aan een beestje in huis. Vroeger hadden we altijd dieren in huis, maar nooit eerder haalden we een kat uit het asiel. Toch voelde het voor mij logisch om een beestje een fijn huis te geven. Mijn eerste kat uit het asiel was Puma. Ik kwam eigenlijk voor een andere kat, maar die bleek gereserveerd. Toen ik een kijkje bij Puma nam ging het snel en stond ik even later thuis met een kattenmand.

De eerste dagen was ik haar steeds kwijt. Ze dook onder mijn bed of verstopte zich in de kast. Ze moest wennen (en ik ook). Puma was ongeveer 8 maanden toen ik haar in huis namen, ze hadden haar zwervend op straat gevonden. Toch was ze snel gewend aan mij en mijn huis, al bepaalde ze wel altijd zelf wanneer en hoe ze bij me kwam liggen. Als ik me ermee wilde bemoeien was ze weg. In haar laatste jaren werd Puma steeds meer een knuffelkat. Het was dan ook lastig dat we vorig jaar afscheid moesten nemen van Puma. Ze is 11 jaar geworden.

Weetje: Puma heette in het asiel Sandra

En toen kwam Cheetah

Toen ik Puma een half jaar had, ging ik op zoek naar een maatje voor haar. Dit keer koos ik heel bewust voor een kat uit het asiel. Als je een kat adopteert, dan krijg je een soort ‘garantie’. Klikt het niet, dan kan je je beestje binnen 4-8 weken terug brengen. Dat vond ik een fijn idee omdat ik niet wist of Puma en mijn nieuwe kat een match waren. Een aantal keer vond ik geen kat die niet zwart was (Puma was al zwart) en toen ik uiteindelijk een katje adopteerde werd ze ziek en overleed al na een week. Toen vond ik kitten Cheetah, meteen al een eigenwijsje.

Cheetah was slechts 2 weken oud toen ze bij het asiel te vondeling werd gelegd. Ik nam haar mee naar huis toen ze 8 weken was. Direct waakte Puma als een soort mama over Cheetah, onwijs lief! Of het kwam doordat ze zo jong bij haar moeder weg is gegaan, dat weet ik niet, maar Cheetah had al jonkie van 10 weken al grote problemen met haar darmen en later urinewegen. Toen ze jong was waren het vlagen waarin het niet goed ging, toen ze ouder werd had ze steeds vaker en langer last. Uiteindelijk is ze toch 10 jaar geworden!

Weetje: Cheetah heette in het asiel Guusje

TwixNu hebben we Twix

Toen we Puma lieten inslapen was Cheetah nogal passief. Al snel besloten we haar weer een maatje te geven, ze was haar hele leven tenslotte niet alleen geweest. Een kat uit het asiel halen, dat bleek in Groningen lastiger. In de stad zit geen asiel, en in andere plaatsen moet je een beetje mazzel hebben met het aanbod. Zo wilden wij graag een poes van maximaal een paar jaar oud. Uiteindelijk vonden we in Winschoten een leuke zwart/witte kat die bang was en een rustig huisje zocht. Twix bleek in het asiel nog een stuk banger te zijn, maar wij wilden haar een kans geven. Het vangen van ons beestje duurde minstens een kwartier en was heel heftig. Eenmaal thuis blies Cheetah flink naar Twix, dook Twix in een hoekje en waren wij het eerste weekend vol twijfels…

Twix is een straatkat die 2 jaar heeft rond gezworven. Ze is niet gewend aan mensen en vindt ze dus eng. Ze vindt veel eng: je handen, als je te dichtbij komt, in een hoekje belanden en niet weg kunnen, onverwachte bewegingen… Ons geluk is dat ze wél heel erg nieuwsgierig is, en dus heeft ze in een haar eerste jaar bij ons veel geleerd. Ook heeft ze steeds meer het gevoel dat ze ‘erbij moet zijn’ en dus zoekt ze ons steeds vaker op. Haar zusje Nutz heeft haar zeker geholpen bij het socialiseren.

