Volgende maand gaan we onze droomreis door Australië maken. Met alle branden en de aangekondigde noodsituatie is onze voorpret niet meer zó leuk als het was… Ik vertel je over de invloed van de branden op onze reis.

Travelbooks Australia9 maanden aftellen

Jan en ik zijn al meer dan 11 jaar een stel. Al sinds we elkaar kennen hebben we het over dé roadtrip Australië die we zo graag willen maken. Grappig genoeg reisden we eerst door Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland, Cuba, Mexico en heel wat Europese landen. In 2019 besloten we dan eindelijk dat we begin 2020 eindelijk móeten gaan. Jan’s moeder was net overleden en dat deed ons realiseren dat je soms je dromen niet meer kunt realiseren. En dus boekten we vliegtickets, spaarden geld en verlof en begonnen af te tellen vanaf 268 dagen voor vertrek… Voor de nodige voorpret schreef ik al twee keer over de voorbereidingen van onze roadtrip.

Great Ocean Road, 12 Apostels, Australia

De ontkenningsfase

Natuurlijk hoorde ik maanden geleden al dat er branden waren ten noorden van Sydney. Ook was het abnormaal heet en droog in Australië en bleven er maar branden bij komen. Het evacuatiegevaar is al een tijdje groot in bepaalde gebieden en velen moesten regelmatig in spanning afwachten of ze na werktijd wel terug naar huis konden. Omdat het onze droomreis is en we al mááánden aftellen naar deze te gekke reis zat ik in een soort ontkenningsfase. Het duurde nog zó lang voordat wij er zouden rondreizen, dat was dan vast geen issue meer. Toen ik hoorde dat het gebied rondom de Blue Mountains flink in de problemen is, dacht ik dat we dat maar beter konden overslaan. Verder dan dat dacht ik toen nog niet.

Kangaroo Australia

Veeeeel branden & gevaar

Tot er nu een noodsituatie in Australië is. In de staat New South Wales – waar Sydney ligt – is momenteel een negatief reisadvies. Ook in Victoria – waar Adelaide ligt – is er veel brandgevaar. Inmiddels reizen wij over 2 maanden zelf rond in Australië – van Adelaide naar Sydney – en hebben we geen idee hoe onze reis eruit gaat zien. Annuleren of omboeken klinkt aantrekkelijk, maar met een natuurramp is dat zo makkelijk nog niet. Vaak is dit niet verzekerd en in ons geval hebben we (jaren geleden) niet gekozen voor deze extra optie. Wij konden kiezen tussen de 100% vergoeding van onze reiskosten bij ziekte en overlijden van dierbaren en dus konden we daarnaast niet ook kiezen voor de natuurramp / terrorisme dekking. In ons geval is de garantie van 100% vergoeding wel zo prettig en nu kunnen we natuurlijk niet meer switchen naar de ‘natuurrampen module’. Als er ter plekke wijzigingen in onze reis nodig zijn, dan kunnen we dit overigens wél vergoed krijgen, dus dat biedt mogelijkheden.

Concept route Australia 2020

En nu?

Met nog 2 maanden voor vertrek kunnen we eigenlijk nog niet goed voorspellen hoe onze reis gaat worden. Feit is dat bepaalde gebieden nu flink in brand staan en er is een groot gebied waar geëvacueerd wordt. Maar de situatie verandert per week en zelfs per dag. Australië is natuurlijk groter dan heel Europa. De noodsituatie in New South Wales is van kracht tot 9 januari en de situatie wordt dan opnieuw beoordeeld.

Wij komen aan op Adelaide Airport en rondom Adelaide is er niet veel aan de hand. Ook op de route van Adelaide naar Melbourne zijn er ook niet veel branden en zouden we prima moeten kunnen genieten van de Great Ocean Road. Vervolgens denken we dat we beter – na de Formule 1 – wat langer rondom Melbourne kunnen blijven, ten zuiden van Sydney om brandgevaar en wegafsluitingen te vermijden. Toch hopen we dat we wel van Sydney kunnen genieten en vanaf daar naar huis kunnen vliegen. Ja, de spanning rondom de branden drukt onze voorpret wel degelijk. Maar goed, voor de natuur en dieren is het natuurlijk nog veeeeel erger. Dus we wachten het af en houden de situatie goed in de gaten!

Lees ook:

Volg jij de branden in Australië?