Maar toch, toen we haar een jaar geleden adopteerden hadden we nooit verwacht dat het zó lang zou duren voordat we haar konden aaien. Ze snuffelt inmiddels graag aan onze handen of gezicht en slaapt graag bij ons in een mand in de woonkamer of slaapkamer. Met nog wat meer geduld komt ze er wel. Twix is een leuk beest wat alleen maar gezelliger wordt, dat weet ik zeker! Maar of het ooit een knuffelkat wordt, dat is de vraag.

Weetje: Twix heette in het asiel Tinky

Nutz okt 2017En Nutz is onze eerste niet-asielkat

Nutz is geen kat uit het asiel. Na onze ervaring met Twix leek het ons beter om de nestjes in de gaten te houden. Na een paar weken zoeken vonden we een setje kleintjes in de buurt. We reserveerden een katje en kozen ter plekke voor een andere. Dat werd onze Nutz. Al heel snel hadden Twix en Nutz een goede invloed op elkaar. Ze spelen graag samen en Twix vergeet dan even dat ze bang is. Ook liggen ze graag knus bij elkaar te slapen.

Je moet mazzel hebben

Een kat uit het asiel halen, dat is zeker een goede keuze. Wel moet je een beetje mazzel hebben met het aanbod om een goede match te krijgen. Je kunt een kat zoals Twix treffen waarmee je veeeeel geluld nodig hebt (het is het waard!), Puma die haar ruimte nodig had of een kleintje zoals Cheetah en haar veilig laten opgroeien. Hoe dan ook is het fijn om een diertje een veilig huis te geven!

Voor een kat uit het asiel betaal je ongeveer €75,- Je krijgt dan een beestje wat volledig is gecontroleerd door de dierenarts met de noodzakelijke inentingen. Ook wordt je diertje gechipt én gecastreerd. Het aanbod asieldieren bij jou in de buurt staat op de website van de dierenbescherming.

Heb jij een kat uit het asiel?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Youtube – Twitter – Instagram – Bloglovin

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl 10 mei 2018 at 10:47

  Onze kat Zorro komt ook uit het asiel. Het was toen nog een kitten, op straat gevonden in een nestje zonder moeder. Toen hij oud genoeg was mochten we hem meenemen. We gingen alleen naar het asiel om even te kijken voor een kat voor Hugo, maar hij werd spontaan verliefd en koos er gelijk eentje. We moesten toen snel kattenspullen kopen en de volgende dag mochten we hem halen. Zorro is een knuffelkat en gek op ons, vooral op Hugo. Hij ligt altijd in dezelfde kamer en wandelt samen met je naar de supermarkt. Wij hebben nooit een tweede kat genomen, ik denk niet dat we Zorro gelukkig maken met een andere kat in huis.
  Ik heb overigens ook twee konijntjes uit het asiel. Ik ben echt voor asieldieren redden 🙂 Leuk artikel!

  • Reply Marcella 13 mei 2018 at 17:04

   Toen ik destijds Puma zag in het asiel stond ik nog dezelfde dag met haar thuis. Ik moest onderweg nog even wat spulletjes kopen 😉 Maar wat een goede keuze was het om dat diertje in huis te nemen! Wat fijn dat jouw kat Zorro zo’n knuffelkat geworden is. Ik hoop dat ook dat Twix van knuffelen gaat houden. Ze zoekt ons in ieder geval steeds vaker op om even te komen snuffelen! De lieverd.

 • Reply Elisa 10 mei 2018 at 14:14

  Onze Pumba en Timon heb ik van een vriend die allergisch bleek te zijn, maar Ollie komt uit het asiel. Als kitten is hij gedumpt en ik denk dat hij daar wel wat probleempjes aan over heeft gehouden. Hij heeft een hekel aan vreemden (bij visite laat hij zich niet zien) en is erg schrikachtig. Verder is hij erg lief naar ons toe, maar ook geen kroelkat. De 4e is een zwerver die we verzorgen,komt elke dag voor wat eten en doet dan even een tukkie voor hij weer op pad gaat. Zo hoeft hij in elk geval niet naar het asiel 🙂

  • Reply Marcella 13 mei 2018 at 17:07

   Leuk om te lezen waar jouw beestjes vandaan komen! Mooi dat je een zwerfkat opvangt. Nutz komt uit een nestje vandaan en is liefdevol opgegroeid, maar toch rent ze direct weg als er vreemden in huis komen. Zelfs ons herkent ze niet altijd als we thuis komen… Volgens de dierenarts hebben sommige katten dat nou eenmaal, tsja. Twix lijkt trouwens best aan ons gehecht te raken, hopelijk kunnen we haar over een tijdje knuffelen *duim keihard*

 • Reply Kelly 10 mei 2018 at 16:14

  Ook ik heb twee asielkatten 🙂 Pip was ongeveer drie jaar toen ze bij mij kwam wonen. Ze hebben haar zwervend op straat aangetroffen. Een ontzettend lieve poes, maar wel eentje met een verleden en gebruiksaanwijzing. Ze zal niet op schoot komen liggen (ze komt knuffelen wanneer zij daar zin in heeft) en het heeft zeker een jaar geduurd voordat ik haar echt kon oppakken en mee kon lopen. Geduld is een schone zaak. Ook is ze erg bang voor mannen (niet zo handig) maar ze is daarentegen wel dol op kinderen. Pip is ontzettend lief maar kan ook echt heel fel zijn. Een bezoek aan de dierenarts is dan ook een ramp! Tijdens het laatste bezoek heeft de dierenarts ook geopperd om de volgende keer kalmeringstabletten te proberen. Dat wordt nog wat want ik heb het vermoeden dat ik binnenkort echt met haar naar de dierenarts moet want ze heeft last van een traanoog.

  Zarah hebben ze gevonden in een leegstaand huis toen ze twee weken oud was. De vorige bewoners hadden moederpoes meegenomen en de kittens achtergelaten. Zij kwam drie maanden na Pip in huis en was toen acht weken oud. Het duurde ontzettend lang voordat Pip haar accepteerde en ik was bijna bang dat ik Zarah terug naar het asiel moest brengen. Ze accepteren elkaar maar het zijn geen maatjes. Zarah is echt een ontzettende knuffelkont en ligt iedere avond op schoot. Uitgebreide kroel sessies worden zeer gewaardeerd 😉 Ze is daarentegen erg bang voor vreemden en heel schrikachtig. Zodra ik in het buitenland ben, krijgt ze incontinentieproblemen en laat ze alles lopen. Erg vervelend en het heeft mij inmiddels al twee vloerkleden en twee matrassen gekost. Tegenwoordig zijn alle slaapkamers hermetisch afgesloten en het vloerkleed wordt ook opgerold tijdens mijn vakantie. Het is niet anders. Daarentegen kan ik erg om haar lachen want ze is ontzettend onhandig…echt een kluns.

  Ondanks de gebruiksaanwijzing van deze twee ‘gekke’ katten, zou ik ze niet willen missen. Het zijn echt mijn kindjes. Ik heb bewust voor asielkatten gekozen en dan weet je dat ze vaak een verleden hebben.