Volg mijn reisavonturen! Facebook – Instagram – Polarsteps – Youtube – Twitter – Pinterest

Over mij

Ik reis 't liefst samen met man Jan en hond Bros door heel Europa. Ik vertel jou over onze ontdekkingen: Inspire to Travel! 't Liefst reizen wij met onze camper, maar een fijn huisje of goed hotel vinden we ook top. Wandelen vinden wij erg fijn, maar een goede stedentrip is ook inspirerend!

Lees ook

Abonneer
Laat mij iets weten bij
guest

25 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Linda

Hopelijk valt het allemaal mee met de branden als jullie er zijn en is het meeste dan over! Australië is trouwens wel heel groot, maar Europa is in oppervlakte wel echt een stukje groter :p Maar het blijft heel erg en ik duim voor jullie reis!

Manouk

Ik zat even te zoeken en in principe kun je met veel annuleringsverzekeringen wel annuleren bij een negatief reisadvies. Ik zag zelf niks over natuurrampen staan. Maar misschien is dat toch een clausule dan.
Ik hoop dat jullie flink kunnen genieten van de andere delen!

Manouk

Jeetje wat balen. Ik zou daar zelf nooit aan denken. Ik hoop dat het goed komt en je wellicht andere dingen kunt zien dan je dacht, maar die wellicht zelfs veel mooier zijn 🙂

Dominique | dominiquetravels.com

Echt verschrikkelijk wat ze daar doormaken. Ik had niet verwacht dat het zo erg kon misgaan daar. Hopelijk is het snel opgelost. Ik duim voor jullie in ieder geval!

Marcha

Vreselijk, de situatie daar. Ik kan het bijna niet geloven, een half BILJOEN dieren overleden. Dat is onvoorstelbaar. Ik kan me voorstellen dat het enorme invloed heeft op jullie droomreis. Ik hoop heel erg dat de situatie in Australië spoedig verbetert en jullie veilig en met geruster hart kunnen genieten van de geplande reis.

Jenny

Ik hoop zo dat de branden binnenkort eindelijk gaan stoppen. Hopelijk koelt het snel een beetje af in Australië en wordt het een natte herfst. Natuurlijk voor jullie reis, maar vooral ook voor alle mensen en dieren.

Wanda

Wat een aparte voorbereidingstraject op jullie droomreis nu. Hopelijk kunnen jullie straks toch gewoon genieten van dit prachtige land en hoeven jullie niet teveel je route aan te passen.

Manon Ruitenberg

Jeetje, ik zou zelf ook niet zo snel kiezen voor een annuleringsverzekering mbt natuurrampen. Want je denkt toch, hoe groot is de kans… Ik duim in elk geval voor jullie (en Australië) dat de bosbranden snel voorbij zijn!

Amy

Het is echt vreselijk wat er gebeurt in Australië, hopelijk is de situatie daar snel onder controle. Ik zag gisteren een filmpje dat het op verschillende plekken al begint te regenen, dat zou fantastisch zijn. Hoewel alle gevolgen voor de natuur en Australië het ergst zijn, snap ik wel dat je in spanning zit nu. Een vriendin van mijn zusje zit er nu ook en die passen hun reis wat aan, maar zeggen dat het wel te doen is.

Laura

Het is zo ontzettend verdrietig wat er op dit moment allemaal gebeurd in Australië. Hopelijk wordt de situatie snel beter en kunnen jullie weer een beetje van de voorpret en straks jullie reis genieten!

Kelly

Echt vreselijk wat daar gaande is…al die dieren. Verschrikkelijk! Ik vind het ook heel sneu voor jullie. Ik weet dat jullie al jaren dromen over deze reis en uitgerekend nu is dit gaande. Ik hoop dat jullie nog mooie alternatieven kunnen vinden zodat jullie alsnog een droomreis kunnen maken. Ook hoop ik dat het snel gaat regenen en dat het einde van al die branden eindelijk in zicht is, voor Australië en ook voor jullie.

Brigith

Heeel verschrikkelijk allemaal en ook erg dubbel als je dan eindelijk op je droomvakantie gaat. Ik geloof dat het ondertussen al aardig aan het afkoelen is dus dat biedt hoop. Wens jullie in ieder geval een hele mooie reis.

25
0
Ben benieuwd wat je er van vindt!x