  • Reply Marcella 13 mei 2018 at 20:05

   Leuk om te lezen over jouw katten Kelly! Pip klinkt wel een beetje als onze Twix. Ook zij is gevonden op straat en angstig. Haar aanraken is al niet mogelijk, laat staan oppakken. Wel merk ik dat ze ons intussen herkend en ze zoekt ons vaak op voor een snuffel aan onze hand, voet of gezicht. Voor vreemden lijkt ze trouwens niet heel bang, als ze een gepaste afstand kan houden. Nutz komt uit een gezinnetje en haalden we op toen ze 8 weken was. Zij is gek genoeg wél bang voor onbekende mensen, heel raar. Twix en Nutz vonden elkaar al wel snel lief. Ze liggen soms knus tegen elkaar aan, maar lang niet altijd hoor. Vooral Nutz heeft daar minder behoefte aan 😉

 • Reply Martin 11 mei 2018 at 12:51

  Wat leuk om te lezen. Onze Lhasa en Momo komen ook uit het asiel, in Dordrecht. Onze vorige kat werd ernstig ziek toen hij 9 jaar oud was en hebben we moeten laten inslapen. Veel te vroeg natuurlijk en we waren ook heel verdrietig. Het beste medicijn is een nieuwe kat. Omdat een kitten toch geen garantie is dat deze heel lang bij je is kozen we er voor om twee wat oudere poezen te nemen. Lhasa was al 6 en Momo 11. Beide waren van het extreem schuchtere soort, maar we houden wel van een uitdaging. We wilden ze nog een mooie herkansing geven. Met heel veel geduld en liefde is het helemaal goedgekomen. Het zijn nu de grootste knuffelkonten die je kunt hebben. Ondertussen zijn ze 12 en 17 en vooral de oudste, Momo, is nog heel speels! We hopen dat ze nog heel lang bij ons blijven, maar die garantie heb je natuurlijk nooit.

  • Reply Marcella 13 mei 2018 at 20:18

   Wauw, wat is het goed uitgepakt met jullie beestjes! Mooi om diertjes een tweede kans en een fijn huis vol liefde te geven. Ook al kunnen we Twix nog niet knuffelen, je ziet dat ze echt een stuk beter op haar gemak is en geniet van liggen in haar mand of in de zon. Nu willen we haar langzaam laten wennen aan aanrakingen. Hebben jullie dat ook zo gedaan, of kwam dat ‘vanzelf’ op een gegeven moment? Tips zijn welkom!

   • Reply Martin 14 mei 2018 at 09:44

    Heel veel geduld, aandacht en liefde werkt het beste. Niet forceren…

    Succes!!

 • Reply Coco 11 mei 2018 at 22:37

  Wat ’n snoezige foto’s! Je krijgt er zoveel liefde van…
  Wij hebben hier ook diertjes uit het asiel zitten, je lijkt het soms in hun ogen te zien…

  • Reply Marcella 13 mei 2018 at 20:20

   Mooi hé, om diertjes uit het asiel een fijn huis te geven. Ik zie steeds meer rust bij Twix, zo fijn!

 • Reply Lizzie | Globalizious 12 mei 2018 at 08:24

  Ik Ben helaas allergisch voor katten. Vroeger was ik daar altijd verdrietig door want ik vond katten zo onwijs leuk! Inmiddels heb ik het geaccepteerd. Maar nog altijd wanneer ik ergens ben en er zijn katten dan kan ik t niet laten ze aan te halen. Achteraf gezien super onverstandig, aar ze zijn zo leuk!
  Als ik wle zelf katten zou hebben zou ik ze zeeeker uit het asiel halen! Fijn om zo’n beestje n goed thuis te geven.

  • Reply Marcella 13 mei 2018 at 20:21

   Balen dat je allergisch bent voor katten en ze toch zo graag wilt aaien. Ben je ook allergisch voor andere dieren? Of kan je helemaal geen huisdier (behalve een vis) nemen?

 • Reply Sabine 13 mei 2018 at 01:11

  Geen kat, wel een hond uit het asiel. Herken wel wat je zegt trouwens. Hij is nu zo’n 4 maanden bij ons en al 7 jaar oud. Hij heeft duidelijk dingen meegemaakt waar we geen weet van hebben. Zo verstopt hij zich soms in de kast en is hij naar mensen in oranje pakken altijd agressief (zoals straatmakers). Hij verandert nog steeds merk ik, maar gewend is hij wel. Echt een schatje is het, die een mooi leventje verdient.

  • Reply Marcella 13 mei 2018 at 20:23

   Ja, jullie hebben echt een diertje een fijn huis gegeven! Ik vond het zó zielig om te lezen dat hij het grootste deel van zijn leven in het asiel heeft gezeten. Fijn dat jullie nu goed op hem passen en hem knuffelen. Dat heeft het diertje zó verdiend! <3

 • Reply Janneke 14 mei 2018 at 20:55

  Ah <3 Wij willen over een jaar ong. ook wel heel graag een kat in huis. Ben zelf ook opgegroeid met katten en vind het zulke fijne huisdieren. Misschien gaan we eind dit jaar een paar maanden op de kat van een vriendin passen als zij op wereldreis gaat. Lijkt me een mooie manier om te wennen aan een 'eigen' beest in huis.

  Leuk dat jullie een mix hebben van asiel en zelf gevonden.

  • Reply Marcella 14 mei 2018 at 21:01

   10 jaar lang hadden we 2 asielkatten in huis, maar van hen hebben we vorig jaar afscheid moeten nemen. Toen kwam Twix, onze bangste kat tot nu toe. Al ben ik ook zo onwijs trots op mijn meisje, ze heeft al ontzettend veel geleerd en angsten overwonnen. Mede dankzij Nutz die haar laat spelen en genieten. Zo’n fijne combinatie!
   Ik kan het je absoluut aanraden om een kat in huis te nemen. Het is zo knus en gezellig! Zeker goed om het eerst te ‘proberen’ met de kat van je vriendin, je bent daarna vast zo gehecht dat je zelf ook zo’n lieverd wilt!

 • Reply Saskia 15 mei 2018 at 11:29

  Wat leuk om te lezen! Tof hoor dat je katten uit het asiel hebt. Wij hebben beide katten bij mensen vandaan. Yara komt (helemaal) uit Lelystad en Ayla was van een nestje van mijn schoonzus<3

  • Reply Marcella 15 mei 2018 at 20:40

   Ik heb nu 1 kat uit het asiel en eentje bij mensen vandaan. Puma en Cheetah kwamen beide uit het asiel. Hoe komen jullie aan een kat uit Lelystad. Ik begrijp dat dat het best een eind rijden is voor jullie?

 • Reply Saskia 16 mei 2018 at 20:52

  Ja dat was een eindje inderdaad. Ik zag haar (volgens mij) op Marktplaats en was meteen verliefd. Zijn er 2 keer heen geweest, 1 x voor het kijken en 1 keer ophalen. 4x heen en weer dus haha. En de terugweg met een miauwende kat, voelt het voor je gevoel nog langer haha 😉

  • Reply Marcella 18 mei 2018 at 16:47

   Als je eenmaal verliefd bent op zo’n beestje, dan wil je ‘m ook meenemen hé! Cheetah hield nooit van autorijden en miauwde altijd flink, zo zielig omdat ze vaak naar de dierenarts moest…

 • Reply Judith | Worldwife.nl 20 augustus 2018 at 20:55

  Mijn Loewie komt ook uit het asiel. Ze is daar terecht gekomen toen haar baasje overleed en niemand haar wilde.
  Eigenlijk ging ik voor een andere kat maar dat klikte niet echt. Toen lieten ze me Loewie zien. Ik ging op een stoel bij haar zitten en ze sprong meteen op achoot om zich daar eens lekker te nestelen. Je snapt wel dat ik haar mee moest nemen!
  Ze was 4 jaar toen ik haar adopteerde. Ze is nu alweer 4 jaar bij mij en nog steeds ligt ze graag op schoot. Ze is heel aanhankelijk, een echte knuffelkat.

  • Reply Marcella 22 augustus 2018 at 08:59

   Aaah, wat fijn dat het meteen zo goed klikte met jouw Loewie! Mooi om een beestje een fijn huisje te geven!

  Leave a Reply